Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

10 ting at gøre i Krakow om vinteren

Hvis vinterkulden får dig til at tvivle på, om det er værd at besøge Kraków på denne tid af året, skal du vide, at det altid er en god idé at rejse til Kraków, og vinteren byder på en række aktiviteter, der får dig til at glemme alt om det kolde vejr.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

8 minutters læst

10 ting at gøre i Krakow om vinteren

Vinterlandskab i Krakow | ©Arek Olek

At rejse til Kroatien betyder altid, at man har mulighed for at opdage alle de attraktioner, der er at finde i gaderne, selv om vinteren. Selv om de lave temperaturer gør det svært at føle sig godt tilpas i gaderne, og de korte lyse timer gør det nødvendigt at planlægge hver dag meget nøje, får Kraków en særlig skønhed på denne tid af året og tilbyder sine besøgende aktiviteter, som de aldrig vil glemme.

1. Føl dig som et barn på julemarkedet

Markedspladsen i Wroclaw| ©Hrs Poland
Markedspladsen i Wroclaw| ©Hrs Poland

Hvis der er én vinteraktivitet i Kraków, som man ikke må gå glip af, så er det julemarkedetRynek Glówny eller Markedspladsen. Pladsen er imponerende på grund af sin skønhed og sine monumenter (det er ikke for ingenting, at det er et af de steder, man besøger, hvis man booker en rundtur i den gamle bydel), og den får en unik dimension, når der afholdes julemarked her.

De vigtigste attraktioner på markedet, som afholdes fra slutningen af november til begyndelsen af januar, er følgende:

 • De mange hytter, hvor kunsthåndværkere sælger alle slags produkter, fra julepynt (som de populære kugler til træerne) til træhåndværk.
 • De virkelig spektakulære madboder, som fyldes op næsten hver time. Jeg råder dig til at glemme kulden og vove at spise frokost eller middag der en dag.
 • Boderne, der sælger landets traditionelle varme drikke, både vin og øl.
 • Selve markedspladsen, som mere end nogensinde bliver mødestedet for Krakows borgere.
 • Grupper af børn, der synger julesange omkring boderne og i nærheden af nogle af Krakows fineste kirker.

Book en tur i den gamle bydel

2. Sig farvel til året som en krakauer og tag på pubcrawling

Markedspladsen om vinteren| ©Tomasz Bobrzynski
Markedspladsen om vinteren| ©Tomasz Bobrzynski

Hvis du er i Krakow den 31. december, må du ikke gå glip af at fejre årets afslutning. Der er fest på stort set alle pubber og barer i byen, men det mest traditionelle er at tage til markedspladsen.

Her er der gratis koncerter med nogle af landets mest berømte sangere. Når klokkerne i Mariakirken ringer nytåret ind, begynder et fabelagtigt fyrværkeri. Bagefter fortsætter festen hele natten.

Book en pubcrawl i Kraków

3. Deltag i jagten på Krakows julekrybber.

Krakows krybbespil| ©Rafael Wagner
Krakows krybbespil| ©Rafael Wagner

Skønheden og det unikke ved byens jule krybber har gjort dem til UNESCO's immaterielle kulturarv. En sjov aktivitet, når man går rundt i Krakows gamle bydel, er at lede efter de steder, hvor de er opstillet.

Den første torsdag i december bliver de stillet op på markedspladsen og derefter placeret rundt omkring i byen, ofte ved siden af monumenter. For eksempel den foran den katolske kirke St. Joseph ved siden af den jødiske ghetto. Hvis du besøger området, skal du ikke tøve med at gå hen til pladsen, hvor kirken ligger, for at se den. Nogle af dem bliver også taget med til Etnografisk Museum.

Disse julekrybber, kaldet szopka, vil tiltrække din opmærksomhed, fordi de er meget forskellige fra de spanske: I stedet for at repræsentere en julekrybbe, er dem i Kraków små bygninger, der gengiver nogle elementer af byens arkitektur.

Book en tur i den gamle bydel

4. Besøg Auschwitz i den barske vintertid

Pigtråd omgiver hele koncentrationslejren.| ©Tomas Forgac
Pigtråd omgiver hele koncentrationslejren.| ©Tomas Forgac

Cirka 90 kilometer fra Kraków ligger et af de mest forfærdelige historiske steder i Europa: koncentrationslejren Auschwitz. Hvis du booker en tur til Auschwitz fra Kraków om vinteren, kan du se, hvordan fangernes i forvejen kummerlige levevilkår blev gjort endnu værre af kulde og sne.

