Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Stonehenge dagsture fra London

Magien i Stonehenge kan kun forstås ved at besøge den mest mystiske cirkel i verden. Her kan du se, hvordan du kommer til Stonehenge fra London.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

10 minutters læst

Stonehenge dagsture fra London

Stonehenge | ©Sung Shin

En tur til Stonehenge, ca. 80 miles vest for London, er en af de mest fantastiske oplevelser, du bør få på en rejse til England. Man ved ikke meget om dens oprindelse, kun at den stammer fra den sene bondestenalder, men Europas mest berømte forhistoriske monument er omgærdet af en magisk aura, der fascinerer dem, der har mulighed for at se den.

Selv om du kan tage toget eller bussen for at besøge Stonehenge på egen hånd, er det mit råd at tage en organiseret tur til Stonehenge i en komfortabel bus, hvilket vil gøre tingene lettere for dig, og hvor du vil få hjælp af en guide, så du bedre kan forstå betydningen af dette gådefulde megalitmonument. Her er de bedste muligheder:

Den bedste løsning

Stonehenge Dagstur fra London

Den mest fordelagtige organiserede tur til Stonehenge

Perfekt, hvis du ønsker at få mest muligt ud af dit besøg på et af Englands mest berømte monumenter, så du får mest muligt ud af din tid og på den mest behagelige måde. Inkluderer audioguide og tid til at udforske stedet på egen hånd.

Varighed: 6 timer 30 minutter

Jeg kan 100% anbefale, at du på din rejse til den britiske hovedstad tager dig tid til at tage denne heldagstur til Stonehenge og se verdens mest berømte megalit personligt. Det er et fantastisk sted, der vil imponere dig! For at få mest muligt ud af dagen starter turen tidligt, kl. 7 om morgenen. Du kan tage bussen fra to forskellige steder i byen (London Bridge Street og Harrington Gardens) for at køre til Stonehenge.

Foran dig ligger en to timers køretur til Salisbury Plain, et ensomt, træfrit hedeområde uden træer, hvor dette tusind år gamle monument ligger.

Det bedste ved denne Stonehenge-tur er, at den tilbyder bekvemmeligheden ved en organiseret tur med uafhængighed af en audioguide, så du kan udforske den berømte megalit, museet og rekonstruktionen af en neolitisk bosættelse i dit eget tempo og i din egen fritid.

Når du er der, har du 3 timer til at nyde dette magiske sted, som mennesket siden tidernes morgen har tillagt en særlig betydning som en forbindelse mellem det jordiske og det overnaturlige, og som mange forskere i dag fortsætter med at undersøge for at løse den gådefulde symbolik.

Ved turens afslutning går du om bord på bussen tilbage til London, hvor du kan læne dig tilbage og mindes alt det, du har lært og oplevet på Stonehenge på denne spændende rejse.

Derfor kan jeg lide denne tur: Denne tur har fordelene ved at deltage i en organiseret tur (du behøver ikke at bekymre dig om tidsplaner eller transport) og fordelene ved at besøge stedet i dit eget tempo. Du vil kunne følge lydkommentaren og forstå alt, hvad du ser, uden at skulle følge gruppens trin og tidsplaner, da du har op til 3 timer til at gå rundt på stedet i dit eget tempo.

Anbefales hvis... du ønsker at få mest muligt ud af dette mysterium af menneskeheden, men ikke ønsker at investere for meget tid eller penge under din tur til London.


Den mest komplette

Stonehenge og Bad Dagstur fra London

Besøg Stonehenge og besøg Bath, Englands smukkeste by

Hvis du vil tilbringe en hel dag uden for byen, er der intet bedre end at opleve ikke blot Stonehenge, men også skønheden i Bath, Jane Austens by. Du kan besøge Bath Bath Bath Baths som et valgfrit ekstraudstyr.

