Krakau-ture

Hvis du har lyst til at tage på rundvisning i Krakow og omegn, skal du ikke tøve med at deltage i en guidet tur, så du er sikker på, at du ikke går glip af noget.

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minutters læst

Krakau-ture

Sukiennice, Krakow | ©Jorge Láscar

Krakow er en by gennemsyret af historie. Blandt dens middelalderlige gader findes skjulte monumenter og legender, der forfører enhver rejsende, og dens omgivelser er ikke langt bagefter. En guidet tur er den bedste måde at lære alt det at kende, som byen har at byde på, og disse er de bedste:

1. Krakow elektrisk køretøj tur

Små elbiler parkeret på en gade i Warszawa, der venter på turister.| ©Brian Snelson
Små elbiler parkeret på en gade i Warszawa, der venter på turister.| ©Brian Snelson

Hvis du bor i centrum af Kraków, kan du gå til næsten alle byens seværdigheder til fods. Du har dog måske bemærket små elbiler med panoramaudsigt, der kører rundt i byen: Det er miljøvenlige biler, og de er en populær måde at komme rundt i centrum på, da de har adgang til områder, der er lukket for trafik, f.eks. den gamle bydel.

Disse køretøjer bruges til guidede ture i byen. Chaufføren tager dig komfortabelt med til de vigtigste seværdigheder i Krakow og fortæller dig samtidig, hvad du har brug for at vide om dem. Turene bookes online, og du kan vælge den dag og det tidspunkt, der passer dig bedst.

Alle disse køretøjer er ens: ca. fire sæder, udstyret med gennemsigtige dæksler mod regnvejr og tæpper og varme mod kulde. Hvad angår ruten, kan den variere en smule fra tur til tur, men næsten alle ture tager forbi seværdigheder som f.eks. det jødiske kvarter, Heltepladsen i ghettoen eller Oskar Schindlers fabrik. Der er forskellige muligheder, men jeg anbefaler en af disse to:

En times rundvisning

Privat tur i Krakow i elbil: Dette er en af de bedste muligheder for pengene, da guiden henter dig på dit hotel, og du starter og slutter turen der. Den er tilgængelig på 26 sprog, herunder engelsk og spansk.

Halvanden times rundvisning

Dette er en ideel mulighed, hvis du ønsker at gå i dit eget tempo og lade dig rive med af de forklaringer, der optages af en ekspert (tilgængelig på et sprog efter eget valg).

Book en tur med golfvogn i Krakow

2. Guidet rundvisning i Krakows jødiske kvarter og Schindler-fabrikken

Besøg Schindlers fabrik| ©Jose A.
Besøg Schindlers fabrik| ©Jose A.

Byen Krakow blev ikke skånet for den nazistiske besættelse, og selv i dag er der mange spor af de rædsler, der blev begået mod den jødiske befolkning, tilbage i byen. Denne guidede rundvisning i Krakows jødiske kvarter vil tage dig med gennem denne del af historien med det formål at sikre, at det ikke sker igen i fremtiden.

Den guidede rundvisning i Krakows jødiske kvarter og Schindler-fabrikken varer ca. 2 timer. Rundvisningen er tilgængelig på flere sprog, herunder engelsk, fransk eller spansk, du skal blot vælge, når du har booket din plads online.

Blandt de steder, der besøges under rundvisningen, er museet Eagle Pharmacy Museum og fabrikken, der blev drevet af Oskar Schindler. Hvis du ikke har set Spielbergs mesterværk, bør du vide, at Schindler var en forretningsmand, der dedikerede sig til at redde jøder fra koncentrationslejre ved at ansætte dem på sin fabrik.

Book en rundvisning i det jødiske kvarter og Schindlers fabrik

3. Guidet rundvisning i koncentrationslejren Auschwitz

Auschwitz-koncentrationslejren| ©Fadjar Djulizar
Auschwitz-koncentrationslejren| ©Fadjar Djulizar

Fra denne liste over ture og udflugter i og omkring Krakow er den mest populære aktivitet utvivlsomt dagsturen til Auschwitz-Birkenau fra Krakow, et sted gennemsyret af historie.

