25 bedste ting at gøre i Rom

Du er nødt til at tage til Rom mindst én gang i dit liv. Og hvis du ikke vil gå glip af noget af det, byen har at byde på, skal du notere dig alle anbefalingerne på denne must-see-liste.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

19 minutters læst

25 bedste ting at gøre i Rom

Det romerske Colosseum | ©Mathew Schwart

Den evige stad, et frilandsmuseum, den vestlige civilisations vugge, de syv bakkers by... Rom har fået mange øgenavne gennem sin historie, men ingen beskriver fornemmelsen af at gå gennem gaderne, opdage de mest romantiske hjørner, nyde gastronomien eller beundre arkitekturen.

Rom er ikke bare evig, den er uendelig. Hver tur giver lyst til mere, for det ville være umuligt at dække Roms storhed og historie på et enkelt besøg. Derfor er denne liste over de bedste ting at lave i Rom blot en oversigt over almindelige steder at starte med at opdage byen, som du kan bruge som en tjekliste til din rejse.

1. Besøg det indvendige af Colosseum

Inde i Colosseum| ©Unsplash
Inde i Colosseum| ©Unsplash

Dette amfiteater er uden tvivl Roms vogter. Det er det mest besøgte monument i byen, og dets indre gallerier er lige så betagende for øjet som de ydre mure, der er afgrænset af græske buer og søjler. Siden det blev bygget i år 72 e.Kr., har Colosseum været vidne til utallige historier om gladiatorer og dyrekampe, men dem får du fortalt på en af de mange guidede ture i Colosseum.

At ankomme til Colosseum for første gang er en vidunderlig følelse, men lad dig ikke beruse for meget af denne enklaves skønhed, og husk disse tips til dit besøg i Colosseum. Ligesom dig er der tusindvis af turister, der ønsker adgang til dette monument, og hvis du, inden du starter din rejse, ved, hvor du skal spise, når du er færdig med dit besøg i Colosseum, eller hvordan du får billige billetter til Colosseum, vil turiststrømmen være meget mere tålelig

Husk, at billetter til Colosseum også er billetter til Forum Romanum og Palatinerhøjen, og derfor kan du også købe dem på billetkontorerne, selvom køerne kan være uendelige, så jeg anbefaler dig at købe dem online.

Book dit besøg i Colosseum og Forum med adgang til Arenaen

2. Forundres over Peterspladsen

Peterspladsen i Vatikanet| ©Unsplash
Peterspladsen i Vatikanet| ©Unsplash

Vatikanstaten er et must-see i Rom, og at tale om Vatikanet er at tale om Det Sixtinske Kapel og Peterspladsen. Vatikanmuseerne og Peterskirken, der præsiderer over pladsen, er de to vartegn for den mindste stat i verden.

Du har sikkert set denne ovale plads omgivet af to halvcirkler på mere end ét luftfoto; det er den udsigt, du får, når du bestiger Peterskuppelen ( der er gratis adgang til Peterskirken, men ikke til kuplen).

Når du besøger området (se her for information om, hvordan man kommer til Vatikanet fra centrum af Rom), skal du huske, at det er et af de travleste i Rom, så jeg anbefaler, at du noterer dig disse spisesteder i nærheden af Vatikanet, så du kan booke i forvejen. Der er så mange ting at se og gøre i Vatikanet, at du ender med at blive sulten efter en formiddag der.

Hør pavens velsignelse på Peterspladsen

En uforglemmelig oplevelse, du skal have under dit besøg i Rom og Vatikanstaten, uanset om du er religiøs eller ej, er at se Vatikanet og Den Hellige Fader på nært hold under den pavelige audiens om onsdagen eller Angelus-ceremonien om søndagen.

Hvis du vil vide mere om, hvordan du kan høre pavens velsignelse under din rejse til Rom, råder jeg dig til at læse artiklen Paveaudiens i Rom, hvor du finder alle detaljerne, og hvis du er religiøs, er mit råd klart: besøg Rom i den hellige uge.

