Kairo på 4 dage: alt det du har brug for at vide

Den mystiske by Cairo er et af de besøg, som alle bør gøre en gang i livet. Du har brug for fire dage til at se alle dens attraktioner og frem for alt til at indfange atmosfæren i gaderne.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

15 minutters læst

Kairo på 4 dage: alt det du har brug for at vide

Cairo | ©Alex GonzalezSeguir

Når du undersøger, hvad du kan lave og se i Cairo, vil du opdage, at den egyptiske hovedstad har meget mere at byde på end pyramiderne og det ekstraordinære museum. Faktisk kan man bruge mange timer alene på sidstnævnte uden at nå at se det hele.

Hvis vi tilføjer det koptiske kvarter, de mange moskeer og andre attraktioner, er konklusionen, at du har brug for mindst fire dage til at se byen. Der er også andre aspekter at tage hensyn til, såsom den kaotiske trafik, som gør enhver rejse meget langsom. Endelig vil disse dage give dig mulighed for at få et indblik i , hvordan livet er i Kairo, og for at slentre afslappet gennem de altid overfyldte gader.

Dag 1: Fra pyramiderne til det egyptiske museum: Cairos store vartegn

Pyramiderne i Giza| ©Hipses
Pyramiderne i Giza| ©Hipses

Den første dag foreslår jeg, at du besøger de vigtigste steder i byen, fra pyramiderne til Khan el Khalili-basaren, via museet og Sfinksen.

Da du endnu ikke er vant til byen og måden at komme rundt på, kan det være en god idé at leje en guidet tur, der inkluderer alle disse steder. Du kan selvfølgelig også gøre det på egen hånd, men så skal du være forberedt på at forhandle med taxachaufførerne om prisen for hver tur.

På den anden side, som jeg altid siger, kræver en rejse en vis fleksibilitet. Hvis man f.eks. ønsker at blive længere et sted, skal man være indstillet på at ændre ruten. På grund af museets størrelse er det meget muligt, at du har lyst til at komme tilbage en anden dag for at afslutte besøget, men det afhænger af dine interesser.

Bliv forbløffet over synet af pyramiderne i Giza

Få monumenter i verden er bedre kendt end pyramiderne i Giza. Som du uden tvivl allerede ved, er de tre store konstruktioner, der skulle tjene som grave for faraoerne, som de er opkaldt efter: Cheops, Chephren og Mykerinos. Dagens første besøg vil være på esplanaden, hvor pyramiderne ligger. Du vil helt sikkert blive imponeret over synet af strukturer, der er mere end 4.500 år gamle.

Ud over at kunne se de tre pyramider udefra i fred og ro, vil du også kunne gå ind i nogle af dem. Mit råd er at gå ind i mindst én af dem, for selv om der ikke er noget indeni, er oplevelsen det hele værd.

Man skal betale for at komme ind mellem kl. 07.00 og 19.30, og det koster ca. 10 euro. Hvis du vil ind i den store pyramide, skal du forberede dig lidt mere, da det koster næsten 20 euro. Det er bedst at booke en tur, hvor de forklarer alt, så du ikke går glip af en eneste detalje.

Joaquíns rejsetip

Kig efter panoramaudsigtspunktet med udsigt over de tre pyramider. Selvom det er en gåtur på 15 minutter, er det det hele værd.

Kom helt tæt på Chephren-dalens tempel

Selvom det er mindre kendt end nabomonumenterne, er det værd at gå et par minutter for at se templet i Chephrendalen. Med sin firkantede plan på 45 meter, tykke mure og skrånende ydre er det et besøg, du vil elske.

Det var skik blandt mange faraoner at bygge et tempel ved siden af den pyramide, der skulle begrave dem. I dette tilfælde ligger bygningen ca. 500 meter fra den store pyramide og forblev begravet i sandet indtil det 19. århundrede, hvilket forklarer dens gode bevaringstilstand.

Det antages, at der var en tunnel, der forbandt templet med pyramiden, selvom der ikke er nogen rester tilbage. Tunnelens funktion er også uklar, men nogle eksperter hævder, at processen med mumificering af faraoen blev udført i disse templer.