Den var engang den mest berømte udryddelseslejr i Europa og er i dag et museum, der mindes nazismens rædsler og forsøger at sikre, at mindet om ofrene ikke bliver glemt. Denne tur omfatter tur og returtransport fra dit hotel i Krakow, adgang til komplekset og en ekspertguide.

Selv om Auschwitz omtales som én koncentrationslejr, er der faktisk tale om tre forskellige lejre, hvoraf den mest kendte er Auschwitz-Birkenau. På denne rundvisning vil du se alle tre lejre, herunder resterne af krematoriet, breve skrevet af nogle af fangerne under deres ophold der og den "lejr", som fangerne boede i.

Selv om denne rundvisning kan gennemføres individuelt, er det vigtigt at besøge stedet med en ekspertguide for at fordybe sig i historien. I denne artikel om Auschwitz dagsudflugter fra Krakow findes flere oplysninger om, hvordan du organiserer dit besøg.

Bestil en tur til Auschwitz

4. Rundvisning i Wieliczka saltmine

Inde i Wieliczka saltminerne| ©Anna & Michal
Inde i Wieliczka saltminerne| ©Anna & Michal

Da jeg hørte om denne udflugt til Wieliczka saltminerne fra Krakow blev jeg også overrasket og spekulerede på, om det virkelig var det hele værd. Men efter at have gjort det kan jeg sige, at jeg blev positivt overrasket, da jeg opdagede et af de mest fascinerende polske monumenter.

På denne tur vil du lære om de mineteknikker, der er blevet brugt fra middelalderen til i dag, og du vil også se ekstraordinære statuer lavet af salt i lighed med vigtige personligheder. Du vil gå gennem et netværk af tunneler, der er bygget 135 meter over overfladen, hvilket skaber et mikroklima, der er gavnligt for folk med astma og åndedrætsbesvær.

Wieliczka Saltmine Tour er tilgængelig på engelsk, tysk, italiensk, fransk, spansk og tysk. Prisen omfatter transport til og fra Krakows centrum, adgang til minerne og en ekspertguide. Det vil tage dig ca. fire timer at gennemføre hele turen. I denne guide om Wieliczka Salt Mine Dagsture fra Krakow alle de oplysninger, du har brug for til at organisere dit besøg.

Bestil en tur til saltminerne

5. Tur til slottet Pieskowa Skala og Czestochowa

Den berømte Sorte Madonna's alter, Czestochowa| ©Dennis Jarvis
Den berømte Sorte Madonna's alter, Czestochowa| ©Dennis Jarvis

Hvis du kan lide landskaber, anbefaler jeg denne dagstur til Pieskowa Skala Castle og Czestochowa fra Krakow for at se den berømte Sorte Madonna, Polens mest ærværdige relikvie. Den sorte madonna ligger på pilgrimsstedet Czestochowa, men undervejs kommer du forbi steder som ørnerederuten og slottet Pieskowa Skala.

Denne guidede tur giver dig mulighed for at opleve en anden side af Polen, som det ville være svært at få adgang til ved at begrænse dit besøg til byen Krakow. Den er tilgængelig på engelsk, spansk og italiensk og koster 75 euro inklusive transport og guide.

Bestil en tur til slottet Pieskowa Skala og Czestochowa

6. Udflugt til Zakopane

Nyd de smukke seværdigheder i Zakopane| ©Alex Blokstra
Nyd de smukke seværdigheder i Zakopane| ©Alex Blokstra

Hvis du ønsker at flygte til bjergene, kan du tage en tur til byen Zakopane, der ligger to timers kørsel fra Kraków. Her finder du blandt andet Tatra-bjergene, der er på UNESCO's verdensarvsliste og en naturlig grænse mellem Polen og Slovakiet.

Destinationen er ideel til en spadseretur i sommermånederne (de kolde vintertemperaturer kan gøre det meget hårdt og endda farligt på denne tid af året), og så kan du beundre stedets enkle og indbydende arkitektur.

Bestil en tur til Zakopane

7. Fire timers guidet rundvisning i Kraków

Kongeslottet og Wawel-katedralen| ©Naval S
Kongeslottet og Wawel-katedralen| ©Naval S

Hvis du ønsker at få et overblik over den polske by og høre alle de historier, der gemmer sig i dens gader, uanset deres tema, er den bedste mulighed denne halvdags guidede tur i Krakow.

