Ting at lave i det koptiske Kairo

Giv Cairos koptiske kvarter en chance og fortab dig i dets gader og kirker. Glem ikke det koptiske museum!

Ting at lave i det koptiske Kairo

Det koptiske kvarter i Cairo | ©Andreea Ch

Det koptiske Kairo er et område, hvor man på et lille stykke jord finder en enorm koncentration af kristne monumenter, herunder den jødiske synagoge Ben Ezra, resterne af den gamle fæstning kendt som Babylon, den berømte hængende kirke og et unikt koptisk museum dedikeret til denne næsten uddøde kultur. Jeg anbefaler dig at besøge dette kvarter, selv hvis dit ophold i Cairo kun er 2 dage eller mindre.

Det gamle Kairo hedder sådan, fordi det er den gamle del af Kairo og ligger før det, der i dag hedder Kairo. Jeg anbefaler, at du tager en tur rundt i området for at få et overblik over , hvordan livet var i området, før du tager ud for at besøge vartegnene i det koptiske kvarter.

1. Den græske kirke St George

Sankt Georgs græske kirke| ©Tentoila
Sankt Georgs græske kirke| ©Tentoila

George's Greek Church er en stor rundkirke, der ligger i Babylons fæstning, som var sæde for den græske patriark af Alexandria. Den kan besøges gratis hver dag fra kl. 9-17.

En trappe fører op til St George's Greek Church. Facaden har et relief af Sankt Georg klædt som en romersk soldat på en arabisk hest, der dræber en drage, indhugget i murstensvæggen. Kirken fra det 20. århundrede har stadig de farvede glasvinduer fra tidligere kirker og Qaa el-Arsan-bryllupskammeret fra det 4. århundrede. Den har smukt udskåret interiør, og kuplen har et smukt grønt tag med billedet af Kristus i midten. De fleste af billederne forestiller Sankt Georg, der kæmper for kristendommens bevarelse. Det nærliggende kloster er stedet for den største religiøse festival, der afholdes hvert år den 23. april, et must-see, hvis du rejser til Cairo i april.

Den græske Sankt Georgs Kirke blev bygget i 684 af en velhavende skriftlærd ved navn Athanasius. Den nuværende struktur blev bygget i 1904. Den er forbundet med det nærliggende Sankt Georg-kloster. Man mener, at Sankt Georg blev fængslet og led martyrdøden i nærheden af kirken. Det var en koptisk kirke indtil det 15. århundrede, hvor den blev en græsk-ortodoks kirke.

 • Pris: Gratis
 • Åbningstider: Hver dag fra kl. 9-17
 • Anbefales, hvis du vil besøge den eneste græsk-ortodokse kirke i Cairo.

Book en guidet tur i Kairo

2. Kirken for Sankt Sergius og Sankt Bacchus

Kirken for de hellige Sergius og Bacchus| ©fusion-of-horizons
Kirken for de hellige Sergius og Bacchus| ©fusion-of-horizons

Kirken for de hellige Sergius og Bacchus ligger på det sted, hvor den hellige familie efter sigende skulle have opholdt sig, mens de flygtede fra kong Herodes' undertrykkende styre til Egypten. Det siges, at de boede her, mens Josef arbejdede i den nærliggende fæstning. Kirken stammer fra det 5. århundrede, og den nuværende bygning er fra det 8. En særlig messe afholdes hvert år den 1. juli til minde om den hellige families ankomst, et interessant besøg, hvis du rejser til Cairo i juli. Kirken kan besøges gratis hver dag fra kl. 9-16.

Church of Saints Sergius and Bacchus eller Abu Serga er formet som en basilika. Der er en narthex, et skib og to sideskibe. Den centrale helligdom har en træskærm fra det 13. århundrede med paneler af ibenholt indlagt med elfenben. Frisen og ikonerne i kirken er fra det 15. og 16. århundrede. Den har en 10 meter dyb krypt, som ofte oversvømmes, når Nilens vandstand stiger. Kirken har en aktiv menighed og er den næstvigtigste koptiske kirke i byen ved siden af Den Hængende Kirke.

