10 ting at gøre i Tokyo i januar

Er du klar til en rejse fuld af kultur og nye traditioner? Så skal du komme til Tokyo i januar måned. Deltag i traditionelle begivenheder, gå til festivaler og spis den bedste mad i den opgående sols land.

Ana Caballero

Ana Caballero

11 minutters læst

10 ting at gøre i Tokyo i januar

Tokyo i januar | ©OiMax

En af de ting, du kan se og gøre i Tokyo, er at deltage i de forskellige traditionelle festligheder i denne måned. Da det er begyndelsen på et nyt år, udfører indbyggerne forskellige ritualer, som du også kan opleve. Du vil ikke altid kunne deltage aktivt, men jeg kan anbefale dig nogle planer for at opleve japansk kultur på en anden måde.

Udover at stå på ski, besøge templer og gå til sumoturneringer, anbefaler jeg dig at prøve det japanske køkken. Især i januar kan du finde retter, som er traditionelle i Tokyo og i hele landet, enten fordi det er vinter, eller fordi de har en symbolsk betydning. Sørg for at rejse til Tokyo i januar og få mest muligt ud af tiden til at prøve autentisk japansk mad.

1. Tag til Furusato Matsuri-festivalen i Tokyo

Furusato Matsuri Tokyo| ©COMSEVENTHFLT
Furusato Matsuri Tokyo| ©COMSEVENTHFLT

Furusato Matsuri Tokyo-festivalen afholdes i januar og samler omkring 300 virksomheder fra forskellige regioner i landet. Hver enkelt promoverer en gastronomisk specialitet fra regionen, f.eks. håndværksøl. Ud over salget af disse produkter kan man opleve skuespil og traditionelle danse, hvilket gør det til en kulturel festival.

Denne festival afholdes i Tokyo Dome City, et stadion med enorme underholdningsfaciliteter. Her er et stort stadion, en forlystelsespark og et naturligt spa med varme kilder. Der er også butikker, restauranter og andre seværdige steder.

Festivalen afholdes i 10 dage i midten af januar. Du kan komme ind uden at betale entré, du betaler kun for det, du spiser. Når du tager afsted, skal du være forberedt på at møde en masse mennesker, da festivalen normalt besøges af omkring 400.000 mennesker i løbet af dagene.

Book en madtur i Tokyo

2. Deltag i en sumoturnering i Tokyo

Sumo i Tokyo| ©Ben & Gab
Sumo i Tokyo| ©Ben & Gab

Sumo er en meget populær kampsport i Japan og resten af verden. Hvis du vil se en sumoturnering, kan du drage fordel af januar, som er en af de tre måneder, hvor sporten afholdes. Andre muligheder er i maj og september, men hvis du tager af sted i januar, vil du kunne se årets første turneringer. I Tokyo afholdes disse turneringer på National Ryogoku Kokugikan Stadium.

Før du ser en turnering, foreslår jeg, at du læser lidt om sumoens oprindelse, hvordan træningsritualet for en sumobryder ser ud, og hvilke regler der gælder for turneringen. Det vil hjælpe dig til meget bedre at forstå, hvad der foregår på stadion.

Hvis du vil overvære en af disse turneringer, er det vigtigt, at du køber dine billetter på forhånd, da de bliver udsolgt meget hurtigt. I Tokyo har du mulighed for at opleve ægte sumobrydning, eller endda en ninja- eller samuraioplevelse, hvor du kan bytte om på rollerne og være hovedpersonen. Kan du ikke lide idéen?

Praktiske oplysninger

 • Sted: Ryogoku Kokugikan National Stadium. 1 Chome-3-28 Yokoami, Sumida City, Tokyo 130-0015.

 • Hvornår skal man tage afsted: Afholdes i januar, men også i maj og september.

 • Pris: mellem €30 og €200.

 • Åbningstider: De præcise tidspunkter offentliggøres på Japan Sumo Associations hjemmeside.

3. Spis oden, en typisk vinterret

Oden| ©ayako
Oden| ©ayako

Hvis du kan lide japansk mad, bør du ikke gå glip af muligheden for at prøve oden, når du er i Tokyo. Det er en gryderet med ingredienser tilberedt i dashi, en bouillon lavet af kombu-tang og katsuobushi-strimler. Andre vigtige ingredienser er æg, fisk og andre ingredienser. Alle disse fødevarer koges sammen, og hver person kan vælge det stykke gryderet, han eller hun foretrækker. Hver ret koster under 1 €.