Varighed: 11 timer 30 minutter

Hvis du på din tur til London kan afsætte en hel dag til en tur i udkanten af byen, vil jeg råde dig til at benytte lejligheden til at se så mange af de nærliggende seværdigheder som muligt på én gang. For eksempel Stonehenge og Bath. Du får ikke kun mulighed for at opleve Europas mest populære forhistoriske monument, men også en af de mest charmerende byer i det britiske landskab, som tilfældigvis ligger meget tæt på Stonehenge. Det lyder godt, ikke sandt?

Eventyret begynder kl. 8.30, når gruppen mødes på Victoria Coach Station (stop W) for at stige om bord på bussen til Stonehenge, som er det første stop på turen.

Rejsen er kort, da rejselederen giver en kort briefing om, hvad du vil se på destinationen. Kun to timer efter at du har forladt London, ankommer du til Salisbury Plain, hvor dette storslåede megalitmonument er tusind år gammelt.

Under besøget har du tid til i ro og mag at beundre Stonehenge, besøge museet og udforske den neolitiske boplads, mens du lytter til audioguide-fortællingen. At se denne forhistoriske konstruktion med dine egne øjne er som en rejse tilbage i tiden til menneskehedens oprindelse og en uforglemmelig oplevelse.

Det andet stop på turen er Bath. Turen tager ca. en time, og undervejs vil du også høre en kort introduktion til denne charmerende by i Somerset County. Hvis Bath er berømt for noget, så er det for sine romerske bade med medicinsk vand, for sit universitet, for at være hjemsted for den berømte forfatter Jane Austen og for sine elegante gader med smukke palæer fra det 18. århundrede.

På turen til Bath vil du se højdepunkterne i byen som Pulteney Bridge, Jane Austen Centre, Assembly Rooms og Royal Crescent, og du får fri tid til at udforske byen i dit eget tempo eller, hvis du vælger denne mulighed, til at gå ind i de romerske bade (men du må ikke bade i dem, da det ikke er tilladt).

Når turen til Stonehenge og Bath er slut, stiger du igen på bussen for at vende tilbage til London efter en dag fuld af spænding og minder.

Derfor kan jeg godt lide denne tur: Denne tur giver dig mulighed for at se to af Englands mest ikoniske steder på én dag til en rimelig pris og på kun én dag, så det vil ikke tage for meget af din tid i London.

Anbefales, hvis... du er en person, der ønsker at se jo mere jo bedre. På denne tur kan du nyde skønheden i Bath og det enorme Stonehenge-kompleks.


Hvornår skal man besøge Stonehenge?

Udsigt over Stonehenge| ©Ankit Sood
Udsigt over Stonehenge| ©Ankit Sood

Monumentet er erklæret verdensarv af Unesco og er et besøg værd på alle tider af året, men der er særlige øjeblikke som sommer- og vintersolhverv (når solen når sit højeste punkt på himlen og krydser monumentets akse med præcision og glider mellem klipperne).

Ved sommersolhverv kommer grupper af druider ledsaget af en lang række mennesker til Stonehenge for at udføre ritualer med en magisk baggrund, der fejrer foreningen mellem solen og jorden. Det er en meget mærkelig begivenhed!

Bestil en tur til Stonehenge

Hvornår skal du bestille dine billetter til Stonehenge?

Stonehenge overfyldt| ©Dyana Wing So
Stonehenge overfyldt| ©Dyana Wing So

Da det er en meget populær turistattraktion, anbefaler jeg, at du bestiller dine billetter online i så god tid som muligt for at sikre dig en plads på turen på den dato, du ønsker.

Bestil en tur til Stonehenge og Bath

Hvor lang tid tager det at komme til Stonehenge fra London?

Stonehenge Road| ©Raoul du Plessis
Stonehenge Road| ©Raoul du Plessis

Dette forhistoriske monument ligger næsten to timer fra den britiske hovedstad.

Bestil en tur til Stonehenge, Bath og en hemmelig enklave

Hvad skal man have på for at se Stonehenge?

Stonehenge| ©Cajeo Zhang
Stonehenge| ©Cajeo Zhang

Dette megalitmonument er placeret udendørs midt i et landskab, der ikke er beskyttet mod vind og regn. Inden du tager af sted på din udflugt, vil jeg råde dig til at tjekke vejrudsigten for området og forsøge at vælge en dag med stabilt vejr.

