Stonehenge dagsture fra London

Magien i Stonehenge kan kun forstås ved at besøge den mest mystiske cirkel i verden. Her kan du se, hvordan du kommer til Stonehenge fra London.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

7 minutters læst

Stonehenge dagsture fra London

Stonehenge | ©Sung Shin

En tur til Stonehenge, ca. 80 miles vest for London, er en af de mest fantastiske oplevelser, du bør få på en rejse til England. Man ved ikke meget om dens oprindelse, bortset fra at den stammer fra den sene bondestenalder, men Europas mest berømte forhistoriske monument er omgærdet af en magisk aura, der fascinerer dem, der har mulighed for at se den.

Selv om du kan tage toget eller bussen for at besøge Stonehenge på egen hånd, er det mit råd at tage en organiseret tur til Stonehenge i en komfortabel bus, hvilket vil gøre tingene lettere for dig, og hvor du vil få hjælp af en guide, så du bedre kan forstå betydningen af dette gådefulde megalitmonument. Her er de bedste muligheder:

Den bedste løsning

Stonehenge Dagstur fra London

Den mest fordelagtige organiserede tur til Stonehenge

Perfekt, hvis du vil få mest muligt ud af dit besøg til et af Englands mest berømte vartegn og få mest muligt ud af din tid på den mest behagelige måde. Inkluderer audioguide og tid til at udforske stedet på egen hånd.

Varighed: 6 timer 30 minutter

Jeg anbefaler 100%, at du på din tur til den britiske hovedstad tager dig tid til at tage denne heldagsudflugt til Stonehenge og se den mest berømte megalit i verden personligt. Det er et fantastisk sted, der vil imponere dig! For at få mest muligt ud af dagen starter turen tidligt, kl. 7 om morgenen. Du kan tage bussen fra to forskellige steder i byen (London Bridge Street og Harrington Gardens) for at komme til Stonehenge.

Forude venter en to timers køretur til Salisbury Plain, en ensom, træløs ødemark uden træer, hvor dette tusind år gamle monument ligger.

Det fantastiske ved denne Stonehenge-tur er, at den tilbyder bekvemmeligheden ved en organiseret tur med uafhængigheden af en audioguide, så du kan udforske den berømte megalit, museet og rekonstruktionen af en neolitisk bosættelse i dit eget tempo og i din egen fritid.

Når du er der, har du 3 timer til at nyde dette magiske sted, som mennesket siden tidernes morgen har tillagt en særlig betydning som en forbindelse mellem det jordiske og det overnaturlige, og som mange forskere i dag fortsætter med at undersøge for at løse den gådefulde symbolik.

Ved turens afslutning stiger du på bussen tilbage til London, hvor du kan læne dig tilbage og mindes, hvad du har lært og oplevet på Stonehenge på denne spændende tur.

Derfor kan jeg lide denne tur: Denne tur har fordelene ved at deltage i en organiseret tur (du behøver ikke at bekymre dig om tidsplaner eller transport) og fordelene ved at besøge stedet i dit eget tempo. Du vil kunne følge audioguiden og forstå alt, hvad du ser, uden at skulle følge gruppens trin og tidsplaner, da du vil have op til 3 timer til at gå rundt på stedet i dit eget tempo.

Anbefales hvis... du ønsker at få mest muligt ud af dette menneskehedens mysterium, men ikke ønsker at investere for meget tid eller penge under din tur til London.

Hvornår skal man besøge Stonehenge?

Udsigt over Stonehenge| ©Ankit Sood
Udsigt over Stonehenge| ©Ankit Sood

Monumentet er erklæret verdensarv af Unesco og er et besøg værd på alle tider af året, men der er særlige øjeblikke som sommer- og vintersolhverv (når solen når sit højeste punkt på himlen og krydser monumentets akse med præcision og glider mellem klipperne).

Ved sommersolhverv kommer grupper af druider ledsaget af en lang række mennesker til Stonehenge for at udføre ritualer med en magisk baggrund, der fejrer foreningen mellem solen og jorden. Det er en meget mærkelig begivenhed!

Bestil en tur til Stonehenge

Hvornår skal du bestille dine billetter til Stonehenge?

Overfyldt Stonehenge| ©Dyana Wing So
Overfyldt Stonehenge| ©Dyana Wing So

Da det er en meget populær turistattraktion, råder jeg dig til at bestille dine billetter online så tidligt som muligt for at sikre dig en plads på turen på den dato, du ønsker.