Hvis du kan lide tanken om at lære Japans kultur at kende gennem maden, kan jeg anbefale dig at tage på en madtur i Tokyo. Under alle omstændigheder skal du huske på, at oden er perfekt til at holde varmen, når det er koldt i Tokyo. Du kan få det i restauranter, fastfoodboder og kombinis.

Traditionelt fandt man oden på gademarkeder, og den blev traditionelt tilberedt om vinteren i Edo-perioden (1603-1868). I dag er det dog almindeligt at se den tilberedt på andre tidspunkter af året. Man kan endda finde restauranter, der specialiserer sig i denne gryderet, eller automater, hvor man nemt kan tilberede oden.

Book en madtur i Tokyo

4. Nyd et onsen i vintersæsonen

Onsen om vinteren| ©miki yoshihito
Onsen om vinteren| ©miki yoshihito

Onsen er traditionelle japanske varme kildebade. Det er en af de ting, du kan gøre i Tokyo om vinteren, og januar er en ideel måned til dette. Hovedstaden har flere varme kilder og offentlige bade, som du kan besøge. Entréen kan variere fra omkring 5 euro til 15 euro.

Inde i onsen er der forskellige områder. Bruseområdet kan opdeles efter køn, men det er muligt at få blandede onsen. Det vigtigste område i onsen er ofuro eller poolen, som alle besøgende deler. Bemærk venligst, at du ikke skal have tøj på for at bruge den.

Nogle af de onsen, du kan besøge for at holde varmen i denne kolde måned, er Saya-No-Yudokoro eller Musashi Koyama Onsen Shimizuyu. At besøge onsen er endda en mulighed for at besøge traditionelle japanske pilgrimsruter.

Praktiske oplysninger

 • Beliggenhed: Du kan finde onsen i forskellige områder af Tokyo. Dem, der er nævnt ovenfor, ligger i henholdsvis Itabashi City og Shinagawa City. Du kan få et første indtryk af områderne ved at tage en bustur og derefter vælge den, du bedst kan lide.

 • Hvornår skal man tage af sted: De er åbne året rundt, men det anbefales at tage af sted i de kolde måneder som januar for at nyde varmen fra de varme kilder.

 • Pris: På alle stederne varierer entréen mellem ca. 5 og 15 euro. De tilbyder dog flere tjenester og produkter som håndklæder og sæber, hvilket kan øge prisen lidt mere.

 • Åbningstider: Typiske åbningstider for onsen er fra kl. 9 til 23, men det kan variere.

Book en bustur i Tokyo

5. Smag Osechi Ryori på årets første dag

Osechi Ryori| ©Dave Nakayama
Osechi Ryori| ©Dave Nakayama

I Japan fejrer man december og nytår for at bringe held og lykke. Hvis du er i Tokyo den første dag i januar, skal du spise den typiske Osechi Ryori. Denne ret serveres i lakerede kasser eller trækasser, der har forskellige rum eller niveauer. Al maden har en særlig betydning og kan spises på årets første tre dage.

Selv om de tidligere blev tilberedt hjemme, er de nu let tilgængelige i supermarkeder. Det er dog ikke et særlig økonomisk måltid: prisen varierer mellem 70 € og 350 €. Under alle omstændigheder kan du få billigere alternativer, der er lidt mere overkommelige. Nogle af de fødevarer, du får i dem, er som følger:

 • Kuromame eller sorte bønner: Denne mad symboliserer, at du vil være i stand til at arbejde hårdt i det nye år.
 • Kazunoko eller sildeæg: spises traditionelt for at få børn.
 • Kuri kinton: er moset sød kartoffel og kastanje og repræsenterer rigdom på grund af sin gule farve.

I alt har æskerne op til fem niveauer, og det sidste efterlades tomt som et symbol på velstand for fremtiden.

Book en madtur i Tokyo

6. Deltag i nytårshilsenen til kejseren

Det kejserlige palads i Tokyo| ©Ivan PC
Det kejserlige palads i Tokyo| ©Ivan PC

Kejserens nytårshilsen eller Shinnen no ippan fejres den 2. januar hvert år, så hvis du rejser til Tokyo fra denne dato, kan du nyde godt af denne traditionelle oplevelse. For at fejre det tager folk til kejserpaladset, og det er en af de to datoer på hele året, hvor man kan komme ind i paladset.