Med dette i tankerne er mit råd at tage varmt tøj med, da der næsten altid blæser en kølig (eller endda iskold!) brise, undtagen på de varmeste sommerdage. Husk at pakke en mackintosh med i rygsækken, hvis der er risiko for regn på dagen for dit besøg. Det er vigtigt, at du tilpasser dit tøj til vejret på udflugtsdagen.

På den anden side er det som med alle andre udflugter bedst at tage behageligt fodtøj på, når du besøger Stonehenge, da du skal gå i flere timer.

Bestil en tur til Stonehenge, Avebury og West Kennet

Er Stonehenge et monument, som man kan besøge med børn?

Stonehenge med børn| ©Tatyana Tomsickova
Stonehenge med børn| ©Tatyana Tomsickova

Absolut. De små vil kunne løbe rundt på engen og forundres over klippernes størrelse, mens de ældre vil få mulighed for at komme tættere på historien på en sjov vandretur.

Bestil en tur til Stonehenge, Bath, Cotswolds og Stratford-upon-Avont

Men hvad er Stonehenge? hvad er Stonehenge egentlig?

Stonehenge| ©K Mitch Hodge
Stonehenge| ©K Mitch Hodge

Du har sikkert set det i bøger og dokumentarfilm utallige gange før, da det er Europas mest berømte forhistoriske monument og et af Storbritanniens ikoniske landemærker.

Stonehenge er omgivet af en voldgrav og er en megalitkonstruktion i form af to koncentriske ringe bestående af store lodrette stenblokke, der danner et enestående syn, som kan genkendes på lang afstand.

Man ved meget lidt om stedet, og det er stadig en gåde for antropologer og historikere verden over. Kun at den blev bygget mellem 3000 og 1500 f.Kr. (sen neolitikum og tidlig bronzealder), og at den var en del af en større struktur, der omfattede ceremoniel alléer og stencirkler.

Alt andet er en hypotese, lige fra hvem der byggede den til dens formål. Nogle teorier går ud på, at det kan have været et astronomisk observatorium til at forudsige årstiderne, da solen ved sommersolhverv steg gennem megalittens akse ved sommersolhverv.

Andre hævder, at Stonehenge var et religiøst tempel eller et gravmonument, der blev brugt som nekropol for datidens notabiliteter, da man har fundet hundredvis af begravelser i nærheden.

Mens forskningen fortsat forsøger at kaste mere lys over dette mystiske megalitmonument, er Stonehenge nu blevet et vigtigt sted, hvor moderne druider udfører mystiske ritualer på midsommeraften.

Bestil en tur til Stonehenge, Glastonbury og Winchester

Hvad kan du se i Stonehenge?

Stonehenge| ©Alec Foege
Stonehenge| ©Alec Foege

Min oplevelse af at besøge Stonehenge

Efter en afslappet to timers kørsel gennem England satte bussen os af i nærheden af Stonehenge-besøgscentret, og inden vi nåede dertil, skulle vi igennem et lufthavnslignende sikkerhedstjek, hvor vores ejendele blev gennemsøgt.

Selv om der på Stonehenge-området også findes et museum og en reproduktion af en forhistorisk boplads, stod det klart for os, at det første vi ville se var dette legendariske megalitmonument. Så vi tog hen til det område, hvor man kan tage den gratis minibus for at komme derhen så hurtigt som muligt, for der var ret mange mennesker og køer.

Jeg havde set det på billeder mange gange og forestillet mig det mange gange, men intet kan sammenlignes med at se det i virkeligheden. Det er en blanding af spænding og vantro. Jeg havde foran mig et af de få tilbageværende levn fra forhistorisk tid i verden. Hvordan kunne de bygge noget sådant med næsten ingen midler?

Man får lyst til at komme så tæt på som muligt for at føle på klipperne og forsøge at løse denne gåde, der er ældre end Egyptens pyramider, men et hegn af reb begrænser afstanden til monumentet og ruten, man kan følge.