 • Pris: Gratis at besøge
 • Åbningstider: Hver dag fra kl. 9-16
 • Anbefales, hvis man vil ind i en af de få aktive kirker i det koptiske kvarter.

Book en guidet tur i Cairo

3. Den gamle koptiske kirkegård i Kairo

Den koptiske kirkegård i Kairo| ©Stefan Geens
Den koptiske kirkegård i Kairo| ©Stefan Geens

Denne smukke og rene kirkegård er en af de smukkeste kirkegårde i Egypten. Gravstenene er smukke, dekoreret med statuer af engle, helgener, duer, kors og lignende.

Det er meget almindeligt, at kvinder græder ved begravelser og taler højt. Du kan se, hvordan billedet af grædende kvinder er meget almindeligt i vægmalerierne og basreliefferne i de gamle egyptiske grave.

 • Pris: Gratis
 • Åbningstider: Hver dag fra kl. 9.00-17.00
 • Anbefales, hvis du vil se de gamle egyptiske grave på nært hold.

Book en guidet tur i Cairo

4. Skt. Barbara-kirken

Inde i Skt. Barbaras kirke| ©Scott Haddow
Inde i Skt. Barbaras kirke| ©Scott Haddow

Barbaras koptisk-ortodokse kirke er en af de mange berømte koptisk-ortodokse sogne, der findes i det koptiske distrikt i Cairo. Bygningen ligger i den østlige del af Babylon-fæstningen og er en af de ældste bygninger i Kairo fra det 5. eller 6. århundrede e.Kr.

Skt. Barbara-kirken er kendt for sine mange kostbare genstande. Disse genstande blev sendt til det nærliggende koptiske museum, som kun ligger to minutters gang fra kirken. Kirkens basilikastruktur og tredelte helligdom minder meget om Abu Serga (De hellige Sergius og Bacchus' kirke). I nærheden ligger et kloster med flere bygninger, bl.a. en skole bygget af den kendte arkitekt Ramses Wissa Wassef.

Selvom Sankt Barbaras Kirke har været et varigt eksempel på gammel koptisk arkitektur, har den lighed med gamle basilikaer. Den består af en indgang, en narthex, et langt skib, flere sideskibe og tre helligdomme. Som de fleste andre koptisk-ortodokse kirker, der har mere end én helligdom, er den midterste helligdom den vigtigste, dedikeret til Sankt Barbara.

 • Pris: Gratis adgang
 • Åbningstider: Hver dag fra kl. 9.00-17.00
 • Anbefales, hvis du vil dykke lidt dybere ned i den koptisk-ortodokse religion.

5. Ben Ezra-synagogen

Facade af synagogen| ©kmf164
Facade af synagogen| ©kmf164

Ben Ezra-synagogen er det ældste jødiske tilbedelsessted i Cairo. Jorden blev købt af Rabbi Ben Ezra fra Jerusalem for at bygge synagogen, og den blev opkaldt efter ham.

Ben Ezra-synagogens arkitektur er i stil med en basilika. Der er to etager, en underetage til mandlige kirkegængere og en overetage til kvinder. Stålstænger opdeler hovedsalen i tre dele. Det centrale rum indeholder Bima eller skrivebordet til læsning af Torah. Tolv søjler støtter loftet, og seks marmortrin fører op til træalteret. Interiøret er dekoreret med blomster og geometriske mønstre i tyrkisk stil. I dag er synagogen blevet en blomstrende turistattraktion i Cairo og en af de bedste ting at se i Cairo.

 • Pris: Gratis adgang
 • Åbningstider: Dagligt kl. 9-17
 • Anbefales, hvis du vil se det ældste jødiske tilbedelsessted i Kairo.

