Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Marrakech om sommeren

Marrakech er en stadig mere populær turistdestination, selv om sommeren. Hvis du undgår at gå ud på gaderne i de varmeste timer af dagen og vælger dine aktiviteter med omtanke, får du en uforglemmelig ferie - læs videre for at finde de bedste sommerplaner!

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

10 minutters læst

Marrakech om sommeren

Rue Yves St. Laurent, Marrakech | ©Rigel

Den marokkanske by har i alle tider fascineret berømtheder fra Nicole Kidman til Winston Churchill, der plejede at besøge den for at male lærreder. Om sommeren står den dybblå himmel i kontrast til det rødlige landskab i gaderne, hvilket skaber en eksotisk og ubestrideligt fængslende atmosfære, der øger antallet af ting, man kan lave på en tur til Marrakech. Og hvis temperaturen stiger for meget, kan du benytte dig af undskyldningen til at tage på strandene i Essaouira.

1. Oplev stemningen af Eid al Adha

Frokost til Eid Al Adha-festen| ©dubai new style
Frokost til Eid Al Adha-festen| ©dubai new style

Eid al-Adha, der bogstaveligt talt betyder "offerfest", er lammefesten og den vigtigste fest i den muslimske verden. På denne dag mindes man en bibelsk episode, hvor Gud befalede Abraham at ofre sin førstefødte søn for at teste hans trofasthed, før han i sidste øjeblik stoppede ham og beordrede ham til at dræbe et lam i stedet for sin søn. Offerfesten finder sted efter den årlige pilgrimsrejse til Mekka. Derfor ændres datoen hvert år.

Allerede i dagene op til begivenheden kan man fornemme begivenhedens omfang: de lokale strømmer til markederne for at købe får og transporterer dem derefter til deres hjem med alle mulige transportmidler. Bliv ikke overrasket, hvis du ser en ged i bagagerummet på en bil!

De tilbereder også typiske søde sager som ghribas (mandelbaserede kiks) eller den ikoniske Kaab el Ghazal, halvmåneformede kiks lavet af mandler, appelsinblomstvand og kanel. Hvis du vil vide mere om lokale delikatesser, anbefaler jeg, at du læser artiklen Marokkansk mad: de retter, du ikke må gå glip af.

Festdagen begynder med bønner. Derefter samles familierne i deres egne hjem for at deltage i slagtningen, og om aftenen går de ud på gaderne for at fejre den. I løbet af de to dage, festivalen varer, tager de lokale ud til byens udkant (musallas) for at spise får- og lammeretter. Marokkanerne har en tendens til at bruge alle dele, lige fra de mest almindelige dele til mindre "ædle" dele som hjerne, mave og fødder.

Matthews råd

De fleste butikker, caféer og museer vil være lukket i mindst en formiddag og i nogle tilfælde i en dag eller to. Sørg for at have alternative planer for dagen for Eid al Adha.

2. Besøg Sa'didi-gravene

Sa'didi-gravene| ©Montse PB
Sa'didi-gravene| ©Montse PB

Sa'didi-gravene ligger i en have mellem Bab Agnaou-porten og El Badi-paladset og er en kirkegård, der huser resterne af sultan Ahmed al-Mansur og fem andre medlemmer af hans familie. Det mest berømte rum er uden tvivl de tolv søjlersalen, et rum med en vidunderlig kuppel udskåret i cedertræ, søjler af Carrara-marmor og et gulv dækket af mosaik.

I mange år faldt gravene i glemmebogen i mange år. Efter Sa'did-dynastiets fald overtog den alawitiske sultan Mulai Ismail magten og dømte sine forgængere til damnatio memoriae. Han beordrede derfor, at alle spor af fortiden skulle tilintetgøres. Heldigvis blev Saadid-gravene opdaget i 1917. I kolonitiden fotograferede franskmændene Marrakesh fra luften for at lave en topografisk undersøgelse, og da de analyserede billederne, indså de, at der kunne være noget skjult her.

Da det er et mausoleum, forbliver byens varme uden for tærsklen. Du kan besøge Sa'did-gravene alle ugens dage fra kl. 9.00 til 12.00 og fra kl. 14.30 til 18.00. Billetten koster ca. 7 €.

