Ting at lave i Kairos citadel

Glem ikke at besøge hjemstedet for 3 historiske moskeer og 4 museer med en masse at fortælle - en lille historisk by i sin egen ret!

Carmen Navarro

Carmen Navarro

9 minutters læst

Ting at lave i Kairos citadel

Udsigt fra Citadellet | ©Airton Morassi

Få steder i verden giver et så klart indblik i fortidens islamiske fæstninger som Saladin Citadel, der ligger sydøst for Cairo. I dette UNESCO-verdensarvsområde kan du besøge den berømte Muhammad Ali-moske og Al-Nasir Muhammad-moskeen.

Du har også mulighed for at besøge museer og udsigtspunkter, der vil forbløffe dig med de udsigter, de tilbyder. Entréen er næsten 6 euro, og det er alt, hvad du skal betale for at besøge alt det, som denne lille befæstede by, der er rig på historie, har at byde på.

Muhammad Ali-moskeen

Muhammad Ali-moskeen| ©Scott Edmunds
Muhammad Ali-moskeen| ©Scott Edmunds

Den vigtigste grund til, at de fleste kommer for at se Cairo Citadel, er Muhammad Ali-moskeen. Denne spektakulære moske, der blev bestilt af Muhammad Ali Pasha mellem 1830 og 1848, blev bygget for at konkurrere med Hagia Sophia i Istanbul og er også kendt som ** Alabaster-moskeen**, da den nederste etage og esplanaden er beklædt med alabaster i op til 11,3 meters højde (resten er kalksten).

Glem ikke, at der er et ur i moskeens gård, ligesom det, der findes på Place de la Concorde i Paris. Du bør bestemt ikke overse den gigantiske lysekrone, der hænger fra det hvælvede loft i Mohammed Ali-moskeen. På grund af de hyppige sandstorme er den lidt støvet, men stadig interessant at se.

Udsigtspunkt fra Muhammad Ali-moskeen

Du bør tage dig tid til at udforske den store terrasse foran moskeen. Det er langt det bedste udsigtspunkt i Cairo. Sultan Hassan-moskeen-Madrassa og det islamiske Kairo kan ses, når man kigger ned, mens krydstogtskibe, der sejler forbi på Nilen, og Kairos centrum er synlige i horisonten. På en klar dag kan du endda se den store pyramide i Giza. Lyder det ikke imponerende?

Bemærk: Husk, at du skal gå ind i denne moské (som i enhver anden moské) uden sko. Sokker er tilladt, og du kan komme gratis ind, selv om du ikke er muslim.

 • Åbningstider:Hver dag fra kl. 9.30 til 16.00
 • Entré:Inkluderet i den generelle entré til Citadellet.

Book en rundtur i Kairo

2. Al-Nasir Muhammad-moskeen

Al-Nasir Muhammad-moskeen| ©Sailko
Al-Nasir Muhammad-moskeen| ©Sailko

Sultan al-Nasir Muhammad ibn Qala'un-moskeen er den sande juvel i Kairos citadel. Den storslåede hypostyle moské blev bygget i begyndelsen af det 14. århundrede og imponerer med sin fredfyldte gårdhave og to gamle minareter.

Moskeen er ret unik, fordi dens to minareter er ret udsmykkede, i modsætning til andre minareter fra mamluk-perioden. Ingen anden moske i Cairo er udsmykket med mosaikker.

Moskeen blev oprindeligt bygget til sultan al-Nasir til hans daglige bøn, men den ophørte med at spille en fremtrædende rolle i kongernes daglige liv længe før den britiske erobring. Osmannerne havde plyndret den smukke bygning, og det var en amatørarkæolog ved navn C.M. Watson, der restaurerede den smukke moské til dens tidligere pragt.

 • Åbningstider:Hver dag fra kl. 9.30 til 16.00
 • Entré:Inkluderet i den generelle entré til Citadellet.

