10 ting at lave i Kairo i december

Det er altid en god idé at rejse til Cairo i december. De gode temperaturer og de planer, vi kan lægge, gør det til en af de bedste måneder at besøge Egyptens hovedstad.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

8 minutters læst

10 ting at lave i Kairo i december

Cairo | ©Sherif Moharram

Sammen med januar er december den koldeste måned på året i Egypten. Selvom kulde i dette land er relativt, og i dette tilfælde falder termometrene ikke under 10 grader. I stedet for kulde finder vi et mildt klima, der er meget mere behageligt at se alt, hvad Kairo har at byde på, uden den søvndyssende varme, der plager byen det meste af året.

Hvilke andre fordele er der ved at besøge Kairo i december? Det vil du finde ud af i dette indlæg, selvom det er en travl turistsæson.

1. Gå ikke glip af det egyptiske museum

Uden for museet, starten på turen| ©a rancid amoeba
Uden for museet, starten på turen| ©a rancid amoeba

Den 25. december har haft mange betydninger gennem historien, også i Egyptens historie. De gamle egyptere fejrede på denne dag fødslen af nogle af deres guder, især guden Osiris. Horus fejres også i slutningen af december.

Det egyptiske museum i Cairo udnytter disse datoer til at afholde særlige udstillinger, der forklarer betydningen af disse datoer. Det er en enestående mulighed for at besøge dette museum, der huser nogle af de vigtigste egyptiske genstande, såsom Tutankhamons skat.

Book en udflugt til det egyptiske museum

2. Tag på krydstogt på Nilen på den bedste tid af året

Krydstogt på Nilen| ©Ana Paula Hirama
Krydstogt på Nilen| ©Ana Paula Hirama

En af de mest populære aktiviteter i Cairo er et krydstogt på Nilen. Det er den største flod i Afrika og den næststørste i verden. På dens bredder ligger de vigtigste arkæologiske steder og byer i landet, og Cairo er dens vigtigste havn.

Derfor afgår der krydstogter fra Cairo hver dag, og der er størst efterspørgsel i december. Det skyldes især de gode temperaturer og juleferien i Europa. Hvis du rejser til Cairo og har et par dage til overs, må du ikke gå glip af muligheden for at sejle på Nilen, som de gamle faraoer gjorde det.

Book et krydstogt på Nilen

3. Nyd en kameltur gennem pyramiderne

Solnedgang ved pyramiderne i Giza| ©Kyle Taylor
Solnedgang ved pyramiderne i Giza| ©Kyle Taylor

Om sommeren eller foråret er varmen ofte uudholdelig, hvilket fratager os visse oplevelser. For eksempel en kameltur gennem pyramiderne. Da december er en af de varmeste perioder på året, er det et godt tidspunkt at gøre det på. Det er en meget populær og sjov aktivitet, der normalt foregår som en del af en tur ved foden af pyramiderne i Giza ved solnedgang.

Fra omkring 30 euro kan du gøre det og tilføje denne unikke oplevelse til din rejse. Der er ture på op til 4 timer, men der er flere muligheder at vælge imellem. Temperaturerne og solnedgangene i december er også ideelle til en kameltur.

Book en tur på kamel

4. Nyd pyramidernes lysshow om natten.

Pyramidernes natlige lysshow| ©Carmen
Pyramidernes natlige lysshow| ©Carmen

Der er mange måder at nyde pyramiderne i Giza på, og en af dem er gennem det natlige lyss how, der finder sted over pyramiderne. I december er det på grund af det store antal turister næsten hver aften, så der er masser af muligheder for at se det.

Showet består i at projicere en kombination af lys og lyd på pyramiderne i Giza til glæde for publikum. Det er normalt dyrt at se dem helt nede ved foden af sammentrækningerne, men man kan også se dem på afstand fra nogle dele af byen. Det er en visuel oplevelse, som jeg anbefaler 100% og næsten et must for en aften ude i Cairo.