6. Koptisk museum

Koptisk museum| ©Djehouty
Koptisk museum| ©Djehouty

Hvis du er på udkig efter en tur tilbage i tiden, skal du vide, at det koptiske museum i Cairo er opbevaringssted for den største samling af tidlig egyptisk kristen kunst i verden. Udstillingerne fortæller historien om Egypten mellem faraoernes æra og det islamiske styre, og bygningen og den omkringliggende have dækker et areal på 8000 kvadratmeter. Det indeholder genstande, der er doneret af det koptiske samfund, og genstande, der tidligere har været opbevaret på det egyptiske museum. Det blev et statsmuseum i 1931.

Første sal har religiøse artefakter og genstande lavet af udhugget sten, stuk, religiøse fresker og trægenstande.Første sal har tekstiler, manuskripter, en værdifuld samling af koptiske ikoner og metalgenstande. Tredje sal er den vigtigste og indeholder et bibliotek med 1200 af Nag Hammadi-manuskripterne, en værdifuld samling af tidlige kristne gnostiske tekster, der blev fundet nær byen Nag Hammadi i Øvre Egypten.

Ekstra information

Indgangsbilletten gælder kun for museet, alle andre kirker, synagogen og de omkringliggende bygninger er gratis at besøge. Hvis du planlægger at tage billeder indenfor, skal du betale det ekstra gebyr ved indgangen og beholde tilladelsessedlen. Du kan besøge kirken dagligt fra kl. 9 til 17. Og i ramadanen fra kl. 9 til 15. For mere information besøg følgende link.

 • Pris: Mellem 1,8 og 2,25 €.
 • Åbningstider: Hver dag fra kl. 9.00-17.00
 • Anbefales, hvis du vil se nærmere på egyptisk kristen kunst.

7. Babylon-fæstningen

Babylon-fæstningen| ©Richard Mortel
Babylon-fæstningen| ©Richard Mortel

Babylon-fæstningen bliver ofte kaldt Cairos fødested. Det er den ældste del af byen og kan dateres tilbage til bronzealderen.

I dag har Babylon-fæstningen flere koptiske strukturer indbygget i sine mure. Tårnene er 10 meter høje og har en diameter på 31 meter. Det har et mønster, der er typisk for romerske fæstninger med fem kalkstensblokke og tre murstensblokke. Det kaldes også Qasr el Shamee eller Stearinlyspaladset, fordi man plejede at tænde stearinlys i tårnene den første i hver måned og på juledagene. Jeg anbefaler et besøg i januar (1. og 7. januar) og juledagene i december.

 • Pris: Gratis
 • Åbningstider: Hver dag fra kl. 9.00-17.00
 • Anbefales, hvis du elsker romerske tårne og udsigten fra toppen.

8. Den hængende kirke

Den hængende kirke| ©FalafelandChips
Den hængende kirke| ©FalafelandChips

Den hængende kirke har fået sit navn, fordi den ligger over en gammel romersk port, og fordi kirkeskibet hænger over en passage. Kirkens rigtige navn er Sitt Mariam eller Sankt Marias Kirke. Et besøg i julen kan varmt anbefales, da der ofte er interessante ceremonier indeni.

I dag er Den Hængende Kirke den koptiske paves officielle residens. Den blev bygget i det 7. århundrede, og man mener, at der var kirker på stedet så tidligt som i det 3. eller 4. århundrede. Den mest troværdige teori er, at den blev genopbygget flere gange i det 10. århundrede af patriarken Abraham.

Den hængende kirke har en smuk gårdhave flankeret af religiøse mosaikker. Prædikestolen i marmor har tretten søjler, der forestiller Jesus og de 12 apostle. Den østlige ende har tre helligdomme dedikeret til Jomfru Maria, Sankt Georg og Sankt Johannes Døberen. Skærmen i helligdommen stammer fra det 12. eller 13. århundrede og er lavet af ibenholt med elfenbensindlæg. Den har en række med syv store ikoner. Den venstre skærm har 17 ikoner, og den højre skærm har 7 små ikoner øverst. Kirken er et blomstrende sted for tilbedelse og vigtige fester. For mere information om denne kirke, besøg følgende link.

