Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Er det værd at besøge Pompeji fra Rom?

At besøge Pompeji er noget unikt, som alle bør gøre mindst én gang i livet. Dets nærhed til Rom gør det desuden til den perfekte destination for en dags flugt fra den italienske hovedstad.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

8 minutters læst

Er det værd at besøge Pompeji fra Rom?

Panoramaudsigt over Pompeji | Denise Jones

Ja, vi har læst tusind gange, at Rom er den evige stad, og sandheden er, at ordsproget er rigtigt: Rom er et frilandsmuseum med endeløse gader, pladser, fontæner og hjørner at opdage.

Men hvis du har tid til at flygte en dag under din rejse, er Pompeji destinationen par excellence: der er flere kombinationer af allerede organiserede udflugter, der giver dig mulighed for at besøge denne unikke arkæologiske juvel i verden uden at skulle bekymre dig om noget.

Stadig ikke overbevist? En tur til Pompeji fra Rom vil fuldende din rejse: Læs disse grunde til, at det er et must at besøge Pompeji fra Rom.

1. Den har en af de bedst bevarede arkæologiske rester i verden

Pompejis arkæologiske rester| ©Nick Hubbard
Pompejis arkæologiske rester| ©Nick Hubbard

Hovedårsagen til, at Pompeji er et besøg værd, er, at det er en historisk by. Selvom den ikke var offer for det kraftigste vulkanudbrud i historien, er det en af de første episoder af et vulkanudbrud, der er blevet fortalt i første person.

Om morgenen den 24. august 1979 (for næsten 2.000 år siden!) gik Vesuv i udbrud, og dens lava ødelagde alt på sin vej: gader, huse, templer... Indbyggerne i byen Pompeji, som ikke engang vidste, at det bjerg, de så i horisonten, ikke var et bjerg, men en vulkan, havde knap nok tid til at flygte.

Resultatet? En unik by i verden, forstenet under lava, hvor en stor del af ruinerne er blevet bevaret i meget god stand - på trods af omstændighederne. Der findes ikke noget lignende sted på kloden, og historien, landskabet, ruinerne og resterne af det, der engang var denne gamle romerske by, kan ikke efterlade nogen ligeglade.

Book en udflugt til Pompeji

2. Det er et paradis for både arkæologer, historikere og naturelskere

Gå en tur i Pompejis brostensbelagte gader| ©Nick Hubbard
Gå en tur i Pompejis brostensbelagte gader| ©Nick Hubbard

Der er ingen tvivl om, at Pompeji er et mekka for historikere og arkæologer, der rejser verden rundt for at beundre de utroligt velbevarede rester af denne by, der blev lammet under et tæppe af lava.

Byens kort er meget let at genkende: De brostensbelagte gader er bevaret, som de var for to tusind år siden, og man kommer forbi templer, huse, paladser... Badene, forummet, hvor byens sociale liv fandt sted... er også blevet bevaret... Selv det, der så ud til at være en bar!

De arkæologiske rester af Pompeji har gjort det muligt for historikere fra hele verden at studere og opdage, hvordan livet var på den tid, og at videregive det til os besøgende, så vi kan tage del i dette interessante eventyr. Her er en National Geographic-rapport om det, som jeg anbefaler, at du læser, før du tager til Pompeji.

Du vil endda have chancen for at se de forstenede rester af mere end 10 borgere (voksne og børn), der blev lammet af lava, mens de forsøgte at flygte fra Vesuvs udbrud. Pompeji er et ægte frilandsmuseum, som ikke findes andre steder i verden, og du kan se det hele under åben himmel, når du går rundt!

Book en udflugt til Pompeji

3. At besøge ruinerne med en guidet tur er (næsten) som at rejse tilbage i tiden!

Nyd den guidede tur| ©Wolfgang Manousek
Nyd den guidede tur| ©Wolfgang Manousek

Hvis det at besøge et historisk sted med en ekspertguide allerede er et plus, så har du truffet det rigtige valg, hvis du vælger Pompeji til en guidet tur. Oplevelsen med en professionel guide vil få dig til at rejse tilbage i tiden: han vil fordybe dig i livet i det gamle Pompeji, borgernes rutiner, han vil fortælle dig, hvilken del af byen hvert af de huse eller templer, du ser, svarer til ...

