Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Kamelture og billetter

Kamelridning er uden tvivl en af de mest populære aktiviteter i Marrakech. Her er hvordan, hvor og hvor meget det koster

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minutters læst

Kamelture og billetter

Kameltur i ørkenen ved solnedgang | ©Inbal Malca

Hvis vi skulle beskrive Marrakech, ville duften af krydderier, ørkenens farver, travlheden i souken... og kamelerne komme på tale. Det er en fascinerende oplevelse at ride på en kamel gennem Marrakeshs landskaber.

1. De bedste kamelture i Marrakech

Spadseretur over klitterne
Spadseretur over klitterne

Det første, du skal vide, hvis du er ny i byen, er, at det er lidt svært at ride på kamel i Marrakeshs centrum: Du skal gøre det på en tur i ørkenen, og der er flere forskellige ruter og muligheder. Jeg vil fortælle dig alt om dem, så du kan vælge den, du bedst kan lide.

2. Dagsudflugt til Agafay-ørkenen med kameltur

Atlas vandfald| ©fredsharples
Atlas vandfald| ©fredsharples

Dette er en af de mest populære muligheder: at tage af sted og vende tilbage på samme dag fra Marrakech til Agafay-ørkenen, der ligger ved foden af Atlasbjergene, og nyde de vidunderlige vandfald i området og udsigten til forskellige berberlandsbyer under din kameltur. Tidligt om morgenen henter en chauffør dig fra dit hotel (du bliver bedt om dine oplysninger via e-mail, når du bestiller online) og kører dig til ørkenområdet.

I en af disse landsbyer vil der være tid til frokost: for seks euro ekstra til prisen for turen vil du blive tilbudt frokost i et lokalt hus, men du kan også udforske omgivelserne på egen hånd og finde en typisk ret at prøve eller endda medbringe din egen mad (sidstnævnte anbefales ikke på grund af rygsækkens vægt under kamelturen, og fordi din drink bliver varm i løbet af dagen).

Hvorfor jeg kan lide denne tur

Det, jeg bedst kunne lide ved denne tur, er, at oplevelsen ikke kun omfatter kamelridning (hvis du skulle undre dig, skal du ikke tage kamelen alene, der er altid en guide med dig), men også smukke udsigter og tæt kontakt med de lokale folk, som vil invitere dig til at drikke berberte (baseret på min erfaring kan jeg fortælle dig, at i Marokko kan "varmt" alt efter tilfældet betyde "kogende", når det kommer til te).

De lokale er vant til at komme i kontakt med turisterne, så det er let at forstå dem (i hvert fald de yngre) på fransk eller engelsk, og rejselederen kan under alle omstændigheder oversætte. Selv om jeg var klar over, at dette er en "forberedt" oplevelse, fandt jeg det alligevel meget autentisk, fordi hele familien behandlede os, medlemmerne af rejsegruppen, så venligt.

Rejseplan

  • Atlasbjergene
  • Atlas vandfald
  • Dalen Imlil
  • Asni-dalen
  • Amizmiz-dalen
  • Argan-kvindernes kooperativ
  • Forskellige berberlandsbyer

3. En times kameltur på kamel i palmelunden i Marrakech

Hviler sig for at fortsætte udflugten
Hviler sig for at fortsætte udflugten

Palmelunden i Marrakech eller oasen La Palmeraie er et område nord for byen i en afstand af ca. en halv time i bil. Området er meget smukt, og et besøg på kamelryg er en meget behagelig tur. Denne kamelvandringstur i Palmeraie anbefales til dem, der ikke har så meget tid (og derfor ikke er interesseret i at komme ud i ørkenen), men som ikke vil gå glip af kamelridning.

Du vil deltage i denne tur med en gruppe på højst 15 personer, og du vil blive hentet fra dit hotel på det aftalte tidspunkt. Chaufføren i en minibus med aircondition venter på dig under turen og sætter dig derefter af ved dit hotel. Turen tager i alt to timer, og kamelturen tager en time.

Du har mulighed for at tage den samme tur på egen hånd i taxa til Palmeraie-området, men ulempen er, at du skal lægge den pris, som kamelkarlene har fastsat, til taxaens pris, når du kommer dertil, så det er måske ikke så smart for dig. Det er også almindeligt, at kameldriverne fastsætter en pris, og så er turen kortere end den, du får på en organiseret tur.