Det er dog ikke alle, der kan komme ind. Hvis du gerne vil det, er der et par ting, du skal huske på. Hovedindgangen er ved Nijubashi-broen, og du skal gå ind mellem kl. 9.30 og 14.10, hvorefter indgangen er lukket. Jeg anbefaler, at du ikke medbringer for mange ting og kommer i god tid. Der er lange køer, før man kommer ind, da sikkerhedspersonalet skal inspicere alle.

Når man er inde, venter folk på, at medlemmer af den kejserlige familie kommer op på balkonen og gør honnør. Det er en af de få shintoistiske traditioner, der stadig eksisterer. Bemærk venligst, at du ikke bør medbringe potentielt farlige genstande som flag, droner til fotografering eller kufferter til denne begivenhed. Jeg anbefaler, at du klæder dig komfortabelt på med sko, der ikke giver ubehag, når du står op i flere timer.

Praktiske oplysninger

 • Sted: Det kejserlige palads. 1-1 Chiyoda, Chiyoda City, Tokyo 100-8111, Japan.

 • Hvornår: Afholdes hvert år den 2. januar.

 • Pris: Der er gratis adgang.

 • Åbningstider: Du kan komme ind i paladset fra kl. 9.30 til kl. 14.10, hvor arrangementet slutter.

7. Beundre Dezome Shiki-paraden

Dezome Shiki| ©GetHiroshima
Dezome Shiki| ©GetHiroshima

Den 6. januar fejrer Japan Dezome Shiki, mens man mange steder i verden fejrer Hellig Tre Kongers Dag. I Tokyo laver brandmændene en stor parade gennem gaderne i Odaiba. Det sker også i byer som Hiroshima. For at se det skal du bare være på de gader, hvor paraden passerer, så kan du tage billeder.

Under paraden laver brandmændene forskellige øvelser for at demonstrere, hvordan de japanske brandmænds arbejde har udviklet sig siden Edo-tiden. Det er en underholdende måde at se ændringen i de teknikker, der bruges til at slukke brande. Fra brugen af bambusstænger til at få adgang til vanskelige områder til brugen af avancerede teknologier.

Denne parade finder sted om morgenen den 6. januar. Du kan se den som familie ved Tokyo Big Sight, et internationalt kong rescenter i byen.

8. Skiløb omkring Tokyo

Yuzawa Gala skiløb| ©Rudy Herman
Yuzawa Gala skiløb| ©Rudy Herman

Japan er et yndet rejsemål for ski- og snowboardentusiaster. Hvis du er en af dem, og du rejser til Tokyo i januar, kan det være den perfekte mulighed for at stå på ski. For at gøre det skal du dog rejse til steder tæt på Tokyo, men det er ikke særlig kompliceret at komme dertil.

De skisportssteder, jeg anbefaler, ligger så tæt på Tokyo, at du kan komme og gå på samme dag. Et af dem er GALA Yuzawa Snow Resort, et skisportssted med omkring 17 pister, som er ideelt for begyndere. Shiga Kogen Resort er ideelt, hvis du allerede har erfaring med skiløb.

Billetter kan variere i pris, men ligger normalt mellem €40 og €20, hvor sidstnævnte er prisen for børnebilletter. Dette er en af de ting, man kan lave med børn i Tokyo, hvis de kan lide snesport.

Praktisk info

 • Beliggenhed: GALA Yuzawa Snow Resort ligger i Minamiuonuma Ward, Niigata. Shiga Kogen Resort ligger i Shimotaki District, Nagano.

 • Hvornår skal man tage afsted: Skisportsstederne er åbne fra december til marts, så længe der er sne nok.

 • Pris: Entréen kan variere mellem ca. 40 og 20 euro.

 • Tid: Typiske skitimer er i løbet af dagen.

Traveller Tip
Hvis du aldrig har stået på ski før, anbefaler jeg, at du taler med lederne og beder om særbehandling. Det er bedre at forebygge ulykker og få en behagelig oplevelse.

9. Deltag i Seijin no hi, fejring af at blive voksen

Seijin no hi| ©Guilhem Vellut
Seijin no hi| ©Guilhem Vellut

Seijin no hi eller myndiggørelsesdagen er en traditionel fest i Japan. Den afholdes hvert år den anden mandag i januar, og unge mennesker, der fyldte 20 år året før, fejrer deres myndighedsalder.

