Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Sådan kommer du til Vatikanet

Vatikanstaten ligger ikke i centrum af Rom, men det er nemt at komme dertil, hvis man ved, hvordan man kommer dertil. Her er den bedste måde at komme til Vatikanet på for at gøre dit besøg perfekt.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

6 minutters læst

Sådan kommer du til Vatikanet

Peterspladsen | Kevin et Laurianne

Er du ved at planlægge dit besøg i Rom og ønsker ikke at efterlade nogen løse ender? Du har ret, for den evige by har meget at byde på, og der er ingen tid at spilde. Så hvis du allerede har bestilt din billet til Vatikanet eller din guidede rundvisning i Vatikanet, har jeg sammensat denne praktiske lille guide, så du, uanset hvor du er, kan komme til Vatikanet inden for den tid og det budget, du har til rådighed.

1. Gåtur fra Roms centrum, for det er altid en fornøjelse at gå

Piazza di Spagna| ©Ilnur Kalimullin
Piazza di Spagna| ©Ilnur Kalimullin

At gå i Rom vil altid være min foretrukne (og i hvert fald den billigste!) transportform. Der er ikke en gade, et hjørne, et springvand eller et torv, som ikke fortjener et besøg eller et billede. Og det er kun muligt, hvis du går gennem hver eneste af de smalle gader, ikke kun de mest berømte i centrum.

Hvis du besøger det historiske centrum af byen, er det bedst at gå til fods til Vatikanet. Tag det roligt, stop op, når en facade eller et torv fanger dit blik, og nyd gåturen.

Gåafstand fra byens vigtigste seværdigheder

 • Fra Piazza Spagna: Det tager 33 minutter at gå rundt i centrum og krydse Tiberen foran Castel St'Angelo - spektakulært!
 • Fra Piazza Navona: Det tager 24 minutter at gå gennem byens smukkeste gader.
 • Fra Campo dei Fiori: kun 24 minutter, en meget kort gåtur!
 • Fra Isola Tiberina: 36 minutters gang langs Tiberens bredder - en drøm!
 • Fra Trastevere: 38 minutters gang langs en autentisk romersk rute.
 • Fra Colosseum: 50 minutter. Dette er nok den længste tur, men du vil krydse hele byen og nyde det skuespil, som byen har at byde på.

2. Med bus fra centrum

Bus gennem Roms gader| ©Chris Sampson
Bus gennem Roms gader| ©Chris Sampson

Hvis du ikke har lyst til at gå, eller hvis du foretrækker at gemme dine kræfter til museerne og basilikaen, er det også nemt, behageligt og meget billigt at komme til Vatikanet med bus. Det nærmeste busstoppested til Vatikanet ligger på Piazza del Risorgimento, hvorfra du kun skal gå 5 minutter til døren til museerne eller Peterspladsen.

Afhængigt af hvor du befinder dig, kan du også nå Via di Porta Cavalleggeri eller Via Leone IV og Via degli Scipioni. Tjek køreplaner og billetpriser på Roms officielle websted for offentlig transport.

Anbefalede buslinjer

 • Buslinjer til Piazza del Risorgimento: de mest populære er 49, 32, 81 (kører gennem byen fra Colosseum), 982
 • Buslinjer til Via Leone IV med Via degli Scipioni: 492, 990
 • Buslinje til Via di Porta Cavalleggeri: 64 (denne bus er meget populær, fordi den forbinder Termini togstation med Vatikanet.
 • Andre anbefalede linjer: 62 (forbinder byens vigtigste turistattraktioner, f.eks. Piazza Venezia og Vatikanet) og 40 (også fra Termini).

Brug turistbussen, hvis du har en billet

Hvis du på din rejse til Rom har besluttet at købe en billet til Roms sightseeingbus, skal du ikke tøve med også at bruge den som transportmiddel. Den er normalt meget praktisk, fordi den forbinder de vigtigste turistpunkter i byen, så da den har ubegrænsede ture og stop, skal du ikke tøve og komme til Vatikanet i den berømte røde dobbeltdækkerbus.

3. Med metro fra alle dele af byen

Inde i en metrovogn i Rom| ©N i c o l a
Inde i en metrovogn i Rom| ©N i c o l a

Selv om der ikke er så mange linjer i Rom, er Vatikanet godt forbundet med metroen, Roms metro. Den mest bekvemme station er som regel Ottaviano, fordi den er den nærmeste, men hvis du ikke har noget imod at gå lidt, kan du også stå af ved Cipro eller Lepanto. En billet koster kun 1,5 €, så det er helt sikkert en af de billigste måder at komme til Vatikanet på.