Book et besøg i Peterskirken og kuplen

3. Besøg Forum Romanum og Palatinerhøjen

Luftfoto af Forum Romanum| ©Unsplash
Luftfoto af Forum Romanum| ©Unsplash

Forum var det sted, hvor alt det juridiske, politiske og kommercielle liv i det antikke Rom var koncentreret, og i dag er det en imponerende udstilling af arkæologiske rester, hvor du kan få et glimt af essensen af byens guldalder.

Efter en guidet tur på Forum Romanum kan du besøge den nærliggende Palatinerhøjen: den mest centrale af Roms syv høje, hvorfra du også kan se ekstraordinære arkæologiske rester. Både Colosseum-guidede ture og Colosseum-billetter inkluderer normalt adgang til dette område, men hvis du også planlægger at besøge Vatikanet, anbefaler jeg, at du undersøger muligheden for at få et fælles besøg i Vatikanet og Colosseum: det er det hele værd, og du vil spare på entréen!

Et godt råd: Hvis du tager til Rom om sommeren, så prøv at komme tidligt om morgenen, især hvis du besøger Forum Romanum med børn, da varmen kan spille dig et puds.

Book et besøg på Forum Romanum og Palatinerhøjen

4. Sug til dig af tradition og historie med en guidet tur i centrum

Roms gader| ©Unsplash
Roms gader| ©Unsplash

At tage på en af de guidede ture i Roms historiske centrum er en af de bedste ideer til at komme rundt i byen og forstå, hvad man ser. Det ville være den oplevelse, jeg ville vælge i de fleste af de byer, jeg rejser til, for langt fra de kedelige ture, der overvældede dig med endeløse datoer og historiske fakta, bliver nutidens ture mere autentiske og har mere variation såsom Rom-natture eller Rom-fototure.

Især i Rom, hvor tradition og kunst er rundt om hvert hjørne, lærer en specialiseret guide dig at værdsætte ikke kun byens historie, men også dens essens.

Book en privat tur i Rom

5. Spis en gelato foran Trevi-fontænen

Trevi-fontænen| ©Michele Bitetto / Unsplash
Trevi-fontænen| ©Michele Bitetto / Unsplash

Rom er kendt for sine fontæner, og denne er uden tvivl den mest symbolske af dem alle. Den dukker overraskende op, når du drejer om hjørnet, mens du slentrer gennem byens historiske centrum, og det første, der vil overraske dig, er dens størrelse. Dette barokke springvand forestiller Neptun og to tritoner og er kendt for legenden om, at hvis du kaster en mønt i det, vil du vende tilbage til Rom, og hvis du kaster to, vil du finde kærligheden i Italien.

For mig er den mest autentiske måde at nyde det på ved at smage en lækker italiensk is på dens trapper. Jeg advarer dig om, at det vil være praktisk talt umuligt at gøre midt på dagen, men hvis du accepterer mit råd, så gør det efter aftensmaden, sidst på dagen og inden du går i seng på dit hotel. Med næsten ingen turister og meget mere plads til at sidde ned, vil det være meget mere afslappende, og du vil huske dette øjeblik for evigt. Jeg vil fortælle dig alt, hvad du behøver at vide for at få mest muligt ud af det her: Alt du behøver at vide om Trevi-fontænen og her er en liste over den bedste gelato i Rom.

Book en privat rundtur i Rom

6. Beundre Det Sixtinske Kapel i Vatikanmuseerne

Det sixtinske kapel| ©Unsplash
Det sixtinske kapel| ©Unsplash

Juvelen i kronen for kunstelskere findes i Vatikanmuseerne. Værker af Da Vinci, Tizian, Caravaggio og Raphael er blot et lille udpluk af, hvad man kan finde i Europas største kunstsamling, der naturligvis ledes af det berømte Sixtinske Kap el.

Det er vigtigt at vide, inden man planlægger sit besøg, at man kan besøge museerne i sit eget tempo ved at købe skip-the-line-billetter til Vatikanmuseerne, eller man kan tage en guidet tur i Vatikanmuseerne.

