11 bedste ting at gøre i Krakow

I nogle år har Krakow været den mest fashionable destination i Europa, og med god grund. Krakow vil tryllebinde dig, så snart du sætter fod i byen.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minutters læst

11 bedste ting at gøre i Krakow

Gaderne i Krakow | ©Ostap Senyuk

At opdage Krakows hemmeligheder og udforske dens gader og monumenter er den ideelle plan for en lang weekend. Byen og dens omgivelser byder på planer, der vil blive i den rejsendes hukommelse for evigt. Her er, hvad du ikke må gå glip af på din rejse til Krakow.

1. Tag på en guidet tur rundt i byen

Gå gennem Krakóws historiefyldte gader| ©Charlie
Gå gennem Krakóws historiefyldte gader| ©Charlie

Krakóws gamle by del og jødiske kvarter er de mest genkendelige steder i byen på grund af den historie, der ligger bag dem. Selvom det er visuelt behageligt at spadsere alene gennem begge steder, er det uendeligt meget mere berigende at booke en guidet tur i Kra ków for at lære dem at kende.

En lokal og specialiseret guide vil vise dig byen gennem sine øjne og hjælpe dig med at lære om dens historie og anekdoter. De vil også vise dig monumenter og steder af stor kulturel interesse, som måske ellers ville gå ubemærket hen. Der er flere muligheder for guidede ture i Krakow:

Book en guidet tur i Krakow

2. Besøg koncentrationslejren Auschwitz

Indgang til koncentrationslejren Auschwitz| ©Pedro Antunes
Indgang til koncentrationslejren Auschwitz| ©Pedro Antunes

Koncentrationslejrene i Auschwitz, der ligger omkring halvanden times kørsel fra Krakows centrum, er et af de mest besøgte steder i Europa. Det, der engang var rædslernes hovedstad, er nu et museum dedikeret til mindet om ofrene for det nazistiske regime.

Du kan besøge Auschwitz-lejrene individuelt (sådan kommer du til Auschwitz fra Krakow) eller ved at booke en guidet tur i Auschwitz. Min anbefaling er klart den sidste mulighed; tjek priserne på Auschwitz-billetter og guidede ture, og du vil se, at det betaler sig.

Bare vær opmærksom på Auschwitz' åbningstider, når du booker din tur. Jeg vil foreslå, at du booker tidligt om morgenen, da rundvisninger i Auschwitz' koncentrationslejre normalt varer omkring to timer, og du vil have mere tid til at se andre ting senere.

Interessante fakta om organiserede ture

Mange pakker inkluderer, ud over adgang til Auschwitz-komplekset, transport fra Krakow og er tilgængelige på flere sprog. Det, du vil se i Auschwitz-koncentrationslejrene, er resterne af en historisk periode, som det er vigtigt at gøre kendt og ikke glemme.

Denne tur anbefales ikke til børn under ni år, og personligt vil jeg ikke anbefale den til meget følsomme rejsende, for selv om det er berigende, kan det være ret hårdt, selv om guiderne ikke går i grelle detaljer på noget tidspunkt.

Book en tur til Auschwitz

3. Tag en tur til Wieliczka-saltminerne

Detalje af udsmykningen af St. Kinga-kapellet, Wieliczka-saltminerne| ©Dennis Jarvis
Detalje af udsmykningen af St. Kinga-kapellet, Wieliczka-saltminerne| ©Dennis Jarvis

Efter Auschwitz er en tur til Wieliczka-saltminerne det mest populære besøg omkring Kraków blandt rejsende, der passerer gennem den polske by. Det er også et verdensarvssted, så hvis du spekulerer på, om det er værd at besøge saltminerne fra Kra ków, er svaret ja.

Det vigtigste at vide er, at du skal bestille dine billetter i god tid. Selv hvis du vælger at besøge Wieliczka-saltminerne på egen hånd, er der altid stor efterspørgsel på guidede ture, som kan fås på flere sprog.

Du kan online booke en komplet tur, der kun omfatter transport til Wieliczka fra Krakow, eller kun indgangsbilletten til saltminerne nær Krakow med en guidet tur, eller kombinere begge muligheder og booke en tur til Wieliczka-saltminerne med en guidet tur.

