12 ting at gøre i Budapest i julen

Nyd en særlig jul i en af de mest besøgte byer i Østeuropa på den mest magiske tid af året.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minutters læst

12 ting at gøre i Budapest i julen

Julemarkedets lys på Stephanspladsen. | ©Matt Kieffer

Når man tænker på jul og vinterdestinationer, er det byer som Paris, London, Prag og Wien, man kommer til at tænke på. Men på det seneste er de østeuropæiske lande begyndt at overskygge deres vestlige naboer, når det gælder julestemning og juledestinationer. Et godt eksempel er Ungarn, og mere specifikt Budapest.

Hvis du besøger Budapest ved juletid, kan du nyde traditionelle ungarske julemarkeder, lysshows i Stefanskirken, fyrværkeri nytårsaften og musik- og operafestivaler med et twist af jul.

1. Varm op i Széchenyi Spa

Széchenyi Spa| ©AGirau ...
Széchenyi Spa| ©AGirau ...

Et must på din juletur til Budapest er en afslappende oplevelse i Széchenyi Spa. Det er et must på alle tider af året, men i julen kan du på grund af temperaturkontrasten nyde et varmt bad udenfor på trods af den isnende kulde. Vanddampen vil kondensere, og der vil være en tyk tåge omkring dig.

På Széchenyi Spa kan du bade i i alt 15 indendørs pools og 3 gigantiske udendørs pools, prøve saunaerne og dampbadene og slappe af i massagestrålerne.

Og efter dit bad kan du gå ind på Palinka Museum, hvor en lokal ekspertguide tager dig med på en guidet tur gennem historien om den ungarske nationaldrik. En interaktiv udstilling, hvor du får mulighed for at nyde en smagsprøve.

Book din billet til Széchenyi Spa

2. Tag på krydstogt på Donau i Budapest

Krydstogt på Donau-floden| ©Manuel Arcos
Krydstogt på Donau-floden| ©Manuel Arcos

På dette 70-minutters krydstogt på Donau i Budapest kan du beundre de mest populære seværdigheder i den ungarske hovedstad som bl.a. Kædebroen, parlamentet og det imponerende Buda-slot.

Du kan også nyde en voucher til en alkoholisk eller ikke-alkoholisk drink, herunder champagne, vin, øl, limonade, læskedrikke eller mineralvand. Og for at sikre, at du ikke går glip af nogen detaljer og lærer om Budapests historie, vil der være en audioguide tilgængelig undervejs.

Det sidste stop på dette krydstogt, som varer cirka 70 minutter, er Margaret Island, hvor du kan tage en spadseretur.

Book et krydstogt på Donau-floden i Budapest

3. Besøg Óbuda-pladsen

Óbuda Plads| ©Christo
Óbuda Plads| ©Christo

Hvis du vil have en autentisk ungarsk ferieoplevelse, skal du tage til Óbuda-pladsen, som ligger på den anden side af Donau-floden og langt mod nord. Pladsen og dens udsmykning kan virke ret lille og beskeden i forhold til de større markeder i centrum, men bliv et stykke tid, og du vil opdage, at Óbudas maleriske og enkle charme er præcis det, der gør den så fængslende.

På Óbuda-pladsen står der også et helt særligt juletræ, som kaldes "The Charity Tree". Det er lavet udelukkende af træ og har et udhulet indre rum, der er lidt som et kapel, hvor folk kan gå eller sidde stille. Hver aften under julemarkedet er det smukt oplyst med mangefarvede lys. Desuden er atmosfæren på pladsen meget tættere, og familierne går udenfor for at slentre og købe mad i det fri takket være de forskellige street food-boder.

Det er dog først efter festlighederne, at Charity Tree opfylder sit vigtigste formål. Når dekorationerne er fjernet, doneres træet til familier i nød. Ifølge designerne repræsenterer installationen vigtigheden af fællesskabet, da det i julen også er vigtigt at tænke på de tusindvis af ungarske familier, der har problemer med opvarmningen.

Book en guidet tur i Budapest

4. Budapests julemarkeder

Budapests julemarked| ©Liam McKay
Budapests julemarked| ©Liam McKay

Det, der gør mange af julemarkederne i Budapest virkelig attraktive og enestående, er, at der er et bemærkelsesværdigt fokus på at forsøge at bevare autentisk ungarsk folkekunst, traditioner og tilbyde kunsthåndværk af god kvalitet i stedet for kommercielle julegaver.