3. Sænk dig i pools i den røde by

På Riad Ambre Et Epice| ©LEE WOOD
På Riad Ambre Et Epice| ©LEE WOOD

Når varmen begynder at blive kvælende, er der intet bedre end en dejlig dukkert. De fleste hoteller og riads i Marrakech giver dig mulighed for at nyde deres pools, selv om du ikke bor der. Ikke dårligt, vel? Nu hvor du ved det, kan du tage et håndklæde, solcreme og badetøj med og gøre dig klar til at tilbringe en dag i den røde bys pools.

I hjertet af byen ligger Riad Ambre Et Epices, som tidligere var en rig krydderihandlers palæ. Hotellet blev fuldstændig renoveret i 2009 og har en vidunderlig udendørs swimmingpool omgivet af oliventræer. Et andet anbefalet rejsemål er Palais Namaskar, et luksushotel, der er kendetegnet ved sin orientalske stil.

Med et dagskort kan du slappe af på solsengene og nyde duftende håndklæder og citrus-sorbeter. Hvis du ønsker at komme væk fra Marrakech's travlhed, kan du vælge Manzil la tortue, et hotel med en rolig privat pool og golfbane.

Derfindes nogle bemærkelsesværdige pools i den nærliggende Agafay-ørken. Terre des Etoiles er f.eks. en oase med luksuscamping og en pool med udsigt over de tørre bakker i nærheden. Kun få kilometer derfra ligger La Pause, et luksuriøst øko-resort uden elektricitet og Wi-Fi - det ideelle sted at slappe af. Hvis du vil nyde poolen, skal du tilbringe mindst én nat der. Hvis du gerne vil opleve dette naturområde, anbefaler jeg, at du læser artiklen Udflugter til Agafay-ørkenen fra Marrakech.

Matthews råd

Om sommeren er svømmebassinerne ofte meget overfyldte. Hvis du vil undgå at stå udenfor, anbefaler jeg, at du bestiller din plads et par dage i forvejen.

4. Tag et frisk pust af frisk luft ved Ouzoud-vandfaldene

Ouzoud vandfald| ©just_a_cheeseburger
Ouzoud vandfald| ©just_a_cheeseburger

Ouzoud-vandfaldene er de højeste vandfald i Marokko og ligger mindre end tre timers kørsel fra Marrakech. Hvis du ønsker at besøge dem på dagen, er det bedst at vælge en organiseret udflugt. Der er flere muligheder, og de fleste af dem tilbyder afhentning fra dit hotel eller riad. Efter at have forladt byen kører bussen eller minibussen gennem dalene i det høje Atlasbjerge, passerer gennem berberlandsbyer og ankommer til sidst til Ouzoud. E

Nedenfra kan du nyde det 100 meter høje vandfald og den tåge, der dannes af faldet. For at nyde udsigten kan du begynde at klatre op ad bjerget, hvilket normalt tager omkring en time. Halvvejs oppe kommer du til at møde en koloni af aber, men bare rolig, de er mere end vant til menneskers tilstedeværelse. Hvis du tager noget mad med dig, vil de nærme sig dig på ingen tid.

Når du er kommet ned, kan du afslutte udflugten med en sejltur. Floden, der dannes af Ouzoud-vandfaldene, krydses af nysgerrige træbåde, der giver oplevelsen et eventyrligt præg. Denne tur er en af de 12 bedste udflugter fra Marrakech.

Stien til toppen er ret stejl. For at undgå at falde er det bedst at have vandrestøvler på. Når du rejser om sommeren, er det tilrådeligt at drikke vand ofte.

Bestil en udflugt fra Marrakech

5. Oplev Atlanterhavets perle

På rundtur i Essaouira| ©rigel
På rundtur i Essaouira| ©rigel

Dette er kælenavnet for Essaouira, en befæstet by ved havets kyst. Den fine sandstrand og de konstante passatvinde tiltrækker tusindvis af surfere fra hele Europa. Kysterne ved Tagharte, Safi og Sidi Kaouki er perfekte til surfing, og hvis du ikke er surfer, kan du vælge mellem flere alternativer. Du kan f.eks. tage til havnen og spise frisk fisk på de lokale restauranter. En anden attraktion, der er værd at nævne, er Medinaen, den gamle del af Essaouira med sin typiske arabiske arkitektur.

