Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Er det værd at besøge Pompeji fra Rom?

At besøge Pompeii er noget unikt, som alle bør gøre mindst én gang i livet. Desuden er det tæt på Rom det perfekte sted at tage en dag på flugt fra den italienske hovedstad.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

8 minutters læst

Er det værd at besøge Pompeji fra Rom?

Panoramaudsigt over Pompeii | Denise Jones

Ja, vi har læst tusindvis af gange, at Rom er den evige by, og sandheden er, at det ordsprog ikke er forkert: Rom er et frilandsmuseum med uendelige gader, pladser, springvand og hjørner at gå på opdagelse i.

Men hvis du har tid til at flygte en dag på din rejse, er Pompeji destinationen par excellence: Der er flere kombinationer af allerede organiserede udflugter, som giver dig mulighed for at besøge denne unikke arkæologiske juvel i verden uden at skulle bekymre dig om noget som helst.

Er du stadig ikke overbevist? En tur til Pompeji fra Rom vil fuldende din rejse: bemærk disse ti grunde til, at det er et must at besøge Pompeji fra Rom.

1. Oplev de arkæologiske levn fra et vulkanudbrud i en af verdens bedst bevarede byer

Pompeii Arkæologiske levn| ©Nick Hubbard
Pompeii Arkæologiske levn| ©Nick Hubbard

Pompeii er en by med mange optegnelser. Selv om det ikke var offer for det kraftigste vulkanudbrud i historien, er det en af de første episoder af et vulkanudbrud, der er blevet fortalti første person.

Om morgenen den 24. august 1979 (for næsten 2.000 år siden!) gik Vesuv i udbrud, og dens lava ødelagde alt på sin vej: gader, huse, templer... Indbyggerne i byen Pompeji, som ikke engang vidste, at det bjerg, de så i horisonten, ikke var et bjerg, men en vulkan, nåede knap nok at flygte.

Resultatet? En by, der er enestående i verden, forstenet under lava, hvoraf en stor del af ruinerne er bevaret i meget god stand - på trods af omstændighederne. Der findes ikke noget lignende sted på planeten, og historien, landskabet, ruinerne og resterne af den gamle romerske by lader ingen være ligeglade.

Bestil en udflugt til Pompeii

2. Det er et paradis for arkæologer, historikere og naturelskere

Gå rundt i Pompeiis brostensbelagte gader| ©Nick Hubbard
Gå rundt i Pompeiis brostensbelagte gader| ©Nick Hubbard

Pompeji er uden tvivl et mekka for historikere og arkæologer, der rejser verden rundt for at beundre de utroligt velbevarede rester af denne by, der blev lammet under et lag af lava.

Byens kort er meget let at identificere: de brostensbelagte gader er bevaret som for to tusind år siden, og du kommer forbi templer, huse, paladser... Badene, forummet, hvor byens sociale liv fandt sted... er også blevet bevaret... Selv det, der lignede en bar!

De arkæologiske levn fra Pompeji har gjort det muligt for historikere fra hele verden at studere og opdage, hvordan livet var på den tid, og at videregive det til os besøgende, så vi kan tage del i dette interessante eventyr. Her er en rapport fra National Geographic om det, som jeg anbefaler, at du læser, inden du tager til Pompeji.

Du vil endda have mulighed for at se de forstenede rester af mere end 10 borgere (voksne og børn), der blev lammet af lavaen, da de forsøgte at flygte fra Vesuvens udbrud. Pompeji er et ægte frilandsmuseum, som ikke findes noget andet sted i verden, og du kan se det hele i det fri, mens du slentrer rundt!

3. En rundvisning i ruinerne med en guidet tur vil gøre din oplevelse endnu bedre

Nyd den guidede tur| ©Wolfgang Manousek
Nyd den guidede tur| ©Wolfgang Manousek

Hvis det allerede er et plus at besøge et historisk sted med en ekspertguide, så har du truffet det rigtige valg, hvis du vælger Pompeii til en guidet tur. Oplevelsen med en professionel guide vil tage dig tilbage i tiden: han vil fordybe dig i livet i det gamle Pompeii, i borgernes rutiner, han vil fortælle dig, hvilken del af byen der svarer til hvert af de huse eller templer, du ser...

