Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Vatikan-museet billetter: hvad koster de, hvor køber man dem, sådan sparer man penge…

Hvis du besøger Rom, må du ikke gå glip af en af byens juveler: Jeg fortæller dig alt, hvad du skal vide for at få billetter til Vatikanmuseerne, hvor du kan se det utrolige Sixtinske Kapel.

Ana Caballero

Ana Caballero

16 minutters læst

Vatikan-museet billetter: hvad koster de, hvor køber man dem, sådan sparer man penge…

Kolonnade på Peterspladsen | ©Mathew Schwartz

Vatikanstaten, der kan nås til fods fra centrum af Rom, er pavens residens og centrum for den katolske magt i verden. De vigtigste attraktioner er Peterskirken med kuplen, Peterspladsen og Vatikanmuseerne med det Sixtinske Kapel.

Hvis du vil undgå køerne, som bogstaveligt talt er de længste køer i Rom, skal du købe din billet på forhånd. Her er de typer billetter, der kan købes på forhånd:

Den bedste løsning

Vatikan-turné: Vatikanmuseer (lille gruppe)

Din billet til Vatikanet med en guidet rundvisning i små grupper

Nyd en mere intim oplevelse ved at besøge Vatikanet med en ekspertguide i en lille gruppe.

Varighed: 3 timer

Med denne mulighed betaler du for din adgang til Vatikanmuseerne, hvor du blandt tusindvis af andre kunstværker kan betragte det fantastiske Sixtinske Kapel. Fordelen? Det omfatter en billet, som sparer dig for endeløse køer ved døren, og du vil blive ledsaget af en ekspertguide, som vil hjælpe dig med at sætte alt det, du ser, i en sammenhæng.

Tro mig: på et sted med så mange værker, så meget historie og så meget symbolik vil du sætte pris på at få nogle oplysninger om de vigtigste gallerier, de vigtigste kunstnere og de vigtigste værker, så du ikke bliver overvældet af den store mængde af stimuli, korridorer og kunst, som du finder i Vatikanmuseerne. Med denne rundvisning vil du gå gennem de vigtigste rum og gallerier i museerne og lære de mest relevante detaljer om de mest betydningsfulde værker i Vatikanmuseerne. I dette tilfælde er forskellen, at du for en lidt højere pris vil kunne nyde den guidede tur i en lille gruppe til en lidt højere pris.

Hvis du er en af dem, der ikke bryder dig om ture i store organiserede grupper, kan du overveje denne mulighed, fordi du så kan være tættere på guidens forklaringer, have et lettere tempo under besøget og have mere frihed til at stille spørgsmål, bede om anbefalinger, få en bedre kontakt med guiden osv.

Hvorfor jeg kan lide denne mulighed: Dette er en god mulighed for at besøge Vatikanmuseerne med en guide i en lille gruppe, hvilket giver dig en mere intim oplevelse.

Anbefales, hvis... du ønsker at besøge museet med en guide, men uden at skulle deltage i en stor gruppe.


Premium-muligheden

Vatikanets tur: Tidlig morgen Vatikanet (Tiny Group)

Din billet til at besøge Vatikanet tidligt om morgenen for at undgå menneskemængder.

Dette er uden tvivl den mest eksklusive måde at besøge Vatikanmuseerne på: Du kan komme ind i Det Sixtinske Kapel, før det er åbent for offentligheden, og nyde kunsten uden for mange turister med en ekspertguide i en lille gruppe.

Varighed: 3 timer 30 minutter

Blandt alle de Premium-billetter, du kan finde til Vatikanet, er det denne tidlige adgang med fortrinsadgang til Det Sixtinske Kapel, som du skal overveje seriøst, hvis du skal overveje en af dem. Jeg kan især godt lide at nyde en vis ro på museer, og jeg lyver ikke, hvis jeg siger, at det var særligt svært for mig i Vatikanmuseerne i almindelighed og i det Sixtinske Kapel i særdeleshed.

Denne mulighed giver dig mulighed for at besøge det Sixtinske Kapel med en mindre kapacitet (før det åbner for offentligheden og andre ture), og det giver dig uden tvivl mulighed for at nyde det meget bedre.