Hvor lang tid tager det at komme til Stonehenge fra London?

Stonehenge Road| ©Raoul du Plessis
Stonehenge Road| ©Raoul du Plessis

Dette forhistoriske monument ligger næsten to timer fra den britiske hovedstad.

Hvad skal man have på for at se Stonehenge?

Stonehenge| ©Cajeo Zhang
Stonehenge| ©Cajeo Zhang

Dette megalitmonument ligger i det fri midt i et landskab, der ikke er beskyttet mod vind og regn. Inden du tager af sted på din udflugt, anbefaler jeg, at du tjekker vejrudsigten for området og forsøger at vælge en dag med stabilt vejr.

Med dette i tankerne er mit råd at tage varmt tøj med, da der næsten altid blæser en kølig (eller endda iskold!) brise, undtagen på de varmeste sommerdage. Husk at pakke en mackintosh med i rygsækken, hvis der er risiko for regn på dagen for dit besøg. Det er vigtigt, at du tilpasser dit tøj til vejret på udflugtsdagen.

På den anden side er det som med alle andre udflugter bedst at have behageligt fodtøj på, da du skal gå i flere timer for at se Stonehenge.

Er Stonehenge et monument, som man kan besøge med børn?

Stonehenge med børn| ©Tatyana Tomsickova
Stonehenge med børn| ©Tatyana Tomsickova

Absolut. De små vil kunne løbe rundt på engen og blive forbløffet over klippernes størrelse, mens de større børn vil få mulighed for at komme tættere på historien på en sjov udflugt.

Men... hvad er Stonehenge egentlig?

Stonehenge| ©K Mitch Hodge
Stonehenge| ©K Mitch Hodge

Du har sikkert set det i bøger og dokumentarfilm utallige gange før, da det er Europas mest berømte forhistoriske monument og et af Storbritanniens ikoniske landemærker.

Stonehenge er omgivet af en voldgrav og er en megalitkonstruktion i form af to koncentriske ringe bestående af store lodrette stenblokke, der danner et enestående syn, som kan genkendes på lang afstand.

Man ved meget lidt om stedet, og det er stadig en gåde for antropologer og historikere verden over. Kun at den blev bygget mellem 3000 og 1500 f.Kr. (sen neolitikum og tidlig bronzealder), og at den var en del af en større struktur, der omfattede ceremoniel alléer og stencirkler.

Alt andet er en hypotese, lige fra hvem der byggede den til dens formål. Nogle teorier antyder, at det kan have været et astronomisk observatorium til at forudsige årstiderne, da solen ved sommersolhverv stod op gennem megalittens akse ved sommersolhverv.

Andre hævder, at Stonehenge var et religiøst tempel eller et gravmonument, der blev brugt som nekropol for datidens notabiliteter, da man har fundet hundredvis af begravelser i nærheden.

Mens forskningen fortsætter med at forsøge at kaste mere lys over dette mystiske megalitmonument, er Stonehenge nu blevet et vigtigt sted, hvor moderne druider udfører mystiske ritualer på midsommeraften.

Hvad kan du se i Stonehenge?

Stonehenge| ©Alec Foege
Stonehenge| ©Alec Foege

Min oplevelse af at besøge Stonehenge

Efter en afslappet to timers kørsel gennem England satte bussen os af i nærheden af Stonehenge-besøgscentret, og inden vi ankom, skulle vi igennem et lufthavnslignende sikkerhedstjek, hvor vores ejendele blev gennemsøgt.

Selv om der på Stonehenge-området også findes et museum og en reproduktion af en forhistorisk boplads, stod det klart for os, at det første vi ville se var dette legendariske megalitmonument. Så vi tog hen til det område, hvor man kan tage den gratis minibus for at komme derhen så hurtigt som muligt, for der var ret mange mennesker og køer.

Jeg havde set det på billeder mange gange og forestillet mig det mange gange, men intet kan sammenlignes med at se det i virkeligheden. Det er en blanding af spænding og vantro. Jeg havde foran mig et af de få tilbageværende levn fra forhistorisk tid i verden. Hvordan kunne de bygge noget sådant med næsten ingen midler?

