Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Essaouira dagsture fra Marrakech

Det er en god idé at tage en dagstur væk fra Marrakeshs travlhed og besøge denne landsby ved havet.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minutters læst

Essaouira dagsture fra Marrakech

Bølgerne skvatter mod Essaouiras volde | ©Doug Knuth

Marrakech fanger den rejsende, men kaos kan være overvældende. Marrakech beder også sine besøgende om en pause: denne pause ligger på Atlanterhavskysten og hedder Essaouira. Denne fiskerby, der er kendt som "Atlanterhavets perle", er et ideelt supplement til din rejse.

1. De bedste udflugter til Essaouria fra Marrakech

Mulay el Hassan-pladsen| ©Andy Wright
Mulay el Hassan-pladsen| ©Andy Wright

At slentre rundt i Essaouira er som at tage en ferie fra hovedstadens travlhed, og det er også en god mulighed for at smage på fisk og skaldyr til gode priser. Du kan besøge Essaouira komfortabelt og fuldstændigt med en returrejse fra Marrakech. Der er to hovedmuligheder:

2. Dagsudflugt til Essaouira

Vandreture i Essaouira
Vandreture i Essaouira

Essaouira ligger kun tre timer fra Marrakech ad landevejen. Denne afstand kombineret med fiskerbyens enorme størrelse betyder, at en dagstur til Essaouira og retur er en god måde at lære området at kende på. Jeg anbefaler denne dagstur til Essaouira, da du bliver hentet og sat af ved dit hotel, og du vil gøre flere stop undervejs for at se interessante steder. Når du ankommer til Essaouira, har du tid til at se byen på egen hånd.

Prisen for denne tur er ganske overkommelig, og du vil blive ledsaget af en specialiseret guide; turen er tilgængelig på engelsk, fransk, spansk, italiensk, fransk, italiensk, spansk, italiensk og arabisk. Transporten foregår i en minibus med aircondition, hvilket er meget værdsat i dette land og gør det muligt at glemme alt om ubehag og logistik.

Afrejsen fra Marrakech vil ske tidligt om morgenen, så du skal stå tidligt op den dag; hjemrejsen vil ske sidst på eftermiddagen, så du skal ikke lægge for mange andre planer den dag ud over denne tur, bortset fra måske en middag på en restaurant i nærheden af dit hotel i Marrakech.

Rejseplan

Før du ankommer til Essaouira, vil du gøre et par stop. Selv om disse kan ændre sig afhængigt af datoen for turen, var de følgende, da jeg tog turen:

 • Ounagha: Det er en meget lille landsby, hvor du kan se geder klatre op i træerne for at nå det, som for dem er en delikatesse: argannødder. Det er denne mad, der gør gedekød i denne region til et af de bedste i Marokko.
 • Marjana Cooperative: Dette er et håndværkskooperativ, der er grundlagt af kvinder. På dette stop vil de vise dig, hvordan medlemmerne af dette kooperativ væver tøj i hånden på store væve, eller noget endnu mere interessant: hvordan de farver uld i klare farver.
 • Tilila Cooperative: Dette kooperativ er dedikeret til produktion af arganolie, og ud over at lære om dette kosmetiske produkts egenskaber kan du købe det til en overkommelig pris og med garanti for, at det er håndlavet og ikke industrielt fremstillet.

3. Dagstur til Essaouira i en lille gruppe

Havnen i Essaouira| ©Patrick Nouhailler
Havnen i Essaouira| ©Patrick Nouhailler

Hvis du foretrækker at tage på denne tur til Essaouira i en mindre gruppe til en minimal prisforskel, er denne mulighed også tilgængelig. Ruten, tidspunkterne og afhentning og aflevering på hotellet forbliver de samme, men fordelen er, at du deler turen med færre personer.

Hvad skal man se i Essaouira på en dag

Spadsereture gennem charmerende steder
Spadsereture gennem charmerende steder

Hvis du tager af sted tidligt om morgenen, ankommer du til Essaouira ved middagstid. Du har masser af tid til at besøge byen i dybden, så det første, jeg anbefaler, er at du går en tur rundt i centrum for at få en fornemmelse af området.

Hvis du tager på en organiseret udflugt, kan guiden nemt fortælle dig, hvilke seværdigheder du bør besøge, men husk, at du på denne type udflugt er på egen hånd, og at guiden ikke ledsager dig under dit ophold i Essaouira, men du mødes med ham igen på mødestedet, når du vender tilbage. De vigtigste seværdigheder i Essaouira, som man kan besøge på en dag, er:

Gaderne i Medina

Takket være dem er byen Essaouira blevet erklæret for verdensarv. De hvide og blå farver tager dig tilbage i tiden, når du slentrer gennem byens centrum og fortaber dig i de smalle gader, stille og roligt. Selv om Essaouira er vant til turister, bliver du ikke presset til at shoppe som i Marrakech, hvilket er en lettelse.