 • Pris: Gratis
 • Åbningstider: Hver dag kl. 9.00-17.00
 • Anbefales, hvis du er tiltrukket af religiøse mosaikker.

9. Besøg de gamle romerske mure

Romerske mure| ©Gale
Romerske mure| ©Gale

Så snart du træder ud af metroen, er det første, du ser, de gamle romerske mure på din højre side. I det 2. århundrede e.Kr. byggede romerne en fæstning i Cairo langs dette kvarter, som de kaldte Babylon. De afrundede tårne i Babylon-fæstningens vestlige port blev bygget i 98 e.Kr. og er sammen med den eksisterende sydlige port blandt de ældste strukturer i Cairo.

Denne høje fæstning kontrollerede engang trafik og handel langs Nilen, samtidig med at den var forbundet med kanalen til Det Røde Hav. De romerske mure er synlige fra gaden, og det koster ikke noget at se eller tage billeder.

 • Pris: Gratis
 • Åbningstider: Hver dag fra kl. 9-17
 • Anbefales, hvis du er vild med romersk arkitektur.

10. Besøg restauranterne i nærheden af det koptiske kvarter

Lær HanaDays Kitchen at kende,| ©MatesJohn
Lær HanaDays Kitchen at kende,| ©MatesJohn

Der er et par restauranter på Cairos Coptic Road, som jeg bestemt vil anbefale dig at besøge. Atmosfæren på disse restauranter er meget rolig og fredfyldt, og et besøg på en af disse restauranter er helt sikkert en chance for at tage en pause fra den travle dag og prøve det lokale egyptiske køkken. Hvis du besøger en af disse restauranter, så start med lemon mint, en limonade tilsat mynte, som er populær i hele Kairo og en god måde at få væske på. De to nærmeste restauranter er HanaDays Kitchen, som ligger 300 meter fra kvarteret, og som har specialiseret sig i stegt kylling og kyllingeprodukter, men også tilbyder mere variation. Og Fish Boat Abouzeid restaurant, som ligger næsten 500 meter fra kvarteret, og som specialiserer sig i fiske- og skaldyrsretter.

 • Priser: Mellem 8-25 euro
 • Åbningstider: Hver dag fra kl. 9.00-22.00

Sådan kommer du til Cairos koptiske kvarter

Kørsel i Kairo| ©Darwin Vegher
Kørsel i Kairo| ©Darwin Vegher

Det koptiske Kairo ligger i et trafikeret område i det centrale Kairo, men er let tilgængeligt med taxa eller lejet bil. Det er også et af de få turiststeder i Kairo, der har sin egen metrostation, Mar Girgis. Så hvis du vil prøve metroen i Kairo, kunne dette være en god mulighed.

Hvis du ellers er i bil, skal du blot indtaste navnet 'Mar Girgis' i dit Google Maps, så har du en direkte rute til indgangen til komplekset.

Tips til at besøge Cairos koptiske kvarter

Gaderne i det koptiske kvarter| ©rsaezn
Gaderne i det koptiske kvarter| ©rsaezn

For at undgå menneskemængderne skal du prøve at besøge kvarteret mandag til fredag morgen, jo tidligere jo bedre. Indenlandske turister, der bor uden for Kairo, har en tendens til at besøge komplekset i weekenden, hvilket gør det mere travlt end normalt. Bemærk også, at nogle af kirkerne stadig er i brug, og der er et rekreationscenter og en bryllupssal, så det er ikke kun et turistkvarter.

Koptiske Cairo ligger meget tæt på Nationalmuseet for Egyptisk Civilisation (ca. 10 minutters kørsel), så det giver logistisk mening at besøge begge steder samme dag.

Hvis du stadig gerne vil se flere koptiske kirker, er en af de virkelig smukke Church of the Cave (Monastery of St Simon the Tanner), som er hugget ind i Moqattam-bjerget. Det er heller ikke en dårlig idé at tage sig tid til at vandre rundt i de små gyder i det koptiske Cairo, som er fyldt med souvenirbutikker og historiske detaljer, der er hugget ind i væggene.