Book billetter til pyramideshowet

5. Besøg det koptiske kvarter i den bedste måned på året

Cairos koptiske kirkegård| ©Stefan Geens
Cairos koptiske kirkegård| ©Stefan Geens

Da kun 10% af Kairos befolkning er kristne, er julefejringer i Kairo sjældne. Men der er især ét kvarter, hvor julen har en særlig betydning. Det er det koptiske kvarter, hvor Jesu familie ifølge Bibelen søgte tilflugt, da de blev tvunget til at gå i eksil i Egypten. Det er grunden til, at der afholdes visse festligheder i dette kvarter i julen.

Det er den perfekte måned at slentre gennem gaderne, hvor forskellige kulturer og religioner eksisterer side om side, såsom koptisk kristendom, jødedom og islam. Da det er juletid, er det et godt tidspunkt at besøge nogle af de kirker, hvis historier er knyttet til disse datoer. De vigtigste er listet nedenfor.

6. Oplev kirken for de hellige Sergius og Bacchus

Kirken for de hellige Sergius og Bacchus| ©fusion-of-horizons
Kirken for de hellige Sergius og Bacchus| ©fusion-of-horizons

Med julens religiøse baggrund er det interessant at lære de steder at kende, som er knyttet til dens hovedpersoner. Den første af disse er kirken for de hellige Sergius og Bacchus, som ifølge traditionen blev bygget på det sted, hvor den hellige familie boede under deres ophold i Egypten. Den er dog opkaldt efter to hellige martyrer, som var romerske soldater, og hvis relikvier opbevares i kirken.

Ud over religion og historie er kirken et besøg værd på grund af sin unikke arkitektur og skønhed. Desuden afholdes der særlige koptisk-kristne fester i december, som mildest talt er et syn for guder i en næsten helt islamisk by. Ved siden af kirken er der også et koptisk museum, hvor man kan lære om denne religiøse bevægelses særlige kendetegn.

7. Oplev den hængende kirke, den mest kuriøse kirke i Cairo

Den hængende kirke| ©FalafelandChips
Den hængende kirke| ©FalafelandChips

Når vi fortsætter vores tur til de koptiske kristnes tilbedelsessteder, støder vi på Den Hængende Kirke. Det er den ældste og mest besynderlige kirke i Kairo, da den er bygget på toppen af et af de tårne, der gav adgang til fæstningen. Derfor er man nødt til at gå op ad en lang trappe for at nå den.

Templet er dedikeret til Jomfru Maria, da hun ifølge legenden viste sig på det samme sted, hvor kirken blev bygget. Det er derfor et pilgrimssted for koptiske kristne, og der afholdes særlige festligheder i december op til den koptiske julefest.

8. Juleshopping i Cairos basarer og markeder

Khan el Khalili om natten| ©jing0423
Khan el Khalili om natten| ©jing0423

Selv om Cairo ikke fejrer jul, er der mange måder at udnytte byens tilbud på for at fejre højtiden. En af dem er at udnytte dit ophold i hovedstaden til at gå på markeder og basarer, hvor du kan finde originale gaver til højtiden.

Det største marked er Khan El Khalili. Dette marked anses for at være det vigtigste i Cairo og i Østen på grund af dets størrelse og mangfoldighed. Du kan finde gaver som smykker, kunsthåndværk, parfume og mange andre ting, der er karakteristiske for Egypten. Du kan være sikker på at finde den perfekte julegave til dine venner eller familie. Vær dog forberedt på at prutte med butiksindehaverne.

9. Deltag i Cairo International Film Festival

Nyd filmfestivalen| ©Tima Miroshnichenko
Nyd filmfestivalen| ©Tima Miroshnichenko

CairoInternational Film Festival er en af de begivenheder, man helst ikke må gå glip af, hvis man kan. Den har kun været afholdt i december måned hvert år siden 1976, og den var den første af sin slags i Mellemøsten. Takket være dette og i årenes løb er den blevet en kulturel reference, og i dag har den international relevans.