4. Halvdagsudflugt til Jebilet-ørkenen med kameltur

Kameler i den marokkanske ørken| ©Fabien Bazanegue
Kameler i den marokkanske ørken| ©Fabien Bazanegue

Denne halvdagsudflugt til Jebilet-ørkenen med kamelridning er en mellemting mellem en heldags tur på kamel og en kort tur i Marrakeshs udkanter. Den varer ca. en halv dag (med afgang om morgenen og om eftermiddagen). Destinationen er Jebilet, en stenørken nord for byen. Kamelturen tager ca. to timer, og du vil få te og pandekager sammen med de lokale folk.

Denne rundvisning er tilgængelig på engelsk og fransk. En chauffør henter dig på dit hotel på det valgte tidspunkt og kører dig sammen med en lille gruppe på højst 16 personer til Jebilet-ørkenområdet, hvor turen begynder. På dette tidspunkt vil en lokal guide vise dig, hvordan du stiger op på kamelen og vise dig rundt i området. Hvis du kan holde balancen, må du ikke glemme at tage billeder under turen til dine minder, for området er det hele værd.

På et bestemt sted undervejs vil der blive gjort holdt for at få te og pandekager hos en lokal familie, som vil fortælle dig interessante historier om livet i ørkenen og berberfolkenes vigtigste ritualer.

5. Ofte stillede spørgsmål om kamelvandringer

Silhuetter ved solnedgang
Silhuetter ved solnedgang

Hvor svært er det at ride på en kamel?

At ride på en kamel er ikke som at ride på en hest, det er blot et spørgsmål om at sidde korrekt og koordinere dine bevægelser med dyrets for at undgå rygsmerter. Guiden vil forklare, hvordan du gør det, men det er ikke svært, selv om kamelens bevægelser kan være ubehagelige for nogle mennesker.

Hvis du tror, at det er tilfældet, skal du vælge en kort tur eller en tur med pauser undervejs. Undgå oplevelsen, hvis du har problemer med ryggen, og hvis du føler dig utilpas på noget tidspunkt, skal du naturligvis sige det til din guide, så du kan fortsætte til fods.

Vil jeg kunne styre kamelen?

Kamelerne på denne type tur rejser i en karavane. Med andre ord fører den dygtige guide en række kameler, og de andre følger ham. Kamelerne er meget rolige og føjelige dyr, og de er vant til at transportere turister, så du behøver ikke være bange og skal bare lade dig gå.

Kan børn ride på en kamel?

Børn under 12 år skal ledsages på denne type tur, primært for at undgå, at kamelen falder af, hvis den ikke kan holde balancen, og ikke fordi dyret er ved at give op. Minimumsalderen for at ride på en kamel er to år.

Er oplevelsen egnet for gravide kvinder?

For at undgå fald eller rygsmerter anbefales oplevelsen ikke til gravide kvinder.

Hvilket tøj skal jeg tage på?

Det vigtigste er, at du har behageligt tøj på. Hvis du er iført shorts, kan det være ubehageligt at gnide mod kamelsadlen, så jeg anbefaler lange, brede bukser med sportssko, der giver dig mulighed for at støtte dig selv, så du kan holde balancen korrekt. Husk, at det er varmt, og at det er bedst at bære let tøj, der beskytter dig mod solen. Nogle gange vil kameldriverne selv give dig typisk ørkenbeklædning, som du kan tage på under turen for at beskytte dig mod solen.

Er det muligt at besøge ørkenen uden at ride på kamel?

Udflugter til ørkenen omfatter normalt en tur på kamel, men det betyder ikke, at det er en forudsætning for at besøge ørkenen eller de lokale landsbyer. Faktisk rider berberne ofte på en kamel i stedet for en kamel, så hvis du beder dem om det, vil de ikke have noget problem med at følge dig til fods i stedet for på en kamel.

