10 ting at lave i Firenze til jul

Firenze er en magisk by på alle tider af året, men belysningen, atmosfæren og juleudsmykningen gør den til et drømmested. Tør du besøge den på disse særlige datoer?

María Cano

María Cano

8 minutters læst

10 ting at lave i Firenze til jul

Juletræ i Firenze | ©The Florentine English

Hvis der er noget, der får Firenze til at skille sig ud, er det at være en af de smukkeste byer i verden, og hvis du udnytter et så specielt tidspunkt for din rejse som juletiden, vil det virke endnu mere specielt. Oplysningen af paladser, museer og kirker, udsmykningen af gader og butiksvinduer samt atmosfæren betager alle dem, der besøger byen på denne vigtige tid af året. Se her, hvad du ikke må gå glip af på din rejse til Firenze i julen.

1. Fortab dig i julemarkedet på Piazza Santa Croce

Julemarked på Piazza Santa Croce| ©Dade2287
Julemarked på Piazza Santa Croce| ©Dade2287

Firenzes mest populære og vigtigste julemarked afholdes på Piazza Santa Cro ce og byder tusindvis af besøgende velkommen hvert år fra slutningen af november til slutningen af december. Markedet genskaber en julelandsby, og boderne er træhuse dekoreret med julemotiver.

Der er omkring 50 udstillere med mad, kunsthåndværk, legetøj, tøj osv. fra Italien og Europa generelt. Ideelt til at finde julegaver og til at nyde en julesmåkage, en gløgg eller endda en bretzel eller strudel midt på en dag med sightseeing.

Åbningstiden for dette marked er fra kl. 10 til ca. kl. 20-21. Ud over Santa Croce-markedet arrangerer Firenze også julemarkeder på andre pladser og gader, så tag en tur rundt i alle hjørner af byen og lad dig overraske!

Book en guidet tur i Firenze

2. Besøg julekrybben på Piazza del Duomo

Krybbespil i Firenze| ©Pilar Arcos
Krybbespil i Firenze| ©Pilar Arcos

Meget tæt på det mest populære juletræ i Firenze, på Piazza del Duomo, står byens populære julekrybbe. En julekrybbe, der er værd at se, uanset om man kan lide julekrybber eller ej. Den er kendetegnet ved terrakottafigurer i naturlig størrelse. Hvis du rejser mellem december og begyndelsen af januar, skal du ikke tøve med at besøge den. Den er åben indtil 6. januar, Helligtrekongersdag.

Og når du har besøgt krybben, må du ikke tøve med at gå ind i Santa Maria del Fiore-katedralen og se Brunelleschis kuppel.

Book en rundvisning i domkirken med adgang til kuplen

3. Flygt fra kulden på et af byens museer

Indgangen til Galleria dell'Accademia| ©Mongolo1984
Indgangen til Galleria dell'Accademia| ©Mongolo1984

Og for at undslippe kulden skal du selvfølgelig ikke tøve med at besøge et af de vigtigste museer i Firenze.

  • Uffizi-galleriet: et uundværligt besøg på din rejse til Firenze. Dette galleri huser nogle af de vigtigste værker inden for klassisk kunst. Venus' fødsel af Botticelli eller Bebudelsen af Da Vinci er blot nogle af de mest karakteristiske eksempler på de mere end 1.500 værker af anerkendte kunstnere som Michelangelo, Caravaggio, Raphael, Tizian, Giotto, Fra Angelico og Masaccio. Læs indlæggene Billetter til Uffizi-galleriet eller De bedste malerier i Uffizi-galleriet, hvis du vil have flere detaljer om dit besøg.
  • Galleria dell'Accademia: endnu et besøg, du ikke må gå glip af. På dette museum finder du den originale skulptur af Michelangelos "David", som er 5,2 meter høj. Du har også mulighed for at se værker af andre renæssancekunstnere, såsom Fra Filippo Lippi, Botticelli eller Andrea Orcagna. Læs mere om billetter til Galleria dell'Accademia eller de bedste værker i Galleria dell'Accademia, og forbered dit besøg i detaljer.

Hvis du vil vide mere om andre museer, så tjek indlægget De bedste museer i Firenze.