Det er nemt at komme til Atlanterhavets perle fra Marrakech, du skal bare tage en bus. Der er mange busselskaber, og turen tager ca. to og en halv time. Busserne følger dog normalt ikke en fast køreplan. Hvis du vil spare tid, er det bedst at bestille en organiseret tur. Hvis du vil vide mere, kan du læse artiklen Hvordan man kommer fra Marrakech til Essaouria.

Essaouira er en meget vigtig fiskerihavn. Få mest muligt ud af dit ophold for at spise sardiner, hummere og søpindsvin. Le Triskala og La Table er to sikre bud.

Bestil en rejse til Essaouira

6. Oplev Marokkos historie på Musée des Confluences

Dar el Bacha gårdsplads| ©Palmeat
Dar el Bacha gårdsplads| ©Palmeat

Før Dar el Bacha blev omdannet til museum, var det Pasha Thami El Glaoui's residens. Den marokkanske adelsmand var en meget velhavende mand, kendt for sin tøjstil og sine hyppige rejser til Europa. Faktisk byggede han sin ejendom for at imponere gæster som Winston Churchill, Charles De Gaulle og Charlie Chaplin.

Formålet med dette museum er at dykke ned i Marokkos historie og de påvirkninger, der har interesseret landet gennem århundreder. Det største udstillingsområde er viet til islamisk kunst, men du kan også beundre den internationale samling af Patti Cadby Birch, en amerikansk arkæolog og elsker af den røde by. Hendes samling omfatter mere end 3.000 antikke genstande fra mayaerne, Kreta og Kina. Kunstværkerne strækker sig fra 5000 f.Kr. til i dag.

Musée des Confluences blev åbnet i 2017 og er stort set ukendt for de fleste turister. Udnyt dette til at se en traditionel bolig med smukke gårdhaver fyldt med grønne områder, der er ideelle til at undslippe varmen.

7. Mor dig på rutsjebanerne i Oasiria

Sjov i Oasiria| ©Riad Laksiba
Sjov i Oasiria| ©Riad Laksiba

Oasiria er Marokkos største og vigtigste vandland og det ideelle sted for en dag med hele familien. De små kan lege pirater i Pirates' Lagoon, mens teenagerne kan køre ned ad rutsjebaner eller ned ad Rio Loco (den skøre flod). Hvad angår de voksne, har Oasiria en attraktion, der udelukkende er beregnet til dem: Calme & Chauffée, en pool med 28 °C varmt vand, hvor børn ikke er tilladt. Her kan du slappe af, mens dine børn hygger sig i Moussaillons, en klub, der arrangerer sjove aktiviteter.

Oasiria er ikke blot en vandpark, men også et frodigt grønt område, så meget at dets egen hjemmeside reklamerer for det som "Le plus grand jardin de Marrakech". Og når sulten melder sig, kan du vælge mellem fem restauranter. Oasirias flagskib hedder Le Jardin & les Cabanas og byder på sæsonbetonede retter med friske kvalitetsråvarer. Alternativt har strandbaren Le Café Ola en enklere menu med sandwiches, salater og forfriskende is.

Mateo's råd

På Oasiria er det forbudt at medbringe mad og drikkevarer, men det er tilladt at medbringe et par flasker vand.

8. Fortab dig blandt Yves Saint Laurents kreationer

Yves Saint Laurent-museet:| ©Rainer Pidun
Yves Saint Laurent-museet:| ©Rainer Pidun

Når temperaturen stiger, er et besøg på et museum altid en god idé. Den seneste tilføjelse til den røde by er Yves Saint Laurent Marrakech Museum, som huser 5.000 tøjstykker, 15.000 haute couture-tilbehør, skitser og genstande af alle slags. Kulturinstitutionen blev indviet i 2017 og ligger i gåafstand fra Majorelle-haven. Bygningen er bygget i terracotta, beton og marokkanske sten og passer perfekt ind i omgivelserne, mens murstensfacaden minder om et vævet stof.

Museets ekstraordinære samling er resultatet af en kunstners intuition: Yves Saint Laurent var den første designer i sin generation, der systematisk arkiverede sit arbejde. Efter en gåtur blandt tøjet kan du slappe af på Café Le Studio, en bar/restaurant med en menu, der blander mexicansk og californisk køkken. Kokken bruger økologiske ingredienser fra Marrakech-området til at lave ceviches, tacos og aguachile verde.

