12 ting at lave i Bruxelles i marts

Overvejer du at rejse til Bruxelles i marts? Gå ikke glip af denne guide til at nyde denne måned med festligheder og et begyndende forår.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minutters læst

12 ting at lave i Bruxelles i marts

Grand Place, Bruxelles, Belgien | ©Stephanie LeBlanc

Hvis du har besluttet dig for at rejse til Bruxelles i marts, har du tænkt det godt igennem. I denne måned er temperaturerne ikke længere så vinterlige, og foråret begynder at dukke op i nogle dele af byen.

Hvis du spekulerer på, hvad du skal se og lave i Bruxelles, har jeg samlet de forskellige aktiviteter og fester, som du kun kan finde i denne måned af året. Her er en guide til at kombinere byens forårsnatur med dens mere kulturelle og traditionelle side.

1. Gå ikke glip af "World Waffle Day"!

Nyd forskellige vafler i Bruxelles| ©Jotawi
Nyd forskellige vafler i Bruxelles| ©Jotawi

Hver 25. marts er vaflen i centrum i hele Bruxelles, når den store belgiske ret fejres over hele verden. Det er en god grund til at spise flere vafler end normalt.

I Belgien findes der to hovedtyper af vafler, der adskiller sig fra hinanden ved formen og antallet af huller i designet:

 • Bruxelles-vaflen: den er lettere, mindre sød og har sukker drysset på toppen.
 • Liège-vaflen er lavet med en luftigere, sødere dej. Den har sukkerknalder spredt ud over overfladen, hvilket giver den en umiskendelig knasende tekstur.

Hvor finder man de bedste vafler?

Her er en liste over de bedste steder at gå hen for at få en god vaffeldag:

 • Debailleul er en chokolade- og konditorbutik på Grand Place. De har 3 varianter af Bruxelles-vafler, men jeg råder dig til at bestille Dame Blanche med vaniljeis og varm chokolade.
 • Maison Dandoy blev berømt som producent af håndlavede tebreve, men er siden blevet mere og mere populær for sine vafler, som hverken står tilbage for kvalitet eller smag. Du kan vælge mellem to tesaloner: Rue Charles Buls 14 eller Galerie du Roi 2.
 • Café Wittamer blev skabt af en familie for mere end et århundrede siden. Du kan nyde de bedste søde sager i Bruxelles på et perfekt indrettet sted. Den ligger på Place du Grand Sablon 13.
 • Gaston er kendt for at være meget tæt på havnen i Bruxelles, hvor du kan nyde dine søde sager på terrassen foran dammen. Kom og smag deres produkter på Quai aux Briques 86.

Lær, hvordan man laver dem

Hvis du er fan af denne delikatesse, og det ikke er nok bare at smage på dem, foreslår jeg, at du booker en vaffelworkshop i Bruxelles for at lære at bage dem og tage opskriften med hjem som en souvenir.

Der er madlavningsworkshops, hvor du får udleveret redskaber og ingredienser til at lave de bedste vafler i belgisk stil.

Book en vaffelworkshop i Bruxelles

2. Se den bedste udsigt over Bruxelles fra Atomium

Atomium| ©Tnarik Innael
Atomium| ©Tnarik Innael

Med klare dage i marts er det en god plan at bestille billetter til Atomium og klatre op til toppen. Atomium er et symbol på landet, og selvom du måske har set det på typiske billeder af Bruxelles, vil det overraske dig, når du ser det i virkeligheden.

Det er en 100 meter høj art nouveau-struktur, der oprindeligt blev skabt til verdensudstillingen i Bruxelles i 1958. Men indbyggerne i den belgiske hovedstad syntes så godt om det, at de besluttede at beholde det. I dag huser den et museum, og gennem kuglerne og metalrørene kan du gå rundt og se udstillingerne.

Du kan også klatre op på toppen af dette gigantiske jernatom og få den bedste panoramaudsigt over Bruxelles. Hvis du har mod på det, kan du finde ud af, hvordan du får billetter til Atomium på forhånd og undgår de lange køer ved billetkontoret.

Book billetter til Atomium

3. Tag på rundtur i middelalderbyen Brugge om foråret

Brügge| ©Paco
Brügge| ©Paco

Jeg ved godt, at Brugge er et must på en tur til Bruxelles, uanset hvornår på året man tager af sted, men at se middelalderbyen og gadernes charme med de farverige forårsblomster er spektakulært. Temperaturerne i denne måned er ikke længere så kolde, og du kan slentre rundt i ro og mag.

Brugge er meget nem at nå fra Bruxelles, da den kun ligger en times kørsel fra hovedstaden og er godt forbundet. Men du kan også booke en udflugt til Brugge fra Bruxelles, som inkluderer transport og en guide, der vil fortælle dig om alt, hvad der er at se i middelalderbyen.