Book din tur til pyramiderne i Giza

Sfinksens mysterium

Sfinksen| ©Jorge Láscar
Sfinksen| ©Jorge Láscar

Lige ved siden af pyramiderne ligger en af de mest berømte figurer i verden: Sfinksen. Den er omkring 20 meter høj og lidt over 70 meter lang og forestiller et menneskehoved med en løvekrop.

Selvom der er forskellige teorier, mener man, at den blev bygget omkring 2500 f.Kr. som en del af faraoen Chefrens begravelseskompleks. Dens funktion skulle have været at vogte den egyptiske herskers grav.

Joaquins Traveller Tip

Esplanaden ved Giza kan være ret ubehagelig om sommeren, når den intense varme i kombination med støvet skaber en atmosfære, som er svær at trække vejret i. Hvis man kan tillade sig det, er det bedst at gå meget tidligt om morgenen eller vente med besøget til lige før lukketid.

Frokost i området

Hvis det er tid til frokost, kan du tage en pause og lede efter et sted at spise i nærheden. Desværre er dette ikke det bedste område i byen at finde en god restaurant, så mange foretrækker at medbringe en snack for at genoplade batterierne.

For dem, der foretrækker noget mere formelt (og ikke vil nøjes med pizza fra en vestlig kæde), skal du gå et par minutter. Det mest populære sted er Dar Darak, primært på grund af madens kvalitet. En anden mulighed er Hadaba, men ligesom Hadaba er priserne højere, end hvad du finder andre steder i byen.

Book din tur til pyramiderne i Giza

Lær om Egyptens historie på Cairo Museum

Uden for museet, start på turen| ©a rancid amoeba
Uden for museet, start på turen| ©a rancid amoeba

Efter en intens formiddag med pyramiderne og resten af monumenterne i området er det tid til at tage tilbage til centrum af byen. Hvis du ikke har bestilt en tur, er det bedst at forhandle med en taxachauffør om prisen for turen og altid spørge dit hotel først, hvad det rigtige beløb er.

Det er svært at sige, hvor lang tid man kommer til at bruge på Det Egyptiske Museum i Cairo. Da det åbnede i begyndelsen af 1900-tallet, havde det omkring 12.000 stykker, men i dag har det op til 150.000 genstande. Men husk også på det:

 • Ikke alt er udstillet: på grund af pladsmangel, hvilket er grunden til, at en ny bygning er ved at blive bygget og forventes at åbne meget snart.
 • Tag på en guidet tur: Hvis du er fan af egyptisk kunst, vil det være umuligt at komme ud af museet. Med sine statuer, relieffer, begravelsesgenstande og malerier kan man tilbringe timevis derinde. For at få mest muligt ud af det, kan det være en god idé at booke en guidet tur på museet for at få en eksperts forklaringer.
 • Tutankhamon-rummet: Dette er et af de vigtigste rum (med et separat gebyr), hvor du finder de skatte, der blev fundet i hans grav, sammen med "mumierummet", med resterne af flere af de vigtigste faraoer.

Der kan komme et tidspunkt, hvor man bliver lidt overvældet af antallet af genstande på museet. Da jeg var der, besluttede jeg at stoppe på det tidspunkt og komme tilbage en anden eftermiddag for at afslutte besøget. Det er noget, du kan gøre, hvis du føler, at det er den bedste måde at nyde udstillingen på.

Book din tur til Det Egyptiske Museum i Kairo

Få en drink i Zamalek-kvarteret

I betragtning af museets størrelse og frem for alt mængden af ting, der er at se derinde, kan jeg forsikre dig om, at du bare vil slappe af, når du går derfra. Mit forslag er, at du tager til det sidste punkt på turen: Zamalek-kvarteret. Dette område ligger på Gezira-øen i Nilen og betragtes som et af de mest velhavende i byen.

For at komme dertil skal du bare krydse en af de tre broer, der forbinder det med resten af byen, selvom den tætteste og mest interessante er den, der hedder Qasr Al Nil.

