Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Wieliczka Salt Mine Dagsture fra Krakow

Mere end 300 meter under jorden finder du ikke kun saltminer, men også en miniby, der er et besøg værd.

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minutters læst

Wieliczka Salt Mine Dagsture fra Krakow

Kapel af St. Kinga | ©jhadow

I syv århundreder blev der udvundet salt i disse miner, der ligger 12 km fra Krakow. I dag finder du et galleri med underjordiske tunneller med et terapeutisk klima og en udstilling af imponerende saltfigurer. Dette er en af de mest populære udflugter fra Krakow, og der er flere måder at gøre det på.

1. Typer af ture for at besøge Wieliczka saltminer fra Krakow

Udvendigt af minerne| ©Brian Snelson
Udvendigt af minerne| ©Brian Snelson

Wieliczka-saltminerne, der ererklæret UNESCO's verdensarv, besøges af hundredvis af besøgende hver dag. Besøget finder normalt sted på en organiseret tur fra Kraków, og der er flere muligheder, alt efter om du er interesseret i en transfer alene, transfer og entré eller en guidet tur med en specialiseret guide.

Du kan også bestille en tur, der tager dig til Auschwitz og Wieliczka-saltminerne på én dag. En ideel mulighed, hvis du kun har to eller tre dage til at udforske byen Krakow.

Book din tur til Wieliczka saltminerne

2. Transport fra Krakow til Wieliczka med guidet tur

Mine lift| ©Dennis Jarvis
Mine lift| ©Dennis Jarvis

Tunneler, kapeller, gange, kamre hugget i klipperne, saltstatuer... Alt dette kan du finde i saltminerne i Wieliczka, men først skal du komme dertil. Denne transportmulighed fra Krakow til Wieliczka med guidet tur omfatter en privat bil med WIFI, aircondition og vand på flaske fra dit hotel i centrum af Krakow eller fra et mødested efter eget valg af otte muligheder.

Ud over transporten inkluderer prisen på 388 kr. en professionel guide ansat af museet og hovedtelefoner, som du kan bruge til at lytte tydeligt til guidens forklaringer under rundvisningen. Billetter til Wieliczka-minerne er dog for egen regning og er ikke inkluderet i prisen for denne tur.

Du kan bestille denne tur online og vide, at hvis dine planer ændres, eller der sker noget uventet, kan du afbestille med 24 timers varsel. Når din reservation er bekræftet, modtager du en e-mail, der fungerer som din kupon med alle de oplysninger, du har brug for for at nyde dit besøg.

Bestil din tur til Wieliczka saltminerne

3. Billetter til Wieliczka saltminerne med rundvisning

Maskiner til minedrift| ©Dennis Jarvis
Maskiner til minedrift| ©Dennis Jarvis

Du kan også købe dine billetter til Wieliczka-minerne uden at bestille transport fra Krakow (du kan rejse med lejebil eller offentlig transport). Billetter til Wieliczka-minerne omfatter en guidet rundvisning på engelsk, tysk, italiensk, fransk, spansk, italiensk eller tysk og koster 314 kr..

Billetter til Wieliczka-minerne sendes til dig pr. e-mail, når du har reserveret online. Du kan vælge dag og tidspunkt for dit besøg blandt en række muligheder, og hvis du har booket på forhånd, behøver du ikke at stå i kø ved billetkontoret ved ankomsten. Under rundvisningen i minerne får du hovedtelefoner, så du kan lytte tydeligt til guidens forklaringer.

Hele besøget i minerne tager ca. 3 timer, og det er vigtigt at besøge dem sammen med en guide, både for at få forklaringer om betydningen af minerne og deres arbejdssystem og for at få guiden til at føre gruppen gennem museet. Husk at tage behageligt fodtøj på til rundvisningen, og prøv at være ved døren ca. 15 minutter før det aftalte tidspunkt.

Anas rejsetips

Billetterne til Wieliczka saltminerne bliver udsolgt i god tid, så det er bedst at bestille et par dage før din tur.

