Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Ting at lave i Krakow på 4 dage

Fire dage i Krakow giver dig masser af tid til at lære byen og koncentrationslejren Auschwitz at kende i dybden. Jeg vil give dig alle detaljerne, så du får mest muligt ud af din tid.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

8 minutters læst

Ting at lave i Krakow på 4 dage

Wawel-slottet og katedralen i Kraków | ©Naval S

Selvom 4 dage i Krakow ikke er mange, er det nok til at nyde de mest magiske steder, som byen (og dens omgivelser) har at byde på. Men det er normalt, at du ikke ved, hvilke steder du skal se, og hvilke du gerne vil lade ligge.

Men du er kommet til det rette sted, for jeg vil gerne fortælle dig om en af de mest komplette måder at lære denne polske by, som engang var landets hovedstad, at kende på bare et par dage.

Dag 1: Bliv bekendt med byen

Markedspladsen i Krakow| ©Francisco Anzola
Markedspladsen i Krakow| ©Francisco Anzola

Kraków er en middelalderlig perle, og enhver forlænget weekend i byen bør starte på markedspladsen. Derfra kan du nemt nå de vigtigste seværdigheder - er du klar? Lad os opdage det bedste af Krakow!

Start din ferie med en traditionel morgenmad

Er du bekendt med polsk morgenmad? I det nordeuropæiske land er dagens første måltid også det vigtigste, så meget, at de normalt spiser endnu et kl. 11.00.

De lokale starter normalt dagen med en skive brød med kielbasa (en pølse med smag), røræg eller kvark med radiser. Hårdkogte æg og sild kan fuldende menuen.

Mange etablissementer på markedspladsen tilbyder en traditionel morgenmad:

 • Smakolyki (Straszewskiego-gaden 28).
 • Dynia: anbefales især i de varmere måneder, da den har en smuk have (Krupnicza Street 20).
 • Moment Resto Bar & Music: anbefales, hvis du bor i Kazimierz-distriktet (Estery Street 22).

Spadseretur gennem den gamle bydel

Indtil det 16. århundrede var Kraków Polens hovedstad. Kong Sigmund III Vasa flyttede sit hof til Warszawa, men han kunne ikke tage de pragtfulde bygninger, som udgør byens centrum, med sig.

Dette område er meget kompakt og kan nemt besøges til fods eller på en rundtur i den gamle bydel. På din tur vil du se en række fascinerende monumenter:

 • Markedspladsen (Rynek Główny): en af de største pladser i Europa. Den er omgivet af farverige huse, og i midten står et af byens symboler, Lonja de los Paños, et gammelt marked, som har bevaret sit kommercielle kald.
 • Floriańska Street (ulica Floriańska): en af de mest prestigefyldte shoppinggader i landet. Den er en del af den kongelige rute, en gammel rute, der fører til Wawel-højen.
 • Wawel-højen: en høj med udsigt over byen. Her finder du katedralen, Krakow Slot og en stor hule, hvor der ifølge legenden boede en drage, som plagede de lokale.
 • Mariakirken (Kościół Mariacki): hovedkirken i den gamle bydel, let genkendelig med sine asymmetriske tårne.
 • Barbican- en af de bedst bevarede middelalderlige befæstninger i Europa. Den blev bygget for at kontrollere den nærliggende St. Florian's Gate.

Book en tur i den gamle bydel

Slap af i det grønne i Planty Park

Gåtur gennem Planty Park om sommeren| ©Soon Keat Ong
Gåtur gennem Planty Park om sommeren| ©Soon Keat Ong

Når du har besøgt Barbican, behøver du kun at gå et par meter til Planty Park, en grøn ring rundt om byen- ingen anden by i Polen kan prale af så smukt et sted!

Denne byhave opstod i begyndelsen af det 20. århundrede, da byens myndigheder besluttede at omdanne bymuren til et fritidsområde.

I dag er Planty Park opdelt i otte haver, der strækker sig over ca. 4 km.

Slut dagen af med en velfortjent middag

For at stille sulten er der ikke noget bedre end nogle gode spareribs. Hvis du vil prøve denne ret i Kraków, skal du tage til Plac Dominikański 2. Her finder du restauranten Rzeźnia, et sted for hærdede kødædere.

Hvis du ikke er i humør til ribben, kan du vælge polsk tartar eller kyllingevinger i Buffalo-stil. På Rzeźnia er portionerne meget generøse, og du kan ledsage dem med et par shots lokal vodka. Ingen arbejde i morgen, vel?

Og hvis du har lyst til noget mere specielt, kan du slå to fluer med et smæk ved at spise, mens du nyder et polsk folkloreshow på en legendarisk byrestaurant i centrum af Kraków. Valget er dit!

