Budapest om natten: en praktisk guidebog til at udforske byens natteliv

Budapest er en af Centraleuropas byer med det mest pulserende natteliv. Ikke kun på grund af det store antal underholdningssteder, men også på grund af skønheden ved at slentre gennem de oplyste gader, når solen går ned.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

9 minutters læst

Budapest om natten: en praktisk guidebog til at udforske byens natteliv

Kædebro | ©hermenpaca

Når vi forbereder en rejse til Ungarns hovedstad, bør vi ikke kun fokusere på dens store monumentale og historiske arv. En af hovedattraktionerne i Budapest er det liv, der er i gaderne, og som ikke ophører, når mørket falder på. Når solen går ned, får byen faktisk en ny atmosfære, der gør den endnu smukkere.

Når du planlægger dine natlige aktiviteter i Budapest, skal du huske på, at selv om Budapest har samme tidsplan som Spanien, er solnedgangstiden meget tidligere. Om vinteren kan du således se solnedgangen kl. 16.00, mens den om sommeren er omkring kl. 20.45. Derfor er det vigtigt at vide, hvad man skal lave efter mørkets frembrud for at få mest muligt ud af sin tid.

1. Tag på en natlig rundtur i byen som en aperitif.

Gå rundt i Budapest| ©Dimitris Kamaras
Gå rundt i Budapest| ©Dimitris Kamaras

En god måde at lære Budapests natteliv at kende på er at tage på en guidet gåtur i gaderne, når solen er gået ned. Under turen vil du kunne se nogle af byens vigtigste monumenter oplyst, noget der fuldstændig ændrer byens æstetik.

Normalt bruger disse ture også en del af deres tid på at gå langs flodbredden. Fra dette område kan man beundre nogle af de mest imponerende udsigter over Budapest, fra broerne til Buda-slottet på bakken.

Book en guidet tur i Budapest

2. Bad i de varme kilder i Széchenyi uden at bekymre dig om kulden udenfor.

Széchenyi varme kilder| ©Hindol Bhattacharya
Széchenyi varme kilder| ©Hindol Bhattacharya

Selvom der er flere kurbade i Budapest, som alle er af høj kvalitet, er kronjuvelen i dette område uden tvivl Széchenyi Spa, som vi anbefaler, at du booker billetter til i forvejen, da der er meget travlt på visse tidspunkter af året. Her kan man nyde faciliteterne til langt ud på natten.

Den indre del af spaen, som ligger i den smukke bypark, er indrettet i en imponerende barokbygning fra 1913. Med sine mere end 15 bassiner i forskellige størrelser, saunaer, tyrkiske bade og andre faciliteter anses det for at være det største i Europa. Hvis du tager af sted om vinteren, er fornemmelsen af at tage et varmt bad i sneen uvurderlig.

Deltag i en Sparty

Selvom du kan bade om natten i Széchenyi Spa det meste af året, er der nogle datoer, hvor du kan deltage i en stor fest i lokalerne.

De såkaldte Sparty er store fester, der finder sted i spaens bassiner. Her kan man lytte til musik, danse eller få en drink, mens man bader i en termisk pool. Normalt finder disse fester sted om lørdagen, men jeg anbefaler, at du bekræfter dette, før du lægger en plan.

Køb din billet til Széchenyi Spa

3. Tag en øl (eller noget andet) i en ruinbar

På Dürer Kert| ©Kaihsu Tai
På Dürer Kert| ©Kaihsu Tai

En af de bedste ting at lave om aftenen i Budapest er at gå på en af de mange ruinbarer. Hvis du har været på rundtur i det jødiske kvarter (eller er taget af sted på egen hånd), har du sikkert set en.

Det mest specielle ved denne type pubber er, at de ligger i gamle bygninger, der praktisk talt var i ruiner, hvilket har givet dem deres navn. Hvis du tager til Budapest, skal du besøge en af disse pubber, og du kan endda booke en guidet tur til ruinbarerne, som inkluderer en drink.

Book en partytur til ruinpubberne

4. Tag på natkrydstogt på Donau-floden

Krydstogt på Donau-floden| ©FreeShoupJose
Krydstogt på Donau-floden| ©FreeShoupJose

Der er ikke noget mere romantisk end at tage en sejltur i Budapests natbelysning. Hvis du booker et natkrydstogt på Donau, kan du slappe af og samtidig nyde et unikt panorama.

Ruterne for de forskellige natkrydstogter går som regel gennem byens centrum. Under sejladsen vil du kunne se den oplyste Frihedsbro og Kædebroen samt monumenterne på Gellért-højen, parlamentet og Buda Slot.