Under alle omstændigheder anbefaler jeg, at man bestiller sin billet i forvejen, så man undgår at vente i flere timer. Og hvis du tænker, at prisen for billetter til Vatikanet, Det Sixtinske Kapel og så mange andre museer og interessante steder måske er en udgift, du ikke har regnet med i dit budget, anbefaler jeg, at du overvejer at få et Roma Pass eller Omnia Card. Det er sightseeingkort til Rom og Vatikanet, som giver dig adgang til alle attraktionerne til en bedre pris end ved at købe dem hver for sig.

Endelig må du ikke glemme at tage hensyn til den dresscode, der kræves for at besøge disse museer. Jeg taler om dette og andre tips til at besøge Vatikanet i denne artikel, f.eks. hvordan man undgår køerne for at komme ind i Vatikanet. Her er også nogle tips til, hvordan man får gratis eller nedsatte billetter til Vatikanet.

Book billetter til Vatikanets museer

7. Gå op ad Den Spanske Trappe i Den Spanske Trappe

Piazza Spagna| ©Daniel Basso
Piazza Spagna| ©Daniel Basso

De enorme trappetrin på Piazza di Spagna er et andet visuelt must-see i Rom. Disse trapper forbinder kirken Trinità dei Monti med Fontana della Barcaccia.

Mens de engang var et mødested for kunstnere, er de nu et mødested for turister, der besøger Rom og stopper op for at nyde skønheden på dette sted. Den har fået sit navn fra den spanske ambassades sæde og er et af de mest livlige steder, du vil se, når du går rundt i Roms centrum.

Mit personlige råd er ikke kun at se pladsen nedefra. Gå op ad trapperne (i et stykke tid har det ikke været tilladt for grupper at sidde på dem, da mængden af turister har blokeret vejen for fodgængere), og nyd udsigten over Rom fra toppen. Og hvis du overvejer at udforske byen i dybden og lære alle dens magiske pladser at kende, kan du læse denne artikel på Top 10 pladser i Rom.

Book turen til Roms fontæner og pladser

8. Spadser og kryds Piazza Navona

Piazza Navona ved nattetide| ©Gabriella Clare
Piazza Navona ved nattetide| ©Gabriella Clare

Denne særegne ovale plads er uden tvivl en favorit blandt både romere og turister. De fire fontæner, du kan se på den barokke Piazza Navona, repræsenterer Roms vigtigste floder. I centrum af dem alle står den gigantiske Fontæne med de fire floder designet af Bernini, et sandt arkitektonisk vidunder.

I løbet af dagen er pladsen fuld af små grupper, der går rundt i Roms centrum og stopper op for at tale om fontænernes historie. Om aftenen, især om sommeren, er der gadeartister, der skaber liv på pladsen, som bliver et af centrene for det sociale liv i byens centrum. Hvis vejret er godt, er det en god idé at købe en pizza med hjem og nyde den på en af bænkene med udsigt over springvandene.

Gå ikke glip af detaljerne i alle springvandene og skulpturerne samt den imponerende facade på kirken på pladsen. Personligt elsker jeg hver eneste fontæne i Rom: På hver eneste plads, gyde eller hjørne er der et kunstværk i form af en fontæne. Derfor anbefaler jeg dig at læse denne artikel om de bedste springvand i Rom, hvor du finder de smukkeste, og hvor de er placeret.

Book din tur til Roms fontæner og pladser

9. Oplev de kapitolinske museer

Pladsen ved de kapitolinske museer| ©Unsplash
Pladsen ved de kapitolinske museer| ©Unsplash

Roms kunst slutter ikke ved Vatikanet; de Kapitolinske Museer, der ligger i Campidoglio, er et andet must-see, hvor man kan se mytiske kunstværker som den kapitolinske hunulv, rytterstatuen af Marcus Aurelius, Berninis Medusa, Konstantins kolos eller den sårede Galata.

