Athen om 3 dage: en guidebog til at få mest muligt ud af dit besøg

Lær vuggen for den vestlige civilisation at kende på tre dage? Selv om tiden kan synes knap, er det muligt. Tag med mig på denne rejse for at finde ud af, hvordan...

Rocio Biagetti

Rocio Biagetti

11 minutters læst

Athen om 3 dage: en guidebog til at få mest muligt ud af dit besøg

Athen | ©Spencer Davis

Athen er utvivlsomt en af Europas mest historiske hovedstæder og et af de mest attraktive steder at besøge i Europa. Besøg arkæologiske museer, tag på dagsture til de græske øer, smag på lækker traditionel mad og meget mere!

Hvis du ønsker at starte dit tre-dages ophold i Athen med det rigtige udgangspunkt, anbefaler jeg, at du, inden du ankommer til Athens lufthavn, tjekker de bedste måder at komme fra lufthavnen til dit hotel på. På den måde undgår du de lange køer for at få en taxa, og du kan vælge den løsning, der passer bedst til din lomme.

Følg mig, og jeg vil fortælle dig den ideelle rejseplan, så du kan deltage i de bedste aktiviteter i Athen og ikke spilde et eneste minut af dit ophold. Lad os komme i gang!

Dag 1: Start din rejse med et besøg på Akropolis og det historiske centrum af Athen

Akropolis på cykel| ©Maria Eugenia
Akropolis på cykel| ©Maria Eugenia

Hvem har ikke drømt om at se Parthenon på Akropolis og få taget et billede af den? Få mest muligt ud af din første dag i Athen, og besøg Parthenon og kvartererne i det historiske centrum. Ruten er udformet, så du kan gøre det hele til fods.

Akropolis i Athen

Der er ingen bedre måde at starte din første dag i den græske hovedstad på end at besøge den mytiske Atheniske Akropolis. Akropolis ligger på toppen af Athen og kan ses fra alle steder i byen. Ved dette monument kan du se det berømte Parthenon blandt andre historiske templer.

For at komme ind skal du købe din billet til Akropolis. Du kan købe den på forhånd online og undgå de lange køer ved billetkontorerne. Men hvis du er passioneret omkring græsk historie og mytologi, er mit råd at leje en tur til Akropolis, som inkluderer adgangsbilletten og en professionel guide på engelsk, så du ikke går glip af nogen detaljer på denne rejse.

Rocio's Rejsetips

For at komme ind på Akropolis anbefaler jeg den sydlige indgang. Du undgår menneskemængderne ved den vestlige indgang til monumentet.

Om sommeren er portene til Akropolis åbne fra kl. 08.00 til 18.00 og om vinteren fra kl. 07.00 til 17.00. Hvis du har besluttet at rejse til Athen om sommeren, anbefaler jeg, at du starter din tur tidligt om morgenen, da temperaturen normalt er højere end i Athen om vinteren, og det tager normalt 2-3 timer at besøge denne seværdighed.

Ah! Jeg glemte... voksne over 65 år, børn fra 0 til 5 år og studerende fra EU under 25 år har gratis adgang til Akropolis mod fremvisning af de tilsvarende certifikater.

Akropolis-tur

Areopagus

Hvis du startede din Akropolis-tur kl. 8 om morgenen, skulle du være færdig kl. 11 om morgenen. Du har stadig et stop tilbage inden frokost, og et besøg på Areopagus er den perfekte plan.

Når du går ned ad denne bakke, som ligger få meter vest for Akropolis, kan du beundre det utrolige landskab, herunder den antikke agora. Hvis du er træt, kan du hvile dig et øjeblik her og tage de perfekte billeder til din Instagram.

Areopagus er også af stor historisk værdi. Det var her, Athens råd mødtes, som fastlagde byens regler og dømte de personer, der var anklaget for de alvorligste forbrydelser.

Plaka

Når vi går ned mod syd for Areopagus, kommer vi til byens historiske centrum, den populære bydel Plaka. Det anses for at være Athens ældste kvarter og er uden tvivl det kvarter, der fascinerer turisterne mest. Når du går gennem de smalle gader i Plaka, vil du bemærke, at husenes facader ser ud til at være frosset i tiden. De er præget af den neoklassiske stil fra det 19. århundrede.

I Plaka kan du bl.a. sætte dig ned til et lækkert athensk måltid og genoplade dine batterier, så du kan fortsætte din rejse. Dette kvarter er et af de foretrukne steder for dem, der ønsker at tage på en græsk madtur.

