10 ting du kan lave på Mallorca i oktober

Oktober markerer afslutningen på sommeren, men på Mallorca betyder det bare roligere strande og et væld af festligheder, der byder efteråret velkommen.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minutters læst

10 ting du kan lave på Mallorca i oktober

Mallorca | ©Sergei Gussev

Sensommeren er den bedste tid på året for rejsende, der ønsker at nyde Mallorcas sande væsen, væk fra feriemånederne. Som andre steder i Europa er det normalt en periode fuld af festligheder, hvor man fejrer høstsæsonen.

På denne tid af året får bjergkæden Sierra de Tramontana en blød rødlig farve, mens temperaturerne falder til mere tempererede niveauer, og strandene tømmes. Det er en perfekt årstid til vandreture, bjergvandringer og endda en dukkert i havet. Som du kan se, har Mallorca stadig meget at by de på i oktober, og her fortæller jeg dig alt om det.

1. Smag de gastronomiske lækkerier i de lokale landsbyer

ensaimada| ©Marco Verch
ensaimada| ©Marco Verch

Oktober indvarsler en lang række festligheder over hele Europa, og Mallorca er ingen undtagelse. Mange af øens landsbyer fejrer det med traditionelle markeder, hvor du kan nyde levende musik, gademarkeder, shows og fiestaer. Nogle varer længere end andre, som f.eks. efterårsfesten i Llucmajor, der varer en hel måned.

Maden er i centrum under festlighederne, og det er her, Mallorca hylder sine lokale produkter: llampuga i Cala Ratjada eller llonguets, et gastronomisk show, der afholdes den første weekend i måneden.

Der er også særlige arrangementer dedikeret til sobrasada i Campos den tredje torsdag i oktober, til slik i Esporles den første søndag eller til røde peberfrugter i Felanitx søndagen efter San Lucas, hvilket gør denne messe til årets sidste der.

En af favoritretterne er den lokale dessert ensaimada, og som en hyldest til denne traditionelle mallorcinske delikatesse klæder Inca kommune sig også på til at fejre med fødevare- og landbrugsmessen "Dijous Bo". En begivenhed, der sætter prikken over i'et på festsæsonen. Her er et link med de bedste gastronomiske ture på Mallorca.

2. Søg ly for regnen på Rafa Nadal-museet

Rafael Nadal-museet| ©Kazimierz Gourny
Rafael Nadal-museet| ©Kazimierz Gourny

Oktober er en god måned at rejse til Mallorca, men du skal være opmærksom på, at der kan komme nogle regnvejrsdage. Derfor kan du bruge en af disse dage på at få et førstehåndskendskab til den bedste spanske tennisspillers mange trofæer ved at besøge Rafa Nadal Experience Museum.

Museet ligger i Manacor kommune, hvor tennisspilleren kommer fra, og byder ikke kun på udstillinger om Nadals karriere, men også om andre store atleter som Michael Jordan, Usain Bolt eller Pau Gasol.

Du kan nyde en dag med interaktive spil ved at øve dig på F1-simulatoren, cykle eller øve dig i roning. Denne plan er uden tvivl ideel, hvis du rejser til Mallorca med børn, og jeg anbefaler, at du køber dine billetter på forhånd for at undgå køerne.

3. Støt den lokale handel på Alcúdia Fair

Alcúdia-messen| ©Sea Club
Alcúdia-messen| ©Sea Club

Fira D' Alcúdia afholdes i den gamle bydel den første weekend i oktober. Denne messe har et landbrugs- og handelstema, og mange lokale virksomheder benytter lejligheden til at fremvise deres produkter.

Om lørdagen på messen går Estol del Rei En Jaume, en trup, der repræsenterer figurer fra Mallorcas historie og tradition, på gaden med en koncert om aftenen. Han er den første kristne konge af Mallorca, ansvarlig for fordrivelsen af maurerne og genbefolkningen af Catalonien, hvilket er grunden til, at catalansk i dag er det officielle sprog på De Baleariske Øer.

Samme dag afholdes Fiesta del Butifarrón i Sant Joan, den velkendte spanske pølse, som man ikke må gå glip af på festivaler, og som spises fra morgen til aften.

Denne landsby kan nås ved at tage på en af de mange bådture, som man kan tage på øen.