I et øjeblik vil du miste tidsfornemmelsen, og du vil få følelsen af at være en borger i det gamle og dynamiske Pompeji. Derudover vil han fortælle dig flere detaljer om Vesuvs udbrud, hvis lava ødelagde hele byen på sin vej.

Kort sagt, gør dig klar til at fordybe dig i skikkene i en af de bedst bevarede historiske byer i verden.

Book en udflugt til Pompeji

4. At bestige Vesuv er en oplevelse uden sidestykke

Udsigt fra Vesuv| ©Justin Ennis
Udsigt fra Vesuv| ©Justin Ennis

Årsagen til det hele står stadig i horisonten, som om den vogter over byen, der blev frosset fast i tiden. Panoramaudsigten er spektakulær og kan nydes, så snart du ankommer til området, men hvis du vil give dit besøg en ekstra bonus, skal du ikke tøve med at gå så langt som til Vesuv og endda klatre til toppen for at få den mest spektakulære udsigt over Napolibugten og ruinerne af Pompeji.

Hvor mange gange har du haft en vulkans krater foran dig? Sandsynligvis ikke mange (eller endda ingen), så hvilken bedre måde at få din første smag af oplevelsen på end ved at bestige en af verdens mest berømte vulkaner. Jeg vil ikke narre dig, bestigningen er ikke alt for let, den er ret stejl og kræver et minimum af kondition, men jeg forsikrer dig om, at det er det hele værd. Nu, hvor du er kommet så langt, hvordan kan du så gå glip af juvelen i kronen?

Tag vand med (eller køb det på stedet), beskyt dig mod kulden, hvis du tager af sted om vinteren, og glem ikke en hat, hvis du tager af sted om foråret eller sommeren, og tag turen op uden at tænke for meget over det. Det er det værd!

Book en tur til Pompeji og Vesuv

5. Den har fresker, der er mere end 2000 år gamle.

Beundre de velbevarede ruiner af Pompeji| ©Pedro
Beundre de velbevarede ruiner af Pompeji| ©Pedro

Når du går gennem Pompejis utrolige brostensbelagte gader, vil du bemærke bygninger, der blev forstenet under lavaen, men deres struktur er stadig i perfekt stand. Du kan endda se detaljerne i nogle af freskerne, der er bevaret på trods af, at de er over 2000 år gamle!

Det er klart, at amfiteatret ikke kan konkurrere med det romerske Colosseum, men dets autenticitet og omgivelser gør det til et utroligt autentisk sted at besøge. Det tager ikke lang tid at forestille sig det sociale liv, der fandt sted på forummet, hvordan livet var inde i husene, skikkene i templerne...

Book en udflugt til Pompeji

6. Det byder på ro, natur og frisk luft

Nyd naturen ved at bestige Vesuv.| ©Peter Visser
Nyd naturen ved at bestige Vesuv.| ©Peter Visser

Det er rigtigt, at du i Rom vil bruge det meste af din tid på at vandre rundt på gader og pladser og nyde terrasserne (som der er mange af!), men du vil stadig være i en stor hovedstad, hvor trafik, støj og kaos hører til dagens orden.

Hvis du vil afslutte dagen med en dag i fred og ro, i det fri og omgivet af natur, er Pompeji en rigtig god idé. Så snart du ankommer, vil Vesuv hilse dig fra horisonten, du kan gå en flot tur gennem byens arkæologiske ruiner, og hvis du tør, kan du afslutte dagen med en klatretur til vulkanens krater eller en spadseretur langs Napolibugten ud mod havet. Lyder idyllisk, ikke sandt?

Efter min mening er Pompeji din destination, hvis du leder efter en ægte kontrast til dit besøg i Rom. Andre byer som Firenze eller Pisa eller endda Toscana er også potentielle destinationer, men du har brug for mere tid til at besøge dem, og på en dag ville du ikke engang nå at se højdepunkterne. Det vil være bedst at gemme dem til en senere rejse, hvor du kan afsætte mere tid til dem og vælge en dag i solen og den friske luft i området omkring Pompeji og Napoli.

