Bedste ting at lave i Pisa

Pisa er en af de smukkeste og mest besøgte byer i Toscana, og selvom det skæve tårn er byens signaturattraktion, har den meget mere at byde på. Her er de bedste ting at se og gøre for at opdage byen.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

9 minutters læst

Bedste ting at lave i Pisa

Capilla en Pisa |© SVLLA

Pisa ligger i regionen Toscana og syd for Cinque Terre og er en af de mest besøgte byer i området nær den italienske riviera, og det skyldes i høj grad det skæve tårn, som er hovedattraktionen og også en af de mest fotograferede bygninger i verden, men også fordi byen har mange andre aktiviteter at byde på.

Nogle af de bedste ting at se og gøre i Pisa er at gå rundt i den maleriske gamle bydel, besøge Piazza dei Miracoli, se katedralen og baptisteriet, opleve solnedgangen på Mezzo-broen, besøge Carrara-marmorkantinerne og besøge Det Skæve Tårn, som er en del af de bedste ture i Pisa.

1. Besøg Det Skæve Tårn i Pisa, byens hovedattraktion

Foto af det skæve tårn i Pisa|©XAVIER PHOTOGRAPHY
Foto af det skæve tårn i Pisa|©XAVIER PHOTOGRAPHY

Pisa er verdensberømt for det skæve tårn, som også er en af de mest fotograferede bygninger i verden. Konstruktionen af dette tårn, som faktisk er katedralens klokketårn, men kan besøges uafhængigt, begyndte i 1173, og en fejl i beregningen af jordens ustabilitet førte til den oprindelige hældning. Siden da har arkitekterne arbejdet på at forhindre tårnets kollaps.

Under et besøg i Det Skæve Tårn, som du kan gøre på egen hånd eller med hjælp fra en lokal ekspertguide, kan du lære om dets historie og besøge det indvendige. Du kan også tage det klassiske fotografi, hvor du holder klokketårnet, og lære om byens myter og legender, som er skjult bag den særlige bygning, og som involverer berømte personer fra byen som Galileo Galilei og Leonardo Fibonacci.

Husk på, at det skæve tårn i Pisa er byens hovedattraktion, så der er ofte mange mennesker, og der er også et begrænset antal billetter om dagen af hensyn til bygningens bevarelse, så jeg anbefaler, at du bestiller din billet i forvejen, især hvis du planlægger at besøge Toscana i højsæsonen.

Interessante detaljer

 • Pris: Adgang til Det Skæve Tårn i Pisa koster ca. 25 euro pr. person.
 • Åbningstider: dagligt fra 9:00 til 18:00.
 • Sted: Piazza del Duomo, Pisa.

Booking af billetter til Det Skæve Tårn i Pisa

2. Se Pisas historiske centrum på en guidet tur

Katedral og klokketårn|©Txaro Franco
Katedral og klokketårn|©Txaro Franco

Det skæve tårn er hovedattraktionen i Pisa, men byen har meget mere at byde på, og en rundtur i byens historiske centrum, som gemmer på nogle af regionens årtusindgamle vidundere, er et af de bedste alternativer til at forlade hovedruten, som udgøres af Piazza dei Miracoli, katedralen og dens klokketårn.

På disse udflugter kan du besøge det maleriske middelalderkvarter Borgo Stretto, som blev påvirket af Medici-familien i renæssanceårene, Mezzo-broen, den mest berømte bro over Arno-floden, og også lære om de historier, der gjorde Pisa til en modig krigerby og et centralt sted i den italienske genforening, som Giuseppe Garibaldi promoverede i det 19. århundrede.

På turene besøger du også San Michele-kirken, som var et af de vigtigste katolske sæder under middelalderens pavedømmer, husene, hvor den pisanske opfinder af teleskopet Galileo Galilei boede, og Piazza dei Cavalieri, som er en af de smukkeste pladser i Pisa.

Da disse udflugter, som varer omkring 4 timer, normalt starter eller slutter på Piazza dei Miracoli, hvor du kan besøge katedralen og det skæve tårn, er de ideelle til en alternativ profil af byen, selv hvis du planlægger et kort ophold. Hvis det er tilfældet, er her de bedste alternativer til at lære Pisa at kende på en dag.

Book en guidet tur i Pisa

3. Besøg Piazza dei Miracoli, Pisas mest berømte plads

Springvand på torvet i Pisa|©roberto coletta
Springvand på torvet i Pisa|©roberto coletta

Piazza dei Miracoli er Pisas turistcentrum og den åbne plads, der samler byens hovedattraktioner, herunder katedralen, klokketårnet på det skæve tårn, baptisteriet og den monumentale kirkegård, hvilket gør den til et af de mest berømte steder i Toscana-regionen.

På Piazza dei Miracoli finder du også monumentet for det kapitolinske forstørrelsesglas, ulvehunnen, der reddede og fodrede Romulus og Remus, brødrene, der ifølge mytologien var Roms grundlæggere. Fra ethvert hjørne af pladsen kan du også se bygningernes glans, hvoraf de fleste er bygget med Carrara-marmor, som er emblemet for den regionale industri.

