Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

10 ting at gøre i Porto i januar

Porto i januar byder på en lang liste af planer og aktiviteter for enhver smag. Byen udmærker sig på denne tid af året ved sin ro, som den mangler i sommermånederne.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minutters læst

10 ting at gøre i Porto i januar

Porto | ©António Alfarroba

Porto er en af de mest turistede byer i Portugal, hvilket ikke er overraskende i betragtning af dens store kulturarv. Dens arkitektoniske rigdom, dens gastronomiske tilbud og dens kunstneriske forslag gør Porto til en af de bedste destinationer at rejse til.

Hvis du planlægger et besøg i denne portugisiske by i januar og vil forberede din rejseplan, skal du huske, at Porto normalt tilbyder alle slags planer, fra de mest typiske til nogle usædvanlige.

1. Spis Bolo Rei på Día de Reis (Kongens Dag)

Bolo Rei| ©Greysimer
Bolo Rei| ©Greysimer

Som i Spanien og andre lande fejrer Portugal den kristne helligdag Día de Reis eller Helligtrekongersdag. Så hvis du er i Porto den 6. januar, er det den perfekte lejlighed til at se, hvordan de lokale fejrer helligdagen.

En af traditionerne på denne dag er at prøve Bolo de Rei, den portugisiske version af de tre vise mænds kage. I modsætning til den spanske kage indeholder Bolo de Rei sultanas og nødder samt portvin. Du kan bestille den på et konditori eller få den med en varm chokolade på en café.

Det er bestemt en delikatesse, og du kan også prøve den, når du booker en guidet tur i Porto i januar. Og hvis du vil vide mere om traditionerne i forbindelse med julen, kan jeg anbefale dig at tage et kig på de 10 bedste ting at lave i Porto i julen.

Book en guidet tur i Porto

2. Lyt til janeiras

Janeiras-gruppen| ©Max R
Janeiras-gruppen| ©Max R

En anden plan, jeg foreslår dig i Porto i januar, er tæt forbundet med julen. Janeiras er en form for traditionel portugisisk julemusik. Det er populære sange med mange års historie, som du kan lytte til i januar måned på julemarkederne samt i nogle barer og etablissementer

Julen i Porto er en festival med en tradition, der er stærkt forbundet med musik. Før i tiden var gaderne fyldt med bands og grupper, der sang de traditionelle janeiras. I dag finder det ikke længere sted. Men du kan stadig lytte til byens populære sange på forskellige spillesteder og etablissementer

. Denne plan er perfekt, hvis du er interesseret i at lære byens populærkultur at kende, og hvis du er musikelsker. I så fald anbefaler jeg også, at du booker en billet til et Fado-show i Porto, en anden af Portugals traditionelle musikgenrer. I denne artikel kan du se, hvilke fadoshows der er de bedste i Porto.

Book en fadoforestilling i Porto

3. Se Sé-katedralen og hold dig ude af regnen

Sé-katedralen| ©Nuno Tavares
Sé-katedralen| ©Nuno Tavares

Et must blandt de bedste ting at se og gøre i Porto i januar er den vigtigste religiøse bygning i byen. Det er også den perfekte aktivitet på en regnvejrsdag, som er almindelig i januar.

Når du har bestilt billetter til Sé-katedralen, skal du tage til Batalha-kvarteret, i den højeste del af byen, hvor den ligger. Dens konstruktion går tilbage til det 12. århundrede, men den har gennemgået mange rekonstruktioner, og det er det, der gør den så speciel.

Katedralen er resultatet af en blanding af forskellige stilarter, herunder barok, romansk og gotisk. Den blev erklæret for et nationalt monument, og det, jeg bedst kan lide, er den udsigt, den tilbyder takket være sin strategiske placering. Det er også værd at beundre klosteret, som stammer fra det 14. århundrede og giver adgang til Casas do Cabildo.

Køb billetter til Sé-katedralen

4. Nyd vinterens farver på Dom Luis I-broen

Dom Luis I-broen| ©Deensel
Dom Luis I-broen| ©Deensel

En anden af byens mest emblematiske konstruktioner er Dom Luis I-broen, symbolet på Portos kommercielle vækst i det 19. århundrede. Det er en perfekt aktivitet at besøge den på en solskinsdag i januar, da du ikke mærker varmen under gåturen.

Det, der gør det vigtigt at besøge den, er den udsigt, den giver over byen, forskønnet af vinterlyset. Derfra kan du se de forskellige krydstogtskibe, der sejler på floden, samt de små huse i Miragaia. Jeg anbefaler dig at booke et krydstogt på Douro i forvejen, for jeg kan forsikre dig om, at du vil få lyst til det.

Broen har to niveauer, et til metroen og et kun til køretøjer. Hvis du vil krydse broen til fods, kan du gøre det på begge niveauer, da der er en bane til fodgængere. Og vidste du, at det er en elev af den store arkitekt Gustave Eiffel, der står bag?