Book billetter til de kapitolinske museer

10. Gå ind i Pantheon for at beundre dets kuppel

Det indre af Agrippas Pantheon| ©Evan Qu
Det indre af Agrippas Pantheon| ©Evan Qu

Agrippas Pantheon, som ligger i Roms historiske centrum, er et af de fineste monumenter i hele Rom. Det er et besøg værd at se det, der nu er en kirke, men som tidligere var et romersk tempel opført under Aurelius' styre, og også at se det oplyst ved mørkets frembrud. Her er alt, hvad du behøver at vide om Pantheon i Rom.

Book en guidet tur i Pantheon

11. Gå gennem haverne i Villa Borghese og besøg dens galleri

Inde i Borghese-galleriet| ©Unsplash
Inde i Borghese-galleriet| ©Unsplash

På en privilegeret beliggenhed finder du den store skjulte skat i den romerske by: Borghese-galleriet. På dette besøg vil du ikke kun nyde et af Roms bedste kunstgallerier og smukke klassiske skulpturer, men også en tur gennem Roms lunger, Villa Borg heses imponerende haver, som uden tvivl er en af de bedste parker i Rom.

Book en guidet tur til Borghese-galleriet

12. Nyd udsigten fra Gianicolò

Springvandet på toppen af Gianicoloen| ©Wikimedia
Springvandet på toppen af Gianicoloen| ©Wikimedia

Personligt elsker jeg at se byer fra "oven"; et overblik over deres tage og haver er for mig øjeblikket, hvor man indånder den friske luft og tænker på, hvor heldig man er at være der i netop det øjeblik og nyde sin rejse.

Der ermange steder i Rom med en vidunderlig udsigt, men jeg anbefaler den, du får fra Roms ottende bakke: Gianicolo, der ligger over Trastevere-kvarteret. Ud over udsigten kan du nyde en afslappet atmosfære væk fra Roms sædvanlige stress og jag med gadeforestillinger som f.eks. dukketeater.

Book en rundtur i Trastevere

13. Smag på den romerske gastronomi

Typisk romersk trattoria| ©Marco Calignano / Unsplash
Typisk romersk trattoria| ©Marco Calignano / Unsplash

Lokal mad er en attraktion i alle lande, men mere i Italien end næsten noget andet sted i Europa. En tur til Rom bare for pizza, pasta og gelato er en rejse, der er givet godt ud, så husk: spis.

Gør det ikke i en fart eller på gaden, mens du står i kø for at komme ind til et monument; sæt dig på en restaurant og brug to timer på at spise, smag på alle retterne, spørg kokken om hans specialiteter, og hvis du har tid, så tag med på en gastronomisk tur for at opdage Roms bedste pizzaer og fremragende pastaer.

Men hvis du vil ud på egen hånd for at finde et godt sted at spise, er her en liste over mine foretrukne spisesteder i Rom for at opmuntre dig til at prøve nogle af dem og frem for alt for at undgå at falde i de fælder, som byen (nogle gange) har forberedt til turister.

Book en madtur i Rom

14. Tag en aperitivo i Trastevere

Typiske gader i Trastevere| ©Unsplash
Typiske gader i Trastevere| ©Unsplash

En by er også sine kvarterer, og Trastevere er uden tvivl et af de mest charmerende kvarterer i Rom (for mig er det det bedste, men man siger jo, at smag ikke er til at tage fejl af...). Spadser gennem de brostensbelagte gader, der er prydet med vedbend, besøg de finurlige gavebutikker, spis på en af restauranterne, spis en is på torvene og opdag nogle af de bedste steder at få en aperitif i Rom.

Trastevere er et anderledes Rom, og mange siger, at det er det mest autentiske af dem alle. Den bedste måde at se alt, hvad den har at byde på, er at tage på en guidet tur i Trastevere. Læg også mærke til de bedste spisesteder i Tra stevere og alt det , Trastevere-kvarteret har at byde på efter mørkets frembrud.

Book en madtur i Trastevere

15. Rom om natten

Rom om natten| ©Unsplash
Rom om natten| ©Unsplash

Når vi tager på tur, står vi ofte tidligt op for at få tiden til at gå; vi bruger hele dagen på sightseeing, og når aftenen falder på, er vi udmattede og vil bare tilbage til hotellet for at hvile, før vi tager hul på den næste maratondag med sightseeing.