Selv om der er mange forskellige restauranter, hvor man kan spise frokost, og nogle er mere budgetvenlige end andre, vil jeg ved denne lejlighed anbefale en bestemt restaurant, nemlig Daphne's Restaurant. Den ligger på Lisokratous Street 4 og er en af de mest berømte restauranter i Athen og en af de bedst anmeldte.

Gennemsnitsprisen for hovedretter er 7 euro. Hvis du vælger denne mulighed, anbefaler jeg, at du reserverer på forhånd, da de har tendens til at arbejde med maksimal kapacitet. Det kan du gøre via deres websted, deres officielle sociale netværk eller ved at ringe til dem.

Monastiraki

Monastiraki-kvarteret| ©Barcex
Monastiraki-kvarteret| ©Barcex

Når du har spist din frokost på Daphne's Restaurant eller et andet sted, og du har en fuld mave og et glad hjerte, kan du fortsætte din første dag i Athen ved at besøge Monastiraki-kvarteret.

Dette kvarter, der ligger ved siden af Plaka, er et godt sted at købe en souvenir fra din tid i Grækenland. Monastiraki er kendetegnet ved at være et af byens vigtigste shoppingområder. Monastiraki loppemarked ligger på hovedtorvet, som har samme navn som kvarteret.

I de boder, der udgør loppemarkedet, kan du finde alle mulige ting, og når jeg siger alt, mener jeg bogstaveligt talt alt: fra bøger om det antikke Grækenland til fodboldtrøjer fra de største Athen-klubber. Ud fra min egen erfaring anbefaler jeg, at du forhandler prisen med sælgeren, før du køber noget. Det er en meget almindelig praksis på dette marked, og du kan få gode priser for ægte ædelstene.

Tzistarakis-moskeen

Men det er ikke kun køb og salg i Monastiraki. Hvis du ikke var begejstret for de gode tilbud i boderne på pladsen, eller hvis du har købt noget, men gerne vil lære mere om Athens historie, kan du besøge Tzistarakis-moskeen.

Du kan komme dertil til fods, da den ligger ved siden af Monastiraki-pladsen. Den blev bygget i 1759 af Athens daværende guvernør, Mustapha Agha Tzistarakis, og er et tydeligt eksempel på den tyrkiske indflydelse på byens kultur.

Den blev bygget oven på gamle bybygninger og en søjle, som guvernør Tzistarakis havde knækket fra Zeus' tempel til brug for moskeen. Dette faldt sammen med et udbrud af pest i Athen, hvilket er grunden til, at folk tror, at Tzistarakis' tempel er under en forbandelse. I dag huser det museet for græsk folkekunst.

Hadrians bibliotek

Dette bibliotek ligger under Tzistarakis-moskeen og er uden tvivl et af de mest symbolske steder at besøge i Athen. Den blev bygget af den romerske kejser Hadrianus i 132 e.Kr. Ifølge dokumenter var den omgivet af 100 søjler og var ca. 120 meter lang og 80 meter bred.

I oldtiden blev dette sted ud over at opbevare Hadrians gigantiske samling af bøger også brugt af filosoffer til at samles for at læse, holde foredrag og meditere over intellektuelle emner.

I årenes løb og under forskellige regeringer er bibliotekets oprindelige konstruktion blevet ændret, og i dag ligner det ikke meget det oprindelige bibliotek. Ikke desto mindre er det et godt sted at besøge, fordi ruinerne stadig indeholder en stor del af Athenes historie og vestlig kultur.

Museum for græske folkeinstrumenter

Ca. 130 meter fra Hadrians bibliotek, på Diogenous Street, ligger museet for græske populære instrumenter. Dit sidste stop for i dag.

Hvis du brænder for musik, vil et besøg på dette museum fascinere dig. Det rummer en samling af 1200 græske strenge-, blæse- og slaginstrumenter. Nogle af dem er op til 5.000 år gamle.

Og for at du kan høre, hvordan de lyder, findes der hovedtelefoner, som gengiver lyden af de forskellige typer instrumenter. Fremragende!

Der er gratis adgang, og besøget tager ikke lang tid. Det er en god måde at afslutte din første dag i Athen på.

Dag 2: Besøg Syntagma-pladsen, det nationale arkæologiske museum, Panathinaiko-stadionet og meget mere!

Syntagmatos-pladsen| ©Άργος
Syntagmatos-pladsen| ©Άργος

Da én dag ikke er nok til at få et indgående kendskab til Grækenlands historie og dets mange attraktioner, har denne anden dag til formål at uddybe turen fra den første dag og vise dig andre vigtige steder, som du ikke må gå glip af.

Panathinaiko Stadion

Rejseplanen for den anden dag i Athen starter ved det mytiske Panathinaiko-stadion. Det ligger på Vasileos Konstantinous-gaden i Pangrati-kvarteret.