Book et krydstogt på Douro

5. Besøg vinkældrene i Vila Nova de Gaia

Kældre i Vila Nova de Gaia| ©Alin Andersen
Kældre i Vila Nova de Gaia| ©Alin Andersen

Først og fremmest er det vigtigt at præcisere, at Vila Nova de Gaia teknisk set er en anden by end Porto. Selvom det kun er Douro-floden, der adskiller dem, er sandheden den, at når du krydser flodbredden, krydser du grænserne for Porto.

For at komme til denne smukke by skal du bare krydse Dom Luis I-broen, enten til fods eller med offentlig transport. Men hvis vejret er godt, kan det være en god idé at leje en rabelo, en lille træbåd, der oprindeligt blev brugt til at transportere vin.

En af de mest populære aktiviteter er et besøg i de berømte vinkældre. Man kan leje en rundvisning i de mest berømte af dem eller tage turen på egen hånd, men det kræver, at man bestiller i forvejen. Hvis denne aktivitet frister dig, skal du vide, at du også kan booke et besøg på en vingård i Porto, hvis du foretrækker at blive i byen.

Book dit besøg på en vingård

6. Giv dine ben en pause, og hop på sporvogn 22

Sporvogn 22| ©Curtis & Renee
Sporvogn 22| ©Curtis & Renee

Efter så meget vandring og så mange bakker tigger dine ben sikkert om en pause. I så fald anbefaler jeg, at du tager en tur med den smukke og klassiske sporvogn 22. Denne plan er perfekt til dårligt vejr i januar, da du vil kunne se byens vigtigste seværdigheder indendørs.

Selvom du også kan hoppe på Portos turistbus og booke din plads, anbefaler jeg sporvognen. Sporvogn 22 kører gennem byens centrum fra Rua de Carmo til Batalha, hvor man kan stå af eller tage en anden rute tilbage til udgangspunktet.

Selvom ruten ikke er for lang til at gå, er der nogle stejle gader, som ikke anbefales til familier eller til de dage, hvor man er mere træt. Derfor er dette en af de bedste ting at lave med børn i Porto.

Book en plads på turistbussen

7. Oplev byens gadekunst

Portos graffiti| ©Valentin Hehli
Portos graffiti| ©Valentin Hehli

Hvis du er kunstelsker og har et par dage til overs i Porto, er det vigtigt, at du afsætter lidt tid til at se på byens gadekunst.

Porto er først og fremmest en kulturel by, og den kunstneriske rigdom går ud over væggene på de bedste museer og oversvømmer de stejle gader, der udgør byen.

En af mine yndlingsbeskæftigelser, når jeg besøger Porto, er at fare vild i byen på jagt efter graffiti, den ene mere nysgerrig end den anden. Hvorfor foreslår jeg denne plan for januar? I denne måned er gaderne mere tomme for turister, så du kan vandre rundt i byen i ro og mag og se graffitien uden problemer.

Den bedste graffiti i Porto

Nobre e Leal, et værk af kunstneren Mr Dheo, skiller sig ud i Trindade-metroen. Du vil blive forbløffet over hyperrealismen og kontrasten i farverne.

En anden af byens bedste graffitier er en hyldest til Spaniens kulturarv. Det er en graffiti kaldet Don Quixote, som repræsenterer de to hovedpersoner i Cervantes' stjerneværk.

Ud over ovenstående skiller dette kunstværk sig ud for sin historiske betydning, da det var den første lovlige graffiti i Porto. Fortjenesten tilhører ikke en enkelt kunstner, men tre anerkendte graffitikunstnere: Mesk, Fedor og Mots. Det ligger i krydset mellem Diogo Brandão Street og Miguel Bombarda Street.

8. Lær São Bento togstation at kende

São Bento Station| ©Diego Delso
São Bento Station| ©Diego Delso

São Bento togstation er en af de smukkeste i Europa, og hvis du ikke tror mig, behøver du bare at se den med dine egne øjne for at forstå, hvad jeg mener. Denne plan er ideel til din rejse til Porto i januar, da du vil kunne søge ly for regnen og kulden.

Denne station blev taget i brug i slutningen af 1800-tallet. Bygningen blev opført på ruinerne af klosteret São Bento, som brændte ned til grunden i det 18. århundrede. Efter fransk forbillede er denne station et værk af den portugisiske arkitekt José Porto, Marques da Silva.

Ud over stationens kuriøse historie og arkitektur er en af de mest slående ting ved stationen de fliser, der dekorerer hovedhallen. Der er mere end 20.000 af dem, og gennem dem kan du tage på en rejse gennem Porto's historie, da de illustrerer de mest berømte episoder i byen.

