10 ting at lave i Pisa i julen

Selvom temperaturerne falder markant i december, er byen badet i julestemning og byder på mange attraktioner at gå på opdagelse i. Her er de bedste ting at lave i Pisa i julen.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

8 minutters læst

10 ting at lave i Pisa i julen

Calle con luces navideñas |©Bri_J

Pisa er en af de mest besøgte destinationer i Italien og Toscana året rundt, selv om de smukke strande og nærheden til andre sommerferiesteder som Cinque Terre gør den til en af de mest populære destinationer i sommersæsonen. Men i december modtager byen et stort antal besøgende på grund af de aktiviteter, der tilbydes i juletiden.

Nogle af de bedste ting at se og gøre i Pisa i juletiden er at besøge julemarkederne, nyde dekorationerne på det skæve tårn, overvære koncerterne på Piazza Carrara, få taget et billede af det gigantiske træ på Piazza dei Miracoli og opfylde traditionen med at besøge den monumentale kirkegård.

1. Besøg Pisas julemarkeder

Julemarked|©Bri_J
Julemarked|©Bri_J

Pisas julesæson starter formelt i slutningen af november, når julemarkederne begynder at folde sig ud i forskellige dele af byen, som regel med lokalt kunsthåndværk, legetøj til børn, årstidens søde sager og en bred vifte af gastronomiske produkter.

De vigtigste markeder i Pisa, som i modsætning til markederne i andre byer ikke er åbne hele året rundt, men arrangeres direkte i november, ligger i Borgo Stretto, som er middelalderkvarteret i hjertet af det historiske centrum, i Largo San Zeno og i Corso Italia.

Og mens disse markeder er åbne, er de som regel inkluderet i rejseplanerne for de bedste ture til Pisa og tilbyder som regel børneaktiviteter, så det er et af de bedste alternativer at overveje, hvis du planlægger at besøge byen med børn.

Husk også, at loppemarkeder ofte er inkluderet i Pisa-madture, og at tilbuddene på disse ture i juletiden kan være betinget af opskrifter på juleretter og slik.

Book en guidet tur i Pisa

2. Nyd juleudsmykningen på det skæve tårn i Pisa

Folk, der besøger det skæve tårn|©Petr Ganaj
Folk, der besøger det skæve tårn|©Petr Ganaj

Hvis man besøger Pisa, kan man ikke komme uden om Det Skæve Tårn, som er klokketårnet på katedralen Santa Maria Assunta, og som også er byens vartegn og en af de mest fotograferede bygninger i verden. I juletiden viser tårnet de oplyste dekorationer, der kombineres med de gigantiske juletræer på Piazza dei Miracoli og skaber en ideel atmosfære til at nyde aftenen.

Det skæve tårn fortsætter sine daglige aktiviteter i løbet af dagen, og efter solnedgang tændes belysningen automatisk, hvilket gør det til en af de bedste ting at lave i Pisa om aftenen også. Nogle af de nærliggende bygninger, som f.eks. baptisteriet, er også julepyntede, men ingen er så iøjnefaldende som det berømte klokketårn.

Julen giver også den perfekte mulighed for at tage et anderledes billede af tårnet, som har hældt på grund af en fejlberegning af den ustabile jord, siden det blev bygget i 1173.

Bemærk, at du ikke behøver at købe billetter for at nyde juleudsmykningen, men bare skal komme til Piazza dei Miracoli efter solnedgang og nyde attraktionerne.

Interessante detaljer

  • Pris: Entré til Det Skæve Tårn i Pisa koster ca. 25 euro pr. person.
  • Åbningstider: dagligt fra 9:00 til 18:00.
  • Sted: Piazza del Duomo, Pisa.

Køb billetter til det skæve tårn og katedralen

3. Tag et billede med det gigantiske juletræ på Piazza dei Miracoli

Piazza Vittorio Emanuele II, Pisa, Italien.|©Bri_J
Piazza Vittorio Emanuele II, Pisa, Italien.|©Bri_J

Piazza dei Miracoli er Pisas turistcentrum og et must-see på din rejse, for her finder du det skæve tårn, baptisteriet og den monumentale kirkegård, men det er også et af byens vigtigste steder i julen, for her står nogle af Toscanas største juletræer, som du kan få taget et billede af og nyde pynten på.

Disse juletræer, som er fordelt på pladsens grønne områder, smelter sammen med dekorationerne på det skæve tårn og baptisteriet og udgør et af børnenes yndlingssteder.