6. Sådan organiserer du dit kameltogt

Kamelture i klitterne| ©Yeo Khee
Kamelture i klitterne| ©Yeo Khee

De fleste kamelvandreture fra Marrakech er meget bekvemme for rejsende, da turen i langt de fleste tilfælde henter dig på dit hotel og kører dig tilbage, når du er færdig med turen. Der er dog nogle få ting, som du bør være opmærksom på, inden du forlader hotellet:

Medbring vand

Glem ikke, at du skal ride på kamel i ørkenen; nogle gange giver kameldriverne dig vand, andre gange ikke. Der er ingen steder at købe vand under turen (du er i ørkenen), og med varmen blev jeg i hvert fald ret tørstig under turen. Fyld en flaske koldt vand op, inden du forlader hotellet, og tag den med i en rygsæk.

Beskyt dig mod solen

Måske den vigtigste af dem alle. Solen slår hårdt ned i ørkenen, selv om vinden nogle gange blæser, uden at man opdager det. Det er normalt at bruge solcreme på arme og ben, men et område, som mange glemmer at bruge, er nakken. Faktisk bruges turbaner til dette formål på mange af disse udflugter, og berberne selv sørger nogle gange for det.

Uanset dette bør du tage et tørklæde med til at dække dig selv, bære solbriller og medbringe solcreme, hvis du har brug for det undervejs, især hvis du er på en halv- eller heldagsvandring.

Vælg den ønskede dato

Kamelridning finder sted næsten hver dag på forskellige tidspunkter. Grupperne har tendens til at være af samme størrelse, så der er ingen fordel ved at tage dem den ene eller den anden dag på grund af overfyldte pladser; du kan vælge den dato, der passer bedst til dine rejseplaner. Du vil heller ikke have problemer med vejret, da Marokkos klima normalt er ret stabilt.

Hvis der skulle opstå ugunstige omstændigheder, og turen aflyses på grund af regn eller sandstorm, får du enten dine penge tilbage eller får en ny tur på en anden dag.

Du skal ikke bekymre dig om mad

På de korte kamelture behøver du ikke at bekymre dig om mad, da de kun varer ca. to timer (inklusive transport til og fra hotellet), og du kan spise før eller efter i Marrakech centrum.

Hvad angår udflugter på en dag eller en halv dag, er der heller ikke meget at bekymre sig om; ved frokosttid vil du enten blive tilbudt at betale et lille ekstra gebyr for at spise frokost i et berberhus, eller du vil blive sat af ved et sted, hvor du kan købe noget på egen hånd. Du kan have nogle snacks med i rygsækken, hvis du vil, men det er normalt ikke nødvendigt på denne type vandreture.

Hold øje med billeder

Du kan selvfølgelig tage billeder på kamelen eller bede din guide om at tage et billede, enten før du stiger på eller når du er på kamelen. Du skal være forsigtig, når du tager dit kamera med ud på ruten for at tage billeder af landskabet; kamelens bevægelser kan få dig til at miste balancen (du skal holde fast med hænderne under turen), og din mobiltelefon eller dit kamera kan falde ned på jorden.

Bed din guide om at stoppe (lejlighedsvis, ikke flere gange under turen...), hvis du vil tage et billede.

Drikkepenge er ikke inkluderet

Prisen for disse ture omfatter ikke drikkepenge til den berberguide, der kører kamelen, eller til familien, der måske inviterer dig på te på længere udflugter. Det er ikke nødvendigt, men hvis du ønsker at give dem nogle penge, kan du gøre det; ikke alene vil de ikke blive fornærmede, fordi de er vant til det, men de vil også takke dig venligt.

7. Andre interessante aktiviteter i Marrakech

Krydderi butik i souken| ©Jose Ramirez
Krydderi butik i souken| ©Jose Ramirez

Hvis du ikke allerede har gjort det, bør du overveje at booke en guidet tur i byen. Souken kan virke som en labyrint, og med en lokal guide kan du være sikker på at se alle de særlige seværdigheder uden at gå glip af en eneste. Hvis du er i humør til at tage ud og udforske området omkring byen, er du heldig, for der er nogle fantastiske steder inden for gåafstand, så du kan tage på dagsture eller endda overnattende ture til ørkenen. Her er dem, jeg synes bedst om i denne artikel: Dagsture og udflugter fra Marrakech.