Sikkerhed i Marrakesh

Er Marrakech en sikker by? Ja, det er den! Men som alle andre steder er der visse forholdsregler, der skal tages. Med en smule sund fornuft og disse tips er du sikker på at nyde din rejse fuldt ud.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

8 minutters læst

Sikkerhed i Marrakesh

Gaderne i Marrakech | ©Greg Gulik

Når du planlægger en rejse til en ny destination, er spørgsmålet om, hvorvidt stedet er sikkert nok til at tage på ferie, ofte et spørgsmål, du tænker på.

Marrakech er en af de mest turistede byer i Marokko, hvor der er meget at se og lave i Marrakech. Det er derfor et af de sikreste lande, fordi landet er interesseret i at passe på en af sine vigtigste økonomiske sektorer.

Men som alle steder er det vigtigt at bruge sin sunde fornuft, når man rejser, for at undgå situationer, der indebærer visse risici, og følge nogle tips, der vil hjælpe dig med at nyde denne oplevelse mere fredeligt.

1. Registrer dig i Udenrigsministeriets register for rejsende

Marokko Lufthavn| ©David Berkowitz
Marokko Lufthavn| ©David Berkowitz

Når du rejser til udlandet, bør du altid på forhånd oplyse udenrigsministeriet om dine personlige oplysninger og rejseoplysninger, så de spanske myndigheder kan forsøge at finde dig i tilfælde af nødsituationer, behov eller katastrofer i bestemmelseslandet gennem konsulaterne og ambassaderne, og så du kan informere dine nærmeste om, hvor du befinder dig.

Det er gratis og frivilligt atregistrere sig i Udenrigsministerietsregister over rejsende. Du kan gøre det online eller ved at udfylde en formular, som skal faxes til det marokkanske generalkonsulat eller den spanske ambassade i dit fravær. Det er en meget enkel procedure, som kan spare dig for en masse besvær, hvis det bliver nødvendigt!

2. Der er masser af politi i Marrakech, men du kan ikke altid genkende dem

Politiet i Marrakech| ©h.m.c
Politiet i Marrakech| ©h.m.c

Som sagt er Marrakech en af de mest turistede byer i Marokko, sammen med Casablanca, Fez, Essaouira og hovedstaden Rabat.

For at beskytte en af de vigtigste økonomiske sektorer i landet vil politiet være meget til stede i gaderne for at garantere alles sikkerhed. Selv hvis du ikke kan genkende dem, fordi de er inkognito, er der også civilklædte politifolk spredt rundt i byen for at beskytte dig og sikre, at der ikke opstår problemer.

Men hvis der skulle ske en hændelse under din rejse, hvor du har brug for deres hjælp, kan du kontakte politiet i Marrakech.

3. Borgerne bidrager også til et sikkerhedsklima

Turist i Jamaa El Fna| ©Gunther S. Thompson
Turist i Jamaa El Fna| ©Gunther S. Thompson

Marrakechis er meget bevidste om turismens betydning for byen og vil gøre alt for at få dig til at føle dig godt tilpas under dit ophold og for at hjælpe dig, hvis du har brug for det.

Hvis du skulle blive udsat for et tyveri eller røveri, vil de forsøge at finde den ansvarlige person, så du ikke får en dårlig oplevelse af din rejse, og så turistbranchen fortsætter med at vokse.

For at undgå denne type situationer er det under alle omstændigheder vigtigt, at du altid passer på dine ejendele for at undgå at miste dem eller få dem stjålet fra dig, og at du ikke bærer dokumenter eller værdifulde genstande med dig under dine sightseeingture i Marrakech for ikke at tiltrække dig opmærksomhed.

4. Pas på svindel!

Udsigt fra et hotel i Marrakech| ©*SHERWOOD*
Udsigt fra et hotel i Marrakech| ©*SHERWOOD*

Den marokkanske gæstfrihed er velkendt, men som alle andre steder i verden kan du også støde på folk i byen, som forsøger at udnytte turisternes naivitet og uvidenhed. Især omkring turistområder som Medinaen.

Nogle af dem har et stort talent for at lave ballade, så pas på, at du ikke falder i deres fælder! Her er nogle af de mest almindelige svindelnumre, så du kan undgå dem.