4. Transport fra Krakow til Wieliczka med minebilletter og guidet rundvisning

Træstiger og afstivning| ©G. Weston
Træstiger og afstivning| ©G. Weston

Denne guidede tur til Wieliczka-minerne fra Krakow er beregnet til højst 40 rejsende, og prisen inkluderer: transport, guidet tur og entré til minerne. Afhentningen finder sted på den dag og på det tidspunkt, du vælger, når du booker online, fra et centralt mødested i Krakow; du vil blive informeret om det nøjagtige mødested via e-mail.

Du har mulighed for at tage på en natlig rundvisning i minerne på et tidspunkt efter eget valg. I alle tilfælde vil transporten foregå i en komfortabel minibus med aircondition, som deles med andre rejsende. Transport til minerne tager ca. en halv time, og når du er der, varer turen ca. to og en halv time. Du kan få turen på spansk, engelsk, tysk, fransk eller italiensk.

Blandt alle de tilgængelige muligheder er dette den, der giver mest værdi for pengene, da du kun skal bekymre dig om at komme til mødestedet i Krakow, og når du er der, er transfer, entréer, rundvisning og hjemrejse inkluderet i prisen.

Book din tur til Wieliczka saltminerne

5. All-inclusive tur til Wieliczka saltminer fra Krakow

Under besøget vil du lære, hvordan salt blev udvundet gennem historien.| ©Aleksandr Zykov
Under besøget vil du lære, hvordan salt blev udvundet gennem historien.| ©Aleksandr Zykov

Hvis du ønsker at besøge Wieliczka saltminerne på en privat tur, har du også mulighed for at gøre det ved at booke denne mulighed online. Prisen på 387 kr. er højere end gruppeturene, men til gengæld får du privat transport og en ekspertchauffør, som henter dig på dit hotel og står til din eksklusive rådighed.

Prisen for denne tur omfatter en guidet tur i minerne, adgang til minerne og privat transport fra Krakow. Med hensyn til tidsplanen for turen kan du vælge den, der passer bedst til dine behov; bemærk venligst, at turen inde i minerne tager ca. to og en halv time, og at turen fra Krakow tager en halv time frem og en halv time tilbage.

Den guidede rundvisning kan foregå på engelsk, fransk, spansk, italiensk eller tysk, og under rundvisningen kan du se hele netværket af underjordiske kamre og tunneller, et kapel lavet udelukkende af salt, de redskaber, der blev brugt til at udvinde salt i middelalderen, eller en udstilling af mytiske figurer, der også er udskåret i salt.

Der er også en pakkerejse til Auschwitz og Wieliczka-saltminerne fra Krakow. På denne 11-timers tur, inklusive hoteltransfer, kan du se en af de vigtigste koncentrationslejre fra nazitiden og besøge det underjordiske kompleks af saltminerne, to vigtige steder på dit besøg i Krakow.

Book din Wieliczka Saltmine Tour

6. Hvad du vil se i Wieliczka saltminerne

Detalje af udsmykningen af Santa Kinga-kapellet| ©Dennis Jarvis
Detalje af udsmykningen af Santa Kinga-kapellet| ©Dennis Jarvis

En tur til Wieliczka-saltminerne, der ligger en halv times kørsel fra Kraków, er en af de mest populære udflugter for besøgende til den polske by. Minerne har været på verdensarvslisten siden 1970'erne og er berømte for deres smukke saltrum og netværket af tunneler, der strækker sig over ca. 300 km.

Saltbearbejdningsprocessen

Under besøget vil du lære om den saltudvindingsproces, der har været anvendt i minerne, som nu er et museum, siden middelalderen, og om hvordan vejrforholdene i 325 meters dybde har skabt et unikt underjordisk mikroklima, der er ideelt for folk, der f.eks. lider af astma.

Turen

Under besøget vil du gå ned i minerne via en trappe og køre op i en elevator, der ligner den, som minearbejderne brugte. Indenfor finder du en oplyst sø, kamre, der udelukkende er dekoreret med salt, figurer af berømte personer lavet af salt og endda et kapel, som vil gøre dig målløs. Guidens forklaringer, som ledsager dig under besøget, vil hjælpe dig med at opdage den måde at leve på og arbejdsvilkårene for de arbejdere, der har arbejdet i disse miner i århundreder.