Mulay el Hassan-pladsen

Dette er hjertet af Essaouira. På dette torv mødes gaderne på den ene side og muren og havet på den anden side. Det er et ideelt sted at stoppe op for at drikke en kop kaffe eller te på en af terrasserne. Det er også et vigtigt sted på din tur rundt i byen.

Skala de la Ville-muren

Overfor pladsen ligger bymuren (en berberkonstruktion fra det 18. århundrede), og en gåtur langs den er et must i Essaouira. Du vil være interesseret i at vide, at denne mur var en af scenerne i den velkendte serie Game of Thrones, og du vil sikkert finde en reference til den på din tur langs muren.

Hvis du holder øjnene åbne, kan du også finde et hul i væggen, hvorfra du kan se øen Mogador. Gør kameraet klar, og stil dig i kø for at få lov til at forevige disse udsigter. Hvis du er til shopping og kunsthåndværk, kan du finde flere butikker i den nederste del af muren, hvor du kan kigge rundt og, hvis du er heldig, finde nogle andre skatte end dem, du finder i Marrakeshs souker.

Havnen

Essaouira er kendt for at være en fiskerby, så et besøg i byens havn er et must. Ud over den smukke udsigt over havet kan du her nyde en fantastisk fiske- og skaldyrsfest til en meget overkommelig pris. Frokosttid i Marokko er mellem to og tre om eftermiddagen, men det er muligt, at nogle af disse restauranter, som er vant til turister, vil servere dig uden for åbningstid, især hvis det er weekend.

Stranden

Hvis du har lyst til at tage en dukkert, gå en tur langs sandet eller se solnedgangen fra klipperne, så venter Essaouira-stranden på dig. Vandtemperaturen er 18 grader hele året rundt, hvilket om sommeren kan være en lettelse, hvis du flygter fra den sviende varme i Marokko.

Spise i Essaouira

Typisk marokkansk mad| ©Annie Spratt
Typisk marokkansk mad| ©Annie Spratt

Spisning i denne fiskerby fortjener en særlig omtale. Fisk og skaldyr, der serveres i havnen, er en fryd for alle besøgende, især fordi de giver værdi for pengene. For ca. 8-10 euro kan du spise fisk af fremragende kvalitet og for ca. 15 euro kan du spise den til en pris på ca. 15 euro. Få mest muligt ud af denne mulighed.

Din rejseleder eller en af de lokale, du taler med, kan anbefale dig steder, men du kan sætte dig ned på en hvilken som helst restaurant i havnen, da kvaliteten og priserne er ens på alle restauranterne.

Glem alt om à la carte-menuen; her tilberedes alt på grillen. Det er nemt at vælge en ret på havnerestauranterne; de har normalt dagens fangst på udstilling, og prisen er efter vægt. Hvis de vil kræve et beløb, der ligger over de lokale priser, og som virker "meget europæisk", så afvis tilbuddet uden videre og gå til en anden bod; det kan være, at de forsøger at udnytte dig.

Hvornår skal man tage til Essaouira

Solnedgange fra kysten
Solnedgange fra kysten

Vejret

Klimaet i Essaouira gør det muligt at besøge byen på alle tider af året. August er den varmeste måned med en gennemsnitstemperatur på 28 grader celsius og januar er den koldeste måned med en gennemsnitstemperatur på 10 grader celsius.

Under alle omstændigheder vil jeg råde dig til, især om sommeren, ikke at gå for meget efter termometeret, da vindafkølingen på grund af luftfugtigheden vil være meget højere end termometeret. Hvad angår nedbør, er der flere regnfulde dage fra december til marts, men resten af året er der næsten ingen regn i Essaouira.

Turistmængder

Med hensyn til antallet af turister afhænger det bedste tidspunkt at besøge Essaouira lidt af dine rejseplaner. Byen er generelt ikke overfyldt, men der er tendens til at komme flere turister i forårsmånederne, som er højsæsonen for rejser til Marokko, eller i efterårsmånederne, da Essaouira er blæsende, og dette er det bedste tidspunkt for surfing og lignende sportsgrene.

Tips til dit besøg i Essaouira

Essaouira strand| ©Peter Schulz
Essaouira strand| ©Peter Schulz

Hvis du har været i Marrakesh før, ved du, at der er visse regler for påklædning, når du skal pakke din kuffert til din rejse til Marokko. Ideelt set skal du ikke have noget gennemsigtigt eller for stramt tøj på, men her, ligesom i Marrakech, er de vant til turister, så du behøver ikke at dække dig til, selv om du bør klæde dig med en vis tilbageholdenhed, hvis du vil undgå ubehagelige situationer. Husk, at det er deres kultur, ikke din.

Hvad skal du medbringe på din rejse

Til denne tur anbefaler jeg behagelige sko (selv om du heller ikke skal gå lange ture; det er mere for komfortens skyld undervejs), let tøj og, hvis du tager af sted om vinteren, et ærme, hvis det skulle køle ned sidst på eftermiddagen. Hvis du sidder i et køretøj med aircondition, skal du tage noget med til at dække dig til undervejs.