For at fejre denne dag arrangerer regeringen ceremonier i byer, der afholdes i distriktsråd eller rådhuse. Under Seijin no hi-ceremonien byder de ansvarlige alle unge mennesker velkommen til voksenlivet og påpeger deres ansvar som voksne i det japanske samfund.

Hvis du er i Tokyo under denne fejring, er der flere ting, du kan gøre. Jeg anbefaler, at du tager en traditionel kimono på og besøger et eller flere templer i Tokyo, som er en del af traditionen, fordi unge mennesker besøger dem som en del af deres ritual. Du kan bl.a. besøge Meiji-Jingu, Yasukuni-helligdommen og Zōjō-ji templet.

10. Få mest muligt ud af vinterudsalget og køb lykkeposer

Harajuku| ©Vincent
Harajuku| ©Vincent

Mange mennesker ser frem til vintersæsonen, hvor virksomheder og butikker tilbyder rabatter på alle slags produkter. I december kan du få husholdningsapparater til gode priser, mens butikkerne i januar, især i de første dage af måneden, ønsker at sælge alt det resterende lager fra vinteren. Det kan være din chance for at købe tøj, eller hvad du ellers kan finde på udsalg.

Hvis du er i Tokyo, anbefaler jeg, at du tager til et af byens vigtigste shoppingkvarterer. Blandt dem er Harajuku-distriktet, hvor du kan finde et bredt udvalg af tøj, fastfood og meget mere. Hvis du er på udkig efter mere eksklusive mærker, skal du tage til Ginza, hvor du finder high fashion-tøjbutikker. I Shibuya og Shinjuku finder du også en række butikker, der er værd at besøge.

I denne måned er der også tradition for, at butikkerne sælger de berømte fukubukuro eller lykkeposer. Det er en ret tilfældig oplevelse at købe dem, for man ved ikke, hvad de kan indeholde, man kan kun få en idé om, hvad de indeholder, afhængigt af hvad butikken, man køber dem af, sælger. Der er endda lange køer, da det er meget billige tasker, der er omkring 2 euro værd, selvom de kan koste mere.

Hvordan er vejret i Tokyo i januar?

Tokyo i januar| ©Danny Choo
Tokyo i januar| ©Danny Choo

Januar er en vintermåned, så hvis du rejser til Tokyo på denne tid af året, er det vigtigt at være forberedt. De daglige temperaturer ligger mellem 6°C og 10°C. Hvis du planlægger at gøre eller se ting om natten i Tokyo, skal du være opmærksom på, at temperaturen kan falde helt ned til 2°C.

Der er dog meget lidt nedbør, så du kan være rolig på den front. Det, du skal være opmærksom på, er, at der kun er seks solskinstimer i gennemsnit om dagen. Det kan være lidt overraskende for mange, der ikke er vant til det, så få mest muligt ud af dine aktiviteter i dagtimerne.

Book en bustur til Tokyo

Hvordan er Tokyos menneskemængder og priser i januar?

Tokyo| ©Yosomono
Tokyo| ©Yosomono

Da januar er en af årets koldeste måneder, er antallet af turister i Tokyo meget lavt, især efter nytårsugen. Hvis du er villig til at holde ferie om vinteren, kan du udnytte denne tid til at slentre rundt uden at finde alt for mange mennesker i gaderne.

En anden fordel ved at rejse i denne måned er, at priserne ikke er særlig høje. Du kan få hotelværelser til 100 euro med maksimal komfort for hele familien. Flybilletter er også billigere, afhængigt af hvor man rejser hen. I selve det japanske øhav er det muligt at finde rabatter på flybilletter til andre steder.

Book en privat rundtur i Tokyo

Hvad skal man pakke til et besøg i Tokyo i januar?

Pakning af din bagage| ©Marissa Grootes
Pakning af din bagage| ©Marissa Grootes

Når du rejser til Tokyo i januar, er det vigtigt at pakke vintertøj. Du kan pakke en god frakke for at beskytte dig mod kulden. Sørg for, at det er en vandtæt frakke, hvis det regner eller sner, men generelt vil din prioritet være at holde dig varm.

Jeg anbefaler også, at du medbringer behagelige sko, der også beskytter dig mod kulden. Hvis du planlægger at udnytte rabatterne i løbet af de første dage af måneden, er det bedre ikke at tage for meget tøj med. Det er godt at have plads nok i kufferten til at købe souvenirs og originale, traditionelle kimonoer, som du kan nyde derhjemme, når du kommer hjem.

Book en privat køretur i Tokyo