 • Spisesteder: I Zamalek finder du mange spisesteder, både traditionelle og mere vestlige restauranter. Blandt de førstnævnte kan du prøve Abou Elsid (Amman Square) eller Egyptian Nights (Saray El Gezira Street), mens de sidstnævnte omfatter O'S Pasta (26 July Street) og JW Steakhouse Restaurant (Saray El Gezira Street).
 • Hvor kan man få en drink: Når du er færdig med at spise, anbefaler jeg, at du vælger en af barerne i området, enten en traditionel udendørsbar eller en bar i mere europæisk stil. Forinden bør du tage dig tid til at se operahuset, et af den egyptiske hovedstads kulturelle centre. Hvis du har lyst til en drink, kan du finde en række steder i dette kvarter, omend inde på de store hoteller. De mest berømte er Harry's Bar på Marriott Hotel og The Place i nærheden af Al Gezira Sheraton Hotel. Førstnævnte har karaoke og live jazz, mens sidstnævnte skylder sin berømmelse til sin store terrasse med udsigt over Nilen.

Book din tur til det egyptiske museum i Cairo

Dag 2: Fra antikken i Memphis og Saqqara til det moderne Kairo på Tahrir-pladsen

På rundtur i Memphis| ©Javier MoWy
På rundtur i Memphis| ©Javier MoWy

På andendagen begynder programmet med en halvdagsudflugt til udkanten af Cairo, nærmere bestemt Memphis og Saqqara. Bagefter foreslår jeg, at du indtager noget af byens mere moderne atmosfære og slutter dagen med et fantastisk krydstogt på Nilen, inklusive middag og et show.

Memphis: Faraoernes gamle hovedstad

Først og fremmest er det meget vanskeligt at gennemføre dette besøg på egen hånd. Hvis du ikke har lyst til at forhandle med en taxachauffør om en halvdagsudflugt, er det bedst at leje en guidet tur, der tager dig til både Memphis og Saqqara. På den måde har du også en guide til rådighed, som kan forklare dig alt, hvad du ser.

Memphis, 19 km fra Cairo, var en af verdens vigtigste byer indtil 2250 f.Kr. Faraoer blev kronet i dens templer, og under Mellemste Rige blev den betragtet som samlingspunktet mellem Øvre og Nedre Egypten.

Hovedstaden blev først flyttet til Theben, og lidt efter lidt blev Memphis affolket til det punkt, hvor en del af dens bygninger blev demonteret for at bruge materialet i Cairos konstruktioner. Det mest slående, du kan se, er den store 13 meter høje statue af Ramses II, en ægte perle. Interessant er også den såkaldte Alabastersfinks, som er skåret ud af et enkelt stykke alabast og måler 4 meter i højden og 7 meter i længden.

Vidundere i Saqqara

Højdepunktet på denne halvdagstur er uden tvivl Saqqara. Mange hævder, at denne by var begyndelsen på den egyptiske civilisations pragt. Et navn skiller sig ud blandt dens bygherrer: Imhotep, måske historiens første arkitekt og ingeniør.

Når du ankommer med en tur, kan du komme ind på stedet med din bil, noget der er meget velkomment, når varmen er på. Ellers må man gå fra parkeringspladsen til monumenterne.

I den arkæologiske zone, som dækker 9 kvadratkilometer, skiller følgende levn sig ud:

 • Zosers trinpyramide: bygget af Imhotep omkring 2630 f.Kr. og er det vigtigste sted i komplekset. Den var beregnet til at begrave farao Zoser. Den er 60 meter høj, og man mener, at den var kimen til opførelsen af resten af pyramiderne i Egypten.
 • Mererukas grav: Selvom den er mindre berømt, er denne grav den, der er i bedst stand i hele Saqqara-komplekset. Det er værd at gå indenfor og lytte til guidens historier, der er gemt i de 17 rum og 4 lagerrum.
 • Teti pyramiden: Denne pyramide er også et besøg værd. På væggene kan du se adskillige hieroglyffer, men du får brug for guidens hjælp til at forstå deres betydning.