Forskellen mellem at se dette sted i en lille gruppe, i detaljer, i stilhed og uden hundredevis af flashbulls omkring dig vil helt sikkert gøre en forskel i den måde, du lever oplevelsen på. Denne type billet garanterer, at du kan se Vatikanmuseerne i almindelighed og det Sixtinske Kapel i særdeleshed halvanden time før menneskemængden strømmer ind i korridorerne. Hvis du skal forkæle dig selv på din rejse, vil jeg råde dig til at tage denne meget alvorligt.

Hvorfor jeg kan lide denne mulighed: Først og fremmest fordi det Sixtinske Kapel ved et normalt besøg normalt er overfyldt med turister, hvilket gør, at det mister meget af sin charme. Hvis du besøger den først om morgenen med en ekspertguide, der hjælper dig med at sætte alt det, du ser, i en sammenhæng og ledsaget af en lille gruppe, får oplevelsen virkelig et helt nyt niveau.

Anbefalet hvis... du mener, at et besøg på Vatikanmuseerne er noget, du skal gøre én gang i dit liv, og du skal nyde det fuldt ud, så tro mig, dette er din mulighed.


Pakken med besparelser

Rom: Vatikanmuseerne og Colosseum Skip-the-Line Tour

Billetter til det bedste af Rom, på én dag og til den bedste pris

Du kan ikke forlade Rom uden at besøge Colosseum og Vatikanmuseerne. Med denne mulighed kan du få en guidet rundvisning i begge dele til den bedste pris.

Varighed: 9 timer

En anden mulighed, som varmt anbefales, er at kombinere besøget i Vatikanmuseerne om morgenen med besøget i Colosseum om eftermiddagen. Som du måske allerede ved, er et besøg i Colosseum et must på din rejse til Rom (uanset hvor mange gange du har set facaden, kan du ikke forestille dig alt det, der er indeni, før du har besøgt det).

Hvis du ønsker at spare tid og penge, når du køber billetter til de to mest symbolske steder i Rom, er denne kombinerede billet med guidet rundvisning til Vatikanmuseerne og Colosseum efter min mening den bedste løsning. I denne artikel om Hvordan køber man billetter til Colosseum og Vatikanet Jeg har beskrevet, hvad denne kombinerede guidede tur består af, hvad den omfatter, hvordan du kan arrangere den osv.

Derfor kan jeg godt lide denne mulighed: Hvis du planlægger din rejse til Rom, bør du allerede vide, at både Colosseum og Vatikanet er to must-sees i byen. Og den bedste måde at besøge dem på er at kombinere adgangen til begge steder for at spare nogle penge og også for at kunne besøge dem med en ekspertguide, som vil sørge for, at du ikke går glip af noget.

Anbefales hvis... du planlægger at besøge Colosseum og Vatikanet, er dette den bedste måde at booke begge guidede ture på - nyd turen med en lokal guide og bekymr dig ikke om at organisere noget!


Sammenfattende sammenligner vi de tre muligheder:


Hvor meget koster billetter til Vatikanet?

Vatikanet Peterskirken| ©CALIN STAN
Vatikanet Peterskirken| ©CALIN STAN

Den mest anbefalede løsning er at købe en billet, der omfatter en guidet rundvisning på spansk i en gruppe, og som kun koster 38 euro. Men som du kan se, vil prisen være helt forskellig alt efter hvilken type billet du ønsker at købe. Det gode er, at der er muligheder for alle budgetter. Hvis du vil have flere oplysninger om billetpriserne for adgang til Vatikanet, kan du læse min artikel om det her: Pris for billetter til Vatikanet 2022.

Hvis du ønsker en mere eksklusiv løsning, hvor du kan undgå menneskemængderne, er der mulighed for at komme ind i Det Sixtinske Kapel og Vatikanmuseerne, før de åbner for offentligheden. Det koster lidt mere, men hvis du vil have mest muligt ud af oplevelsen, vil du ikke fortryde det. Den koster lidt over 100 euro. Du vil hele tiden blive ledsaget af en ekspertguide, og den stilhed, der hersker i gallerierne på dette tidspunkt af dagen, er den ekstra pris værd.