Ud over at se vinterens hær gen i koncentrationslejren kan man, hvis man tager til Auschwitz den 27. januar, opleve den internationale mindedag for ofrene for Holocaust, hvor nogle af de overlevende fra Auschwitz deltager, der bliver lagt en krans, og der bliver bedt en bøn til minde om ofrene.

For mere information anbefaler jeg, at du læser følgende indlæg:

 • Sådan kommer du til Auschwitz fra Krakow på egen hånd, hvis du har lyst, men jeg anbefaler, at du lejer en guidet tur for at få alle detaljerne med.
 • Hvad er besøgstiderne? Du skal vide, at om vinteren lukker landskabet meget tidligere.
 • Hvad er de forskellige udflugter, du kan tage fra Krakow.

Book en tur til Auschwitz

5. Stå på skøjter

På skøjter| ©RichardBH
På skøjter| ©RichardBH

En af de mest populære vintertraditioner blandt Krakóws indbyggere er at stå på skøjter på en af skøjtebanerne rundt omkring i byen. Hvis du kan lide denne aktivitet eller bare vil have det sjovt, så tøv ikke med at leje nogle skøjter og tag med både børn og voksne.

Om vinteren kan du finde skøjtebaner følgende steder:

Prisen for at stå på skøjter er meget billig, selv om du skal leje udstyr for at nyde aktiviteten, og nogle steder finder du områder, hvor du kan få et glas vin eller en varm øl og en bid mad.

Book en tur i den gamle bydel

6. Kom til Zakopane, Polens vinterhovedstad.

Zakopane| ©Maksym Kozlenko
Zakopane| ©Maksym Kozlenko

Kun et par timer fra Kraków, ved foden af Tatra-bjergene og i Tatra-nationalparken, som Polen deler med Slovakiet, ligger Zakopane, en lille by med kælenavnet "Polens vinterhovedstad".

Denne tur til Zakopane og Tat ra-bjergene er perfekt for vintersportsentusiaster, især skiløb, og for dem, der ønsker at se en mindre by omgivet af store bjerge. Om vinteren er der også en kæmpe labyrint lavet af massiv is.

Sådan kommer du til Zakopane fra Krakow

Der er grundlæggende to muligheder for at komme til Zakopane:

Book din udflugt til Zakopane

7. Deltag (om end forsigtigt) i Tlusty Czwartek

Spise Pączek| ©freestocks.org
Spise Pączek| ©freestocks.org

Selv om Zapusty eller Tłusty Czwartek (som kan oversættes til "Fed torsdag") fejres over hele Polen, har den en særlig tilhængerskare i Kraków. Denne festival, som finder sted den sidste torsdag før fasten**, er i bund og grund en all-you-can-eat.

En af de mest populære retter på denne glubske dag er pączek, en slags fyldt doughnut. Hvis du tilfældigvis er i Kraków, vil du måske blive overrasket over at se lange køer foran konditorierne, hvilket skyldes denne fejring. Ifølge legenden vil man leve et helt år med uheld, hvis man ikke spiser mindst én på denne dag.

Det søde, som absolut bør være med på de bedste gastronomiske ture, er virkelig lækkert, og de mest traditionelle er fyldt med marmelade. I dag finder du dog også nogle med andet fyld.

Book en madtur i det jødiske kvarter

8. Glem kulden med gløgg og gløggøl (uden at udelade chokoladen)

Nippe til vin i Kraków| ©MIRO!
Nippe til vin i Kraków| ©MIRO!

Så snart temperaturen begynder at falde, begynder byens barer at tilbyde gløgg og øl til deres kunder. Disse drikke, som du ikke kan prøve om sommeren, er ekstremt populære blandt Krakóws indbyggere:

 • Hvis du ser et skilt, hvor der står grzane wino, er det et tegn på, at de har vin.
 • Hvis der står grzane piwo på skiltet, er det øl, der er stjernen i opskriften.

Tilberedningen er ret ens i begge tilfælde. Bare tilsæt ingredienser som sukker, appelsinskal, nelliker og kanel til drikken, og varm den derefter på bålet uden at koge.