Den afholdes i begyndelsen af december, og i mere end 10 dage er der filmvisninger og begivenheder relateret til film. Det meste af festivalen er åben for offentligheden, og det er værd at melde sig til nogle af aktiviteterne eller bare opleve stemningen omkring denne filmfestival.

10. Smag typisk koptisk kristen julemad

Ghryba-kiks| ©BakeitFun Company
Ghryba-kiks| ©BakeitFun Company

Det koptiske samfund har sine egne juletraditioner. For eksempel har de deres egen julemand kaldet Baba Noel, og juledag for dem er den 7. januar. Men det mest karakteristiske træk er uden tvivl deres køkken. I hele december holder kopterne faste, men restauranterne i det koptiske kvarter benytter lejligheden til at tilbyde besøgende deres typiske koptiske juleretter.

At smage disse og andre retter er en aktivitet, der kun kan nydes på denne tid af året, og det er umagen værd. Den klassiske menu består af to retter:

  • En sød ret kaldet Kahk el Eid, som består af runde småkager dækket af flormelis og fyldt med valnødder, pistacienødder eller dadler, som regel ledsaget af te.
  • Og en salt juleret kendt som Fatteh lavet af ris, brød, kød og fyldte drueblade.

Temperaturer i Cairo i december

Solnedgang på Nilen| ©Ennio
Solnedgang på Nilen| ©Ennio

Selvom december er den næstkoldeste måned på året efter januar, gælder det, vi mener med kulde, ikke rigtig for Cairos vinter. Faktisk svarer temperaturerne i denne måned til foråret i nogle europæiske lande. Højeste temperaturer overstiger sjældent 25 grader celsius, og laveste temperaturer falder sjældent til under 10 grader celsius**. Inden for dette interval er temperaturerne køligst i slutningen af december.

Himlen er klar næsten hver dag, og det regner sjældent, selvom december er den vådeste måned på året. Men lad os ikke glemme, at vi er i Egypten. Alt i alt er det tydeligt, at vejret i december er meget behageligt, og jeg vil mene, at det er perfekt til at udforske Cairo.

Turiststrømmen og priserne i Kairo i december

Gaderne i Kairo| ©ASaber91
Gaderne i Kairo| ©ASaber91

December er højsæson for turister i Kairo. Det skyldes primært vejret og juleferien i de europæiske lande. Lægger man de to ting sammen, får man en by fuld af turister, med lange køer ved monumenter og seværdigheder og næsten fuldt bookede hoteller. Det er især mærkbart ved turisthotspots som pyramiderne i Giza.

Den store efterspørgsel betyder også højere priser. Hotellerne tager højsæsonpriser, og det er sværere at finde overnatning. Det er derfor, jeg altid råder dig til at planlægge og booke din rejse til Kairo i december så tidligt som muligt. Den store tilstrømning af turister er ulempen ved at besøge byen på dette tidspunkt, men det opvejes af perfekte temperaturer og en vidunderlig festlig atmosfære.

Hvad skal man pakke for at besøge Kairo i december?

Bagage| ©nappy
Bagage| ©nappy

En af de største bekymringer ved at rejse til Kairo er, hvad man skal pakke i sin kuffert i en måned som december. Selvom vi allerede har besvaret spørgsmålet om, hvorvidt det er varmt eller koldt i dette indlæg, får du her et overblik over, hvad du skal pakke til din rejse til Kairo i december:

  • Temperaturerne er milde, men ikke varme, så det er bedst at pakke let, tyndt tøj.
  • Om natten falder termometeret en hel del, så glem ikke at pakke en jakke og noget varmere tøj.
  • Da Cairo i høj grad er en islamisk by, og der er mange moskeer, du gerne vil besøge, skal du undgå tanktoppe eller nederdele. For kvinder er det tilrådeligt at medbringe et tørklæde til at dække håret.
  • Hav altid dit pas med dig, da du kan blive bedt om det ved forskellige sikkerhedskontroller.
  • Fodtøj er vigtigt, da du kommer til at gå i mange timer. Så prioritér komfort. Sandaler er ikke obligatoriske på denne tid af året.