Book et natkrydstogt på Donau-floden

5. Spadser gennem Budapests oplyste gader

Budapest om natten| ©Dimitris Kamaras
Budapest om natten| ©Dimitris Kamaras

Det er næsten umuligt at nævne alle de steder i Budapest, der er værd at besøge om natten. Nogle af dem er et besøg værd på grund af deres egen belysning, såsom Stefansbasilikaen eller operahuset, mens andre er et besøg værd på grund af den udsigt, de giver til resten af byen.

Til at begynde med tilbyder parlamentsområdet (ved siden af skomonumentet) en fantastisk udsigt over selve bygningen og den modsatte bred, hvor Buda-slottet kroner byen. Vi fortsætter langs den oplyste Kædebro, og få steder i Budapest har man en bedre udsigt over byen end fra Fiskerbastionen, som du måske har besøgt i løbet af dagen med en tur til Buda Slot og dets nabolag.

Book en rundtur i Budapest med et besøg i parlamentet

6. Gå ind i Buda-labyrinten, når lyset slukkes

Inde i Buda-labyrinten| ©Camilo D
Inde i Buda-labyrinten| ©Camilo D

Dette steds karakteristika gør det værdigt til at være på listen over , hvad man kan lave i Budapest om natten. Hvis du er til spænding, må du ikke gå glip af at besøge Buda Lab yrinten i mørke (eller næsten).

En stor del af bakken, som Buda-slottet ligger på, er fyldt med tunneler og grotter, der er forårsaget af erosion fra grundvandet. Hvis du kan tilpasse din tidsplan, anbefaler jeg, at du foretager dette besøg efter kl. 18.00. På det tidspunkt slukkes lyset i labyrinten, og kun en lille olielampe oplyser labyrinten. Skyggerne, der kastes, mørket i baggrunden og lydene fra tunnellerne skaber en helt unik atmosfære.

Søg efter Vlad Draculas fodaftryk (Dracula)

Inde i labyrinten kan du finde en overraskelse. Ved siden af nogle murbrokker (muligvis resterne af en statue) er der en plakat med billedet af Vlad Tepes, den historiske figur, der inspirerede til skabelsen af Dracula. Over billedet kan man læse ordene: Draculas kammer. Grunden til dette er, at tunnellerne i en periode blev brugt som fængsel og i det 15. århundrede husede en af de mest berømte fanger, Vlad Tepes selv.

Book en guidet tur i Budapest

7. Nyd byen fra en tagterrasse.

Intermezzo tagterrasse| ©Anders R
Intermezzo tagterrasse| ©Anders R

For dem, der ikke ønsker at slutte dagen for tidligt, især når vejret er godt, er der flere tagterrasser, hvor du kan nyde en drink, mens du kigger ud over den oplyste by. Her er tre af dem, men jeg foreslår, at du vover dig ud for at opdage nogle flere under dit ophold:

  • Intermezzo Rooftop Terrace: Den otte etager høje tagterrasse på Hotel President Intermezzo var indtil for få år siden en heliport. I dag huser den en bar og en restaurant (om vinteren er der også en lille skøjtebane). I baren kan du få en stille drink, mens du kigger ud over det nærliggende parlament.
  • High Note Roof Bar: For mange er dette den mest romantiske tag terrasse i hele byen. Beliggenheden kunne selvfølgelig ikke være bedre, lige ved siden af Stefansbasilikaen. Du kan sidde i de behagelige sofaer, mens du får en drink og ser solnedgangen.
  • Leo: Denne sommerbar ligger i Buda Castle-distriktet. Med en tropisk indretning (inklusive papegøjeformede glas) har dette sted en fantastisk udsigt over Kædebroen.

Book en guidet tur i Budapest

8. Bestig Frihedsgudinden i Budapest

Frihedsgudinden i Budapest| ©Hu Totya
Frihedsgudinden i Budapest| ©Hu Totya

Nej, du behøver ikke at tage til New York for at se den berømte statue. Budapest har sin egen statue med det navn, som blev bygget for at fejre befrielsen af landet efter Anden Verdenskrig. Selvom den sovjetiske stil, den er bygget i, ikke falder i alles smag, er det noget af det bedste, man kan gøre om aftenen, at gå derop, hvor den står.

Statuen ligger på en del af Gellért-højen ved siden af Citadellet. Det er ikke nemt at komme op til statuen, for det tager cirka 45 minutter fra Erzsébet-pladsen. En del af vejen op går gennem en skov, hvor du finder statuen af Sankt Gellért, som også er et besøg værd. Mens du er der, er det måske det perfekte tidspunkt at gå over til Fisherman's Bastion for at få mest muligt ud af turen.