Bestil billetter til Vatikanet

Spar ved at købe billetter

Bramante-trappe| ©Bibi Pace
Bramante-trappe| ©Bibi Pace

Endelig er der også pakker, der giver dig mulighed for at spare penge, når du besøger Vatikanet og andre attraktioner i byen. I Hellotickets kan du f.eks. få den kombinerede Colosseum + Vatikan-pakke. På én dag besøger du begge attraktioner med en specialiseret guide, og prisen er ca. 90 euro, hvilket gør det til en billigere løsning, end hvis du køber begge besøg hver for sig.

Tjek også Omnia Card og Roma Pass, byens turistkort, som giver dig adgang til andre museer og monumenter ud over Vatikanet til en reduceret pris.

Bestil billetter til Vatikanet

Hvor kan du købe billetter til Vatikanet uden køer

Peterspladsen set fra kuplen af basilikaen| ©Alan Liu
Peterspladsen set fra kuplen af basilikaen| ©Alan Liu

Den bedste løsning er at købe billetterne på forhånd og online, og sørg for, at den mulighed, du køber, omfatter adgang til Vatikanet uden kø. Alle de muligheder, du finder i Hellotickets, omfatter det, og det vil være din store fordel, når du besøger Vatikanet.

De lange køer, der kan dannes ved Vatikanets porte, går rundt om murene, der flankerer museerne, og er bogstaveligt talt de længste køer i Rom. At vente i timevis i solen for at komme ind på museerne, basilikaen og det Sixtinske Kapel kan være dit værste mareridt, hvis du kommer uden billetter og skal gå gennem billetkontoret.

Hvis du vil læse flere tips og tricks til at få mest muligt ud af din oplevelse i Vatikanet, kan du læse min praktiske guide til Vatikanet: 10 tips til at besøge Vatikanet.

Bestil billetter til Vatikanet

Sådan får du billetter til Vatikanet med Roma Pass og Omnia Card

Vatikanets museer| ©Unsplash
Vatikanets museer| ©Unsplash

Da Rom er en meget turistet by med så mange vidundere at se, kan du vælge at købe byens turistkort, hvilket vil være nyttigt for at besøge Vatikanmuseerne, da adgangsbilletterne er inkluderet i prisen.

Omnia Vatikan- og Romapasset

Dette kort, der også er kendt som Omnia card Roma, kombineres ofte med Roma Pass og er den bedste mulighed for at besøge Vatikanet, da det omfatter adgang til museerne og andre attraktioner. Hvis du skal besøge området i dybden og tage på sightseeing i resten af Rom, anbefaler jeg dig at tage et kig på denne anden artikel om Roma Pass, hvor jeg fortæller dig, hvordan du bruger det og alle dets fordele.

Rom City Pass

Det er Roms VIP-pas, og med det kan du få gratis adgang til Vatikanmuseerne og andre steder som Colosseum. Du kan købe kortet for en periode på 1 til 7 dage og inkludere transport eller lufthavnstransport mod et tillæg.

Book billetter til Vatikanet

Køb billige billetter til Vatikanet og Colosseum kombineret

Detaljer om en af korridorerne i Vatikanmuseerne| ©Berto Macario
Detaljer om en af korridorerne i Vatikanmuseerne| ©Berto Macario

Hvis du overvejer at besøge Colosseum (det er faktisk et must-see), skal du vide, at der er mulighed for at købe en kombineret billet til Vatikanet og Colosseum, hvilket sparer dig tid og penge, så det er virkelig praktisk. Prisen er billigere, end hvis du køber begge billetter hver for sig, og du slipper for køerne ved begge attraktioner, hvilket gør besøget meget sjovere.

Desuden får du mulighed for at besøge begge monumenter i selskab med en ekspertguide, der sørger for, at du ikke går glip af noget om disse to perler i Den Evige By.

Bestil billetter til Vatikanet og Colosseum

Sådan køber du billetter til Vatikanet ved billetkontoret

Vatikanets indgang
Vatikanets indgang

Af erfaring kan jeg forsikre dig om, at de to timers køer udenfor (med lange strækninger i solen) vil tage en masse energi fra dig i stedet for at se Vatikanmuseerne. Husk, at alt efter tidspunktet kan du risikere at få udsolgt, så jeg anbefaler, at du tager af sted først på morgenen.

Det første, du skal vide, er, at når vi taler om almindelig adgang til Vatikanet, henviser vi til indgangen til Vatikanmuseerne. Det er gratis at komme ind i Vatikanstaten (du behøver ingen billet; det er som at besøge en anden del af Rom), og der er gratis adgang til Peterskirken.