Det ville ikke være en dårlig idé (i hvert fald ikke i mit tilfælde, jeg gik glip af det) at medbringe noget at spise og drikke undervejs, for selv om man regner med at være tilbage i Marrakech inden for en time, kan der opstå uforudsete omstændigheder, og på vejen tilbage er der ikke nogen steder, hvor man kan få noget at spise.

Lær om den lokale kultur

Hvis du tager en guide med på din rejse til Essaouira, skal du ikke tøve med at spørge ham eller hende om stedets historie og seværdigheder, men også om steder, hvor du kan købe kunsthåndværk, steder at spise efter din smag eller mindre kendte hjørner af byen, hvor du kan tage smukke billeder.

Med hensyn til sidstnævnte bør du tænke dig om to gange, før du fotograferer lokale uden at spørge om lov; nogle kan blive irriterede, eller kunsthåndværkerne kan tro, at du kopierer deres arbejde. Hvis du spørger dem høfligt med dit kamera, om du må tage et billede af dem, vil de enten selv give dig tilladelse eller trække sig tilbage, hvis de ikke ønsker at gå ud.

Shopping i Essaouira

Hvad angår shopping, skal du være opmærksom på, at du på mange af stoppestederne langs ruten Marrakech-Essaouira vil møde lokale kunsthåndværkere. Nogle vil sikkert opfordre dig til at shoppe lidt mere diskret end i Marrakech, men lad dig ikke friste.

Marokkanerne er vant til at handle og forhandle med turister, så de vil altid starte med en højere pris, end de faktisk er villige til at sælge dig det pågældende stykke for. Det, du vil købe i Essaouira for at få noget for pengene, er arganolie, men hvis de priser, du får oplyst, svarer til de europæiske priser, skal du se bort fra dem.

Anas rejsetips

Pas på de "uofficielle taxaer" i Marrakesh, der beder dig om at køre dig til steder som Essaouira. Ud over at de ikke er professionelle chauffører, overholder de måske heller ikke sikkerhedsforanstaltningerne.

Sådan kommer du til Essaouira på egen hånd

Skala de la Ville-muren| ©Jean-Marc Astesana
Skala de la Ville-muren| ©Jean-Marc Astesana

Den nemmeste måde at komme til Essaouira fra Marrakech er med en organiseret udflugt; ud over at prisen er meget overkommelig, sparer privat transport på logistikken og ventetiden (hvilket i et land som Marokko kan være et stort plus). Der er dog også andre transportalternativer fra Marrakesh:

Bus

Den afgår fra busstationen i Marrakech, og der er flere selskaber (især CTM), der kører dig dertil på to og en halv time. En returbillet koster ca. 70 dirhams (6,40 euro). Hvis du tager bussen, skal du huske tre ting: kom tidligt til stationen på udrejsen, kom ikke for sent på hjemrejsen fra Essaouira, og vær tålmodig, hvis busserne i stedet for at overholde køreplanen bare kører, når de er fulde.

Leje en taxa

I Marrakech er det almindeligt at forhandle en dagspris med nogle taxachauffører, og i løbet af dagen vil taxaen stå til din rådighed for at køre dig, hvorhen du vil. Det kan være en mulighed, hvis du vil besøge flere steder ud over Essaouira, men det er ikke billigt (selvom du altid kan forhandle prisen), og det er ikke det mest komfortable, da de fleste taxaer i Marokko ikke ligefrem er luksusbiler, og kørslen er generelt heller ikke den sikreste.

Hvis du kunne lide udflugten til Essaouira, vil du måske også kunne lide

Souken i Marrakech| ©n m
Souken i Marrakech| ©n m

Hvis oplevelsen af at tage til Essaouira fra Marrakech tiltaler dig, er du heldig, da Marokkos hovedstad ligger tæt på mange andre steder, hvor du kan tage på udflugt under dit besøg. Der er bl.a. ture med overnatning i ørkenen, udflugter til andre landsbyer i regionen eller udflugter for at se naturlandskaber. Du kan læse mere om, hvad du skal besøge på din rejse i Marrakech i denne artikel om Kamelture og billetter og denne på Dagsture og udflugter fra Marrakech.

Ofte stillede spørgsmål

 • Hvad kan du se i Essaouira?

  I denne kystby kan du besøge de berømte volde, forsvarsmurene på Essaouiras kyst, drikke champagne i den populære II Mare-bar, nyde den årlige World Music Festival, hvis du besøger byen i juni, opleve et arganoliekooperativ og prøve alle former for vandsport.

 • Er en dag nok til at besøge Essaouira?

  En dagstur er nok til at nå de fleste af byens seværdigheder, men du går glip af byens fantastiske atmosfære om aftenen. Hvis det er muligt, så bliv et par dage og en nat.

 • Hvad er de bedste souvenirs, jeg kan tage med hjem fra Essaouira?

  Arganolie er Essaouiras stjerneprodukt, og du kan finde den bedste på Majorelle-gade 33. Babouche-tøfler er også en klassisk souvenir, som du kan købe i tøfler-souken. Desuden er lædertasker en perfekt gave til at tage med hjem.