Du må nøjes med at se den på afstand, men besøget giver dig mulighed for at gå rundt om Stonehenge og tage billeder fra alle vinkler og nyde det smukke grønne landskab, der omgiver den.

Når man er der, får man en idé om, hvorfor dette sted var så vigtigt for de tidlige civilisationer. Der er noget ved den, der gør den så speciel, at det er svært at sætte ord på det - du er nødt til at se den!

Bestil en tur til Stonehenge, Windsor og Bath

På opdagelse i bondestenalderen

Stonehenge en del af bondestenalderen| ©Hulki Okan Tabak
Stonehenge en del af bondestenalderen| ©Hulki Okan Tabak

Hvis du er opmærksom på turen, vil du undervejs se skilte, der peger på andre interessante steder som f.eks. en gammel nekropol eller en allé fra 2300 f.Kr., der forbinder megalitten med Avon-floden. Det menes, at denne vej var forbundet med en ceremoniel rute, hvor man fejrede årstidernes skiften i overensstemmelse med solens bevægelse.

Du kan få meget mere at vide om dette på museet i besøgscentret. Efter besøget i Stonehenge tager vi tilbage til udgangspunktet for at komme ind i udstillingen, der fortæller om Stonehenges historie og dens betydning samt om livet for de mennesker, der rejste dette monument for tusindvis af år siden.

Her kan du se forskellige forhistoriske genstande (redskaber, smykker, keramik...) fra forskellige arkæologiske udgravninger samt en retsmedicinsk rekonstruktion af ansigtet af en mand, der kan have været i Stonehenge for 5.500 år siden.

Jeg anbefaler også, at du besøger den genskabte neolitiske boplads i dette område, som blev skabt på baggrund af udgravninger i Durrington fra denne periode.

Selv om vi på Stonehenge-turen får hjælp af en audioguide, der forklarer, hvad vi ser, synes jeg, at dette museum er det perfekte supplement til bedre at forstå denne fase af historien, som er så ukendt for den brede offentlighed, så jeg anbefaler, at du bruger lidt tid på besøget.

Du er måske ikke den store fan af museer, men Stonehenge-museet har en meget cool interaktiv del, som altid gør oplevelsen sjovere. Især hvis du rejser med børn.

Bestil en tur til Oxford, Windsor og Stonehenge

Hvis du kan lide denne rundvisning, vil du måske være interesseret i

Hvis du allerede har besøgt London ved andre lejligheder og ønsker at opdage andre af Englands perler, anbefaler jeg, at du tager et kig på artiklen De bedste udflugter fra London, hvor du finder nogle af de mest underholdende og interessante ting at lave på din ferie. Det bliver svært at vælge bare én!

Hvis du efter udflugten til Stonehenge ønsker at fokusere på at udforske London for at lære lidt mere om byens historie, må du ikke gå glip af artiklerne om Tower of London eller Westminster Abbey, samt De bedste udflugter og ture i London eller De bedste turistbusser til at opleve de mest bemærkelsesværdige hjørner af byen.

Bestil en udflugt til Stonehenge

Ofte stillede spørgsmål

  • Hvor lang tid tager det at komme til Stonehenge fra London?

    Stonehenge ligger ca. 145 km vest for London, og det tager ca. 2 timer og 20 minutter at komme dertil, enten i bil eller med tog.

  • Kan jeg rejse til Stonehenge på egen hånd?

    Der kan dog være et par forbehold. Toget fra Waterloo til Salisbury, som er den nærmeste togstation 15 km væk, er normalt ret dyrt, og du skal tage en shuttlebus til Stonehenge for at tilbagelægge afstanden mellem stationen og stedet. Derfor vælger mange rejsende en guidet tur, da det er den letteste løsning for at komme direkte til Stonehenge.

  • Må jeg røre ved stenene i Stonehenge?

    Normalt ikke, da stenene er beskyttet af en fløjlssnor 364 dage om året. Der er dog en undtagelse, nemlig under sommersolhvervsfestivalen, hvor folk slår lejr på marken ved siden af Stonehenge ved sommersolhverv for at se solopgangen på den første dag i den nye årstid.