På Piazza dei Miracoli kan du også tage nogle af de bedste billeder på din rejse, og hvis du vil se byen om natten, kan du gå en tur efter solnedgang for at opdage de oplyste bygninger, hvilket er en af de bedste ting at lave i Pisa om natten.

Book en privat rundtur i Pisa

4. Se katedralen i Pisa og baptisteriet.

Døbefonten i Pisa|©Pablo Cabezos
Døbefonten i Pisa|©Pablo Cabezos

Det skæve tårns absolutte og pludselige berømmelse overskyggede fuldstændig andre af byens bygninger, men i virkeligheden er den mest berømte attraktion i Pisa kun klokketårnet på en meget større bygning, nemlig katedralen, der ligger i hjertet af Piazza dei Miracoli, og som er den mest repræsentative romanske domkirke i denne arkitektoniske stil i verden.

Opførelsen af katedralen tog næsten 300 år, så krydsningen af stilarter på ydersiden og indersiden er meget mærkbar. I løbet af middelalderen og renæssancen fik domkirken tilføjet fresker og kunstværker, som viser den økonomiske magt, Pisa havde i middelalderen, og som kommer til udtryk i malerierne, mosaikkerne, skulpturerne og kassettelofterne, der blander byzantinske, islamiske og europæiske stilarter.

Under dit besøg i katedralen kan du også besøge baptisteriet, som er den største katolske dåbsbygning i verden og er berømt udefra for at være den cirkulære konstruktion, der pryder Pisas skyline. Du vil også blive overrasket over, at baptisteriet ligesom klokketårnet hælder en smule, da det også har lidt under jordens svingninger.

Du kan besøge katedralen og baptisteriet på egen hånd eller som en del af en guidet tur, og du kan også vælge at inkludere det skæve tårn i turen, selvom de kan besøges uafhængigt af hinanden.

Interessante detaljer

 • Pris: Indgang til katedralen og baptisteriet koster ca. 25 euro pr. person.
 • Åbningstider: dagligt fra kl. 10.00 til 18.00.
 • Sted: Piazza del Duomo, Pisa.

Køb din guidede tur til katedralen i Pisa

5. Oplev solnedgangen over Mezzo-broen

Pisa - Ponte di Mezzo|©Michelangelo Delu'
Pisa - Ponte di Mezzo|©Michelangelo Delu'

En stor del af Pisas økonomiske magt i middelalderen skyldtes, at det var en vigtig marinerepublik, som havde kontrol over Arno, den sejlbare flod, der løber gennem byen, og som ikke kun giver anledning til en hektisk flodhandel, men også giver nogle af de bedste postkort af byen. Fra Mezzo-broen, den vigtigste bro i Pisa, kan man opdage disse landskaber.

En af de bedste måder at se den bedste side af Arno på er at gå ned til floden for at se solnedgangen. Mezzo-broen er ideel til at se solnedgangen, da dens næsten 90 meter lange bro er kronet med en kæmpe arkade og en åben udsigt uden høje bygninger i nærheden, hvilket ikke kun forhindrer visuel forurening, men også giver dig mulighed for at tage nogle af de bedste billeder af Pisa.

Mezzo-broen har også en kulturel funktion i byen, da den var stedet, hvor de nordlige og sydlige hære mødtes før hvert slag og derfor er et historisk vartegn. Hvis du planlægger at besøge Pisa i julen, kan du se broen oplyst om natten med juledekorationer og lys, som automatisk tændes efter solnedgang.

6. Gå gennem kantinerne af Carrara-marmor, det hvide guld i Pisa.

Manarola ved Cinque Terre|©Thomas Rieger
Manarola ved Cinque Terre|©Thomas Rieger

Hvis du er arkitekturfan eller bare en trænet iagttager, vil du i Pisa blive forbløffet over strukturen og teksturen i de fleste af hovedbygningerne, især dem på Piazza dei Miracoli, som er forskellige fra resten af facaderne. Det skyldes i høj grad det materiale, der blev brugt i Pisa i middelalderen, som for det meste var San Giuliano-marmor og Carrara-marmor, perlen i den regionale industri.

Hvis du vil lære mere om historien bag marmorbruddene, som betragtes som Pisas hvide guld, kan du tage på en udflugt uden for byen og besøge bruddene i de Apuanske Alper, hvor marmoren udvindes fra huler og transporteres til Cinque Terre, Lucca, Siena, Firenze og mange andre steder i nærheden.

På disse udflugter kan man som regel også lære om den lokale økonomis historie og det hvide gulds betydning for den industrielle udvikling af den italienske riviera.

Selv om disse udflugter inkluderer transport til udkanten af byen, varer de ca. 5-6 timer, så de er ideelle til at lære et alternativt sted at kende, selv hvis du planlægger et kort ophold. Hvis det er tilfældet, er her en liste over aktiviteter, du kan lave for at opdage Pisa på 2 dage.

