10 ting at gøre i Krakow om efteråret

Om efteråret bliver den polske by gul, rød og orange. Det er det ideelle tidspunkt til en slentretur i den gamle bydel og et par udflugter i de nærliggende byer og landsbyer.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

9 minutters læst

10 ting at gøre i Krakow om efteråret

Wisła, Kraków | ©Jason Mientkiewicz

Efteråret er den sidste årstid, hvor man kan besøge Auschwitz. Et par uger senere kan frostgrader gøre denne udflugt til en umulig mission. Men Krakow har så meget mere at tilbyde på denne tid af året! Det er nu, du kan lytte til nogle af Europas bedste pianister, og det er også nu, nogle af landets vigtigste festivaler, såsom Uafhængighedsdagen og Conrad-festivalen, finder sted. Læs videre for at finde ud af, hvad du kan lave i efteråret!

1. Dyk ned i Krakows historie i Auschwitz

Det er ikke den mest behagelige plan, men et besøg i Auschwitz er et must, hvis du rejser til Krakow, en måde at dykke ned i moderne europæisk historie og lære om de grusomheder, der blev begået der.

For at gøre dette anbefaler jeg, at du bestiller en tur, så du ikke behøver at bekymre dig om, hvordan du kommer derhen. På denne måde vil du også blive ledsaget af en professionel guide, som vil give dig alle detaljerne om dette forfærdelige steds historie. Du har også mulighed for at kombinere din tur med Wieliczka-saltminerne, et imponerende underjordisk kompleks. Her er de forskellige muligheder:

2. Oplev traditionen på Allehelgensdag

Allehelgensdag kirkegård| ©DescubrePolonia
Allehelgensdag kirkegård| ©DescubrePolonia

I Polen overskygges Halloween af fejringen af Allehelgen og Alle Sjæles Dag. På disse dage samles polske familier for at rengøre slægtninges grave, lægge kranse og tænde lys. Resultatet er meget stemningsfuldt, og det er værd at besøge en kirkegård for at forstå denne side af den lokale kultur. Denne aktivitet bør udføres med behørig respekt...

Jeg anbefaler et besøg på Rakowicki-kirkegården, den største og vigtigste kirkegård i byen. Kirkegården ligger på Rakowiecka Street 26 og dækker et område på 43 hektar. Den er berømt for sin gravkunst og for at huse gravsteder for populære historiske personer. I et område er der også grave for britiske soldater, der kæmpede i slaget ved Rhinen. Hvis du kan lide disse besøg, anbefaler jeg, at du læser indlægget om de bedste kirker i Krakow.

Og for at komme hertil fra centrum, kan du tage sporvognen (linje 2 fra Teatr Bagatela) og stå af ved det sidste stop (Cmentarz Rakowicki). Min anbefaling er faktisk at bestille Krakow Card med museums- og transportkort, så du kan få mest muligt ud af din tur.

Book Krakow Card med museums- og transportkort

3. Lyt til de bedste pianister i Europa

Person, der spiller klaver på festivalen| ©Kraków Piano Summer
Person, der spiller klaver på festivalen| ©Kraków Piano Summer

Den internationale klaverfestival er den eneste kulturelle begivenhed i Krakow, der udelukkende er dedikeret til musik. Ifølge arrangørerne selv har denne kermesse til formål at invitere verdens klaverelite til byen.

For at sikre høje kvalitetsstandarder deltager kunstnere, der har deltaget i internationale konkurrencer i Warszawa (Frederic Chopin), Fort Worth (Van Cliburn) og Moskva (Tchaikovsky).

Festivalen afholdes på forskellige steder rundt omkring i byen. Hvis du vil dykke dybere ned i musikken, når du har forladt stedet, kan jeg anbefale Harris Bar (Rynek Główny 28), som har huset nogle af de største navne inden for international jazz, eller du kan booke billetter til en Chopin-klaverkoncert.

Book billetter til en Chopin klaverkoncert

4. Deltag i fejringen af uafhængighedsdagen

Fejring af uafhængighedsdagen| ©Piotr Drabik
Fejring af uafhængighedsdagen| ©Piotr Drabik

Uafhængighedsdagen fejres den 11. november, en meget vigtig dato for det polske folk. I 1918, efter underskrivelsen af våbenstilstanden mellem de allierede og Tyskland, genvandt Polen sin uafhængighed efter 123 år! I dette lange århundrede forsvandt landet bogstaveligt talt fra landkortet og blev delt mellem tre fremmede magter: det østrig-ungarske kejserrige, Rusland og det tyske kejserrige.

Desværre kunne den kun fejres meget sjældent, fordi landet blev overtaget af Tyskland i 1939 og derefter kom under det sovjetiske åg. Polakkerne måtte vente til Berlinmurens fald for at fejre den igen!