Book en tur til Cairo

3. Gawhara-paladset

Gawhara-paladset| ©ferrolgote
Gawhara-paladset| ©ferrolgote

El Gawhara-paladset ligger i den sydlige del af Saladin-citadellet og er tilgængeligt gennem museumsindgangen overfor hovedindgangen til den storslåede Mohammed Ali-moské. I dag er det blevet omdannet til et museum, selvom det ikke har mange udstillinger, men det er beundringsværdigt for sine vidunderlige arkitektoniske elementer, elegante dekorationer og de utrolige møbler, der blev brugt af Mohammed Ali og hans kongelige familie.

Gawhara-paladset blev bygget i en karakteristisk arkitektonisk stil, der sandsynligvis var en blanding af den osmanniske stil og den europæiske stil inden for paladsarkitektur. Osmannerne vidste, hvordan man byggede paladser, og hvis du har været så heldig at besøge Top Kapi- og Dolmabach-paladserne iIstanbul, ved du, hvor utroligt professionelle de osmanniske arkitekter var.

Den vigtigste del af Gawhara-paladset er hovedsalen eller det, de plejede at kalde "Mohammed Alis høje råd", da det var her, de vigtigste beslutninger plejede at blive truffet. Udstillingerne i Gawhara-paladset omfatter mange kongelige malerier, kostumer og tøj, møbler og mange andre interessante udstillingsgenstande, som vil fange din opmærksomhed, så snart du træder ind i paladset.

 • Åbningstider:Hver dag fra kl. 9.30 til 16.00
 • Entré:Inkluderet i den generelle entré til Citadellet.

Book en rundtur i Kairo

4. Politiets museum

Politimuseet| ©JeremyCasillas
Politimuseet| ©JeremyCasillas

Den første gang i politimuseet viser nogle portrætter af indenrigsministrene, som spillede en vigtig rolle gennem Egyptens historie. Der er fotos af ministre fra begyndelsen af det 20. århundrede til de seneste.

Den første udstillingshal i politimuseet rummer en række våben, som blev brugt af det egyptiske politi på forskellige tidspunkter i landets historie. Heriblandt en stor træpind, der blev brugt som skjold i den faraoniske periode.

Udstillingerne i dette rum omfatter en stor samling af moderne våben som pistoler, der hovedsageligt blev fremstillet af briterne under deres besættelse i begyndelsen af det 20. århundrede.

Politimuseet i Citadellet blev officielt åbnet i 1984, da bygningen var et militærfængsel i Citadellet, indtil det blev omdannet til et museum ved et dekret fra den tidligere egyptiske præsident Hosni Mubarak. For mere information besøg følgende hjemmeside.

 • Åbningstider:Hver dag fra 9:30 til 16:30
 • Entré:Inkluderet i den generelle entré til Citadellet.

5. Egyptisk Militærmuseum

Inde i militærmuseet| ©Terrazzo
Inde i militærmuseet| ©Terrazzo

Den ydre indgang til militærmuseet ved Citadellet åbner ud til en velplejet have. Museets indre hoveddør fører ind til en udstilling af redskaber, som soldaterne brugte, foruden en række våben og nogle af de israelske tanks, der blev brugt under krigen i oktober 1973.

For enden af gangen er der en stor cirkelformet arena med den berømte statue af Ibrahim Pasha, lederen af den egyptiske hær under Mohammed Ali, stående i midten. Derefter er der en anden bred gang, der huser nogle statuer af kongen og herskerne i Egypten under den faraoniske æra, såsom Ramesses II og kong Menes, der forenede det sydlige og nordlige Egypten. Foran disse statuer er der andre statuer af mere moderne egyptiske herskere som Saladin Al Ayouby, Al Zaher Beybars, Mohammed Ali og Khedive Ismail.

Jeg anbefaler at gå op på 3. sal i Militærmuseet, da det har mange udstillinger, der illustrerer historien om de egyptiske militærstyrker i den islamiske æra. For mere information besøg følgende hjemmeside.

 • Åbningstider: Dagligt fra 9:30 til 16:30.
 • Entré:Inkluderet i den generelle entré til Citadellet.