Under træerne kan man desuden opleve gadeartister, improviserede julekoncerter og andre børneaktiviteter, hvis vejret tillader det. Du vil ikke blive overrasket over at se en enkelt julemand og endda rensdyret Rudolf, for ligesom i Cinque Terre er Pisas julefejringer veludviklede.

Bygningerne på Piazza dei Miracoli og de store juletræer pyntes normalt op fra december og frem til Helligtrekonger, og juleaften er der fyrværkeri, som også gentages i de tidlige morgentimer nytårsaften.

Book en privat rundtur i Pisa

4. Deltag i de musikalske koncerter på Piazza Carrara

Sanger på scenen|©Raph_PH
Sanger på scenen|©Raph_PH

Piazza Carrara er en af Pisas vigtigste pladser og også epicentret for de julekoncerter, der finder sted i byen op til juleaften. Disse koncerter, som oprindeligt blev animeret af selvorganiserede lokale kunstnere, er nu en af hovedattraktionerne med deltagelse af regionale tenorer og Toscanas orkester og kor.

Piazza Carrara-koncerterne skaber en af de sjældne og usædvanlige omstændigheder, hvor Pisas fokus skifter væk fra bygningerne på Piazza dei Miracoli, da mange lokale og turister den 24. december strømmer til pladsen for at se de musikalske optrædener, som omfatter alt fra gospelkunstnere til klassiske tenorer.

Disse forestillinger, som er gratis at overvære, varer mellem 30 minutter og en time hver, hvilket gør det til en ideel mulighed, selv hvis du planlægger et kort ophold i byen. Hvis det er tilfældet, er her de bedste alternativer til at lære Pisa at kende på én dag.

5. Deltag i juleaftensmessen i katedralen i Pisa

Pisa - Katedral - Interiør|©José Manuel García
Pisa - Katedral - Interiør|©José Manuel García

Santa Maria Assunta-katedralen, hvis opførelse tog næsten 300 år, er en af de smukkeste og mest slående bygninger i byen på grund af krydsningen mellem byzantinske, islamiske og europæiske stilarter i dens facade og interiør. Kun det skæve klokketårns pludselige berømmelse forhindrede den i at blive hovedattraktionen i Pisa, men juleaften får den en fremtrædende plads med den traditionelle messe.

Hvis du planlægger at besøge byen i julen og gerne vil deltage i messen i katedralen, skal du bare komme og være med. Husk på, at denne religiøse fest er meget berømt i Toscana, så det er ikke sikkert, at du kan få en siddeplads, men du vil kunne følge messen stående og endda udefra, da dørene vil være åbne, så længe vejret tillader det.

Messen er også en ideel anledning til at se det smukke indre af katedralen, som er kendt for de fresker og renæssancekunstværker, der udsmykker den romanske struktur, og også for at se skulpturerne og kassettelofterne, der kombineres med udsmykningen af dåbskapellet, som er den største dåbskapel i verden.

Turister skal betale for at komme ind i katedralen, men under juleaftensmessen er der gratis adgang.

Interessante detaljer

  • Pris: Indgang til katedralen og baptisteriet koster ca. 25 euro pr. person, men man kan deltage gratis i messen.
  • Åbningstider: Hver dag fra kl. 10.00 til 18.00 for turister, men religiøse tjenester har deres egne åbningstider.
  • Beliggenhed: Piazza del Duomo, Pisa.

Book din guidede tur til katedralen i Pisa

6. Nyd børneaktiviteterne på Piazza dei Cavalieri

Julelys|©Bri_J
Julelys|©Bri_J

På trods af vintervejret er Pisas bedste juleaktiviteter udendørs. Ud over loppemarkederne i Borgo Stretto, de gigantiske træer på Piazza dei Miracoli, dekorationerne på det skæve tårn og koncerterne på Piazza Carrara, er der også børneaktiviteter på Piazza dei Cavalieri, en af de mest berømte pladser i byen.

Her kan børnene tage billeder med julemanden, deltage i workshops og aktiviteter, lære på en sjov og interaktiv måde om byens historie og lokale figurer som Leonardo Fibonacci og Galileo Galilei og overvære gadekoncerter med julesange.

Disse aktiviteter er tilgængelige i hele december indtil Helligtrekonger, så du kan besøge dem når som helst, selv hvis du planlægger et kort ophold i byen. Hvis det er tilfældet, er her en liste over ting, du kan gøre for at opdage Pisa på 2 dage.

