Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Marrakech på to dage: hvad du har brug for at sikre, at du ikke går glip af noget

Ingen rejse til Marokko er komplet uden et besøg i Marrakech. Denne by, der er på verdensarvslisten, har en række attraktioner, som man ikke må gå glip af.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

10 minutters læst

Marrakech på to dage: hvad du har brug for at sikre, at du ikke går glip af noget

Det traditionelle marked Jama el Fna, Marrakech | ©Calin Stan

Et ophold på to dage i Marrakech er ganske vist kort, men det giver dig mulighed for at nå meget af det, der er at se og lave i Marrakech og endda nogle af de steder, der ligger lige omkring byen. Byen har over 1,5 millioner indbyggere og er en af Marokkos kejserbyer sammen med Fez, Meknes og Rabat.

Hvis du vil få mest muligt ud af disse to dage, skal du planlægge din tid godt. Først da vil du kunne fortabe dig i den labyrint af gader, der udgør Medinaen, og se moskeer og souker, besøge palmelunden og opleve atmosfæren på Jamaa el Fna-pladsen på tæt hold.

Dag 1: Fra Medinaen til Jamaa el Fna-pladsen

Djemaa el Fna-pladsen| ©Boris Macek
Djemaa el Fna-pladsen| ©Boris Macek

På trods af landets geografiske og historiske nærhed har mange rejsende stadig visse betænkeligheder ved at besøge Marokko. Selv om jeg personligt aldrig har oplevet problemer, er det altid en god idé at høre nogle sikkerhedstips, før man tager af sted.

På den anden side er en af de bedste måder at vænne sig til byen på at tage på en guidet rundvisning ved dit første besøg. Der er mange måder at lære nogle af de vigtigste seværdigheder at kende på uden at skulle bekymre sig om, hvordan man f.eks. kommer rundt i Marrakech.

Mange af disse guidede ture ligner den rute, jeg har forberedt for den første dag, eller den, der er beskrevet i min ekspresguide til Marrakech på én dag.

Planen for denne første dag omfatter især højdepunkter som souken og Medinaen, uden at glemme Jamaa el Fna-pladsen i dens dag- og natversioner.

Book din tur i Marrakech

Gå ind i kashbah'en gennem den gamle Bab Agnaou-port

For at få mest muligt ud af din tid i Marrakech, uanset om du tager turen på egen hånd eller med en guide, bør dagen begynde tidligt om morgenen. Du bør også beregne de timer med dagslys, du vil nyde, da de varierer meget afhængigt af, om du er om vinteren i Marrakesh eller om sommeren i Marrakesh, samt varmen i den sidste sæson.

Selv om den nærliggende Bab er Robb var den officielle indgang til byen, vil vi starte vores tur ved Bab Agnaou. Som navnet antyder ("bab" betyder port på arabisk), var det en af de 19 indgange i voldene, der førte ind i byens indre.

Bab Agnaou er porten, der fører til kashbah'en, en type befæstet bygning af berbisk oprindelse, der med tiden blev brugt som residens for en magtfuld familie. I dette tilfælde er det den kongelige kashbah.

Indgangen, der blev bygget i det 12. århundrede, er ensfarvet og har en central bue, der fører til El Badi-paladset og Sa'did-gravene.

Saadid-gravene og deres imponerende hal

Saadid-grave| ©Montse PB
Saadid-grave| ©Montse PB

Det næste punkt på ruten er en ligefrem gåtur til en minaret med grønne fliser få meter fra Bab Agnaou.

Den pågældende minaret er en del af Moulay El Yaziz-moskeen, ved siden af hvilken ligger Saadid-gravene, som er en af de mest interessante seværdigheder i hele Marrakesh.

Disse grave stammer fra slutningen af det 16. århundrede, da sultan Al Mansur gav ordre til at bygge dem. Et par årtier senere blev de dog muret til på ordre af en anden sultan, Mulay Isma'il, og de blev helt glemt. Det var først i 1917, at de blev genopdaget.