Julemarkederne er spredt over hele centrum, så jeg anbefaler at beskrive dem et efter et, og det bedste sted at tage udgangspunkt er Vörösmarty Square. Julemarkederne i byens centrum starter som regel meget tidligere end planlagt, selv i slutningen af november. Men den bedste måde at nyde dem på er at besøge Budapest i december.

Der er flere ting, du kan gøre på disse julemarkeder:

  • Købe små håndlavedegaver.
  • Drikke gløgg.
  • Spiseungarske kager (såsom 'Kurtos kalacs').
  • Spise traditionel gademad (pølser, sandwich, ristede kastanjer osv.).
  • Hyg dig med at sludre og lytte til de hyggelige julemusicals på markedsscenerne.

Book en gastronomisk tur i Budapest

5. Nyd Nøddeknækkerballetten i Budapests operahus

Nøddeknækkerballet| ©HungaroTour
Nøddeknækkerballet| ©HungaroTour

At se balletforestillingen "Nøddeknækkeren til jul" er en juletradition, der i årevis har bredt sig ud over USA. Hvis du er fan af musikalsk og udtryksfuld kunst, vil du være enig med mig i, at en jul uden denne forestilling er en halvhjertet ferie. Så hvis du besøger Budapest i december, må du ikke gå glip af en forestilling på den ungarske opera. Koncerterne starter i midten af måneden, og de vigtigste forestillinger er reserveret til den 25. december og 6. januar.

Operahuset er et af de mest imponerende kulturelle steder i Budapest. Den berømte bygning har efter min mening intet at misunde Wieneroperaen. Priserne ligger normalt mellem 8 og 50 euro pr. person. Og adgang er helt gratis for børn under 6 år. For mere information besøg begivenhedens hjemmeside.

Book et Budapest Sightseeing Pass

6. Besøg Vörösmarty-pladsen

Julemarked på Vörösmarty-pladsen| ©Top Budapest
Julemarked på Vörösmarty-pladsen| ©Top Budapest

Julemarkedet som sådan finder sted på Vörösmarty-pladsen, en af byens ikoniske pladser og en af de mest stemningsfulde i juletiden. Det er også et af de mest populære, så vær forberedt på en plads fuld af træhytter og køer af mennesker, der køber gademad.

På trods af menneskemængden er det et besøg værd, da det er et godt udgangspunkt for en spadseretur til de nærmeste julemarkeder og endda for ture rundt i Budapest. På Vörösmarty-pladsen kan du nyde levende musik, spise traditionel mad, og det er et af de bedste steder at nyde Budapest om aftenen.

Book en guidet tur i Budapest

7. Lad dig imponere af en orgelkoncert i Stefanskirken

Matthias-kirken| ©Thaler Tamas
Matthias-kirken| ©Thaler Tamas

En af de mest fortryllende ting at gøre i Budapest i julen er at nyde en orgelkoncert i Stefanskirken, en af de smukkeste neoklassiske bygninger i byen, som vil forbløffe dig med sin akustik.

Nyd autentiske klassiske stykker fra Mozart, Bach, Beethoven til Schubert og Vivaldi i drømmeagtige omgivelser, og denne orgelkoncert varer cirka 70 minutter. Du vil høre fremragende kunstnere og berømte ungarske musikere.

Book en orgelkoncert i Stefansbasilikaen

8. Tag en tur med julesporvognene

Julesporvogn i Budapest| ©Accept001
Julesporvogn i Budapest| ©Accept001

Nogle af Budapests sporvogne bliver meget festlige ved juletid. De er dækket af tusinder og atter tusinder af LED-lys, som gør det til en unik oplevelse at rejse rundt i Budapest. Julesporvognslinjerne følger normalt ruterne for linje 2, 19, 41 og 69.

Jeg anbefaler, at du tager sporvognslinje 2 til en naturskøn tur langs Donau-floden, en fremragende og billig mulighed, hvis du ikke kan vælge en tur langs Donau-bøjningen.

For at rejse med Budapests julesporvogn kan du bruge dit Budapest Card eller rejsekort til offentlig transport. For mere information om tider og frekvenser, besøg venligst følgende link.

Book Budapest-kortet

9. Se fyrværkeriet nytårsaften

Fyrværkeri i Budapest| ©Janos Virag
Fyrværkeri i Budapest| ©Janos Virag

Der er ikke noget "officielt" fyrværkeri nytårsaften i Budapest, men mange forstadskommuner og lokale beboere holder deres egne fester. Det bedste sted at se fyrværkeri er på Gellert-højen på Buda-siden af Budapest.