Men det Sixtinske Kapel og alle værker og gallerier i Vatikanmuseerne med nogle af de mest berømte værker i verden er betalingsdækkende og kræver entré, og de bliver hurtigt uds olgt, da der er begrænset antal pladser, og der er tusindvis af mennesker, der ønsker at komme ind hver dag.

Book billetter til Vatikanet

Er det Sixtinske Kapel inkluderet i billetterne til Vatikanet?

Det Sixtinske Kapel
Det Sixtinske Kapel

Ja, alle billetter til Vatikanet omfatter et besøg i det berømte Sixtinske Kapel. På trods af Vatikanmuseernes enorme størrelse vil du hurtigt indse, at det er det Sixtinske Kapel, der tiltrækker flest besøgende, da næsten alle stopper op i dette rum for at se det.

Hvis du vil nyde det i ro og mag, kan du altid købe en adgangsbillet med adgang tidligt om morgenen og undgå menneskemængderne. Hvis du vil forberede dit besøg og få mest muligt ud af det, kan du læse min artikel om, hvordan du køber billetter til Det Sixtinske Kapel, eller hvordan du besøger Det Sixtinske Kapel.

Bestil billetter til Vatikanet

Er Peterskirken inkluderet i billetterne til Vatikanet?

Peterskirken
Peterskirken

Ikke altid, men der er gratis adgang til Peterskirken, så du behøver ikke at betale, hvis du ikke har lyst til det. Køerne er dog meget lange, så der er mulighed for at betale for at gå indenfor (med eller uden en guidet tur) og springe køerne over. Når du først er inde, vil du forundres over størrelsen og kvaliteten af nogle af værkerne.

Bestil billetter til Vatikanet

Er opstigningen til kuplen inkluderet i billetterne til Vatikanet?

Peterskirkens kuppel
Peterskirkens kuppel

Hvis du vil op i Peterskirkens kuppel, skal du betale for en separat billet, men du kan købe den på stedet uden at skulle reservere, og der er normalt ingen lange ventetider for at komme ind. Hvis du tøver mellem at betale eller ikke betale for at gå op i kuplen, er mit råd at tage et frisk pust og gå op.

Halvvejs oppe vil du sikkert fortryde det (den smalle vindeltrappe er noget af en udfordring), men når du kommer op på toppen, er udsigten det hele værd, og du vil kunne registrere oplevelsen som et af højdepunkterne på din rejse. Hvis du er interesseret i at vide mere, kan du læse min artikel om, hvordan du bestiger Peterskirkens kuppel.

Bestil billetter til Vatikanet

Er nekropolis og katakomberne inkluderet i billetten til Vatikanet?

Pave Pius XI's gravsted| ©Northfielder
Pave Pius XI's gravsted| ©Northfielder

Nej. Vatikanets nekropolis, der ligger i kælderen i Peterskirken, kræver en separat indgang. Det er et ganske interessant besøg, hvor du kan se nogle historiske paver og apostlen Peters apostel Petersgrave. Hvis du ønsker at arrangere et besøg, anbefaler jeg, at du gør det på forhånd, da kapaciteten er ret begrænset, og efterspørgslen er meget stor. Jeg fortæller dig alt om det i min artikel om Vatikanets krypter og katakomber.

Bestil billetter til Vatikanet

Er der nogen rabat på billetter til Vatikanet?

Luftfoto af Vatikanets haver
Luftfoto af Vatikanets haver

Adgang til Vatikanet er gratis eller til en særlig pris for studerende under 25 år og universitetsstuderende, medlemmer af religiøse skoler eller akkrediterede pilgrimme, handicappede, journalister og børn under seks år. Hvis du er interesseret i at besøge Vatikanet til den bedste pris, kan du her se en guide til, hvordan du får billige, gratis eller nedsatte billetter til Vatikanet.

Book billetter til Vatikanet

Tidsplan for Vatikanet

Michelangelos Pieta| ©Sonse
Michelangelos Pieta| ©Sonse

Vatikanmuseerne har med få undtagelser åbningstider fra kl. 9.00 til 16.00. Bemærk venligst, at museet er lukket hele dagen om søndagen i forbindelse med den pavelige messe på Peterspladsen og på visse helligdage. Som det er almindeligt for alle turistattraktioner, er det bedste tidspunkt at besøge stedet som regel tidligt om morgenen eller sent om eftermiddagen.