Du kan også booke en udflugt til Brugge og Gent fra Bruxelles. På den måde kan du se højdepunkterne begge steder på bare én dag.

Book din tur til Brugge og Gent fra Bruxelles

4. Nyd chokoladeugen i Antwerpen

Køb chokolade i Bruxelles| ©Newsy Preservation Paris
Køb chokolade i Bruxelles| ©Newsy Preservation Paris

Chokoladeelskere har denne uge markeret i deres kalendere. Og det er ikke så mærkeligt. Chokoladeugen arrangeres normalt i den anden uge af marts (men nogle gange i februar) og er en unik måde at udforske byen Antwerpen på, kun 40 minutter fra Bruxelles.

Under arrangementet kan du nyde den bedste chokoladerute, mens du slentrer rundt mellem byens vigtigste monumenter og stopper ved de bedste chokoladebutikker for at smage deres nyeste kreationer.

Indgangsbilletten koster omkring 10 euro og indeholder 10 vouchere, som kan byttes til forskellige søde produkter i de deltagende butikker. Du kan finde ud af, hvordan du kommer fra Bruxelles til Antwerpen i denne artikel, men du kan også booke en udflugt til Antwerpen fra Bruxelles.

Book en tur til Antwerpen fra Bruxelles

5. Deltag i chokoladefestivalen i Mons

Billetter til chokoladefestivalen| ©Jose Vargas
Billetter til chokoladefestivalen| ©Jose Vargas

I Belgien, hvor chokolade er en central del af kulturen, må du ikke gå glip af en festival dedikeret til denne delikatesse. I slutningen af måneden kan du i byen Mons, kun en time fra Bruxelles, deltage i denne festival, der har eksisteret i ti år. Du vil være i stand til at opleve:

 • En interaktiv session med forskellige chokoladeproducenter fra hele Belgien.
 • En spadseretur langs den populære Chic & Chocolate Gourmet Walk, en 500 meter lang sti fuld af slik og chokolade i alle afskygninger.
 • Det store loppemarked, hvor du kan købe alle slags produkter fremstillet af kakao, ikke kun fødevarer, men også et bredt udvalg af f.eks. kosmetik.
 • Smagsprøver og gastronomiske aktiviteter.

Og selvfølgelig kan du over hele byen og på alle tider af året booke en chokoladeworkshop i Bruxelles.

Book en chokoladeworkshop i Bruxelles

6. Lad fantasien få frit løb på Bruxelles' animationsfilmfestival

Bruxelles' animationsfilmfestival| ©ines s.
Bruxelles' animationsfilmfestival| ©ines s.

Brussels International Animation Film Festival præsenterer udelukkende animationsfilm og er den eneste festival af sin art i Belgien. Faktisk er Anima en af de vigtigste festivaler i Europa, da forskellige film er nomineret til Oscars for den bedste animerede kortfilm.

Den har en meget venlig og international atmosfære, da filmene kommer fra hele verden. Den finder sted hvert år, og du kan se nøje udvalgte animationsfilm af højeste standard. Publikum er meget varieret, lige fra børn til professionelle filmfolk.

7. Nyd kunsten på Affordable Art Fair Brussels

Indenfor på Affordable Art Fair Brussels| ©Atena Abrahimia
Indenfor på Affordable Art Fair Brussels| ©Atena Abrahimia

Hvis du er nysgerrig efter samtidskunst, eller hvis du bare er i byen i marts, er Affordable Art Fair det helt rigtige sted at være. Denne messe finder sted i forskellige byer rundt om i verden og er altid en stor succes. Men pas på, der er år, hvor den afholdes i februar.

Du kan nyde udstillinger af malerier, skulpturer og fotografier i en behagelig og stimulerende atmosfære. Der er også interessante workshops, hvis du har lyst til at lære noget nyt.

En særlig del af denne messe er den sektor, der er dedikeret til nye kunstnere, hvor de kan udstille deres værker og sælge dem på en stor auktion. Nationale og internationale kunstnere opnår anerkendelse takket være denne begivenhed, hvor de endelig kan blive set af et stort antal mennesker.

8. Tag en tur til den magiske Halle Skov

Halle Skov| ©TopBruselas
Halle Skov| ©TopBruselas

Med marts begynder tegnene på den bedste tid på året - foråret- også at vise sig. Slutningen af måneden er et godt tidspunkt at besøge den berømte Blå Skov, kun 30 minutter fra Bruxelles.