En specialiseret guide vil bruge en halv dag sammen med dig for at vise dig byens mest bemærkelsesværdige monumenter, fortælle dig om de legender og historiske episoder, der gjorde byen til det, den er i dag, fortælle dig om indbyggernes skikke, give dig anbefalinger til din tur og endda ledsage dig på et besøg på nogle af de vigtigste museer.

Denne halvdagstur i Krakow inkluderer adgangsbilletter til de museer, der besøges undervejs. En af fordelene er, at du vil være i en gruppe på højst 12 rejsende, så der vil være en atmosfære af nærhed, som vil gøre det muligt for dig at nyde endnu mere af oplevelsen og forklaringerne fra guiden, der er til rådighed på spansk, engelsk, tysk, italiensk eller fransk.

Turen foregår til fods med afsnittene med bus. Når du bestiller online, får du besked om mødestedet pr. e-mail.

Du har også mulighed for at udforske Krakow på en meget komfortabel og bæredygtig måde med denne cykeltur, hvor du kan udforske byen på cykel.

Rejseplan

  • Wawel Royal Castle: et renæssancepalads, som i begyndelsen af det 16. århundrede var et gotisk kongeslot. Det har i årevis været den polske kongefamilies residenssted.
  • Wawel-katedralen: hvilested for polske konger og helte. Et stop gennemsyret af historie
  • Kanonicza-gaden: et malerisk hjørne af byen med en historie, der går helt tilbage til det 14. århundrede.
  • Denkongelige rute - den rute, som det kongelige følge plejede at passere under ceremonier, der blev afholdt i byen. Den omfatter kirker som Sankt Florian-kirken og Sankt Mariakirken.
  • Polens universitet: mere end 500 år gammelt.
  • Byens centrale torv: Her lå det største marked i middelalderens Europa.
  • Sukiennice: Krakóws ældste indkøbscenter

8. Udflugt til Dunajec-floden

Niedzica-slottet badet i vandet fra Dunajec-floden| ©maciekbor
Niedzica-slottet badet i vandet fra Dunajec-floden| ©maciekbor

En anden god udflugt fra Kraków er en tur til Pieniny-naturparken, hvor Dunajec-floden ligger. Denne mulighed er ideel, hvis du ønsker at undgå menneskemængderne og tilbringe en ensom, afslappende dag væk fra byens stress. På mindre end to timer vil du være i en naturomgivelse, hvor man siger, at der er en skjult Inka-skat. Personligt synes jeg, at den virkelige skat er udsigten til Niedzica-slottet, der ligger her.

9. Udflugt til Wroclaw

Udsigt over Wroclaw fra Oder-floden| ©Loris Silvio Zecchinato
Udsigt over Wroclaw fra Oder-floden| ©Loris Silvio Zecchinato

Wroclaw, der ligger tre timers kørsel fra Kraków, er måske ikke en af de mest kendte byer i landet, men den gamle bydel er bestemt et besøg værd, især hvis du tager på en guidet tur og lærer om stedets historie. I det omkringliggende område findes de landskaber, der blev brugt som ramme for filmen Narnia-krøniken. Glem ikke at besøge det jødiske kvarter.

10. Udflugt til Warszawa

Warszawa| ©Vinicius Pinheiro
Warszawa| ©Vinicius Pinheiro

Polens hovedstad ligger ca. tre og en halv time fra Kraków; hvis du har travlt, kan du komme frem og tilbage på en dag, eller du kan booke overnatning, hvis du vil se byen mere detaljeret. Warszawas kulturelle tilbud er ganske fremragende, så du vil ikke kede dig på et besøg, der bør omfatte must-see seværdigheder som det kongelige slot, Lazienki Park, Krakowskie Przedmieście Street, Pragkvarteret og Ghettoen.

Du vil måske også være interesseret i

Krakow Lufthavn| ©Alquiler de Coches
Krakow Lufthavn| ©Alquiler de Coches

Du ved allerede næsten alt, hvad du skal lave under dit ophold i Krakow, og der er mange ting at lave, så glem ikke at organisere din ankomst til hotellet og din hjemrejse til lufthavnen. Til dette efterlader jeg dig med denne artikel om Krakow Lufthavn Overførsler som måske kan hjælpe dig.