Jeg fortæller dig alt om det i denne detaljerede guide med alle åbningstider i Vatikanet (museerne, basilikaen, opstigningen til kuplen...osv.).

Bestil billetter til Vatikanet

Varighed af besøget i Vatikanet

Vatikanets museer| ©iam_os
Vatikanets museer| ©iam_os

Afhængigt af hvad du vil se i Vatikanet, skal du bruge mindst tre timer (to, hvis du har travlt, men det er ikke det værd). Personligt foretrækker jeg at bruge tre timer på en afslappet rundvisning på museerne, hvor jeg har et par ting tilbage at se fra samlingen, frem for at se hele museet på to timer for at få "tjekket", at jeg har "set" alt.

Hvis du også ønsker at stoppe ved Peterskirken, gå op i kuplen eller nyde at gå rundt på Peterspladsen med dens kolonnade, vil besøget tage op til en hel dag. Her er en detaljeret vejledning om Varighed af besøg til Vatikanet så du kan beregne, hvor meget tid du har brug for, alt efter hvad du vil nyde under dit besøg.

Bestil billetter til Vatikanet

Er det værd at købe billetter til Vatikanet med rundvisning?

Detalje af det sixtinske kapel| ©Unsplash
Detalje af det sixtinske kapel| ©Unsplash

Ja, en guidet rundvisning er 100 % anbefalelsesværdig: en samling med så meget symbolik og historisk kontekst er meget sjovere med en ekspert, der kan fortælle dig anekdoter om dens skaber, dens stil eller grunden til dens historiske relevans. Der er forskellige muligheder for guidede ture i Vatikanet, afhængigt af den tid og det budget, du har til rådighed.

For eksempel koster den mest omfattende og mest prisvenlige tur 38 euro og giver dig mulighed for at se det bedste af Vatikanmuseerne og det Sixtinske Kapel. Hvis du ønsker at undgå menneskemængderne, kan du altid vælge den bedste mulighed for at komme ind i Det Sixtinske Kapel først om morgenen, før det åbner for offentligheden, så du kan nyde Det Sixtinske Kapel i fred og ro i en meget lille privilegeret gruppe.

Bestil billetter til Vatikanet

Sådan kommer du til Vatikanet

Detalje af det sixtinske kapel| ©Unsplash
Detalje af det sixtinske kapel| ©Unsplash

Vatikanstaten ligger langt fra Roms centrum, men det betyder ikke, at det er svært at komme dertil.

 • Gåture: Afhængigt af hvor du bor, er det muligt, at du kan komme frem til fods. Hvis din bolig f.eks. ligger tæt på Piazza Navona, og du har lyst til at gå en tur, kan du krydse Tiberen, og på en halv time er du på Peterspladsen; hvis du tager en omvej, kan du endda gå forbi Castel Sant'Angelo først. Ingen gåtur i Rom er spild af tid, men hvis du vælger denne mulighed, skal du huske at tage tidligt af sted for at nå frem på det rigtige tidspunkt.
 • Med offentlig transport: Den hurtigste måde at komme til Vatikanet med offentlig transport er at tage metrolinje A til Ottaviano S Pietro. Hvis metroen ikke er praktisk, er der også busser, der kører fra Piazza dei Cinquecento eller Termini Station.

For mere detaljerede oplysninger har jeg samlet en guide til, hvordan du kommer til Vatikanet.

Bestil billetter til Vatikanet

Sådan køber du billetter på Vatikanets officielle websted

Colonnade på Peterspladsen
Colonnade på Peterspladsen

Hvis du køber billetter på Vatikanets officielle websted, skal du huske, at de ikke kan refunderes og kun er gyldige den dag, du har valgt. Hvis du kan lide at improvisere under dine rejser, anbefaler jeg denne Hellotickets-mulighed, da den giver mulighed for gratis afbestilling; på denne måde mister du ikke dine penge, hvis der sker en ulykke under din rejse.

Anas rejsetips

Hvis du bestiller din billet på forhånd, undgår du køer på mere end to timer.