Du vil gerne så tæt på som muligt for at mærke klipperne og forsøge at løse denne gåde, der er ældre end pyramiderne i Egypten, men et hegn af reb begrænser afstanden til monumentet og ruten, du kan følge.

Du må nøjes med at betragte den på afstand, men besøget giver dig mulighed for at gå rundt om Stonehenge og tage billeder fra alle vinkler og nyde det smukke grønne landskab, der omgiver den.

Når man er der, får man en idé om, hvorfor dette sted var så vigtigt for de tidlige civilisationer. Der er noget ved den, der gør den så speciel, at det er svært at sætte ord på det - du skal se den!

Bestil en tur til Stonehenge, Windsor og Bath

På opdagelse i bondestenalderen

Stonehenge en del af bondestenalderen| ©Hulki Okan Tabak
Stonehenge en del af bondestenalderen| ©Hulki Okan Tabak

Hvis du er opmærksom, vil du undervejs se skilte, der viser dig andre interessante steder, f.eks. en gammel nekropol eller en allé fra 2300 f.Kr., der forbinder megalitten med floden Avon. Det menes, at denne vej var forbundet med en ceremoniel rute, hvor man fejrede årstidernes skiften i overensstemmelse med solens bevægelse.

Du kan få meget mere at vide om dette på museet i besøgscentret. Efter besøget i Stonehenge tager vi tilbage til udgangspunktet for at komme ind i udstillingen, som fortæller om Stonehenges historie og dens betydning samt om livet for de mennesker, der rejste dette monument for tusindvis af år siden.

Her kan du se forskellige forhistoriske genstande (redskaber, smykker, keramik...) fra forskellige arkæologiske udgravninger samt en retsmedicinsk rekonstruktion af ansigtet af en mand, der kan have været i Stonehenge for 5.500 år siden.

Jeg anbefaler også, at du besøger den genskabte neolitiske boplads på stedet, som blev skabt på baggrund af udgravninger i Durrington fra denne periode.

Selv om vi på Stonehenge-turen får hjælp af en audioguide, der forklarer, hvad vi ser, synes jeg, at dette museum er det perfekte supplement til bedre at forstå denne fase af historien, som er så ukendt for den brede offentlighed, så jeg anbefaler, at du bruger lidt tid på det under dit besøg.

Du er måske ikke den store fan af museer, men Stonehenge-museet har en meget cool interaktiv del, som altid gør oplevelsen sjovere. Især hvis du rejser med børn.

Bestil en tur til Oxford, Windsor og Stonehenge

Hvis du kan lide denne rundvisning, vil du måske være interesseret i

Hvis du allerede har besøgt London ved andre lejligheder og ønsker at opdage andre af Englands perler, anbefaler jeg dig at tage et kig på artiklen De bedste udflugter fra London, hvor du vil finde nogle af de mest underholdende og interessante forslag til aktiviteter i din ferie. Det bliver svært at vælge bare én!

Hvis du efter udflugten til Stonehenge ønsker at fokusere på at udforske London for at lære lidt mere om byens historie, må du ikke gå glip af artiklerne om Tower of London eller Westminster Abbey, samt De bedste udflugter og ture i London eller De bedste turistbusser til at opdage de mest bemærkelsesværdige hjørner af byen.

Bestil en tur til Stonehenge

Ofte stillede spørgsmål

  • Hvor lang tid tager det at komme til Stonehenge fra London?

    Stonehenge ligger ca. 145 km vest for London, og det tager ca. 2 timer og 20 minutter at komme dertil, enten i bil eller med tog.

  • Kan jeg rejse til Stonehenge på egen hånd?

    Der kan dog være et par forbehold. Toget fra Waterloo til Salisbury, som er den nærmeste togstation 15 km væk, er normalt ret dyrt, og du skal tage en shuttlebus til Stonehenge for at tilbagelægge afstanden mellem stationen og stedet. Derfor vælger mange rejsende en guidet tur, da det er den letteste løsning for at komme direkte til Stonehenge.

  • Må jeg røre ved stenene i Stonehenge?

    Normalt ikke, da stenene er beskyttet af en fløjlssnor 364 dage om året. Der er dog en undtagelse, nemlig under sommersolhvervsfestivalen, hvor folk slår lejr på marken ved siden af Stonehenge ved sommersolhverv for at se solopgangen på den første dag i den nye årstid.