Af disse grunde er uafhængighedsdagen meget følt. Om morgenen afholdes der en messe i Wawel-katedralen, efterfulgt af en militærparade, der forlader Wawel-højen, går langs kongevejen, gennem Florianska-gaden og ender på Matejko-pladsen. Hærens orkester ledsager infanteriplatoonerne og de ridende tropper. Om aftenen samles folkemængden på markedspladsen for at synge patriotiske sange. Benyt lejligheden til at booke en rundtur i Krakows gamle bydel og lær mere om denne episode i historien.

Book en rundvisning i Krakows gamle bydel

5. Tag en pause i en traditionel tebutik

At drikke te i Herbaciarnia Czajownia| ©Goran Dimitrijevski
At drikke te i Herbaciarnia Czajownia| ©Goran Dimitrijevski

Herbaciarnia Czajownia er et must for te-elskere og et varmt sted at varme sig efter en gåtur. Stedet ligger i Kazimierz, det gamle jødiske kvarter, og derfor anbefaler jeg, at man besøger det efter en rundtur i det jødiske kvarter i Kraków.

Stedet er kendetegnet ved sin hyggelige atmosfære, der indbyder til at tilbringe lidt tid inden for murene. Det har en god Wi-Fi-forbindelse, og derfor er det ikke ualmindeligt at se freelancere og digitale nomader. Hvis du virkelig har en passion for te, finder du et bredt udvalg af dufte. Listen nedenfor viser de mest specielle:

 • Bai Mao Houe, en hvid te, der stammer fra Taimu-bjergene i Fujian-provinsen i Kina. Den er også kendt som "White Monkey" og er kendetegnet ved sin stærke græsagtige aroma.
 • Darjeeling, en sort te, der dyrkes på Himalayas skråninger. Ligesom Champagne kan denne sort også kun dyrkes i et enkelt område.
 • Gyokuro, en japansk grøn te med et højt indhold af antioxidanter. Dens søde duft understreger de vegetabilske noter.
 • Chi Tse Bing Cha, en te fra det sydlige Kina, der ofte gives som bryllupsgave.
 • Yogi Masala Chai, en blanding af honning, ingefær, kardemomme, hvid peber, anis, nelliker og andre krydderier.

Book en rundtur i Krakows jødiske kvarter

6. Pluk svampe i skovene omkring Krakow

Svampe i Polen| ©Daniel Burgas
Svampe i Polen| ©Daniel Burgas

Polen er berømt for sine svampe i en sådan grad, at landets mest berømte episke digt, "Pan Tadeusz", indeholder en berømt scene med svampeplukning. Men denne praksis er meget ældre og genoplives hvert år på én årstid: efteråret. Fra anden halvdel af oktober og fremefter ankommer borgerne i Kraków tidligt til skovene omkring byen. Svampe smager bedst, hvis man tilbereder dem samme dag, som de bliver plukket.

I Kraków kan du prøve lækre svampeopskrifter på Pod Aniołami, en restaurant, der har til huse i en bygning fra det 13. århundrede, som var bolig for Krakóws guldsmede i mere end 300 år.

Om efteråret anbefaler kokkene to specialiteter: rørsvampesuppe med nudler og hvid svampesuppe med nudler. I begge opskrifter er de svampe, som kokkene bruger, plukket i Gorce National Park, som ligger cirka en times kørsel fra Zapokane. Planlæg at booke en rejse til Zakopane!

Book en rejse til Zakopane

7. Nyd løvets magi

Zakrzowek i efteråret| ©lukehasnotenough
Zakrzowek i efteråret| ©lukehasnotenough

Om efteråret bliver bladene røde, gule og orange og forvandler enhver park til et magisk sted. Krakow har en række grønne områder, hvor du kan beundre fænomenet. Book en tur til Krakow og se dem. Derudover er her en liste over must-see destinationer:

 • Zakrzowek, en park i kort afstand fra centrum. Den er kendetegnet ved den blå sø, der ligger i et gammelt stenbrud. Den er meget populær blandt de lokale, som kommer her for at grille eller gå ture i skoven omkring søen (Salezjańska 19). For at komme hertil fra centrum skal du bare tage sporvognen (linje 52, stop Poczta Główna).
 • Planty, en grøn ring rundt om Kraków. I slutningen af det 18. århundrede blev de gamle bymure revet ned, og den plads, som murene engang optog, blev gradvist omdannet til en have. Om efteråret er der ikke noget bedre end at slentre rundt mellem de engelske haver og Belle Époque-bygningerne.
 • Jagiellonian University Botanical Garden (Mikołaja Kopernika 27), den ældste i Polen. Hvis du vil flygte fra kulden, kan du se de tropiske krydderier, der vokser i dens drivhuse. For mere information anbefaler jeg, at du besøger den officielle hjemmeside.
 • Wolski, en skov, der strækker sig over nogle bakker. Den ligger 8 km fra den gamle bydel og har afmærkede stier til vandrere og cyklister. Der er også en ridesti og en langrendsløjpe. Ud over træerne kan man med lidt held se rådyr, grævlinger, ræve og andre vilde dyr. Hvis du er interesseret i denne tur, anbefaler jeg, at du læser indlægget om de bedste vandreture fra Krakow.