6. Sultan Hassan-moskeen

Sultan Hassan-moskeen| ©Mohammed Moussa
Sultan Hassan-moskeen| ©Mohammed Moussa

Bygningen er ca. 500 m lang, 68 m bred og 36 m høj. Som alle moskeer vender den mod Mekka, som ligger sydøst for Cairo. Moskeen er enorm og fylder næsten 8.000 kvadratmeter, og den ligger meget tæt på indgangen til Cairo Citadel. Den ligger tæt på et luksuriøst palads, som Hasans far, sultan al-Nasir Muhammad, tidligere havde bygget med store omkostninger til en af sine amirer, Jalbugha al-Jahawi, og som blev revet ned for at gøre plads til moskeen.

Bygningen er et massivt eksempel på mamluk-arkitektur, bygget i det 14. århundrede af en sultan, der var berømt for sit ekstravagante forbrug. Jeg er sikker på, at du vil blive imponeret over dens imponerende og smukke arkitektur.

Sultan Hassan-moskeen er et af de mest værdifulde monumenter i den islamiske verden. Ligesom pyramiderne i Giza er et symbol på det gamle faraoniske Egypten, er Sultan Hassan-moskeen et symbol på det gamle islamiske Egypten. Moskeen er åben og tilgængelig for besøg hver dag uden afbrydelse.

 • Åbningstider:Dagligt fra kl. 9.30 til 16.30.
 • Entré:Inkluderet i den generelle entré til Citadellet.

7. Udsigtspunkt over citadellet

Udsigt fra citadellet| ©Airton Morassi
Udsigt fra citadellet| ©Airton Morassi

Et andet interessant punkt er udsigtspunktet, som på trods af, at det ligger på politimuseets terrasse, fortjener særlig omtale. Mange turister springer besøget på museet over og går direkte til udsigtspunktet, hvorfra de kan se hele citadellet og skylinen i imponerende kvalitet. Stedet er gratis og ligger på politimuseets terrasse. På en dag, hvor der ikke er tåge eller sandfygning, kan man se pyramiderne i Giza med beskeden nøjagtighed.

 • Åbningstider:Hver dag fra kl. 9.30 til 16.30.
 • Entré:Inkluderet i den generelle entré til Citadellet.

8. Ibn Tulun-moskeen

Ibn Tulun-moskeen| ©Panegyrics of Granovetter
Ibn Tulun-moskeen| ©Panegyrics of Granovetter

Ibn Tulun er den ældste overlevende moské i Cairo og en af de undervurderede religiøse bygninger i Cairo, på trods af at det er et arkitektonisk mesterværk, der blev færdiggjort i 879 e.Kr.
Selv om moskeen ikke er så prangende som f.eks. nogle af moskeerne i Istanbul, er den ikke blottet for udsmykning, men det, der får den til at skille sig mest ud, er dens røde murstenskonstruktion og groft tilhuggede vægge fyldt med mønstre relateret til arabisk og muslimsk kunst. Hvis du går gennem arkaderne, vil du bemærke undersiden af buerne dekoreret med geometriske mønstre udskåret i stuk, det ene forskelligt fra det næste.

 • Åbningstider:Hver dag fra kl. 9.30 til 16.30.
 • Entré:Inkluderet i den generelle entré til Citadellet.

9. Porten eller Bab El-Azab

Bab El-Azab| ©Svitlana Koshchii
Bab El-Azab| ©Svitlana Koshchii

Bab El-Azab er den monumentale port til Citadellet i Kairo, som vender ud mod Salad el-Din-pladsen. Engang vogtede den den oprindelige indgang til citadellet, men porten blev genopbygget i 1754, da træportene blev tilføjet.

Porten er meget berømt for at være vidne til adskillige anekdoter, der forbinder guvernør Mohamad Ali med magten og mamlukkerne (krigere, for det meste af slavisk, tjerkessisk og hovedsageligt tyrkisk oprindelse, islamiseret og militært uddannet).

Få meter fra denne port kan du se ** Qansuh Abu Saids mausoleum, der er** etableret . På den anden side af gaden fra dette mausoleum ligger Zawiyat Hasan El-Rumy, en almindelig og smukt dekoreret bygning fra 1522.