Book din udflugt til Memphis og Saqqara

Spadseretur i og omkring Tahrir

Tahrir-pladsen| ©France-Presse
Tahrir-pladsen| ©France-Presse

Når vi vender tilbage fra Saqqara, måske trætte, fortsætter turen til et helt andet område: Tahrir-pladsen. Man kan ikke påstå, at dette er det mest moderne område i Cairo, men atmosfæren er helt anderledes end den, du måske har set i Khan el Khalili.

Dette område har tendens til at være meget travlt, især med unge mennesker. Hvis du vil slappe af, er det bedst at finde en café og få en kop te eller en sodavand.

Bagefter kan du slentre rundt i området. Du vil opdage, at gaderne, der fører væk fra pladsen, er fyldt med butikker og spisesteder, men hvis du foretrækker det, kan du også gå ned til Nilens bred og gå langs den.

Kryds Qasr al-Nil-broen

Et nærliggende sted, hvor cairenerne samles for at se solnedgangen, er Qasr al Nil-broen. Selvom du ikke har tid til at vente til da, er det værd at krydse den for at komme til Cairo Tower, et gammelt telekommunikationstårn dækket af en slags gitterværk.

På toppen af tårnet er der et udsigtspunkt, hvorfra man har en fantastisk udsigt over byen. Hvis du har lyst, kan du gå op og tilbringe lidt tid der, før du fortsætter din tur.

Gå ikke glip af et nilkrydstogt

Uden Nilen ville den egyptiske civilisation aldrig have blomstret. Vigtigheden af denne store vandkilde er fundamental for landet, og den er stadig et vigtigt element, der forbinder det fra nord til syd. For at hylde den foreslår jeg, at du afslutter denne anden dag med et kort krydstogt på Nilen, inklusive middag og et show.

Du går ombord ved solnedgang på en kort tur rundt i byen, mens solen går ned. Fra vandet vil du få et anderledes syn på nogle af Kairos monumenter, der er smukt oplyst om natten.

Hvis du som sagt har valgt muligheden med middag, vil du kunne prøve nogle af specialiteterne i den velsmagende egyptiske mad. Derudover er det ret almindeligt, at disse ture bliver oplivet af et show, især mavedans eller levende traditionel musik.

Book et krydstogt på Nilen

Dag 3: Det koptiske kvarter, Saladin-citadellet og pyramidernes natteshow

Koptisk museum| ©Djehouty
Koptisk museum| ©Djehouty

Tro ikke, at du med disse to første dage har set det meste af Cairo. Faktisk er turen på denne tredje dag ret intens.

Selvom den fokuserer på to specifikke områder (det koptiske kvarter og Saladin-citadellet), vil besøget i hvert af dem tage dig flere timer. Jeg råder dig til at starte ret tidligt om morgenen, så du har tid til at se det hele.

Besøg de imponerende kirker i det koptiske kvarter

Selvom den egyptiske befolkning overvejende er muslimsk, er der en betydelig kristen minoritet i landet : kopterne. I Cairo er de samlet i det samme kvarter, som er kendt for sine mange kirker og klostre.

I det koptiske kvarter kan du desuden se byens ældste kirke, moské og synagoge.

Du kan besøge dem på egen hånd ved en af de to indgange til kvarteret, men du kan også hyre en guide til at forklare områdets interessante historie.

Som du kan læse mere om i denne artikel om, hvad du skal se i det koptiske kvarter, er her de mest interessante steder at besøge:

 • Koptisk Museum: huser kunstværker, der går tilbage til kristendommens begyndelse i Egypten og op til islams ankomst.
 • Denhængende kirke: Den hedder officielt Mariakirken og har fået sit kælenavn, fordi den blev bygget over den sydlige port i den gamle romerske fæstning. Indenfor kan du se 13 søjler, der repræsenterer Kristus og apostlene.
 • Detgræsk-ortodokse kloster og Sankt Georgs Kirke: Martyren Sankt Georg, der blev henrettet af det romerske imperium, er en af de mest ærede blandt kopterne.
 • Church of St. Sergius and St. Bacchus: Dette er den ældste kirke i nabolaget. Selvom den blev bygget i det 4. århundrede, indeholder den søjler, der går tilbage til det 4. århundrede. Det er en af de mest besøgte kirker af troende, da det er stedet, hvor den hellige familie ifølge kopterne gemte sig under deres flugt til Egypten.
 • Amr Ibn Al As-moskeen: den ældste moske i Egypten. Den blev bygget i 642 e.Kr. af den mand, der erobrede landet til islam.
 • Ben Ezra-synagogen: opført i det 9. århundrede på stedet for en tidligere kirke, var denne synagoge ifølge traditionen det sted, hvor Jeremias samlede jøderne i det 6. århundrede efter ødelæggelsen af templet i Jerusalem.