Lad dig ikke friste. Sæt tid af under dit besøg, ikke kun til at se Rom om natten, men til at nyde det, gå rundt og betragte belysningen af monumenterne uden at have travlt eller være presset til at tage et billede. Det vil være det hele værd.

Book en nat-tur i det oplyste Rom

16. Besøg katakomberne

Inde i katakomberne| ©Unsplash
Inde i katakomberne| ©Unsplash

Apropos et anderledes Rom, så findes der også et anderledes Rom under jorden væk fra turisterne og monumenterne. Under Roms skønhed ligger en labyrint af romerske katakomber, som du kan besøge med en specialiseret tur, og som uden tvivl vil give dig en anden følelse.

Vær forsigtig med ikke at forveksle de romerske katakomber med et besøg i Vatikanets katakomber. Det er to forskellige ting. Hvis et af disse to besøg giver dig lyst til mere, vil jeg opfordre dig til at læse denne artikel om Sankt Callixtus' katakomber og kapucinernes katakomber.

Book et besøg i Roms katakomber

17. Udforsk andre drømmeagtige italienske steder

Firenze| ©Unsplash
Firenze| ©Unsplash

Rom har meget at tilbyde den rejsende, men den har også en privilegeret position i den italienske geografi. Det betyder, at du fra Rom kan besøge andre interessante byer på en behagelig måde og uden at bruge en masse rejsetid:

Firenze

Firenze er kunstens hovedstad: Her kan du besøge Michelangelos imponerende David og glæde dig over Uffizi-galleriet eller Accademia. Byens domkirke er en af de mest spektakulære i hele Italien, og dens gader ånder en middelalderlig og klassisk luft, som fortryller alle besøgende. Lyder det bekendt? Læs mere i denne artikel om de bedste udflugter til Firenze fra Rom, og hvis du foretrækker at tage af sted på egen hånd, så tjek de forskellige måder at komme fra Rom til Firenze på.

Pompeji og Napoli

Syd for Rom, tættere på Napoli og ved foden af Vesuv ligger byen, der engang blev begravet af lavaen fra nabovulkanen, og som er bevaret på en så speciel måde, at den tiltrækker millioner af besøgende hvert år. Hvis du vil udnytte din rejse til Rom til at besøge Napoli eller Pompeji og se dem alle på én dag, så tag et kig på de bedste udflugter til Pompeji og de bedste udflugter til Napoli.

Pompeji er en by, der er værd at besøge fra Rom, men hvis du vil gøre det på egen hånd, er her nogle oplysninger om, hvordan man kommer til Pompeji fra Rom, og hvordan man kommer til Napoli fra Rom.

Rundt om Rom

Hvis du har lyst til en kortere tur i udkanten af byen, kan du f.eks. tage en tur til Assisi og Orvieto eller til den spektakulære Villa dell'Este. Jeg fortæller dig om mine yndlingsudflugter her: 4 steder at besøge i nær af Rom.

Der er endda dagsture, der giver dig mulighed for at besøge disse byer og andre seværdigheder i nærheden af Rom, som vil fuldende din rejseoplevelse i Den Evige Stad. Hvis du stadig ikke er sikker på, hvilken destination du skal vælge, er her en liste over de mest populære: Dagsture og udflugter fra Rom Og tre mindre kendte anbefalinger: Caracalla-badene, et besøg i Ostia Antica og udflugter til Tivoli og Hadrians Villa fra Rom.

Book en udflugt til Pompeji og Napoli

18. Afslør alle hemmelighederne i Castel Sant'Angelo

Billede af slottet| ©Unsplash
Billede af slottet| ©Unsplash

Meget tæt på Vatikanet ligger Castel Sant'Angelo med udsigt over floden fra en af de smukkeste broer i Rom. Hvis du synes, det er storslået udenpå, vil du elske det endnu mere indeni: det er super velbevaret, og fra taget får du nok den bedste udsigt (og det bedste foto) over både byen og Vatikanet.