 • Åbningstider:Dagligt fra kl. 9.30 til 16.30.
 • Entré:Inkluderet i den generelle entré til Citadellet.

10. Burg El Hadid og Burg El Ramla - de to vigtigste tårne i citadellet

Burg El Hadid og Burg El Ramla| ©Khan
Burg El Hadid og Burg El Ramla| ©Khan

Burg El Ramla og Burg El Hadid, eller Sandtårnet og Jerntårnet, ligger i Saladins citadel i Salah Salem, nord for det arkæologiske havemuseum og langs bymuren. Disse tårne blev etableret af El Adel, Salah El Dins søn og efterfølger.

De blev tilføjet som en del af restaureringen af citadellet for at styrke de oprindelige tårne i den nordlige indhegning i 1207. Disse tårne giver dig mulighed for at få et overblik over alle monumenterne i og omkring citadellet, herunder den nordlige kirkegård og Sultan Hasan-moskeen, en af de fineste moskeer i Cairo.

 • Åbningstider:Hver dag fra kl. 9.30 til 16.30.
 • Entré:Inkluderet i den generelle entré til Citadellet.

Entré til citadellet i Kairo

Indgang til citadellet| ©Dan
Indgang til citadellet| ©Dan

Indgangen til Cairo Citadel koster 100 egyptiske pund (LE) pr. person (5,75 euro). Billetter kan kun købes ved indgangen. Der er en sikkerhedskontrol lige efter indgangen. Det er ikke nødvendigt at købe billetter på forhånd eller gå gennem et rejsebureau.

Åbningstider for Cairo Citadel

Fra citadellet| ©Neil Cummings
Fra citadellet| ©Neil Cummings

Cairo Citadel er åbent mandag til søndag fra kl. 9 til 17 hver dag.

Bemærk, at citadellet lukker kl. 15 under ramadanen. Det er også bedst ikke at besøge det om fredagen, da Muhammad Ali-moskeen vil være ret travl på disse dage. Du bør nok også holde dig væk fra middagsheden, især hvis du besøger Cairo om sommeren (især i juli og august), da citadellet bliver til en rigtig ovn på den årstid.

Sådan kommer du til Cairo Citadel

Kørsel i Kairo| ©Darwin Vegher
Kørsel i Kairo| ©Darwin Vegher

Cairo Citadel har tre porte, men det er kun Bab Al-Gebel-porten, der fører dig ind. Der er en stor parkeringsplads foran den (man skal gå et lille stykke op ad en bakke derfra). Man kommer ind via Salah Salem Street, som snor sig rundt om Citadel-bakken.

Den eneste måde at komme derind på er ved at tage en taxa. Der er ingen metrostation i nærheden (vi taler om cirka 5 kilometer!). Jeg kan heller ikke anbefale at gå fra Sultan Hassan Mosque-Madrassa, da du stadig skal gå omkring 2 kilometer.

Det eneste andet alternativ er at booke en bustur i det islamiske Cairo, som også stopper ved Citadellet. Hvis du ikke har noget imod at gå i en gruppe, er det nok det billigste alternativ. Selvom Egypten er sikkert i de fleste turistområder, forstår jeg, at mange turister simpelthen ikke føler sig trygge ved at hyre en taxa, så hvis det er dit tilfælde, har du intet andet valg end at leje en bil eller tage på udflugt fra Kairo.

Tips til at besøge Saladin Citadel

Citadel-komplekset| ©Jorge Láscar
Citadel-komplekset| ©Jorge Láscar

Husk disse tips, når du besøger Saladin-citadellet. Selvom det er generelle tips, er de næsten uundværlige, når man besøger dette magiske stykke historie.

-Citadellet er åbent fra kl . 8 til 17. -Indgangen er gratis, tjek herfor de seneste priser. -Nær Mohammed An Nasir-moskeen er der gratis toiletter, selvom de ansatte forventer et lille drikkepenge, så medbring mønter eller små sedler til drikkepenge.