 • Linje A: Den bedste måde er at tage metrolinje A, som også går gennem de vigtigste steder i byen, f.eks. Piazza Spagna eller Termini station, og stå af ved Ottaviano-S. Pietro. Derfra er der kun 5 minutters gang til Vatikanet (følg souvenirboderne, så farer du ikke vild).

4. Med sporvogn, for en autentisk oplevelse

Sporvogn gennem Roms gader| ©Rob Dammers
Sporvogn gennem Roms gader| ©Rob Dammers

Rom har stadig nogle sporvognslinjer, og selv om det ikke altid er det mest praktiske (der er ikke gode forbindelser til byens historiske og turistmæssige centrum), kan det være praktisk at bruge sporvognen, afhængigt af hvor du bor. Du kan finde priser og fartplaner på Roms officielle websted for offentlig transport.

Den nærmeste sporvognslinje er nummer 19, og den sætter dig af ved Piazza del Risorgimento (det er det sidste stop på linjen, så du kan ikke gå glip af det). Den kan være nyttig, hvis du bor i nærheden af Villa Borghese eller slentrer rundt der eller i Bioparco før dit besøg i Vatikanet.

5. Med taxa for nemheds skyld

Taxa gennem Roms gader| ©Phillip Capper
Taxa gennem Roms gader| ©Phillip Capper

Taxiservicen i Rom fungerer ganske godt: Der er masser af taxier til rådighed på gaden, og de vigtigste turiststeder i byen har taxistandpladser, hvor du kan få fat i en taxa på højst 5 minutter.

Priserne er rimelige for denne type service, men jeg anbefaler, at du har en klar rejseplan (for at undgå at få en ekstra tur), og at du beder taxachaufføren om at sætte taxameteret til, før du begynder ruten, så du undgår ubehagelige overraskelser. I princippet bør det ikke koste mere end 15 € fra centrum af Rom.

6. Med Uber, som også fungerer i Rom

Uber-chauffør| ©Thibault Penin
Uber-chauffør| ©Thibault Penin

Hvis du overvejer at benytte en komfortabel dør-til-dør-tjeneste, er Uber den bedste mulighed. Du kan anmode om den fra APP'en, når du vil, du kender den rute, du skal følge, og du har en klar idé om prisen for turen, uanset hvilken trafik du møder undervejs. Desuden slipper du for at skulle tage dit kort eller kontanter frem for at betale.

7. Med car2go eller elbil, hvis du vover at trodse den romerske trafik

Car2go| ©Miwok
Car2go| ©Miwok

I nogle år har der nu været en stor udbredelse af biludlejningstjenester i Rom, hvor man kan bevæge sig fra den ene del af byen til den anden. Hvis du allerede er bekendt med denne tjeneste, har du sikkert Share Now eller Car2GO APP'en, som er en af de mest internationale tjenester, downloadet på din smartphone.

På appens kort kan du se, hvor mange biler der er tilgængelige i nærheden af din placering, bestille en bil med et enkelt klik, og på få minutter er du på din destination. Køretøjerne er normalt "Smarts" eller lignende, som er meget små, hvilket gør det meget lettere at parkere i byens centrum eller i nærheden af overfyldte områder.

Husk dog, at trafikken i Rom kan være kaotisk, og du skal være forsigtig med ikke at parkere din bil i et parkeringsforbud (der er normalt meget godt skiltet). Det bedste af det hele er, at prisen normalt ikke er mere end 5 €, hvis du har parkeret din bil et sted i byens centrum.

8. På cykel eller scooter, hvis du vover at gøre din tur til Rom på hjul

Kom rundt i Rom på cykel| ©Rob Larsen
Kom rundt i Rom på cykel| ©Rob Larsen

På samme måde som der findes samkørselstjenester, vil du se, at Rom bogstaveligt talt er fyldt med scootere. Der er flere lokale og internationale firmaer, som fra APP giver dig mulighed for at leje en scooter eller cykel i minuttet, så du kan bevæge dig rundt i byen i dit eget tempo. Det er normalt ret praktisk, hurtigt og billigt.

Men husk igen, at trafikken i Rom kan være en smule kaotisk, og at der er mange gågader i centrum, hvor det er bedre ikke at vove sig. Lad os komme af sted!