Book en tur i Krakows gamle bydel

8. Deltag i den største litterære festival i Centraleuropa

På Conrad-festivalen| ©Woiciech Wandzel
På Conrad-festivalen| ©Woiciech Wandzel

Conrad-festivalen er den vigtigste litterære begivenhed i byen. Begivenheden er opkaldt efter Józef Teodor Konrad, bedre kendt som Joseph Conrad. Forfatteren til "Mørkets hjerte" blev født i Berdyczów (dengang en del af det russiske imperium) den 3. december 1857 i en familie, der var involveret i den polske nationalistbevægelse.

Da han blev forældreløs i en tidlig alder, måtte han forlade landet og endte på et skib i Marseilles. Denne begivenhed ændrede hans liv, da den motiverede ham til at skrive eventyrromaner.

Efter hans død hyldede krakovianerne ham ved at indstifte en festival til hans ære. Formålet med Kermesse er at præsentere de vigtigste værker fra verdenslitteraturen og at afholde kunstneriske og sociale diskussioner. Polske og internationale forfattere deltager i denne begivenhed, som hvert år undersøger et specifikt tema. På den sidste dag uddeles Conrad-prisen (en statuette i form af et teleskop) til forfatteren af det bedste første prosaværk.

9. Følg din litterære rejse på bogmessen

Bogmesse| ©Billy Wirawan
Bogmesse| ©Billy Wirawan

Kraków Bogmesse afholdes på de samme datoer som festivalen. I disse dage er den polske by en ideel destination for alle dem, der er passionerede omkring romaner.

Arrangementet afholdes på Expo Krakow (Galicyjska Street 9) og samler forlæggere, forfattere, oversættere og litteraturentusiaster. Det ligger i udkanten af byen, men er nemt at komme til. Du kan tage bussen (linje 174 og 178) eller sporvognen (linje 1, 14 og 22).

10. Lyt til gospel

Gospel sangere| ©sorenly
Gospel sangere| ©sorenly

Vidste du, at gospel og Krakow er forbundet med en dobbelt tråd? Genren stammer fra de sange, som sorte slaver plejede at synge på plantagerne i det sydlige USA. I 1930'erne oplevede denne musik et boom i Amerika og spredte sig gradvist til andre dele af verden.

Siden 2006 har den fundet en niche i den polske by, som hvert efterår er vært for 7xGospel, en mærkværdig og utvivlsomt interessant festival. Arrangementerne finder som regel sted i koncertsalen Kärcher Hala (Aleja Marszałka Ferdynanda Focha 40), som kun ligger et stenkast fra Błonia-engen, et meget eftertragtet område i Krakóws sommermåneder.

11. Bliv betaget af musikalske forureninger

På Sacrum Profanum-festivalen| ©KRAKOW WIKI
På Sacrum Profanum-festivalen| ©KRAKOW WIKI

En anden musikalsk kermesse i Kraków er Sacrum Profanum-festivalen, som kombinerer mesterværker fra den klassiske musik med jazz og andre genrer. Den første udgave blev afholdt i 2003, og i løbet af få år er den blevet en uundgåelig begivenhed for elskere af kunstnerisk forurening. Arrangementet kommer normalt til byen mellem slutningen af september og første halvdel af oktober. Koncerterne finder sted forskellige steder:

 • Kongrespaladset (Marii Konopnickiej 17).
 • ŁaźniaNowa Teater (O siedle Szkolne 25).
 • Florianka-salen (Sereno Fenn'a 15).

Antallet af turister i Kraków i efteråret

Efterår i Kraków| ©Jason Mientkiewicz
Efterår i Kraków| ©Jason Mientkiewicz

Indbyggerne i Kraków omtaler ofte efteråret som "Zlota Polska Jesień", hvilket kan oversættes til "Polens gyldne efterår". På denne tid af året bliver træerne orange og røde, og temperaturerne når næsten ikke vinterens negative toppe. Derfor er det ideelt at besøge Krakow om efteråret! Hvis du vil have mere information, anbefaler jeg, at du læser indlægget 10 tips til at rejse til Krakow.

Book en sightseeingbus til Krakow

Priser i Krakow om efteråret

Złoty-billet| ©Dariusz Gąszczyk
Złoty-billet| ©Dariusz Gąszczyk

Hvis du er på udkig efter en billig ferie, er Kraków den ideelle destination. På denne tid af året kan du booke et hotelværelse eller en feriebolig til meget overkommelige priser. Om efteråret er der heller ikke så mange turister i byen, så du kan besøge hovedattraktionerne uden at blive overrendt af en menneskemængde.

Book en guidet tur i Krakow