Bemærk, at der er gratis adgang til religiøse templer, uanset trosretning, men at der normalt skal gives en lille donation til deres vedligeholdelse.

Book en rundvisning i det koptiske kvarter

Skønheden i Saladins Citadel

Indgang til citadellet| ©Dan
Indgang til citadellet| ©Dan

Efter en bid mad er næste stop på turen Saladins Citadel, et spektakulært fæstningsværk, hvor man kan besøge flere moskeer, museer og andre attraktioner.

Citadellet blev, som navnet antyder, bygget i 1176 af Saladin. Formålet var at sikre et godt forsvar mod korsfarerne. Senere fungerede komplekset som residens for landets ledere i mere end syv århundreder.

Som du kan se i denne artikel om, hvad man kan se i citadellet, er der mange steder at stoppe, selvom du skal huske på, at det lukker omkring kl. 17.00. Her er de vigtigste.

 • Gawhara-paladset: Denne bygning ligger lige ved indgangen og huser i dag et interessant museum.
 • Alabaster-moskeen: Denne moske er også kendt under navnet på den egyptiske hersker, hvis grav er indeni, Mohammed Ali. Templet blev færdiggjort i 1848, og dets kupler i osmannisk stil er virkelig fantastiske.
 • Udsigtspunkt: På politimuseets terrasse er der et imponerende udsigtspunkt, hvorfra man endda kan se pyramiderne i Giza. Et must-see.
 • Sultan Hassan-moskeen: Med sine 8.000 kvadratmeter og en 68 meter høj minaret er denne moske fra det 14. århundrede en af de vigtigste islamiske konstruktioner i verden.

Joaquíns rejsetip

Hvis du rejser til Kairo om sommeren, må du ikke gå glip af de koncerter, der arrangeres inde i Citadellet.

En god måde at afslutte dagen på: lyd- og lysshow ved pyramiderne

Medmindre du bestiller en tur, der inkluderer transport til pyramideområdet om aftenen, skal du selv finde en taxa og forhandle om prisen. Men oplevelsen er det hele værd.

Med tre forskellige sessioner, der starter kl. 19.30, kan du booke en tur for at se lyd- og lyss howet ved pyramiderne er en af de oplevelser, som alle bør opleve på et tidspunkt. Laserstråler projiceres op på monumenterne og sandet og skaber en virkelig imponerende effekt.

Samtidig fortæller sfinksens stemme forskellige fakta om Egyptens historie og selve konstruktionen af pyramiderne.

Book en tur med pyramidernes lyd- og lysshow

Dag 4: Fra De Dødes By går vi på opdagelse i Cairo om natten, hvor vi passerer gennem det islamiske kvarter

I de dødes by| ©Dennis Jarvis
I de dødes by| ©Dennis Jarvis

Den sidste dag på turen, hvor man er træt i kroppen, vil heller ikke være alt for afslappet. Så den starter med et besøg, som, jeg advarer dig, ikke er for alle, da den fattigdom, der kan ses i De Dødes By, kan chokere mere end én person.

Bagefter er der ikke noget bedre end en lang gåtur gennem det islamiske kvarter for at ende med at lære en anden side af byen at kende: dens natteliv i et af dens mest velhavende områder.

Det imponerende besøg i De Dødes By

I modsætning til andre områder i Cairo er det næsten nødvendigt at leje en guidet tur for at lære kvarterets karakteristika at kende. Selvom turisterne for længst er begyndt at besøge De Dødes By, er det stadig bedst at gå ind med en guide, som kan hjælpe med at sikre, at alt går glat.