Praktiske tips til besøg i Vatikanet

Inde i Peterskirken
Inde i Peterskirken

Et besøg i Vatikanet er et obligatorisk stop på din rejse til Rom, men for at få mest muligt ud af dagen er det en god idé at planlægge besøget lidt i forvejen. Her er en liste over tips til at besøge Vatikanet, og jeg vil opsummere de mest relevante nedenfor:

Dæk dig til, når du besøger Vatikanet

Man kan lære af sine fejltagelser, og jeg er sikker på, at du kender nogen, som efter at have planlagt deres besøg har måttet vende om uden at besøge museerne eller basilikaen. På disse to steder skal du dække dine ben og skuldre. Det er ikke tilladt at bære ærmeløst tøj uden ærmer, lavt udskæring, shorts, minikjoler eller hatte.

Er du nødt til at dække dig til midt om sommeren? Lad os se, sund fornuft: tag et tørklæde eller en lang foulard med i rygsækken, som du kan have på, når du kommer ind på disse steder, og som du ikke behøver at have på hele dagen. Jeg forsikrer dig om, at det er bedre at forebygge end at helbrede.

Sådan undgår du menneskemængderne, når du besøger Vatikanet

For at undgå køerne ved du allerede, at du skal købe din billet til Vatikanmuseerne på forhånd, men det er ikke så let at undgå menneskemængderne... Den eneste måde at reducere dem på er at vælge den første eller den sidste tidsplan og ikke at tage af sted før eller efter en helligdag og, hvis du kan, undgå højsæsonen.

Hvad man skal gøre med rygsække og bagage, når man besøger Vatikanet

De er ikke tilladt, og der kan igen opstå køer ved billetkontorerne. Jeg anbefaler, at du besøger stedet med et minimum, for efter så mange timer på benene ender selv pakken med servietter med at tynge dig ned.

Er det værd at betale for audioguiden for børn?

Hvis du besøger Vatikanmuseerne med børn, anbefaler jeg, at du beder om en audioguide specielt til dem (anbefales til børn i alderen 6 til 12 år). På den måde bliver besøget mindre trættende for dem, og de vil nyde kunstværkerne mere.

Hvor kan man spise i nærheden af Vatikanet

Dette område er ret turistet og virker måske ikke umiddelbart som den bedste del af Rom at stoppe op til frokost eller middag i. Derfor har jeg sammensat denne artikel med de bedste spisesteder i nærheden af Vatikanet for at undgå skuffelser.

Forbered din gane og nyd den romerske gastronomi!

Anas rejsetips

Tag et tørklæde med i rygsækken, så du kan dække dine skuldre, når du går ind i Vatikanmuseerne og Peterskirken.

Ofte stillede spørgsmål

 • Hvilken del af Vatikanstaten kan jeg besøge?

  På dit besøg i Vatikanet vil du se: Peterspladsen, Peterskirken, Vatikanhaven og Vatikanmuseet. Der er også Vatikanbiblioteket, som kun er forbeholdt forskere, der skal fremlægge et bevis for deres forskning og kvalifikationer for at få adgang.

 • Er der mulighed for at se paven under mit besøg i Vatikanstaten?

  Selv om det er usandsynligt, at du vil se paven gå rundt i byen, holder han normalt audiens om onsdagen på Peterspladsen og fejrer Angelus (eller velsignelse) om søndagen kl. 12.00. Vores råd er at ankomme tidligere for at undgå menneskemængderne og få en plads. Paven holder også nogle pavelige messer, og hvis du ønsker at deltage i en af dem, bør du tjekke hans kalender for at finde ud af, i hvilke kirker de finder sted, og hvornår de finder sted.

 • Er der mange mennesker i Vatikanmuseerne?

  Inde i museet er der meget overfyldte gallerier og kapeller (især det Sixtinske Kapel). Hvis du deltager i en guidet tur, vil guiden sørge for at undgå at overlappe med andre grupper for at gøre besøget mere behageligt. På grund af Covid-19 begrænsningerne er kapaciteten meget mere kontrolleret, og det er svært at se folkemængder.

 • Hvor mange gallerier er der i Vatikanmuseerne?

  Vatikanmuseerne består af 54 forskellige gallerier, hvoraf det sidste er det Sixtinske Kapel. Det drejer sig bl.a. om Kortgalleriet, Raphael-rummene, Borgia-lejligheden og Vatikanets billedgalleri.