I flere uger tiltrækker Halle-skoven turister og lokale fra hele Belgien for at nyde et lille mirakel. Dette unikke syn består af et kæmpe blåt tæppe på 250 hektar, fyldt med vilde hyacinter, der dækker absolut alt.

Jeg anbefaler, at du besøger skoven om morgenen eller om aftenen, når blomsterne dufter stærkest.

 • Hvor: Vlasmarkt Reef 4, 1500 Halle, 20 km fra Bruxelles.

9. Tag til Japan og beundr kirsebærblomsterne

Watermael Kirsebærtræer - Boitsfort| ©Andrew Hardy
Watermael Kirsebærtræer - Boitsfort| ©Andrew Hardy

Nyd den største japanske have i Europa, og gå en tur midt i naturen. I 1920 begyndte man at bygge to landsbyer i udkanten af Bruxelles, kun 9 kilometer fra hinanden.

I denne designproces blev det besluttet at indarbejde et stort antal kirsebærtræer, et symbolsk tegn på japansk kultur, langs gaderne.

Siden da har dette rolige distrikt i Bruxelles, kaldet Watermael Boitsfort, budt velkommen til tusindvis af turister, der tiltrækkes af disse træers unikke skønhed i deres blomstringssæson.

 • Hvor: Avenue Georges Benoidt 22, 1170 Watermael-Boitsfort

10. Gå ikke glip af Carnival De Binche

Folk ved karnevallet i Binche| ©Marie-Claire
Folk ved karnevallet i Binche| ©Marie-Claire

Karnevallet i Bin che er det mest berømte karneval i Belgien og finder sted i begyndelsen af marts eller i anden halvdel af februar. Festlighederne begyndte i det 14. århundrede, da Maria af Ungarn organiserede en syv dage lang række fester og fyrværkeri til minde om sin bror Karl V's besøg i byen.

Karnevallet er berømt for de særlige kostumer og skikke, som alle deltagerne bærer. De lokale klæder sig ud i hatte med strudsefjer og deltager i en kamp om appelsiner. Derudover spredes der konfetti i gaderne, og man kan se parader langs vejene.

Afslutningen på denne 3-dages begivenhed er populær på grund af den store fyrværkericeremoni, der lyser hele himlen op.

11. Hold ikke op med at danse til Rampage-festen

Rampage-fest i Bruxelles| ©Rampage
Rampage-fest i Bruxelles| ©Rampage

I to dage i marts finder verdens største drum, bass og dubstep-fest sted i Bruxelles. Rampage-festivalen har samlet tusindvis af trommefanatikere til en luksuriøs fest siden 2009.

I begyndelsen var Rampage bare en fest, der varede omkring 12 timer, men på grund af den enorme succes og fremmøde har den ændret format og er blevet en hel weekendfestival.

Selvfølgelig kan du købe en billet til bare en aften, men jeg kan forsikre dig om, at hele oplevelsen også er det værd. Husk at bestille din billet i forvejen, så du ikke går glip af denne fantastiske begivenhed. Men pas på, det har også en tendens til at blive flyttet til februar nogle år.

12. Tag en rundtur i Van Buuren Museum and Gardens

Van Buuren-haven| ©JJRA
Van Buuren-haven| ©JJRA

Dette museum er faktisk et typisk art deco-hus. Det er berømt for at være blevet bygget til den velhavende forretningsmand David Van Buuren, som påtog sig at fylde sit hus med de fineste kunstværker, bizarre møbler, tæpper og glasmalerier.

Derudover er Van Buuren-museet berømt for den enorme have, der dækker næsten to hektar, opdelt i tre meget forskellige dele.

Den første er den maleriske have, som repræsenterer art deco-stilens geometriske ideer. Den anden er Labyrinten, hvis hovedattraktion er de syv skulpturer af den belgiske billedhugger André Willequet fra 1968. Den tredje**, Hjerternes Have**, er den del af parken, der tilføjer et strejf af romantik.

 • Hvor: 41 Avenue Léo Errera, 1180 Bruxelles.
 • Åben hele året rundt, men marts er et særligt tidspunkt at tilbringe tid i det fri og slentre gennem drømmende haver.

Temperaturer i marts i Bruxelles

Forår i Bruxelles| ©airbus777
Forår i Bruxelles| ©airbus777

I Bruxelles ligger temperaturen i marts på omkring 10°C om dagen. Det er lidt varmere end i februar, og nedbørsmængden er betydeligt lavere. Foråret er begyndt at vise sig, og man kan nyde dagslyset i længere tid.

Nætterne er stadig kolde, men det gør det til et perfekt tidspunkt at nyde byen og dens aktiviteter i dagtimerne. Husk at pakke en varm frakke, og vær ivrig efter at udforske denne fantastiske europæiske by.