Køb billetter til Uffizi-galleriet

4. Beundre juletræerne

Juletræ på Piazza del Duomo-pladsen.| ©Filippo Bianchi
Juletræ på Piazza del Duomo-pladsen.| ©Filippo Bianchi

At slentre gennem Firenze ved juletid er det bedste, du kan gøre. Lysene, dekorationerne, atmosfæren og selvfølgelig juletræerne, der pynter i byen, vil få dig til at forelske dig. Det mest populære træ er det, der står på Piazza del Duomo, og hvis tænding fejres med manér med deltagelse af myndighederne og en dag med forskellige aktiviteter som koncerter og shows for både voksne og børn.

Du kan også se juletræerne på Piazza della Signoria, Piazzale Michelangelo, Piazza della Repubblica, Piazza della Santissima Annunziata, Piazza Pitti og Piazza Santa Maria Novella.

Traveller's tip

Firenze er en drømmeby, men hvis du har mulighed for at besøge den i julen, med dens karakteristiske julelys og dekorationer, vil du blive endnu mere betaget af dens skønhed.

5. Nyd en vinterdag i Firenze Winter Park

Firenze Vinterpark| ©Sicrea
Firenze Vinterpark| ©Sicrea

FirenzeVinterpark er åben fra slutningen af november til slutningen af februar i Lungarno Aldo Moro i Obihall-haven og er en slags vinterforlystelsespark med faciliteter til skøjteløb, alpint skiløb og andre lignende aktiviteter. De små kan også besøge julemandens hus og få lidt slik eller snacks ved en af madboderne på pladsen.

6. Stå på skøjter på Europas længste skøjtebane

Europas længste skøjtebane| ©Richard Chester
Europas længste skøjtebane| ©Richard Chester

Når julen nærmer sig, får mange af os lyst til at stå på skøjter og hygge os med venner og familie. Og hvad er bedre end Firenze, et unikt billede til vores fotoalbum. Byen er også hjemsted for Europas længste skøjtebane, som er over 300 meter lang.

Men det er ikke den eneste mulighed, da du også kan nyde skøjtebanen på Piazza Libertà, som ligger nord for det historiske centrum, samt skøjtebanerne i Firenze Winter Park, som har en bane for voksne og en anden for børn.

7. Kom til Fierucola dell'Immacolata

Rundvisning i Fierucola dell'Immacolata| ©Gogo
Rundvisning i Fierucola dell'Immacolata| ©Gogo

Fierucola dell'Immacolata betragtes som en af de ældste julebegivenheder i byen og afholdes på Piazza Santissima Annunziata et par dage i december. Det er et loppemarked, hvor man kan finde kunsthåndværk og lokale produkter som olivenolie, vin, honning, marmelade, slik... Som en del af denne fest er der også workshops for både voksne og børn og bogpræsentationer om forskellige emner som økologisk landbrug, sund kost...

Derudover kan du benytte lejligheden til at besøge Leonardo Da Vinci-museet, et interaktivt museum dedikeret til kunstneren, opfinderen, videnskabsmanden og maleren, hvor du kan se nogle reproduktioner af de maskiner, han opfandt baseret på sine skitser. I indlægget Billetter til Leonardo Da Vinci-museet i Firenze kan du lære mere om dette museum, som ligger ved siden af Piazza Santissima Annunziata, kun tre minutters gang væk.

8. Tag de bedste snapshots fra Pizzale Michelangelo

Udsigtspunkt fra Pizzale Michelangelo| ©Peter Oshkai
Udsigtspunkt fra Pizzale Michelangelo| ©Peter Oshkai

På dit julebesøg i Firenze må du ikke tøve med at gå op til Piazzale Michelangelo, et af de bedste udsigtspunkter i byen. Det er en vigtig plan hele året rundt, men hvis din tur falder sammen med julen, vil du have mulighed for at se et anderledes og mere fantastisk billede, både på grund af belysningen og juleudsmykningen.

For at gøre dette skal du vælge et tidspunkt fra solnedgang og frem, når byen gradvist begynder at lyse op, og lade dig blænde af de emblematiske museer og monumenter som Ponte Vecchio eller Duomo, såvel som dens hovedgader og pladser.

Og når du har nydt dette udsigtspunkt, kan du læse den praktiske guide til at nyde Firenze om natten og opdage den næste plan for din dag.