9. Lær Casa da Musica at kende

Casa da Musica| ©Osvaldo Gago
Casa da Musica| ©Osvaldo Gago

Med denne plan får du mulighed for at lære en meget mere moderne konstruktion at kende. Casa da Musica, en bygning i futuristisk stil designet af den hollandske arkitekt Rem Koolhaas.

Casa da Musica opstod på grund af en konkurrence mellem Rotterdam og Portugal, hvor en portugisisk arkitekt skulle designe et værk i Holland, samtidig med at en hollandsk arkitekt gjorde det samme i Portugal.

Endelig, i 2005, blev denne moderne bygning født, som bryder med den klassiske arkitektur i Porto. Det er faktisk det, der gør den så meget desto mere interessant, og som giver en storslået visuel effekt, når den ses ved siden af byens gamle kirker.

Mine råd til at besøge Casa da Musica

Du kan besøge Casa da Mus ica for at beundre dets arkitektur eller overvære en af dets koncerter. Min anbefaling er at tjekke den månedlige kalender for at få tid til dit besøg med en musikalsk optræden, ideelt set en Fado-koncert.

På den måde får du en meget mere komplet oplevelse. Desuden vil du kunne søge ly for januarkulden i et par timer.

10. Klatre op i Clérigos-tårnet og nyd udsigten

Clérigos-tårnet| ©Fran Gonzales
Clérigos-tårnet| ©Fran Gonzales

En anden af de vigtigste bygninger i Portos religiøse arv er Clérigos-tårnet, som kroner kirken af samme navn og er et af de mest interessante monumenter i Porto.

Det arkitektoniske ensemble stammer fra slutningen af det 18. århundrede, og tårnet er det højeste i hele Porto, så du kan forestille dig den panoramaudsigt, det giver. Desuden kan du tage de bedste billeder derfra og udnytte vinterlyset og den tåge, der normalt stiger op på floden og giver Porto et mystisk skær.

Alt har selvfølgelig en pris: For at komme op til toppen skal du gå op ad mere end 200 trin. Soundtracket leveres af i alt 49 klokker, som skræmmer mere end én turist. For at komme hertil kan man benytte sig af byens offentlige transportmidler, hvad enten det er metro, sporvogn eller bus.

Temperaturer i Porto i januar

Himlen i Porto| ©Yoann JEZEQUE
Himlen i Porto| ©Yoann JEZEQUE

Sammenlignet med januar-temperaturer i andre europæiske byer er Portos vejr i januar ganske behageligt. Byen har en gennemsnitstemperatur på omkring 10°C, og som prikken over i'et er sne ikke en del af Portos vejrplaner.

Det er dog rigtigt, at det ofte regner, så det skal du tage højde for, når du pakker din kuffert. Glem ikke at pakke en god gummisko og gummistøvler. Selvfølgelig skal du altid have en paraply med, når du tager på sightseeing.

Hvis du planlægger at besøge nærliggende byer (hvilket jeg varmt kan anbefale), skal du være opmærksom på mulige temperaturændringer på din destination. Især hvis du har tænkt dig at booke en rejse til Aveiro fra Opoto.

Book en rejse til Aveiro fra Opoto

Priser i Porto i januar

Sightseeingbus gennem Portos gader| ©Alquiler de Coches
Sightseeingbus gennem Portos gader| ©Alquiler de Coches

Portugal har oplevet et boom i turismen i de senere år, som er blevet drevet af landets regeringstiltag. Derfor skiller Portugal sig ud ved at tiltrække et stort antal turister i månederne juli og august.

Det afspejler sig naturligvis i priserne, som går i vejret i sommersæsonen. Men mens Porto har tendens til at være dyr om sommeren, er den ikke så dyr om vinteren. Denne måned er lavsæson i byen, så det er billigere at rejse.

Portos turiststrøm i januar

Ud over at det er godt for pengepungen at rejse til Porto i januar, vil du også kunne nyde din rejse med mere ro i sindet. Det er nemlig lavsæson, og der er færre turister.

Så du behøver ikke at stå i kø for at komme ind til turistattraktionerne, du kan komme ind flere steder, og du kan nyde dine gåture uden at skulle undvige folk.

Endelig betyder det ikke, at du ikke skal besøge byen på andre datoer, da der er masser af ting at lave i Porto om sommeren.

Hvad skal du medbringe i din kuffert, når du besøger Porto i januar?

Bagage| ©Anete Lūsiņa
Bagage| ©Anete Lūsiņa

Regn er almindeligt forekommende i Porto i januar. Du bør pakke tøj, der passer til disse dage. Sørg for at pakke varmt tøj med hætter, som ofte er en stor hjælp i tilfælde af uventet regn.

Ud over gummistøvler er det også en god idé at pakke gode vandresko. Det skal være sko, som du har prøvet og testet før, og som er behagelige at gå i, da du kommer til at gå lange ture på din tur.

Endelig må du ikke glemme at pakke noget formelt tøj til de situationer, der kræver det, såsom restauranter eller teatre.