Adgangen til gravene, som kan besøges mod et gebyr, sker gennem en smal gang, der fører til en lille have. Her er begravelser af forskellige tjenere, kanslere og krigere.

Omkring denne gård ligger en række bygninger, der indeholder gravstederne for mere betydningsfulde personer. Sultan al-Mansurs grav ligger i den såkaldte 12-søjlesal, som uden tvivl er det mest imponerende rum i komplekset.

Palace of te Bay

På vej til den næste destination, hvor du vandrer rundt i medinaen og forsøger ikke at fare vild, hvis du har besluttet at tage af sted på egen hånd, er det interessant at stoppe ved Place des Ferblantier (som også er inkluderet i mange private ture). Ud over selve pladsen finder du et stort antal butikker, der har specialiseret sig i produkter af tin og andre metaller.

Efter et kig rundt på pladsen og de førnævnte butikker fortsætter turen til en af de mest populære seværdigheder for besøgende: Palais de la Baie.

Da det blev bygget i det 19. århundrede, var det hensigten at bygge verdens største palads. Selv om dette ønske aldrig blev opfyldt, er haven og haremmet i den to af byens store attraktioner.

Book din tur i Marrakech

Jamaa el Fna-pladsen

Hvis der er ét sted, der definerer den okkerduftende by, er det Jamaa el Fna-pladsen. Når du kommer dertil, finder du et stort antal sælgere af frugtsaft og henna-tatovører. Ved siden af dem er der gadekunstnere som slangebesværgere og abe-tæmmere, og ikke at forglemme historiefortællerne.

Atmosfæren, lugtene og seværdighederne vil ramme dig fra alle sider. Det kan godt være, at du har lyst til at fotografere næsten alt, hvad du ser, men det er meget vigtigt, at du ikke gør det uden at spørge om lov og forhandle en pris for billedet på forhånd.

Få styrken tilbage på Dar Cherifa

Besøg i Dar Cherifa| ©Robert Prazeres
Besøg i Dar Cherifa| ©Robert Prazeres

En af de mest populære organiserede ture i Marrakech er en tur, der er dedikeret til gastronomi. Hvis du ikke har bestilt en restaurant på grund af tidsmangel, er et besøg på Dar Cherifa en perfekt introduktion til marokkansk mad.

Denne restaurant er ikke kun en af de bedste restauranter, der serverer tajine eller couscous, men også den bygning, som den ligger i, er helt sikkert spektakulær. Det er et af de smukkeste riads (traditionelle huse) i byen.

Bestil din gastronomiske tur i Marrakech

Gå en afslappet tur gennem souken, og lær at prutte om penge

Når du er kommet til kræfter igen, kan du stadig nyde en af de mest intense oplevelser i Marrakech: souken. Du kan også bestille en af de guidede ture, der er specielt til disse markeder.

Dette store marked optager mange smalle gader i Medinaen. Det store antal mennesker gør det svært at bevæge sig komfortabelt rundt, især hvis du skal dele pladsen med mange boder i de samme gader.

For at kunne nyde denne vandring råder jeg dig til altid at bevare roen. Prøv også at undgå sælgere, der forsøger at tiltrække din opmærksomhed på en mere aggressiv måde og falske guider.

Den bedste måde at gennemføre denne tur på er ikke at forsøge at vide, hvor du befinder dig på et hvilket som helst tidspunkt. Gå rundt i gaderne og kig efter de produkter, du synes bedst om. Du kan finde alt fra babouches til tesæt, krydderier, tæpper, silketøj, kosmetik, lanterner af metal og djellabas. Husk dog, at det er almindeligt at forhandle med sælgeren, indtil I når til enighed eller ej.

Hver person vil have et område, der tiltaler ham eller hende mest. Mit valg er Rahba Kedima-pladsen, hvor der sælges alle slags krydderier, medicinske urter og kurvefletvarer.

Bestil din tur i Marrakech's souker

Marrakesh-museet og Almoravid Qoubba

Når du går gennem souken, skal du prøve at finde en gammel muslimsk skole kaldet Medersa Ben Youssef. Gå indenfor og se den imponerende centrale gårdsplads og udsmykningen af buerne og dørene.