Anas rejsetips

Turen til saltminerne omfatter i alt 800 trin, så den kan ikke anbefales til besøgende med bevægelsesproblemer.

7. Praktiske tips til dit besøg i Wieliczka

Galleri med udtræk| ©Aleksandr Zykov
Galleri med udtræk| ©Aleksandr Zykov

Sådan kommer du til Wieliczka

Den mest almindelige måde at komme til Wieliczka-saltminerne på fra Kraków er med privat transport, som tilbydes af organiserede ture. Du kan dog også komme til Wieliczka på egen hånd ved hjælp af enten en udlejningsbil med GPS (det vil tage dig ca. en halv time). Du kan også komme dertil med taxa (du bør ikke betale mere end 15 euro hver vej), med tog fra Kraków Hovedbanegård (der er mindst to tog hver time til Wieliczka) eller med bus 304 fra Wieliczka Kosciól-stationen.

Åbningstider

Åbningstiderne kan variere afhængigt af årstiden, men normalt er åbningstiderne fra 7.30 til 19.30 om sommeren og fra 8 til 17 om vinteren. Det vigtigste er at være opmærksom på tidsplanerne for de guidede ture på dit sprog, da der er flere ture på forskellige sprog i løbet af dagen. Derfor anbefales det på det kraftigste at bestille billetter til Wieliczka-minerne i god tid i forvejen.

Sprog

Ud over polsk kan du også få en guidet rundvisning i minerne på engelsk, tysk, fransk, italiensk, spansk, russisk og tysk. Alle ture har hovedtelefoner til at lytte til guiden og arrangeres i grupper på ca. 35 personer.

Hvad du skal medbringe

Uanset temperaturen udenfor er det ret koldt i minerne på grund af luftfugtigheden. Husk at medbringe varmt tøj til at have på under turen. Det anbefales også at have behagelige, glatte sko, der ikke er glatte.

Er det muligt at tage billeder?

For at tage billeder af det indre af minerne skal du betale et tillæg på ca. 2,5 euro ved indgangen for at få lov til at tage billeder af det indre af minerne. Ellers kan du blive bemærket under turen.

TurenEr det svært?

Hele nedturen til minerne består af ca. 800 trin. Det meste af vejen op går i en elevator som den, minearbejderne brugte, hvilket måske ikke er egnet for klaustrofobiske personer. Generelt set er ruten ikke særlig vanskelig, men den anbefales ikke til personer med nedsat mobilitet.

Er det muligt at spise og drikke i minerne?

Selv om et af minernes rum lejlighedsvis kan lejes ud til arrangementer og bryllupper, er det ikke tilladt at spise og drikke i minerne, og der er ikke noget sted at gøre det.

8. Hvis du er interesseret i et besøg i Wieliczka-saltminerne, vil du også være interesseret i

Indkørsel med tog til koncentrationslejren Auschwitz| ©Ofer Deshe
Indkørsel med tog til koncentrationslejren Auschwitz| ©Ofer Deshe

Udflugten til Wieliczka-saltminerne er en af de to mest populære udflugter i Kraków. Den anden, endnu mere populære, er af en helt anden art: turen til koncentrationslejrene i Auschwitz.

Selv om turen i første omgang kan virke morbid eller ubehagelig, kan jeg forsikre dig om, at det er en rigtig historielektion, som gives med den største respekt for ofrenes minde. Du kan finde mange forskellige muligheder for denne tur fra Krakow; jeg anbefaler, at du undersøger det nærmere, før du beslutter dig for at få mest muligt ud af denne oplevelse. Her er et link til min artikel om Auschwitz dagsudflugter fra Krakow så du kan arrangere dit besøg.

Hvis du hellere vil vide, hvilke andre muligheder Krakow har at byde på, har jeg også skrevet en artikel om Krakau-ture så du kan vælge den, der passer bedst til din rejse.