Panathinaiko er det eneste sportsstadion i verden, der er lavet udelukkende af hvid marmor i form af et U. Det blev bygget i 329 f.Kr. på ordre af Lycurgus af Sparta, selv om det senere blev renoveret flere gange.

Det er også verdensberømt for at være det officielle sted for de første moderne olympiske lege, der blev afholdt i Athen i 1896. Jeg anbefaler, at du medbringer dit kamera og tager et billede af dig selv på podiet med det olympiske flag og efterligner de gamle medaljetagere.

For at se Panathinaiko indenfor skal du købe en billet. Voksne betaler ca. 10 euro, EU-studerende 5 euro, og børn under 6 år er gratis. Når du får din billet, vil en engelsktalende guide vise dig rundt på stadion og kort fortælle dig om dets historie.

Det olympiske Zeus' tempel

Hvis du fortsætter din anden dags vandring og krydser Vasileos Konstantinous- og Ardittou-gaderne, vil du støde på det antikke Zeus-tempel. Hvis du var chokeret over højden på Akropolis-bygningerne, så vent, til du ser dette monument.

Byggeriet blev afsluttet i 131 e.Kr. af kejser Hadrianus. Den havde 104 korintiske søjler og var ca. 97 meter lang og 39 meter bred. I mange år var det det største tempel i verden.

I dag er der kun 15 af de oprindelige 104 søjler tilbage, men hvad skete der med resten? Det vides ikke med sikkerhed. Det menes, at et jordskælv i middelalderen ødelagde monumentet og kun efterlod de søjler, der stod tilbage. Uanset hvad anbefaler jeg, at du går en tur rundt om dette ikoniske athenske vartegn og tager nogle billeder, som du vil beholde for evigt. Ah, og fra templet har du den udsigt over Akropolis, som du så på din første dag.

Monumentet er åbent hver dag fra kl. 8.00 til 15.00. Voksne skal betale ca. 12 euro og studerende med dokumentation 6 euro. Børn under 6 år er gratis.

Nationalhaven og Zappeion Park

Zappeion Park| ©A.Savin
Zappeion Park| ©A.Savin

Er du træt af beton, marmor og asfalt? En gåtur gennem Nationalhaven og Zappeion-parken er løsningen. Hvis du kommer fra Zeus' tempel, skal du bare krydse Leof-gaden for at komme til parken. Vassilis Olgas gade.

Nationalhaven blev anlagt af dronning Amalia, kong Ottos hustru, i 1838. I første omgang havde Amalia oprettet dette websted for sig selv og sin mand, og offentligheden fik ikke adgang til det. I 1920 havde dette ændret sig, og den blev hele det athenske samfunds ejendom. Zappeion Park blev bygget i 1888 og var tiltænkt som den olympiske landsby til de første moderne olympiske lege. I dag er det vært for forskellige begivenheder og konferencer fra sportsverdenen, politik, økonomi osv.

Den nationale have og Zappeion-parken dækker tilsammen ca. 24 hektar. Her kan du se omkring 7000 træer, tusindvis af planter, der er hjemmehørende i Grækenland, seks søer og som om det ikke var nok, en zoologisk have! Tro mig, du vil ikke fortryde dette besøg.

Der er gratis adgang til begge parker. Hvis du ønsker at se Zappeion Park indefra, anbefaler jeg, at du først tjekker datoerne i deres kalender for arrangementer og foredrag for at finde ud af, hvornår de er tilgængelige.

Syntagma-pladsen

Når man forlader nationalhaven, ligger Syntagmapladsen foran den. Dette er en af de vigtigste pladser i Athen, hvis ikke den vigtigste, da den samler Athenernes og turisternes hektiske sociale liv samt det politiske liv, da det græske parlament ligger kun få meter derfra.

Den bogstavelige oversættelse af Syntagma på engelsk er "Constitution". Med andre ord er Syntagma-pladsen forfatningspladsen. Den er kendt under dette navn, fordi det var her, at Athens borgere tvang kong Otto til at udstede en forfatning.

Syntagma har uden tvivl Athenernes hjerte. Det har været stedet for store festligheder og de hårdeste demonstrationer.

Ud over det græske parlament kan du på dette torv også se den ukendte soldats grav. Denne grav bevogtes af to athenske evzoner. Og her kommer attraktionen, der gør, at du bør blive i Syntagma et par minutter mere: hver time kan du se det spændende vagtskifte af de græske soldater, der samler mange af de forbipasserende turister. Det må du ikke gå glip af!

Det nationale arkæologiske museum

Rejseplanen for din anden dag i Athen slutter på det nationale arkæologiske museum, der ligger på Oktovriou-gade 44.