7. Oplev Pisas lystbådehavn på en cykeltur

Via Tullio Crosio|©Yuri Rapoport
Via Tullio Crosio|©Yuri Rapoport

Lystbådehavnen i Pisa er byens bedst bevarede hemmelighed, for her finder man nogle af de bedste strande i Toscana, som normalt overskygges af det skæve tårns berømmelse eller de paradisiske strande i Cinque Terre. Men denne del af Pisas kyst har en smuk natur at byde på, og den bedste måde at se den på er på en cykeltur.

Du kan vælge en tur med hjælp fra en lokal ekspertguide eller en tur på egen hånd, men under alle omstændigheder kan du nemt nå Marina of Pisa med en specialdesignet cykeltur langs Navicelli-kanalen, der fører dig til bredden af det Tyrrhenske Hav

. Disse panoramature varer omkring 4 timer, men du kan også opdage Marina of Pisa på egen hånd eller med andre transportmidler. Blandt de bedste strande i byen er også Calambrone, Tirrenia og Bocca d'Arno.

8. Besøg kirken Santa Maria della Spina

Santa Maria della Spina|©RingtonePrince
Santa Maria della Spina|©RingtonePrince

Uden for Pisas traditionelle bydel ligger Santa Maria della Spina-kirken, en lille, men smuk gotisk bygning, som ikke kun har en særlig religiøs udsmykning indvendigt, men også en fascinerende historie, da den blandt sine relikvier gemmer på en af tornene fra Jesus af Nazareths krone, som den katolske kirke anerkender som autentisk.

En anden interessant detalje ved Santa Maria della Spina-kirken er, at den ligger ved Arnos bred, så man kan gå en tur langs flodbredden til ydersiden af bygningen, som huser en gotisk skulptur af Jomfruen af Rosen, hvilket også gør den til et sted for tilbedelse i den hellige uge.

Der er gratis adgang til denne bygning, som betragtes som en lille gotisk katedral. Kirken er åben hver dag og ændrer kun skemaet i forbindelse med skytshelgenfester eller på dage med religiøs tilbedelse.

Interessante detaljer

 • Pris: der er gratis adgang til kirken.
 • Åbningstider**:** hver dag fra 9:00 til 18:00.
 • Beliggenhed: Lungarno Gambacorti, Pisa.

9. Besøg den monumentale kirkegård

Campo Santo. Pisa.|©Miguel Ángel Sánchez-Guerrero
Campo Santo. Pisa.|©Miguel Ángel Sánchez-Guerrero

Den Monumentale Kirkegård er den mindst kendte af bygningerne på Piazza dei Miracoli, men den er ikke mindre interessant af den grund. Denne kirkegård, som blev erklæret for verdensarv af Unesco sammen med hele komplekset, huser 600 gravsten og sarkofager fra den græsk-romerske periode. Interiøret er dekoreret med freskoer af italienske renæssancekunstnere, hvilket øger hovedbygningens betydning.

Komplekset består også af tre kapeller og en central gård, et stort haveområde og en mur med 43 buer og to enorme indgangsporte, som ikke kun vidner om dets alder, men også om vigtigheden af de personligheder, der blev begravet her under den langsomme opførelse, som tog næsten 200 år.

Den monumentale kirkegård skal besøges på egen hånd, da den ikke er inkluderet i indgangsbilletterne til katedralen, baptisteriet og det skæve tårn.

Interessante detaljer

 • Pris: indgangen til den monumentale kirkegård koster ca. 5 euro.
 • Åbningstider**:** dagligt fra kl. 9.00 til 18.00.
 • Sted: Piazza del Duomo, Pisa.

10. Tag på en gastronomisk tur og oplev byens smagsoplevelser

Gourmet-is|©Jessica Alejandra Báez Rodríguez
Gourmet-is|©Jessica Alejandra Báez Rodríguez

Italienske byer skiller sig ud på mange måder, men en af de vigtigste er gastronomien, så et af de bedste alternativer til at lære Pisa at kende er at tage på en tur for at lære de lokale og regionale smagsoplevelser at kende, som er kendetegnet ved deres mangfoldighed og rigdom af tilberedninger.

På disse udflugter kan du smage pølser, regionale vine, toscansk suppe og ribollita, race gryderet, bønner med pølser og gourmet-is, som er meget fremtrædende på den italienske riviera, især i Vernazza i Cinque Terre. Du kan også opdage alle disse retter på egen hånd, selvom jeg anbefaler en gastronomisk tur, så du kan se de bedste steder, som den lokale guide vil rådgive dig om.

Gastronomiske ture er populære hele sæsonen, men på visse tidspunkter af året kan du kombinere din oplevelse med et besøg på julemarkederne juleaften eller på vingårdene, især i september og oktober, som er høsttid, hvor vingårdene bliver fokus for de bedste ture fra Pisa.