Book et folkloreshow med middag i Kraków

Dag 2: Fordyb dig i et magisk sted

Galleri for udvinding af saltminer| ©Aleksandr Zykov
Galleri for udvinding af saltminer| ©Aleksandr Zykov

Når du har set den gamle bydel, kan du tage en tur, der fører dig ned til jordens centrum. Vi taler naturligvis om en tur til Wieliczka-saltminen, et magisk sted kun et par kilometer fra Kraków.

Tilbring en formiddag ved Wieliczka-saltminen

Wieliczka-saltminen ligger ca. 15 km fra Krakow og er et populært udflugtsmål for både turister og lokale.

Minen blev åbnet i det 14. århundrede, og dens udvikling skyldes i høj grad kong Casimir III den Stores indsats, som gav mange privilegier til minearbejderne og grundlagde et hospital til at helbrede dem.

Dette magiske sted har en dybde på 327 meter og er gennemkrydset af et netværk af kamre og gallerier med skulpturelle figurer. Her er en kort liste over de mest berømte attraktioner, som du kan besøge på en tur til Wieliczka-saltminerne fra Kraków:

 • Skt. Kingas kapel: minens flagskib. Dette sted for tilbedelse blev udhugget af to visionære brødre i løbet af 30 års arbejde.
 • Weimar-kammeret: Den største attraktion er den lille oplyste sø.
 • Anthony's Chapel: et barokmonument hugget ud af en blok grønt salt. Det er dekoreret med helgenfigurer og har en prædikestol, der er skåret helt ud af salt.
 • Gołuchowski-kammeret og dets station: I det 19. århundrede brugte minearbejderne en underjordisk jernbane, og stationen var placeret i netop dette miljø.
 • Spalone-kammeret: det mest "eksplosive" sted i Wieliczka. Saltmænd med lange stokke i hænderne minder om de arbejdere, der risikerede deres liv mest, brænderne. Deres opgave var at brænde metanen, før dens koncentration forårsagede en eksplosion.

Book en tur til Wieliczka-saltminerne

Spadser gennem Kazimierz-kvarteret

Jødisk museum i Galicien| ©Zygmunt Put
Jødisk museum i Galicien| ©Zygmunt Put

I det 15. århundrede blev jøderne fordrevet fra Kraków og flyttede til sidst til denne bydel. Før Anden Verdenskrig boede der omkring 60.000 jøder her, og de beskæftigede sig med alt fra catering til kunsthåndværk.

Men i 1941 kom tyskerne til byen og drev indbyggerne ud af deres hjem. Jøderne endte med at bo i Podgórze-kvarteret eller i koncentrationslejrene Auschwitz og Dachau.

Efter konflikten gik Kazimierz i glemmebogen, og først i 1990'erne kom den tilbage til sin fordums storhed, så man nu kan tage en tur rundt i det jødiske kvarter og lære det at kende. I dag er den tidligere jødiske ghetto Krakóws mest livlige kvarter. Fortiden vækkes til live i synagogerne, og om aftenen er der masser af underholdning i gaderne:

Book en rundtur i det jødiske kvarter i Krakow

Forkæl dig selv på en traditionel restaurant

Inde i Czarna Kaczka Restaurant| ©Kirsten E
Inde i Czarna Kaczka Restaurant| ©Kirsten E

Blandt de traditionsrige restauranter fortjener Czarna Kaczka en særlig omtale. Navnet betyder "sort and", og som du kan forestille dig, er restauranten specialiseret i denne type kød. Her kan du smage:

 • Krakauer and esteg med peberrod og svampesauce.
 • Magret af and i rødvin med rødkåls-dumplings og tørrede blommer.
 • Ferskvandsfisk som ørred stegt i smør eller sandartfilet.
 • Vegetarretter omfatter fremragende kartoffelpandekager.

Men hvis du vil have mest muligt ud af dit besøg i det jødiske kvarter, kan du smage på retterne og suge kulturen til dig på en madtur i Kazimierz.

Book en gastronomisk tur i det jødiske kvarter

Dag 3: Kom ud af byen for at se de værste efterladenskaber fra 2. verdenskrig

Vagttårnet i koncentrationslejren Auschwitz| ©bipolars polaroids
Vagttårnet i koncentrationslejren Auschwitz| ©bipolars polaroids

Auschwitz-Birkenau er et mindesmærke over menneskelig grusomhed. Når du har fire dage, anbefaler jeg, at du besøger dette berygtede sted.

Besøg den berygtede koncentrationslejr Auschwitz

Denne koncentrationslejr kostede 1,1 millioner mennesker livet. Da Anden Verdenskrig nærmede sig sin afslutning, forsøgte de nazistiske myndigheder at ødelægge beviserne for folkemordet, men heldigvis forhindrede befrielsen af lejren i januar 1945, at det skete.