7. Se fyrværkerishowet på Marina di Pisa

Fyrværkeri på nattehimlen|©Akil Mazumder
Fyrværkeri på nattehimlen|©Akil Mazumder

Hvis du vil deltage i et anderledes skuespil i juledagene og samtidig lære en af de bedste strande i Pisa at kende, som er en af byens hovedattraktioner, kan du overvære fyrværkeriet på Marina-promenaden, som hvert år er en af sæsonens mest ventede begivenheder på grund af den storslåede pyroteknik, der bruges.

Fyrværkeriet, som starter præcis ved midnat, oplyser himlen og den tyrrhenske kyst og forvandler byens skyline til et festfyrværkeri af lys og farver. Efter showet er der desuden festligheder omkring Marina di Pisa, som tiltrækker et stort antal lokale og turister i en fest, der også strækker sig til strandene i Calambrone, Tirrenia og Bocca d'Arno.

Fyrværkeriet er også en ideel undskyldning for at se byens strande, som ofte overskygges af de smukke hovedbygninger på Piazza dei Miracoli og de nærliggende klipper i Cinque Terre.

8. Spis julemiddag på en af restauranterne i det historiske centrum af Pisa.

Bord i julestemning|©Marcia Salido
Bord i julestemning|©Marcia Salido

En af de bedste måder at opdage Pisa på er gennem den toscanske gastronomi, og i julen og nytåret kan du kombinere festlighederne med en middag på en af restauranterne i det historiske centrum, især i Borgo Stretto-området, som er hjemsted for de bedste gastronomiske steder i byen, såsom Branzo eller La Ghiotteria.

Hvis du vil holde fast i traditionerne, kan du både til jul og nytår spise en linseret eller vælge mere traditionelle retter som pizza og pasta, pisanske pølser, toscansk suppe og race gryderet eller de populære hvide bønner med regionale pølser.

Husk på, at både jul og nytår er en del af en af byens mest besøgte sæsoner, så hvis du vil sikre dig en plads til middagen, anbefaler jeg, at du booker i forvejen.

9. Følg traditionen og besøg Pisas monumentale kirkegård

Mennesker på kirkegården|©Laura
Mennesker på kirkegården|©Laura

Italien er traditionernes land, og Pisa er ingen undtagelse fra reglen. I tusindvis af år har det været en lokal legende, at det efter juleaften er et godt tegn at besøge den monumentale kirke gård, som er den mindst kendte af bygningerne på Piazza dei Miracoli, men ikke mindre interessant af den grund.

Den Monumentale Kirke gård er en kirkegård, der huser mere end 600 græsk-romerske gravsten og sarkofager, og den var ikke kun en af de første formelle nekropoler i Pisa, men også gravsted for nogle af de mest prominente personligheder i sin tid. Traditionen siger, at hvis man besøger kirkegården, ligesom andre kirkegårde i Italien, dagen efter juleaften, vil man tiltrække et godt helbred og afværge døden.

Du kan besøge den monumentale kirkegård separat fra resten af bygningerne på Piazza dei Miracoli, og du kan også inkludere et besøg i dåbskapellet i turen, da en af indgangene giver mulighed for at købe billetter til begge attraktioner.

Detaljer af interesse

  • Pris: indgangen til den monumentale kirkegård koster ca. 5 euro.
  • Åbningstider**:** dagligt fra kl. 9.00 til 18.00.
  • Sted: Piazza del Duomo, Pisa.

10. Besøg det middelalderlige loppemarked i Lucca

Luccas antikke marked|©adele collins
Luccas antikke marked|©adele collins

Hvis du planlægger at besøge Pisa til jul og gerne vil se et alternativt sted, kan du besøge middelaldermarkedet i Lucca, som er en nærliggende by, der på grund af ligheden mellem nogle af dens hovedbygninger og dens størrelse betragtes som Pisas lillesøster. Dette maleriske marked er organiseret under mottoet Natale nel Medioevo, eller jul i middelalderen.

På dette marked kan du besøge boderne, købe produkter og smage gastronomien, som på ethvert andet marked, men med den lille detalje, at det i Lucca ikke indeholder moderne boder, men alle de ting, du kan få adgang til, vil være middelalderlige, med mad med opskrifter fra deres tid og begrænsningerne i datidens teknologi til udarbejdelsen af hver genstand eller ret.

Arkitekturen i Lucca passer til loppemarkedets koncept, da det er en by, der er bygget inden for murene, bag en mur, der har været uændret siden det 16. århundrede, da den i modsætning til sine nabobyer ikke har haft krige efter renæssancen og heller ikke er blevet bombet under Anden Verdenskrig.