Book en bådtur med aktiviteter til Port d'Alcudia

4. Drik øl som en ægte tysker på Oktoberfest

Oktoberfest på stranden i Palma| ©Gerd Kohlmus
Oktoberfest på stranden i Palma| ©Gerd Kohlmus

En af de vigtigste begivenheder i verden er ølfestivalen i München, men med så mange tyskere, der bor og besøger øen, er det ingen overraskelse, at det også er en stor begivenhed på Mallorca.

Selvom hovedstjernen er øllet, er der madvogne og endda særlige områder for de små, en perfekt mulighed for hele familien til at have det sjovt.

I modsætning til den originale oktoberfest, der starter i september, afholdes den mallorcinske oktoberfest i de første tre uger af oktober. Stedet er House of Son Amar i Palma, og billetter kan købes på forhånd via den officielle hjemmeside.

5. Det er tid til at danse på Tango Festival

Tango Festival| ©Angel Rivas
Tango Festival| ©Angel Rivas

Hvert år i midten af oktober mødes de største eksponenter for tango i byen Palma. I en hel uge er der danseundervisning, shows og fester i den reneste argentinske stil.

Dette er uden tvivl en unik mulighed, der ikke kun samler argentinske og spanske talenter, men dansere fra forskellige dele af verden mødes hvert år for at vise deres egen dansestil.

Billetter til at se udstillingerne og deltage i begivenhederne sælges via den officielle hjemmeside og inkluderer en række klasser, der gives af de førende eksponenter for denne kunstform.

6. Det bedste af international og lokal film på Evolution Mallorca International Film Festival

Den internationale filmfestival Evolution Mallorca| ©Norman G
Den internationale filmfestival Evolution Mallorca| ©Norman G

Anerkendt som en af de hurtigst voksende internationale filmfestivaler i Europa, bruges uafhængig film til at styrke det kreative fællesskab af filmskabere.

Over syv dage er filmfestivalens program designet til at fremvise en kulturelt mangfoldig blanding af spillefilm, kortfilm, dokumentarfilm, musikvideoer, børnefilm, eksperimentelle film, animerede kortfilm, studenterfilm og en konkurrence for spillefilm og korte manuskripter samt en virtual reality-sektion.

Som om det ikke var nok, viser kategorien "Made In Baleares" film produceret og instrueret af Balearernes mest talentfulde filmskabere. Faktisk var det denne sektion, der gav anledning til festivalen, som et middel til inspiration for lokale producenter og en måde at styrke båndene til det nationale og internationale samfund.

7. Glæd dine ører på Port de Sóller Classical Music Festival

Sóller Havn| ©SheffieldRambler
Sóller Havn| ©SheffieldRambler

Museo de la Mar er stedet for denne vidunderlige musikfestival, hvor museets udendørs gårdhave har udsigt over havet og dets spektakulære solnedgange. Der er ingen tvivl om, at dette er et fantastisk sted at nyde den vidunderlige udsigt over Puerto de Sóller, der harmonerer med de klassiske musikkoncerter.

Pianisten Alexander Malter er kunstnerisk leder af arrangementet og har været forbundet med musik i regionen siden 2005 og bringer et væld af musikalsk viden og kunstnerisk erfaring til Puerto de Sóller.

Billetter kan købes online og tilbyder enkeltbilletter eller mulighed for rabat, hvis de købes sammen til fire koncerter.

8. Tag løbeskoene på til maratonløbet i Palma de Mallorca

Palma de Mallorca maraton| ©Zafiro
Palma de Mallorca maraton| ©Zafiro

Det stadig mere populære Palma de Mallorca Marathon samler tusindvis af løbere i adskillige konkurrencer: et maraton, et halvmaraton, et 10-kilometersløb og Palma børneløb.

Ruterne, som løber til målstregen, omfatter normalt nogle af Palmas mest emblematiske monumenter, såsom katedralen, bugtpromenaden og byens historiske kvarter, hvilket gør denne sportsoplevelse til endnu en mulighed for at lære de mallorcinske perler at kende, der er skjult blandt gaderne og monumenterne.

Kan du forestille dig at løbe gennem Palma med hundredvis af løbere ved din side og et publikum, der hepper på dig ved hvert skridt? Det er helt sikkert en af de oplevelser, man kun får én gang i livet.