For et øjeblik vil du miste tidsfornemmelsen, og du vil føle dig som en borger i det gamle og dynamiske Pompeii. Du vil også få mere at vide om Vesuv-udbruddet, hvis lava ødelagde hele byen i sit kølvand.

Kort sagt, gør dig klar til at fordybe dig i en af de bedst bevarede historiske byer i verden.

Bestil en udflugt til Pompeii

4. Bestigningen af Vesuv vil give dig den bedste udsigt på turen

Udsigt fra Vesuv| ©Justin Ennis
Udsigt fra Vesuv| ©Justin Ennis

Årsagen til det hele står stadig i horisonten, som om den vogter den by, der blev lammet i tiden. Panoramaudsigten er spektakulær og kan opleves, så snart du ankommer til området, men hvis du vil give dit besøg en ekstra bonus, skal du ikke tøve med at gå hele vejen til Vesuv og endda klatre op på toppen for at få den mest spektakulære udsigt over Napoli-bugten og Pompeji-ruinerne.

Hvor mange gange har du ikke haft et vulkan-krater foran dig? Sandsynligvis ikke mange (eller slet ingen), så hvad bedre måde at få den første smagsprøve på denne oplevelse end ved at bestige en af verdens mest berømte vulkaner.

Jeg vil ikke snyde dig, klatringen er ikke alt for let, den er ret stejl og kræver et minimum af kondition, men jeg forsikrer dig, at det er det hele værd. Nu hvor du er nået så langt, hvordan kan du så gå glip af juvelen i kronen?

Tag vand med (eller køb det på stedet), beskyt dig mod kulden, hvis du tager af sted om vinteren, og glem ikke en hue, hvis du tager af sted om foråret eller sommeren, og begynd klatringen uden at tænke for meget over det. Det er det hele værd!

Bestil en udflugt til Pompeii og Vesuv

5. De arkæologiske levn er bedre bevaret end selve Forum Romanum

Beundre de velbevarede ruiner af Pompeii| ©Pedro
Beundre de velbevarede ruiner af Pompeii| ©Pedro

Når du går gennem Pompeji's utrolige brostensbelagte gader, vil du bemærke bygninger, der blev forstenet under lavaen, men hvis struktur stadig er i perfekt stand. Du kan endda se detaljerne i nogle af freskerne, som er bevaret, selv om de er over 2000 år gamle!

Selvfølgelig kan amfiteatret ikke konkurrere med det romerske Colosseum, men dets autenticitet og de omgivelser, det ligger i, gør det til et utroligt autentisk sted. Det tager ikke lang tid at forestille sig det sociale liv, der foregik i forummet, hvordan livet var i husene, skikkene i templerne...

Bestil en udflugt til Pompeii

6. Afslut din tur til Rom med en dag i det fri

Nyd naturen ved at bestige Vesuv| ©Peter Visser
Nyd naturen ved at bestige Vesuv| ©Peter Visser

Det er rigtigt, at du i Rom vil bruge det meste af din tid på at vandre rundt i gaderne og på pladserne og nyde terrasserne (som der er mange af!), men du vil stadig være i en stor hovedstad, hvor trafik, støj og kaos er dagens orden.

Pompeii er en rigtig god idé, hvis du vil afslutte din dag med en dag i fred og ro, i det fri og omgivet af naturen. Så snart du ankommer, vil Vesuv hilse på dig fra horisonten, du kan gå en fantastisk tur gennem byens arkæologiske ruiner, og hvis du tør, kan du afslutte dagen med en tur op til vulkanens krater eller en spadseretur langs Napoli-bugten med udsigt til havet. Det lyder idyllisk, ikke sandt?

Hvis du er på udkig efter en ægte kontrast til dit besøg i Rom, er Pompeii efter min mening din destination. Andre byer som Firenze eller Pisa eller endda Toscana er også mulige destinationer, men du skal bruge mere tid til at besøge dem, og på én dag får du ikke engang set alle højdepunkterne på én dag.

Det ville være bedst at lade dem blive til en fremtidig rejse, hvor du kan afsætte mere tid til dem og vælge en dag i solen og den friske luft i Pompeji og Napoli.