Museet åbnede sine døre i 1891 og anses for at være det vigtigste og mest omfattende museum i Grækenland. Facaden er i den neoklassiske stil, der var fremherskende i det 19. århundrede, og indenfor er der mere end 20.000 genstande fra det antikke Grækenland fordelt på 32 rum. Blandt udstillingerne kan du se smykker, skulpturer og keramik, som er fundet ved udgravninger i hele landet.

Desuden er det nationale arkæologiske museum inddelt i fem afdelinger, som hjælper dig med ikke at fare vild blandt de mange genstande og med at organisere dem kronologisk. Disse afsnit er: Forhistorie, skulptur, keramik, bronze og egyptiske oldtidsfund.

Du kan besøge museet fra mandag til mandag. De omtrentlige priser for adgang er som følger:

  • Voksne: 10 euro.
  • Studerende fra lande uden for EU og personer over 65 år: 5 euro.
  • Under 18 år: gratis adgang.

Denne plan er ideel i slutningen af din anden dag i Athen, da du på det tidspunkt vil være fordybet i landets historie og have en bedre forståelse af det, du ser.

Dag 3: Gå om bord på en båd i Athen og sejl rundt til de græske øer Hydra, Poros og Ægina

Hydra, Grækenland| ©Teresa Grau Ros
Hydra, Grækenland| ©Teresa Grau Ros

På din tredje dag i Athen vil jeg anbefale dig at gå om bord på en båd og besøge de græske øer. Nu hvor du har set Athens højdepunkter, er dette en fantastisk måde at komme ud af byen og se disse fantastiske øer på.

Dagsture fra Athen til øerne i den Saroniske Golf starter normalt tidligt om morgenen fra Piræus' mole, som ligger 35 minutter med metro fra Athens centrum. De fleste pakker, der tilbyder denne tur, omfatter afhentning og aflevering fra dit hotel og returnering til dit hotel.

Når du er om bord på skibet, skal du lytte nøje til besætningens instruktioner og gøre dig klar til at udforske disse øer i Middelhavets krystalklare vand.

Hydra

Dette er den første ø, du besøger. Når skibet lægger til kaj, har du ca. 2 timers fritid til at udforske øen. Hydraer et af de få steder i verden, hvor biler er strengt forbudt. Man kan bevæge sig rundt til fods, på cykel eller på et af de hundredvis af æsler, som du vil se på øen.

Øen er kendetegnet ved sine smalle brostensbelagte gader, huse med røde teglsten og sommerhuse for berømtheder. Min anbefaling er at tage en kort gåtur og derefter tage en dukkert i de krystalklare strande.

Poros

På vej tilbage til båden sejler du mod Poros, din anden destination. Denne ø er den mindste af de tre øer, du skal besøge. Den har en stor vegetation og gigantiske fyrretræer og citrontræer, som dufter hele øen med deres duft. I den fritid, du har i Poros, kan jeg anbefale dig at besøge:

Aegina

Når du er færdig med at besøge øen Poros, skal du gå om bord på båden, som skal sejle dig til din sidste destination: øen Ægina. På vej til øen kan du nyde en frokostbuffet, så du kan genoplade dine batterier til dit sidste stop.

Øen Ægina er den største ø i den Saroniske Golf og er kendt for sine fænomenalt smukke strande. Det er det ideelle sted for dig til at slappe helt af, solbade eller hvis du foretrækker snorkling, dykning eller vandski.

På båden, der bringer dig til øen, vil du også blive tilbudt en rundvisning i Aphaeatextemplet, hvilket er en god mulighed, hvis du foretrækker at lære mere om øens historie.

Aegina er også hjemsted for nogle af de bedste pistacienødder i verden. Når du går gennem øens små gader, kan du købe pistacieprodukter i de lokale butikker. Tro mig, du vil ikke fortryde, at du har prøvet dem.

Når dit ophold på øen Ægina er slut, skal du vende tilbage til båden, som vil bringe dig til molen i Piræus. Om bord kan du nyde et unikt show med græske musikere og dansere, som vil gøre din hjemkomst meget sjovere.

Ved molen bliver du hentet af en shuttlebus og kørt tilbage til dit hotel i Athen.

Bestil din udflugt til øerne Hydra, Poros og Ægina

Og det er afslutningen på dit tre-dages ophold i Athen. Det meste af denne rute er designet, så du kan korte afstande uden at spilde for meget tid.

Hvis du blev forelsket i denne europæiske hovedstad (ligesom jeg) og beslutter dig for at komme tilbage, anbefaler jeg dig at tage en udflugt til øen Mykonos eller bestille et par dage til at besøge Meteora og Delphi.