9. Et glimt af fortiden til Classic Week

Port Adriano| ©Andreas Trojak
Port Adriano| ©Andreas Trojak

Bilelskere strømmer til Port Adriano, normalt i den tredje uge af oktober, til den spændende Mallorca Classic Week. Deltagerne kan beundre klassiske biler, hygge sig med pin-up piger, musik og meget mere.

Atmosfæren i denne uge er som at blive transporteret til en amerikansk begivenhed, da der endda er et børneløb og udstillinger af hovedsageligt amerikanske biler.

Hvis du er til fart og adrenalin bag rattet, er dette helt sikkert noget, du ikke vil gå glip af på dit besøg på Mallorca. For at deltage skal du dog sørge for at registrere dig på forhånd på den officielle hjemmeside.

10. Tag til vinsmagning i Consell

Vinkælder| ©TobisWelt
Vinkælder| ©TobisWelt

Denne kommune er berømt for sine vinmarker, så meget, at den er en del af oprindelsesbetegnelsen Binissalem. For at leve op til sin titel fejrer Consell sin vinmesse den første søndag efter Sant Lluc, hvilket normalt er den tredje uge i måneden.

Gaden Sant Bartomeu og det omkringliggende område er klædt på til en festival, som inkluderer en bred vifte af barer og restauranter gennem vinsmagning og en gastronomisk ud stilling af regionens vigtigste produkter.

Hvad med vejret på Mallorca i oktober?

Mallorca| ©Paul
Mallorca| ©Paul

Vejret i oktober gør Mallorca meget mere behagelig at besøge, da den kvælende varme i juli eller august giver plads til et gennemsnit på 20°C, temperaturen falder i de sidste par dage, selvom gennemsnittet historisk set stadig er omkring 16°C i slutningen.

Selvom oktober er den mest regnfulde måned på året for øen, er det stadig ikke meget regnfuldt. Chancen for regn er en eller to dage om ugen, så en vandtæt jakke er mere end nok.

Vandtemperaturen er mellem 22 og 22 grader celsius, hvilket betyder, at du stadig kan nyde stranden og havet, men uden den mallorcinske sommers varmetoppe - den perfekte undskyldning for at tage en dukkert på de berømte strande ved Middelhavet!

Derfor er Mallorca i oktober, hvor man undgår regnvejrsdage, en ideel årstid til en cykeltur, til at dyrke sin yndlings udendørssport som quad biking eller til at deltage i en af de mange festivaler, der oversvømmer regionen med farver og spænding.

Selvom øen er lille, kan vejret variere meget selv i de nærmeste landsbyer, og der er en tendens til, at det er varmere i turistbyerne Alcudia, Santa Ponce og Cala d'Or, mens det i de højere og nordlige regioner er mere almindeligt, at temperaturerne forbliver køligere og med større chance for regn.

Landsbyer med deres egen charme

Bellver-slottet| ©Sergei Gussev
Bellver-slottet| ©Sergei Gussev

Oktober er et godt tidspunkt at besøge de mest charmerende landsbyer på øen: Fornalutx eller Orient. Landsbyen Valldemossa er også et must, hvor du kan besøge Chopins hus og nyde den typiske coca de patata.

Og du må ikke gå glip af landsbyen Soller og dens ikoniske havn, hvor du kan nyde de typiske mallorcinske rejer og drage fordel af rejsen fra den ene til den anden i sporvognen, der stammer fra 1912, ideel til at beundre bjergene og appelsinlundene. Uden tvivl en af de bedste udflugter på Mallorca.

Byen Palma de Mallorca har selvfølgelig mange steder, der er værd at besøge, såsom katedralen eller Bellver-slottet. Den gamle bydel med sine butikker og restauranter er også et godt udgangspunkt for en af byrundturene, som afsluttes med en middag på en af de mange restauranter og barer, hvor man kan opleve Mallorcas pulserende natteliv.

Endelig på denne liste over must-see-landsbyer byder bjergkæden Sierra de Tramontana på mange vandreruter, der passer til alle niveauer, blandt mange andre aktiviteter, og er hjemsted for klosteret Lluch, et af de mest besøgte steder i bjergkæden og på hele øen.

Med færre turister, den kvælende varme om sommeren, der endelig aftager, og så meget at se og gøre, er oktober et godt tidspunkt at nyde det bedste af Mallorca på, så hvad venter du på for selv at se det?