Bestil en udflugt til Pompeii og Napoli

7. En autentisk napolitansk pizza vil efterlade dig med en god smag i munden

Smag den lækre napolitanske pizza| ©Edsel Little
Smag den lækre napolitanske pizza| ©Edsel Little

Nærheden til Napoli betyder, at mange af de guidede ture til Pompeii fra Rom inkluderer et stop i pizzahovedstaden for at smage den ægte napolitanske opskrift.

For lidt flere penge kan du inkludere dette stop på din tur, så du kan holde en frokostpause, få en god panoramaudsigt over byen og undgå at skulle bekymre dig om at medbringe frokost eller købe noget af mindre god kvalitet i nærheden af Pompeji.

Den typiske tykke dej, de lækre oste og tomatbundens blødhed vil overraske dig, selv med en simpel margherita-pizza. Og alt dette, ledsaget af den mest autentiske napolitanske atmosfære, er en fantastisk måde at fuldende din tur til Rom på! Her er en liste over de bedste steder at spise på din tur til Pompeii.

8. Der er organiserede udflugter fra Rom, så du behøver ikke at bekymre dig om noget som helst

Udsigt over Napoli med Vesuv i baggrunden| ©Carlo Raso
Udsigt over Napoli med Vesuv i baggrunden| ©Carlo Raso

Hvis du har lyst til at se Pompeii, men ikke ønsker at tilføje for meget logistik til din rejseplan, og hvis du skal bekymre dig om tog- og busplaner eller endda leje en bil for at besøge byen på egen hånd, så fortvivl ikke.

Der er så stor efterspørgsel på Pompeji, at der dagligt afgår organiserede grupperejser fra Rom, som omfatter idé og hjemrejse med privat transport, adgang til den arkæologiske park uden kø, guidet rundvisning og endda frokost. Og det bedste af det hele er, at den guidede rundvisning foregår på engelsk, så hvis du ikke taler engelsk eller italiensk, er det ikke noget problem.

Hvis du også ønsker at benytte lejligheden til at besøge andre symbolske steder i nærheden, såsom Vesuv eller Napoli, er der ruter, der giver dig mulighed for at besøge dem alle på samme dag.

Du kan også vælge mellem helt private udflugter, hvor kun du og dine ledsagere deltager, eller en mere økonomisk løsning, hvor du slutter dig til en større gruppe af rejsende. Det afhænger alt sammen af dit budget og den tid, du har til rådighed, så bare rolig, du vil blive forkælet med valgmuligheder.

Bestil en udflugt til Pompeii

9. Det er den perfekte flugt afstand væk

Pompeii vægmalerier| ©Pedro
Pompeii vægmalerier| ©Pedro

Pompeii er ikke Italiens mest populære feriedestination og besøges ofte som en sidebeskæftigelse i forbindelse med en tur til andre populære italienske byer, såsom nabobyen Napoli eller i dette tilfælde Rom.

Derfor er det en god idé at udnytte dit ophold i den italienske hovedstad til at opleve Pompeji: det tager forholdsvis kort tid at komme dertil, du har tid nok på en dag til at nyde omgivelserne og historien, og så er det endda ganske overkommeligt på et budget. Jeg har faktisk skrevet en artikel om, hvordan man kommer til Pompeji fra Rom, som du måske vil være interesseret i.

Pompeii er et godt sted at supplere din rejse til Rom, hvis du har tid nok til at tilføje det til din rejseplan. Selv hvis du planlægger at besøge andre byer i Italien i fremtiden, f.eks. Firenze, Venedig eller Milano, gør afstandene det mere kompliceret eller endog umuligt at komme dertil, hvis du kun har lidt tid til rådighed.

10. Mere end 4 millioner mennesker om året kan ikke tage fejl

Turister på besøg i Pompeii| ©Jenny
Turister på besøg i Pompeii| ©Jenny

Jeg er egentlig ikke fan af masseturisme, men det faktum, at Pompeji samler mere end 4 millioner besøgende, som hvert år krydser verden for at besøge dens gader, er et tegn på, at det er en by, vi bør sætte på kortet.

Og når du når dertil, vil du se, at det er det hele værd. Jeg kender ingen, der har fortrudt, at de har taget tid fra deres rejse til Rom til at flygte hertil og opleve scenen for en af de mest tragiske episoder i Italiens historie.

Bestil en udflugt til Pompeii