Jeg tror, jeg allerede har givet dig nok grunde til at gå inden for murene, men hvis du stadig har brug for flere undskyldninger, er her et link til artiklen om, hvordan og hvorfor du skal besøge Castel Sant'Angelo.

Køb billetter til Castel Sant'Angelo

19. Ræk ind i sandhedens mund

Sandhedens mund| ©Wikimedia
Sandhedens mund| ©Wikimedia

For dem af jer, der ikke har set 'Roman Holiday': Bocca della Verità er en marmormaske i kirken Santa Maria in Cosmedin (nær Circus Maximus), hvis legende siger, at den bider hånden af den, der lyver. Det virker måske lidt turistagtigt at få taget et billede med hånden inde i masken, men dette ritual er så berømt verden over, at det ikke kan undværes på listen over ting, man skal lave i Rom.

Book en tur til badene og Circus Maximus

20. Køb lokale produkter på friluftsmarkedet Campo de Fiori

Campi de Fiori-pladsen| ©Wikimedia
Campi de Fiori-pladsen| ©Wikimedia

En ny mulighed for at lære en anden side af den evige stad at kende væk fra monumenterne og turistruterne. Friluftsmarkedet på Campo de Fiori-pladsen bevarer den bohemeagtige atmosfære fra de middelalderlige kroer, der engang omgav den. Ud over at blande sig med de lokale byder Campo de Fiori-markedet på frisk frugt og grønt, souvenirs og et par overraskelser.

21. Kig gennem nøglehullet i den orange have

Udsigten fra
Udsigten fra "hullet" i Rom| ©Wikimedia

At kigge gennem et nøglehul - er det virkelig noget, man gør i Rom? Når du ser den smukke udsigt til Peterskirken derfra, er jeg sikker på, at du vil forstå hvorfor. Først var dette en stor hemmelighed i Rom, men flere og flere besøgende kommer til disse haver for at lede efter den berømte lås og forundres over dens perspektiv.

Og dette er bare et af de mange hemmelige steder, som den evige stad gemmer på, og som du bliver nødt til at opdage lidt efter lidt på egen hånd, hvis du vil forelske dig i Rom. Jeg vil hjælpe dig lidt på vej og efterlade dig med en liste over, hvad der for mig er de bedst bevarede hemmelige steder i Rom.

22. Tag på rundtur i Rom med turistbus

Villa Borghese fra turistbussen| ©Wikimedia
Villa Borghese fra turistbussen| ©Wikimedia

Sæt dig ind i situationen: Det er din sidste dag i byen, og du har et par timer til at besøge det, du bedst kunne lide, og til at se på dine yndlingssteder. Problemet er, at det er så svært at vælge i Rom, at du gerne vil se det hele på en gang, gøre hele turen om...

Måske kan du ikke gøre det sidste (selvom du altid kan komme tilbage, husk det), men det sidste kig er muligt at gøre det mere globalt om bord på en af Roms airconditionerede turistbusser, der kører rundt til de vigtigste punkter i byen enten for at "sige farvel" til dem eller for at få en appetitvækker på alt det, du vil se i de næste dage efter din ankomst til Rom.

Det er også en god måde at spare penge på transport, da det vil hjælpe dig med at komme fra et sted til et andet uden at skulle betale for en billet til offentlig transport på hver tur.

Brug Roms metro

Uanset hvor dit hotel ligger, får du sandsynligvis brug for at bruge metroen på et tidspunkt i løbet af din rejse. Generelt er det meget billigt og nemt: Der er meget få linjer på kryds og tværs af byen (det ser ud til, at det er svært at grave romersk jord op, da der dukker flere og flere relikvier, ruiner og vigtige arkæologiske rester op, hver gang de borer), og den er ret hurtig og pålidelig. Det er en god idé at følge denne guide til Roms undergrund, så hav den ved hånden!

Andre måder at komme rundt i Rom på

Og apropos at spare penge, hvis du tillader mig endnu et tip til at spare tid og penge ved din ankomst til Roms lufthavn, anbefaler jeg, at du overvejer muligheden for på forhånd at booke en transfer mellem Roms lufthavn og centrum. Jeg vil også fortælle dig om alle mulighederne for at komme til dit hotel i Rom, uanset om du ankommer til Ciampino eller Fiumicino.