Marrakesh-museet ligger i nærheden. Du bør i det mindste kigge ind i dens indre gård, da dens skønhed gør den til et af de mest anbefalelsesværdige steder at besøge.

Lige ved siden af ligger Almoravid Quobba, det sidste eksempel på denne stil, som findes i byen, og som du også kan se, hvis du tager på udflugt til Essaouira. I dag indeholder bygningen en souk kaldet Souk Foudouq Ouarzazi, som er et par minutters besøg værd.

Book din udflugt til Essaouira

Koutoubia-moskeen

Koutoubia-moskeen| ©Daniel Csörföly
Koutoubia-moskeen| ©Daniel Csörföly

Denne første tur kræver en tur gennem Marrakech Medina for at se en af de mest berømte bygninger. Denne gang er målet Koutoubia-moskeen, den vigtigste moské i Marrakech.

Selv om denne moské fra 1158 ikke kan besøges indvendigt, gør alene den udvendige udsmykning og den fantastiske 70 meter høje minaret den til et must-see. Minareten minder meget om Giralda i Sevilla og er stadig det højeste punkt i byen.

Solnedgang og myntete på Glacier Café's terrasse

Efter en intens dag bør belønningen være lige så imponerende. Der er intet bedre end et besøg på Café Glacier for at nyde en lækker myntete på terrassen.

Herfra kan du slappe af med din te og se solnedgangen og det nærliggende Jamaa el Fna-plads forvandle sig til de kommende timer.

Tilbage til Jamaa el Fna-pladsen.

Skumringen ændrer næsten fuldstændigt pladsens udseende og følelse. De sælgere, der plejede at være på pladsen, er fjernet, og deres plads er blevet overtaget af mange madboder, der konkurrerer med hinanden om at tiltrække besøgende.

Det er helt sikkert den perfekte ramme for en bid mad, inden du trækker dig tilbage til dit hotel. Gå rundt mellem de forskellige boder og vælg den, der passer dig bedst, uden at være alt for opmærksom på de forskellige sælgere, der forsøger at få dig til at sætte dig ved deres borde.

Joaquín's Rejsetips

Der er stor konkurrence mellem de forskellige madboder, og nogle gange kan en tjener være lidt for påtrængende. Bevar roen og sæt dig på det sted, du er mest interesseret i, på trods af de andres opfordringer.

Dag 2: Oplev palmelunden og andre mindre kendte seværdigheder i Marrakech

Rundvisning i palmelunden ved solnedgang| ©EliBet.
Rundvisning i palmelunden ved solnedgang| ©EliBet.

At gå gennem Medinaen og Jamaa el Fna er virkelig en storslået oplevelse, men også udmattende. Derfor vil den anden dag i Marrakech være lidt mere afslappet. Selv om de steder, der skal besøges, er lidt mindre berømte, kan jeg forsikre dig om, at de ikke har noget at misunde dem fra den første dag.

Tag en kort tur til Palm Grove

Det første sted at tage hen på den anden dag i Marrakech er Marrakech Palm Grove-området, ca. 10 km fra Medinaen.

Der er mange forskellige muligheder for at komme dertil. På den ene side kan du altid tage en taxa efter at have forhandlet en pris med chaufføren, som inkluderer ventetid. Du kan også tage en hestevogn, som er en af de mest traditionelle måder at komme rundt i Marrakesh på.

Endelig er der adskillige ture, som tager dig rundt i området. Stort set alle besøgende vil finde en, der passer til deres smag, lige fra en, der bruger quads og giver dig mulighed for at besøge nogle af landsbyerne, til en, der inkluderer en tur på kamel.

I sidstnævnte tilfælde er der også en tur, der byder på en solnedgang i palmelunden og en tur på kamel. Hvis denne mulighed tiltaler dig, skal du blot ændre rækkefølgen af rejseplanen.

Palmelunden har traditionelt været en stor indtægtskilde for byen. Selv om dette ikke har ændret sig, er den i dag blevet en af byens største turistattraktioner og indgår i en udviklingsplan, der omfatter åbning af flere hoteller.