Efter konflikten besluttede den polske regering at restaurere Auschwitz-Birkenau som et mindesmærke og museum. Siden 1979 har lejren været på Unescos verdensarvsliste og modtager hvert år mere end 2 millioner turister.

Det er muligt atbesøge Auschwitz fra Kraków, men det er ensbetydende med at genopleve en forfærdelig side af nutidshistorien. Men viden er bevidsthed.

Book en tur til Auschwitz

Vend tilbage til Krakow til frokost

Indgang til Pierogarnia Station| ©Andy Hill
Indgang til Pierogarnia Station| ©Andy Hill

Auschwitz-Birkenau er meget stort, og meget af din tid vil gå med at gå gennem barakker og åbne marker. Selvom stedet vil give dig ondt i maven, bliver du måske sulten på vej tilbage til Krakow. En god måde at stille sulten på er med pierogi, som er indbegrebet af polsk comfort food.

Der er snesevis af specialiserede steder, og to af de mest populære er:

 • Pierogarnia Station- bruger opskriften fra Ula (ejernes tante), og der er otte steder både i centrum og i udkanten af Kraków.
 • Robimy Pierogi: en food truck i Kazimierz-distriktet (21 Dajwór Street), ideel hvis du ikke har lyst til at sidde ned og foretrækker at tage pierogi med på farten. Deres dumplings er håndlavede efter traditionelle opskrifter.

Nyd en behagelig sejltur

Efter sådan en udfordrende dag er en afslappende aktivitet ideel. Som du ved, er hovedstaden i Voivodskabet Lillepolen (Małopolska) badet i Vistula, en flod, der udspringer i Karpaterne og løber ud i Østersøen. Og på et krydstogt på Vistula-floden kan du beundre bygninger og monumenter fra et andet perspektiv.

Krydstogterne afgår fra Krakóws flodhavn (bulwar Czerwieński) og varer cirka en time. Der er forskellige bådtyper til rådighed afhængigt af sæsonen og/eller tidspunktet på dagen, og de fleste af udflugterne er audioguidede.

Book et krydstogt på Vistula-floden

Dag 4: Den sidste shopping

På rundtur i Sukiennice| ©Jennifer Boyer
På rundtur i Sukiennice| ©Jennifer Boyer

På den sidste dag kan du bruge din sidste dag på at shoppe og nyde nogle originale oplevelser - få mest muligt ud af hvert sidste minut!

Køb nogle souvenirs på tøjmarkedet

En ferie kan ikke være komplet uden et par små souvenirs, og det ideelle sted at gøre det er Lonja de los Paños (Tøjbørsen).

Under denne majestætiske bygning er der dusinvis af boder med mad, kunsthåndværk og souvenirs. Vi har lavet en lille liste over de mest typiske souvenirs fra Krakow:

 • Ravsmykker: Kraków var et vigtigt stop på Ravvejen, en handelsrute, der startede ved Østersøen. Priserne er overraskende konkurrencedygtige på ravmarkedet.
 • Regionale kostumer
 • Håndskårneskakspil: I Polen findes der en særlig sekskantet udgave, som man næppe ser andre steder.
 • Fletværk
 • Żubrówka: den fremragende lokale vodka, der kan genkendes på bisonen i våbenskjoldet.
 • Keramik.
 • Obwarzanek krakowski: et flettet brød, der ligner en bagel.

Gå en tur gennem Collegium Maius' gårdhave

Det indre af Collegium Maius| ©Allie Caulfield
Det indre af Collegium Maius| ©Allie Caulfield

Dette er den ældste universitetsbygning i Kraków. Bygningen blev opført i det 15. århundrede og er berømt for sit ur i gården. Hver anden time, mellem kl. 09.00 og 17.00, dukker træfigurer op og paraderer ledsaget af traditionel musik.

Hvis du har lyst, kan du besøge Jagiellonian University Museum, som huser en samling af astronomiske og astrologiske instrumenter, der går tilbage til anden halvdel af det 15. århundrede.

Afslut din lange weekend med en unik oplevelse

Efter middagen kan du sige farvel til den polske by med lidt adrenalin: øksekast. Det er blevet en rigtig disciplin, så meget, at der er professionelle ligaer, og det internationale mesterskab sendes på ESPN.

I Krakow er Axe Nation stedet at gå hen. Du finder det på 46 Grodzka Street, ikke langt fra kirken St. Peter and Paul og det arkæologiske museum.

Men hvis du har lyst til noget endnu mere eventyrligt, kan du booke en skydebaneoplevelse i Krakow. I dette tilfælde skal du dog lave aktiviteten før aftensmaden, da det er lige uden for byen.

Book en skydebaneoplevelse i Krakow