Hvis du er på et krydstogt i Middelhavet og går i land i Civitavecchia havn for at tage til Rom, er den hurtigste og mest komfortable mulighed for at komme til den italienske hovedstad at bestille en privat eller delt transfer. Jeg fortæller dig hvordan i artiklen Transfers between the Port of Civitavecchia and Rome in Rome!

Book sightseeingbussen til Rom

23. Tag på jagt efter de smukkeste kirker i byen

Basilica dei Santi XII Apostoli| ©Agatha Dépine
Basilica dei Santi XII Apostoli| ©Agatha Dépine

Når du begynder at forestille dig en tur til Rom for første gang, kan du falde i den fælde at tænke, at Rom "kun handler om kirker". Og det er sandt, at der er mange kirker i Rom, men at bruge hele turen på at opdage dem en efter en ville bestemt ikke være den bedste måde at få mest muligt ud af din tid i byen.

Derfor (og fordi, mand, det er Rom, du bliver nødt til at se en kirke) har jeg sammensat en liste over de smukkeste kirker i Rom og en anden med de største basilikaer i Rom (jeg kan fortælle dig, at en af mine favoritter er Johannes Lateran-basilikaen ). Så hurtigt og nemt er det: Jeg udvælger de bedste for dig, så du kan være på den sikre side og fortælle dig, hvorfor de er værd at besøge. Det var så lidt!

24. Undersøg krinkelkrogene i det jødiske kvarter og på Tiberøen

Broen fra den jødiske ghetto til Tiberøen| ©Unsplash
Broen fra den jødiske ghetto til Tiberøen| ©Unsplash

Hvis der er ét sted, der udstråler ro, tradition og autenticitet, så er det Roms jødiske kvarter. Du finder det i hjertet af byen, og selv om det ikke er særlig stort, er det et ideelt sted at gå en tur, spise en is eller smage en typisk sød ting i de lokale konditorier.

Benyt lejligheden til at krydse broen til Tiberøen, et smukt sted at se solnedgangen efter en lang dag med sightseeing i verdens smukkeste by.

25. Organiser dig (om end kun en smule), før du ankommer

Spadsere rundt i Colosseum| ©Joshua Earle
Spadsere rundt i Colosseum| ©Joshua Earle

Når du lander i Rom, er der ingen tid at spilde. Byen har millioner af steder at opdage, og det er en skam at bruge tid på at tænke på, hvad man skal lave næste dag. Derfor vil jeg give dig nogle tips til, hvordan du organiserer din rejse til Rom:

Vælg dine rejsedatoer med omhu

Skal du til Rom om vinteren, foretrækker du at besøge Rom om efteråret, eller planlægger du at opdage Den Evige Stad om foråret? Det er altid et godt tidspunkt at tage på tur, men afhængigt af hvornår du gør det, vil byen tilbyde dig nogle ting eller andre ting, så tag bestik af, hvad der er det bedste tidspunkt at rejse til Rom på, og hvad du skal se og lave måned for måned med denne liste:

Lav en daglig rejseplan

Kedeligt, er det ikke? Jamen, så gør jeg det for dig. Jeg vil fortælle dig præcis, hvad du kan (eller bør) gøre og se, når du er i Rom, afhængigt af hvor mange dage din rejse varer. For eksempel:

Hvad hvis du rejser med din familie?

Så har jeg også tænkt mig at hjælpe dig. Her har du en artikel om, hvad man kan se og lave i Rom med børn, hvor du kan finde ud af, hvad du kan gøre for at nyde byen, hvis du rejser som familie med de yngste medlemmer af familien.

Og hvis du rejser i julen?

Så er du heldig, for Rom i julen er endnu mere speciel. Selvom det kan være koldt, vil lysene, julekrybberne, de dekorerede gader og julemarkederne i Rom kompensere for de lave temperaturer. Gå ikke glip af alt det, du kan lave i Rom i julen.