De Dødes By ligger på en kirkegård, men en kirkegård, hvor de eneste indbyggere ikke er de døde. I dag deler de levende og de døde det 7 kvadratkilometer store slumområde. Husene er små og har ofte sandede gårdspladser med gamle grave. Elektricitet og rindende vand glimrer ved deres fravær, og de største huse er dem, der drager fordel af de store panteoner.

Turismens indtog har dog ført til åbningen af mange caféer og butikker, hvor man kan købe alle slags varer.

Book en rundtur i De Dødes By

Det bedste sted at møde Cairos indbyggere: det islamiske kvarter

Moskeen i det islamiske kvarter| ©Nathasha
Moskeen i det islamiske kvarter| ©Nathasha

Når du vender tilbage fra De Dødes By, stadig med chokket i kroppen, er der ikke noget bedre sted at komme sig end det islamiske kvarter i Cairo. Ud over de monumenter, du vil kunne se, er dette område kendetegnet ved det liv, der summer i gaderne. Det er uden tvivl byens egentlige hjerte.

Det bedste, du kan gøre, er at vandre rundt i gaderne, men for at give dig en idé om, hvad du kan se, er her et par anbefalinger:

 • Midan Al Hussein Square: ligger mellem Al Azhar-moskeen og Sayyidna Al Hussein-moskeen, de to vigtigste moskeer i kvarteret. Den er fuld af terrasser, hvor turister og lokale deler pladsen.
 • Al Azhar Park: en rigtig oase midt i et af de mest befolkede områder i hovedstaden. Hvis du har tid, så gå en tur for at se springvandene og den fantastiske vegetation.
 • Tentmakers Bazaar: det perfekte sted, hvis du vil købe tæpper, tæpper eller gobeliner.
 • Al Muizz Street: Denne en kilometer lange gågade er en af de mest stemningsfulde i byen. Den er også hjemsted for et stort antal moskeer og historiske bygninger.
 • Qalawun Madrasa og Mausoleum: et af de vigtigste monumenter i området.

Dette er selvfølgelig kun en lille del af områdets attraktioner, men det ville være umuligt at nævne dem alle. Jeg opfordrer dig til at opdage dem på din gåtur og stoppe op og få en drink på en terrasse fra tid til anden.

Se et af islams helligste steder: Al Azhar-moskeen

Denne moské (som også har et universitet) blev grundlagt i 970 e.Kr. og er det religiøse centrum for sunni-islam.

Du vil bemærke tilstedeværelsen af flere forskellige arkitektoniske stilarter i bygningen, hvilket giver det hele en mærkelig skønhed.

Book en rundtur i Kairos centrum

Begynd med at opdage byens sjæl i Khan el Khalili.

Khan El Khalili-markedet| ©MohammedKhan12
Khan El Khalili-markedet| ©MohammedKhan12

Næsten ved siden af Al Azhar-moskeen ligger Khan el Khalili, som er mere end bare en stor bazar, hvor turister kommer for at købe souvenirs. Dens labyrintiske gyder er det ideelle sted at få et glimt af byens sjæl, især efter mørkets frembrud.

Du skal ikke bekymre dig for meget om tidspunktet, for Khan el Khalili er bedst, når solen går ned.

 • Når du ankommer, er det bedst at begynde at vandre rundt og kigge på butikkerne. På et bestemt tidspunkt tændes de traditionelle metallanterner, som giver området en endnu mere spektakulær atmosfære.
 • På din tur må du ikke gå glip af nogle af de moskeer, der er bygget i området, samt de værksteder, hvor håndværkere arbejder.
 • Når du har fået nok, kan du finde en plads på Fishawi eller Mirror Café, som ligger på den ene side af markedet.
 • Det er en af de mest populære caféer i byen og et godt sted at slappe af et stykke tid.
 • Bagefter er det bedst at gå tilbage til Al-Muizz Street for at finde et sted at spise, før man går til ro.

Book din tur til Cairo Bazaar