Interessante fakta om at besøge Wieliczka-saltminerne

Nogle af de ting, du finder i Wieliczka-saltminerne, er et saltudskåret kapel, en sø, kamre forbundet med et netværk af underjordiske tunneler og saltskulpturer af berømte mennesker (det er i sidstnævnte, du kan tage nogle af de bedste billeder af Wieliczka-saltminerne).

Saltminerne ligger cirka en halv times kørsel fra Krakow, og besøget i saltminerne tager cirka to og en halv time.

Anbefalinger til at besøge Wieliczka-saltminerne

Book en tur til Wieliczka-saltminerne

4. Besøg Oskar Schindlers fabrik

Facaden på Oskar Schindlers fabrik| ©Håkan Dahlström
Facaden på Oskar Schindlers fabrik| ©Håkan Dahlström

For dem, der har set Steve Spielbergs mesterværk, vil relevansen af dette sted stå klart. For dem, der ikke har: Oskar Schindler var en tysk forretningsmand, der dedikerede sig til at redde et stort antal jøder fra koncentrationslejre ved at ansætte dem som arbejdere på sine fabrikker.

Efter krigen blev Schindler henrettet, men efterkommerne af hans ansatte ærer ham stadig.

At booke en guidet tur til Schindlers fabrik i centrum af Krakow er en lektion i historie og en lektion i håb, for midt i al rædslen under nazisternes besættelse af byen var der mennesker, der modsatte sig at være en del af den.

Book en guidet tur på Schindler-fabrikken

5. Få en rundvisning på Wawel-slottet

Wawel-slottets gårdhave| ©Dennis Jarvis
Wawel-slottets gårdhave| ©Dennis Jarvis

Tæt på det historiske centrum ligger Wawel-højen og det imponerende slot af samme navn. Derfra har du en perfekt udsigt over byen, og du kan også se dette renæssanceslot fra det 14. århundrede.

Det kan besøges hver dag fra kl. 9.30 til 16.00 (om sommeren til kl. 17.00), og indenfor finder du kronkassen, det kongelige arsenal, de kongelige lejligheder, berømte menneskers krypter og mit yndlingssted, dragegrotten.

Det er et stærkt anbefalet besøg at foretage alene eller i en gruppe, når man booker en guidet tur til Wawel-slottet, da Wawel-slottet er et af emblemerne for byen Krakow.

Book en guidet tur på Wawel-slottet

6. Spadser rundt på markedspladsen

Markedspladsen i Krakow| ©Francisco Anzola
Markedspladsen i Krakow| ©Francisco Anzola

I enhver by er der et sted, hvor man kan slentre rundt, kigge i butikker, se på de lokale, spise en afslappet frokost eller bare sidde og slappe af. I Kraków er det markedspladsen, en plads i middelalderlig stil omgivet af farverige paladser.

Du vil komme forbi den mange gange under dit besøg, så nyd den og udforsk den i ro og mag, for den er det hele værd.

Og selvfølgelig er den inkluderet i rejseplanen, når du booker en tur til Krakóws gamle bydel og andre byture.

Book en tur til Krakóws gamle bydel

7. Gå ind i Krakows katedral

Inde i Wawel-katedralen| ©Terrazzo
Inde i Wawel-katedralen| ©Terrazzo

Byens katedral ligger på Wawel-højen, er dedikeret til Sankt Stanislaus og er over 1000 år gammel. Den er en af de vigtigste bygninger i Polen og er derfor inkluderet, når man booker en tur i den gamle bydel, og der er gratis adgang.

Indenfor kan man ikke tage billeder, og hvis man vil op i tårnet for at se luftudsigten over byen, skal man betale omkring fire euro. Hvis du finder dette besøg interessant, så tøv ikke med at tilføje andre af Krakows bedste kirker til din rute. Du vil ikke fortryde det.