Yves Saint Laurent-museet åbner kl. 11:00 og lukker kl. 17:00. Sidste adgang er kl. 16.30.

9. Bliv betaget af duftene på Parfumemuseet

Parfumemuseum| ©aathaar
Parfumemuseum| ©aathaar

Parfumemuseet, der har til huse i en riad i Medinaen, er opfundet af Abderrazzak Benchaâbane, en marokkansk parfumeur og hovedrestaurator af Majorelle-haverne. Det ligger i hjertet af den gamle bydel og har fået gode anmeldelser af både turister og lokale. Her vil du opdage alle de trin, der indgår i fremstillingen af en duft, og lære hemmelighederne bag røgelse, argan, blomstervand og andre æteriske olier at kende.

Hvis du tror, at du har talent for dufte, tilbyder museet workshops i parfumefremstilling samt workshops i olfaktorisk opvågning for børn. I Parfume Bar finder du flere Soliflore, dvs. dufte, der består af en enkelt note. Du kan blande dem for at skabe originale kreationer, som du kan tage med hjem som souvenirs.

Mateo's råd

Museet ligger på 2, Derb Chérif, Rue Diour Saboun. Hvis du ikke kan finde den, kan du spørge en person i Medinaen, som vil ledsage dig mod et par dirhams.

10. Forkæl dig selv med et madlavningskursus

At lære at lave mad| ©RODNAE Productions
At lære at lave mad| ©RODNAE Productions

På en marokkansk madlavningsworkshop lærer du traditionelle opskrifter, så du kan lave dem efter derhjemme. De fleste kurser begynder med indkøb af friske ingredienser i den røde bys souker. Derefter vender du tilbage til dit hotel/riad eller kursussted for at tilberede dine kulinariske kreationer. En dygtig kok vil altid lære dig de bedste tricks, og når processen er afsluttet, kan du smage på de retter, du har tilberedt.

I Marrakech kan du finde alle slags kurser. Du lærer at tilberede traditionelle opskrifter som harira, cous cous, tajine med kylling eller oksekød og marokkansk bagværk. Disse workshops vil også hjælpe dig med at lære at bruge krydderier (kanel, gurkemeje, spidskommen, ingefær og safran). Disse kurser koster normalt 50 € og er meget værdsat af turisterne.

Matthews råd

Vælg denne workshop, hvis du har et vist kendskab til madlavning. Du behøver ikke at være ekspert i madlavning, men det er at foretrække at have nogle grundlæggende færdigheder.

Temperaturer i Marrakech om sommeren

Surfing i Marrakech| ©Filipe WTA
Surfing i Marrakech| ©Filipe WTA

I den marokkanske by begynder sommeren i midten af juni og slutter i midten af september. I "grænsemånederne" er der en tendens til at nætterne er lidt køligere (lavpunkterne ligger normalt på 15°C/17°C), mens dagtemperaturerne nemt kan nå op på 35°C. Det ændrer sig i juli og august, Marrakech's varmeste måneder, når det kommer til juli og august. I disse måneder overstiger de højeste temperaturer 45ºC i flere dage, og i nogle tilfælde er temperaturgrænsen tæt på 50ºC. Hvis du ønsker at rejse i de mildere måneder, kan du tjekke indlæggene om Marrakech i april eller Marrakech i oktober.

Alternative planer for at beskytte dig mod varmen i Marrakech

På La Maison de la Photographie| ©Serge Lenaearts
På La Maison de la Photographie| ©Serge Lenaearts

Når det er varmt, kan du søge forfriskning i Marrakech's museer med aircondition. Ud over de førnævnte institutioner kan man også besøge La Maison de la Photographie (Rue Ahl Fes, 46 Rue Bin Lafnadek) eller Boucharouite Museum(et tidligere gæstehus, der er omdannet til en udstilling af lokalt kunsthåndværk). Hvis du vil køle dig ned, kan du vælge La Plage Rouge (en pool med liggestole i udkanten af Marrakech) eller Nikki Beach, en glamourøs pool med et dj-sæt.