7. Det er muligt at inkludere et besøg i Napoli

Smag den lækre napolitanske pizza| ©Edsel Little
Smag den lækre napolitanske pizza| ©Edsel Little

Nærheden til Napoli betyder, at mange af de guidede ture til Pompeji fra Rom inkluderer et stop i pizzahovedstaden for at smage den ægte napolitanske opskrift.

For lidt flere penge kan du inkludere dette stop på din tur, så du kan tage en frokostpause, få en god panoramaudsigt over byen og undgå at skulle bekymre dig om at medbringe frokost eller at skulle købe noget af dårligere kvalitet i nærheden af Pompeji.

Den typiske dej med tyk kant, de lækre oste og den bløde tomatbund vil overraske dig, selv med en simpel margherita-pizza. Og alt dette, ledsaget af den mest autentiske napolitanske atmosfære, er en fantastisk måde at afslutte din rejse til Rom på! Her er en liste over de bedste steder at spise på din rejse til Pompeji.

Book en udflugt til Pompeji og Napoli

8. Organiserede ture er tilgængelige fra Rom

Udsigt over Napoli med Vesuv i baggrunden.| ©Carlo Raso
Udsigt over Napoli med Vesuv i baggrunden.| ©Carlo Raso

Efterspørgslen på at besøge Pompeji er så stor, at der dagligt afgår organiserede gruppeture fra Rom, som inkluderer privat transport til og fra stedet, adgang uden kø til den arkæologiske park, en guidet tur og endda frokost. Det bedste af det hele er, at den guidede tur er på engelsk, så hvis du ikke taler engelsk eller italiensk, har du ikke noget problem.

Hvis du også vil benytte lejligheden til at besøge andre emblematiske steder i nærheden, såsom Vesuv eller Napoli, er der ruter, der tager dig til dem alle på samme dag.

Du kan også vælge mellem helt private udflugter, hvor kun du og dine ledsagere deltager, eller en mere økonomisk mulighed, hvor du slutter dig til en større gruppe af rejsende. Det hele afhænger af dit budget og den tid, du har til rådighed, så bare rolig, du vil blive forkælet med valgmuligheder:

9. Det er den perfekte afstand til en getaway

Pompeji vægmalerier| ©Pedro
Pompeji vægmalerier| ©Pedro

Pompeji er ikke som sådan Italiens mest populære feriedestination og besøges som regel som en afstikker i forbindelse med en tur til andre populære italienske byer, såsom nabobyen Napoli eller i dette tilfælde Rom.

Derfor er det en god idé at udnytte dit ophold i den italienske hovedstad til at opdage Pompeji: Det tager relativt kort tid at komme dertil, du har tid nok på en dag til at suge omgivelserne og historien til dig, og det er ret overkommeligt på et budget. Faktisk har jeg lavet en artikel om, hvordan man kommer til Pompeji fra Rom, som du måske vil være interesseret i.

Afslutningsvis er Pompeji et godt sted at afslutte din rejse til Rom, hvis du har tid nok til at tilføje det til din rejseplan. Husk, at selv hvis du planlægger at besøge andre byer i Italien i fremtiden, såsom Firenze, Venedig eller Milano, gør afstandene det mere kompliceret eller endda umuligt at komme dertil, hvis du kun har lidt tid.

Book en udflugt til Pompeji

10. Mere end 4 millioner mennesker om året kan ikke tage fejl

Turister besøger Pompeji| ©Jenny
Turister besøger Pompeji| ©Jenny

Jeg er egentlig ikke fan af masseturisme, men det faktum, at Pompeji foran sine arkæologiske rester samler mere end 4 millioner besøgende, der hvert år krydser verden for at besøge dens gader, er et tegn på, at dette er en by, man skal sætte på kortet.

Og når du kommer derhen, vil du se, at det er det hele værd. Jeg kender ingen, der nogensinde har fortrudt, at de tog tid ud af deres rejse til Rom for at flygte hertil og opdage scenen for en af de mest tragiske episoder i italiensk historie.

Book en udflugt til Pompeji