Book en guidet tur i Budapest

9. Tag en tur i pariserhjulet i Budapest

Pariserhjulet i Budapest| ©Dimu G
Pariserhjulet i Budapest| ©Dimu G

En af de aktiviteter, du kan lave om aftenen i Budapest, er at køre i pariserhjulet på Erzsébet-pladsen, som har fået navnet Budapest Eye(efter det i London), og fra dets højder kan du se nogle fantastiske udsigter uden at skulle gå hele vejen til Buda. Fra dets højder kan du se nogle fantastiske udsigter uden at skulle helt til Buda.

Pariserhjulet, som åbner omkring kl. 10 om morgenen, kører til mindst kl. 23 på hverdage og til kl. 1 i weekenden. Sandheden er, at det ikke er helt billigt at komme op, da det koster omkring 9 euro. Men når man først er på toppen, indser man, at det er det hele værd.

Book en guidet tur i Budapest

10. Vælg din type musik, og gå til koncert.

Jazzklub i Budapest| ©megabus13601
Jazzklub i Budapest| ©megabus13601

Heldigvis for musikelskere kan man i Budapest finde koncerter i alle mulige stilarter. Du skal bare lede efter det sted, hvor de fleste koncerter finder sted, og vælge den, du bedst kan lide, enten i specialiserede barer eller i selve byens operahus. Selvom der er mange steder, er her tre anbefalinger, hvis de falder i din smag:

  • Budapest Jazz Club: Dette er et af de få steder i byen, hvor du kan se live jazzforestillinger. Ud over koncerterne kan du også spise middag der. Tidspunktet for koncerterne afhænger af dagen, da du kan finde dem kl. 19.00, 20.00 eller endda 22.00. Spillestedet ligger på Hollán Ernő utca 7,
  • Pótkulcs: Denne lille skjulte perle gemmer på en multikulturel atmosfære, som er sjælden i byen. Her optræder violinister, ungarsk folkemusik og roma-musikere. Bemærk, at de starter tidligt, selvom aftenen normalt varer til langt ud på natten.
  • Operahuset i Budapest: Ballet, klassisk musik og selvfølgelig opera opføres i denne fantastiske bygning. Som institution er det hjemsted for Budapests filharmoniske orkester, der betragtes som et af de bedste orkestre i Europa.

Køb dine billetter til en orgelkoncert i Budapest


Sådan kommer du rundt i Budapest om natten

Vogn i Budapests metro| ©Dimitris Kamaras
Vogn i Budapests metro| ©Dimitris Kamaras

Selvom du det meste af tiden vil gå rundt i Budapest, kan der komme et tidspunkt, hvor du bliver nødt til at bruge offentlig transport, især om natten, når du skal tilbage til dit hotel.

Heldigvis har den ungarske hovedstad et godt transportsystem bestående af metro, sporvogn og bus.

  • Metro: Desværre giver metroens køreplan om natten dig kun mulighed for at bruge den indtil kl. 23.00 eller efter kl. 04.30.
  • Sporvogne: På plussiden har byen mere end 40 sporvognslinjer, hvoraf mange kører gennem byens centrum. Køreplanen er dog den samme som for metroen: fra 04:30 til 23:00.
  • Busser: Ud over de normale linjer, som har samme køreplan som den tidligere transport, er der også natbusser, som kører fra 23:00 til 5:00.
  • Taxier: Taxier er ikke dyre i Budapest, så de kan være et godt alternativ til at komme rundt om natten. Du bør dog tjekke, at de er lovlige ved at kigge efter en gul nummerplade. Det er bedst at ringe til dem for at bestille dem, hvilket også reducerer prisen med ca. 5%.

Er Budapest sikker om natten?

Budapest om natten| ©Cristian Bortes
Budapest om natten| ©Cristian Bortes

Generelt betragtes Budapest som en sikker by om natten. Som i alle hovedstæder er der nogle områder, der ikke er alt for anbefalelsesværdige, men det er svært at gå til nogen af dem på grund af manglen på turistattraktioner.

Det anbefales dog generelt at være forsigtig med lommetyve i de mest overfyldte områder samt med de svindlere, der normalt placerer sig på toppen af Gellért-bakken.

På den anden side har der været nogle rapporter om unge ungarske piger, der narrer turister til at gå ind på en bestemt pub, hvor de i sidste ende præsenteres for en ublu regning. Selvom det ikke er almindeligt, er anbefalingen kun at gå til garanterede steder.

Køb dit Budapest-kort