9. Smag typiske juleprodukter og -retter

Pannettone| ©Vicky van Santen
Pannettone| ©Vicky van Santen

Hvis du tager til Firenze, må du ikke gå glip af julens søde sager. Pannettone med sultanas eller chokolade eller pan d'oro er nogle af de typiske produkter på denne tid af året. Men på din tur til den florentinske by kan du også prøve panforte, en sød sag lavet med honning, krydderier og mandler; riciarelli-kiks, lavet med æggehvide, mandelmel og sukker, eller callucci-kiks med kandiseret frugt og nødder.

Og hvis du vil dykke dybere ned i Firenzes gastronomi, skal du ikke tøve med at tage på en gastronomisk tur. Læs indlægget De bedste gastronomiske ture, og vælg den, der passer bedst til din smag og dine interesser.

10. Tag på juletur i Firenze

Julelys i Firenze| ©Sajiv Gurung
Julelys i Firenze| ©Sajiv Gurung

Et andet forslag, som du kun kan nyde på denne tid af året, er en juletur, der tager dig til de monumenter, pladser og gader, der skiller sig ud for deres julelys og dekorationer, såsom Ponte Vecchio, Piazza del Duomo, Piazza della Signoria, Piazza Santa Croce, Piazza San Lorenzo, ... Denne tur, der arrangeres i hele december måned og de første dage af januar, vil fascinere dig. Lad dig blive båret af julestemningen!

Temperaturer i Firenze i julen

Sne i Firenze| ©Sara
Sne i Firenze| ©Sara

Vejret i Firenze i julen er præget af lave temperaturer og fugtighed, med temperaturer mellem 2°C og 10°C. Nogle dage kan det endda falde endnu lavere. På nogle dage kan temperaturen falde endnu mere, og hvis du er heldig, kan du få sne at se.

Med så lave temperaturer anbefaler jeg, at du benytter dig af udendørsaktiviteter i de centrale timer af dagen. Start også dagen så tidligt som muligt, da det allerede er mørkt kl. 17.00. Alligevel er der i juledagene masser af liv i gaderne, og butikkernes og restauranternes åbningstider er længere end i andre vinteruger på trods af kulden.

Firenzes turistmængder i julen

Firenze dufter af jul| ©Mark Soetebier
Firenze dufter af jul| ©Mark Soetebier

På trods af at det er den mest magiske tid på året, er antallet af turister i julen ikke så højt som i andre måneder af året. Det er rigtigt, at der er flere turister end på andre vinterdage, men det er stadig lavere end på andre årstider, hvor vejret er mere behageligt.

Priser i Firenze i julen

Euro-sedler| ©Pixabay
Euro-sedler| ©Pixabay

Priserne i Firenze ved juletid er dyrere end i vintersæsonen generelt, da byen er meget turistet, og det er altid normalt, at der er mere turisme i forbindelse med højtiderne. Det er dog ikke overdrevet, og priserne på fly og hoteller er stadig billigere end om sommeren og foråret, hvor der er flere turister.

Hvad skal du pakke til dit julebesøg i Firenze?

Bagage| ©Vlada Karpovich
Bagage| ©Vlada Karpovich

Hvis du rejser til Firenze i julen, skal du pakke dig varmt ind. Tøv ikke med at pakke flere tykke trøjer og den varmeste frakke, jakke eller dunjakke, du har. Hvis den er vandtæt, er det endnu bedre, da byen ikke kun er meget kold, men også meget fugtig. På den anden side må du ikke glemme hue, handsker, halstørklæde og tykke trøjer. Og selvfølgelig skal du have behagelige, skridsikre og vandtætte sko på.

Ferie i Firenze i julen

Jul på Piazza della Repubblica| ©Kari
Jul på Piazza della Repubblica| ©Kari

Hvis du skal til Firenze i julen, skal du være opmærksom på, at der ligesom i Spanien er en række helligdage, hvor køreplanen for den offentlige transport samt de vigtigste attraktioner og museer kan være ændret eller endda lukket. Disse dage er 25. december, juledag; 26. december, Santo Stefano; 1. januar, nytårsdag; og 6. januar, Helligtrekongersdag.