Hvis du foretrækker noget mere almindeligt at varme dig på, bør du prøve Krakóws varme chokolade. Et af de bedste steder at få en god varm chokolade er Wawel-caféen inde på slottet. Hvis du er på en guidet tur på Wawel-slottet, anbefaler jeg, at du tager en kort pause for at bestille en.

Book en øltur i Kraków

9. Start fasten med sildeaften og vodka

Sild.| ©ambasada_sledzia
Sild.| ©ambasada_sledzia

En anden vinterfest relateret til gastronomi er Śledzik eller sildenat. Hvis dit ophold falder sammen med begyndelsen af fasten (normalt i begyndelsen af marts) og slutningen af vinterferien, må du ikke gå glip af denne fest.

Ifølge det katolske mandat skal fastetiden være præget af afholdenhed fra alkohol og visse fødevarer. Derfor har man i Krakow besluttet at nyde alle disse fødevarer dagen før, forbuddet begynder.

Selvom måltiderne på denne dag alle er overdådige, er der én ingrediens, man ikke må gå glip af, og som har givet navn til festen: sild. Hvis du vil følge traditionen til punkt og prikke, bør du spise en skive sild med et glas vodka på en af byens pubber.

Book en vodka-tur i Kraków

10. Sig farvel til vinteren med Marzanna-drukningen

Farvel til vinteren, Marzanna| ©Emily
Farvel til vinteren, Marzanna| ©Emily

Det er underligt, at i et land, hvor den katolske kirke stadig har en stærk indflydelse, er ritualet for at sige farvel til vinteren og byde foråret velkommen udpræget hedensk. Hvis du er så heldig at være i Kraków i den tredje uge af marts, skal du i hvert fald deltage i denne tradition.

For at sige farvel til vinteren bærer indbyggerne i Kraków en kvindefigur, Marzanna, ned til floden. Hun er en repræsentation af vinterens gudinde, og hendes skæbne er at blive smidt i vandet efter at være blevet brændt.

Grunden til ritualet er at efterlade den kolde årstids ondskab bag sig og lade foråret og det gode vejr vende tilbage. Optoget går gennem gaderne på vej til floden, mens deltagerne synger traditionelle sange. Den farverige og glade velkomst til foråret gør dette til en af årstidens mest livlige fester.

Vejret i Krakow om vinteren

Vinter i Krakow| ©Roman Boyko
Vinter i Krakow| ©Roman Boyko

Vinteren i Kraków er præget af koldt vejr, både dag og nat. Forskellene mellem månederne er ikke mærkbare, da de højeste temperaturer i december, januar og februar er de samme, omkring 3°C, mens de laveste temperaturer ligger mellem -4°C og -6°C.

Det er dog ikke alt for regnfulde måneder, hvilket er et velkomment syn, når man besøger en by. Selvfølgelig kommer nedbøren ofte i form af sne.

Det, du skal huske på, er antallet af timer med dagslys. I løbet af vinteren bliver det meget tidligt mørkt, og i slutningen af december begynder mørket at falde på før kl. 16.00.

Hvad skal man pakke til en rejse til Krakow om vinteren?

Forberedelse af din bagage| ©Ketut Subiyanto
Forberedelse af din bagage| ©Ketut Subiyanto

Vintervejret i Krakow betyder, at du skal pakke et par vigtige ting for at undgå at blive utilpas og for at kunne modstå et eventuelt snefald:

 • Fodtøj: Gå efter gode støvler med såler, der ikke glider i tilfælde af snefald. Husk på, at faren opstår, når der dannes ispletter på jorden. Glem heller ikke at tage tykke uldsokker på.
 • Undertøj: Den bedste løsning er at købe noget termotøj, der isolerer dig så meget som muligt mod kulden. Tag ikke kun T-shirts på, men også leggings til benene.
 • Frakke: Vælg en god fleece, hvis du kan. Det er værd at kigge efter en af god kvalitet, da det kan gøre hele forskellen.
 • Bukser: Personligt klarede jeg Kraków-vinteren med jeans, men mange synes, de er uegnede. Det kan være mere effektivt at anskaffe sig et par vintervandrebukser for at være på den sikre side.
 • Handsker, hue og halstørklæde: Glem heller ikke at købe disse ting for at fuldende din bagage.