Book en rundtur i den gamle bydel og det jødiske kvarter

8. Besøg fæstningen Barbican

Barbican-fæstningen| ©Fred Romero
Barbican-fæstningen| ©Fred Romero

Dette robuste fæstningsværk ligger i centrum af Kraków og er omkring 25 meter højt. Det blev bygget i det 15. århundrede for at beskytte byen mod det osmanniske riges fremmarch, og selvom det ikke er nødvendigt at besøge det indvendigt, bør du gå rundt om det, når du kommer forbi, for at værdsætte dets gotiske stil.

Du finder den lige efter Florian-porten, og ligesom andre steder, vi allerede har nævnt, er den af stor historisk interesse og er normalt inkluderet, når du booker en tur i Krakows gamle bydel.

Book en rundtur i Krakows gamle bydel

9. Smag det polske køkken

Nyd de typiske polske pierogi| ©Quinn Dombrowski
Nyd de typiske polske pierogi| ©Quinn Dombrowski

Listen over ting at se og gøre i Kraków kunne ikke være komplet uden en omtale af det polske køkken. Den mest populære drink i landet er som bekendt vodka, men hvad med de traditionelle retter?

Krakóws restauranter finder du delikatesser som Pierogi, Paprykarz eller Zurek, som alle hovedsageligt består af kød, pasta og krydderier.

Det polske køkken tager elementer fra andre køkkener som det armenske, slaviske, tyrkiske, tyske, jødiske og franske. Resultatet er udsøgt, og den bedste måde at opleve det på første hånd er at besøge nogle af byens traditionelle restauranter eller booke en kulinarisk rundvisning i Krakow.

Book en gastronomisk rundtur i Kraków

10. Besøg Warszawa fra Krakow

Warszawa| ©Lide Etxeberria
Warszawa| ©Lide Etxeberria

Et andet tip til planlægning af din rejse til Krakow, som jeg kan give dig, er ikke at begrænse dig til selve byen. Mange spekulerer før deres rejse på, om det er bedre at besøge Krakow eller Warszawa, men sandheden er, at du ikke behøver at vælge.

Hvis du har tid nok på din rejse, kan du rejse fra Kraków til Warszawa på egen hånd eller på en af de organiserede udflugter omkring Kraków- gå ikke glip af nogen af byerne! Og hvis du stadig er sulten efter mere, så tjek dette indlæg om, hvordan du kommer fra Krakow til Wroclaw.

Jeg anbefaler, at du booker en tur til Warszawa fra Krakow på forhånd, så du ikke bliver fanget - Polen venter på dig!

Book en tur til Warszawa fra Kraków

11. Oplev Collegium Maious

Gårdspladsen til Collegium Maious| ©Craig Wyzik
Gårdspladsen til Collegium Maious| ©Craig Wyzik

Bygningen, hvor Kopernikus studerede, ligger i Krakóws gamle bydel og er kendt for sin smukke indre gårdhave.

Hvis du er interesseret i astronomi, bør du besøge universitetsmuseet, men hvis ikke, kan du også komme om aftenen, når de organiserede ture er forbi, og slappe af i haven og beundre arkitekturen.

Planlæg dit besøg i detaljer

Krakow| ©Gian Luca Sgaggero
Krakow| ©Gian Luca Sgaggero

Som du kan se, har Kraków meget at tilbyde turister, men som en stor hovedstad har den også sæsonbestemte begivenheder, som man ikke må gå glip af.

Vælg datoen for dit besøg i Krakow (min anbefaling er at rejse til Krakow i julen, især hvis du besøger Krakow med børn), og tjek derefter denne liste over ting, du kan lave i den polske by:

Hver tid på året har sine fordele. Uanset om du besøger Krakow om vinteren, besøger Krakow om sommeren, besøger Krakow om efteråret eller besøger Krakow om foråret, vil du finde ting at lave, så book mindst 3 dage til dit besøg.

Hvis du bliver mindre og vil spare tid, anbefaler jeg, at du booker lufthavnstransport til Krakow på forhånd). Der er dog flere rejseplaner tilgængelige her, som du kan konsultere, selvom du bliver flere eller færre dage:

Book en transfer fra/til Krakow Lufthavn