På trods af dette har stedet stadig en mystisk atmosfære, og naturen er stadig fremherskende. Dette er muligt takket være mere end 100.000 palmer, frugttræer og plantager.

Book din kameltur i Palm Grove

Majorelle-haverne

Majorelle-haverne| ©Kamal Hammadi
Majorelle-haverne| ©Kamal Hammadi

Afhængigt af den tid, du bruger i Palm Grove, vil det være muligt at besøge disse spektakulære haver.

En taxa fra selve Palm Grove eller fra Jamaa el Fna kan køre dig derhen uden problemer. Haverne blev anlagt af den franske maler Jacques Majorelle i 1924 og er uden tvivl de smukkeste i byen.

På trods af Marrakeshs klima er haven hjemsted for mange forskellige vandplanter. Ved siden af dem er der forskellige typer af jasmin, kaktus, banantræer, palmer og bambus. En oase af friskhed i en by, der er omgivet af ørken.

Se en anden side af Marrakech: den moderne by Gueliz

Marrakech, som andre marokkanske byer, er ikke kun den gamle Medina. Under det franske protektorat blev Gueliz, den moderne del af byen, bygget. Centrum for dette område er Place 16 November, hvor det centrale marked ligger.

Fra dette torv udgår flere avenuer, herunder Mohammed VI Avenue. Hvis du går langs den, vil du se, at atmosfæren er helt anderledes end i den gamle bydel, selv om der er lige så travlt.

Dette område er også perfekt til at spise en bid mad. Her finder du nogle flere restauranter i vestlig stil og nogle marokkanske restauranter. Hvis du har en sød tand, kan jeg anbefale dig at prøve de arabiske søde sager på Patisserie Amandine.

Mellah: det jødiske kvarter

Den centrale gade i Mellah i Fez| ©Robert Prazeres
Den centrale gade i Mellah i Fez| ©Robert Prazeres

Et andet mindre kendt, men meget interessant kvarter er Mellah, som tidligere var hjemsted for det jødiske samfund i Marrakesh.

Kvarteret opstod i det 16. århundrede, da de spanske og portugisiske jøder blev fordrevet fra begge lande, og mange af dem bosatte sig i nabolandet Marokko.

Selv om det jødiske samfund næsten er forsvundet, har kvarteret stadig en essens, der adskiller det fra andre dele af byen. Hvis du har mulighed for det, bør du ud over at gå rundt i byens gader (hvoraf du besøgte nogle af dem den første dag) også besøge Al Azama-synagogen og den jødiske kirkegård.

På den anden side er Mellah et ideelt sted at købe nogle gaver. Du kan finde masser af butikker og markeder i gaderne, hvor der er færre mennesker end i Souk og til billigere priser.

Slap af i en hammam

Et af symbolerne i den arabiske verden er hammamerne, og Marokko er ingen undtagelse. I Marrakech finder du et par af disse traditionelle bade af høj kvalitet, hvor du kan nyde et godt bad og massage.

Når du vælger en, skal du vide, at der findes nogle, som ikke er blandede, og som kræver, at du skal medbringe dine badeprodukter. Mere komfortable er de turistvenlige, som, selv om de er lidt dyrere, er blandede og indeholder alt, hvad du har brug for for at nyde oplevelsen.

De mest anbefalede er Click Spa og Rosa Bonheur, men dit hotel kan anbefale flere, så du kan vælge den, du bedst kan lide.

Middag på Comptoir Darna

Nogle af de arrangerede ture afsluttes med en middag, der omfatter nogle af de mest kendte marokkanske retter. Hvis du foretrækker en anden mulighed, tilbyder Marrakech gode muligheder for at afslutte din rejse på en god måde.

En god måde at afslutte din tur på er f.eks. at spise på et af de mest trendy steder i byen, Comptoir Darna. Ud over madens kvalitet tilbyder de normalt et mavedansshow, som er langt fra dem, der er designet specielt til turister.

Book din guidede tur med middag inkluderet