Hvad angår gadefester nytårsaften, vil Váci utca-området, Erszebet ter og de jødiske kvarterer i Budapest være fulde af mennesker, der fejrer nytårsaften indtil de sene morgentimer. Musik og madboder plejer heller ikke at mangle.

10. Besøg Szentendre

Besøg i Szentendre| ©Mariel D
Besøg i Szentendre| ©Mariel D

Szentendre er en lille, kunstnerisk landsby, der ligger ca. 40 minutter fra Budapest, og som er en af de hyppigste udflugtsmål fra Budapest. Landsbyen er, bortset fra centrum af Budapest, det bedste sted at nyde højtiden, for i Szentendre har julen stor værdi.

Landsbyen er fuld af små og charmerende museer samt butikker og gallerier, alle med julelys. Julestemningen er let at mærke i dette område. Der er en julekrybbe i centrum, og mange af de lokale kunstnere fylder byen med musik og koncerter. Selvfølgelig kan du ikke komme her uden at besøge Szentendre julemarked, et af de mest berømte i Ungarn. Det åbner i begyndelsen af advent, så et besøg i midten af december vil være ideelt.

For at komme til Szentendre skal du tage H5-toget fra Batthyány Tér eller Margit Híd til Szentendre-stoppestedet. Turen tager ca. 40 minutter og koster mindre end 2 euro.

11. Lysshow ved basilikaen S. Stefano

Lys ved basilikaen S. Stefano| ©Jorge Láscar
Lys ved basilikaen S. Stefano| ©Jorge Láscar

Stefansbasilikaen er en smuk arkitektonisk bygning, men det, der gør den endnu mere behagelig for øjet, er det lysshow, der projiceres på dens facade.

Du kan se religiøse historier og traditionelle eventyr projiceret med farvet lys, blændende 3D-animationer, ledsagende lyde, grafiske illusioner og meget mere. Hvis du rejser med børn, må du ikke gå glip af denne oplevelse. Lysshowet finder sted hver halve time mellem kl. 16.30 og 22.00 i festsæsonen. For mere information besøg basilikaens hjemmeside.

12. Smag på typiske julespecialiteter

Traditionel bejglit-slik| ©Hu Totya
Traditionel bejglit-slik| ©Hu Totya

Ungarske familier samles ofte hjemme juleaften for at spise traditionelle juleretter som fiskesuppe, fyldt kål, fyldt steg (som regel kalkun fyldt med kastanjer) og selvfølgelig søde sager som bejglit (dejrulle fyldt med birkesfyld) eller zerbó-kage (fyldt med marmelade og valnødder). Traditionelle vine som Kadarka eller Tokaji aszú ledsager maden.

Jeg anbefaler dig at prøve disse velsmagende specialiteter, og nogle af de bedste steder at gå hen er Centrál Cafe & Restaurant (en af de ældste caféer-restauranter i Budapest), Gerbeaud Cafe & Confectionery (et af de mest specialiserede steder i ungarsk gastronomi).

Juletemperaturer i Budapest

Budapest i julen| ©James Walsh
Budapest i julen| ©James Walsh

Hvis du besøger Budapest i julen, skal du være opmærksom på, at temperaturen kan variere fra 3,4°C til -1°C i gennemsnit, med januar som den koldeste måned på året. Husk også, at dagslyset er minimalt, så det er ikke ualmindeligt, at de fleste juleaktiviteter foregår i svagt lys eller mørke (men takket være julelys i det meste af byen er det usandsynligt, at du kommer til at tilbringe tid i mørke).

Solopgang er normalt kl. 7.20, og solnedgang er kl. 16.00.


Must-haves i din kuffert, når du besøger Budapest ved juletid

Bagage| ©nappy
Bagage| ©nappy

Glem ikke vintertøj, uldtrøjer, tykke bukser, skisokker, huer, halstørklæder, vinterfrakker og snestøvler eller vandtætte sko.

Selvom huer, handsker og halstørklæder er de bedste allierede til snedækkede dage i byen, må du ikke glemme regnen, især i november og februar, så en paraply og en mackintosh er et must.

Er det tilrådeligt at besøge Budapest i julen?

Jul i Budapest| ©Matt Kieffer
Jul i Budapest| ©Matt Kieffer

Byen bliver et magisk sted i julen, så det er et besøg værd, hvis vinterkulden ikke generer dig. Desuden kan du på denne tid af året nyde et julemarked, der nogle gange virker som en separat by i Budapest, for ikke at nævne de millioner af funklende lys, der lyser op i hvert hjørne af hovedstaden. Og selvfølgelig en dato, der er præget af nogle af Ungarns gastronomiske lækkerier.