  • Fortæl ikke fremmede, hvor dit hotel ligger, eller hvor du skal hen: Hvis du er lidt forvirret i Medina-området, og nogen er interesseret i din indkvartering eller dine planer for byen, skal du være lidt forsigtig og ikke fortælle dem det, fordi de måske tilbyder at ledsage dig og fungere som guide og derefter forlanger drikkepenge.
  • Pas på lukkede monumenter: Når du besøger Marrakech's turistattraktioner, skal du sørge for at kende deres åbningstider. De kan forsøge at forvirre dig ved at fortælle dig, at de har lukket den dag, og at du i stedet skal gå et andet sted hen, hvor personen vil vejlede dig og forsøge at opkræve det, de vil have af dig.
  • Ignorér alle, der vil vise dig "originale steder": Du kan blive kontaktet af nogen, der foreslår, at du tager med dem til et smukt område i Marrakech, hvor du kan tage nogle fantastiske billeder. Det er bedst ikke at være alt for opmærksom på dem, for de vil sandsynligvis ende med at tage dig til et middelmådigt sted, men de vil gerne give dig en god drikkepenge for ideen.

5. Undgå falske rejseledere

Turistguide i Marrakech| ©Kevin Gessner
Turistguide i Marrakech| ©Kevin Gessner

Gaderne i Marrakeshs centrum er meget snoede, nogle af dem har intet navn, og det er ikke ualmindeligt, at besøgende ikke har let ved at identificere visse interessante steder. Derfor er et af de mest almindelige svindelnumre, at fremmede tilbyder at agere som guider for turister, selv om de ikke er professionelle.

Det er bedst at forkaste dette forslag, og hvis du har brug for hjælp til at komme til en turistattraktion, så spørg politibetjente, andre turister og lokale butiksejere om hjælp. Det sker ofte, at nogle unge mennesker tilbyder at hjælpe dig, og så snart du fortæller dem, hvor du vil hen, insisterer de på at køre dig derhen og insisterer på at køre dig derhen med den hensigt at opkræve det beløb, de vil have for "turen".

For at undgå at komme i ubehagelige situationer er det bedst at tage på en guidet tur i Marrakech med en professionel lokal guide, som vil vise dig de mest symbolske steder i fuld sikkerhed.

Bestil en guidet tur i Marrakech

6. Hold øje med måleren

Taxaer i Marrakech, Marokko| ©Jurgen
Taxaer i Marrakech, Marokko| ©Jurgen

Der findes nogle få ulovlige taxaer i Marrakech i de mere turistede områder og i lufthavnen. De er ikke afregnet, så hvis du ikke mestrer kunsten at forhandle om prisen, inden du tager af sted, er det bedst ikke at tage en.

Det er også muligt, at du på et tidspunkt på din rejse kan støde på en taxachauffør, der forsøger at tjene lidt ekstra penge på turisternes bekostning. Enten ved at lade som om han er uvidende og ikke tænder for taxameteret og derefter opkræve det beløb, han vil have for turen, eller ved at tage en længere rute for at øge prisen.

Så når du skal bruge en taxa til at komme rundt i byen, skal du huske at bede chaufføren om at tænde for taxameteret for at undgå denne slags situationer.

Under alle omstændigheder, hvis du vil undgå besvær med at komme rundt i Marrakech og få det hele til at gå lettere (især når du ankommer og rejser), er mit råd at bestille din transfer fra Marrakech lufthavn til hotellet og omvendt på forhånd. Det er den mest komfortable, hurtigste og sikreste løsning!

Book din lufthavnstransport

7. Pas på trafikken!

Trafik på gaderne| ©*SHERWOOD*
Trafik på gaderne| ©*SHERWOOD*

Selv om Marrakech generelt er sikkert, kan det til tider være et eventyr at gå rundt i Medinaens gader. Der er cykler, motorcykler og endda dyretrukne vogne overalt i de smalle gader.

Marrakechis er vant til at håndtere byens trafik hver dag, men hvis du er førstegangs-turist, anbefaler jeg, at du altid er opmærksom på, hvad der sker omkring dig, når du går rundt, og at du tager visse forholdsregler, som du ville gøre i dit eget land, for at undgå at komme ud for en ulykke.

8. Vær på vagt over for ture i lavprisbutikker

Udsigt over Marrakech| ©pedroko_75
Udsigt over Marrakech| ©pedroko_75

Hvis du får tilbudt en udflugt i Marrakech til en pris, der er for billig i forhold til, hvad den normalt ville koste, skal du tøve, for det er sandsynligvis svindel, og de vil ende med at sætte prisen op et andet sted for at få dine penge.

Mit råd er altid at bestille alle udflugter fra Marrakech online og forud for din rejsedato på pålidelige websteder som Hellotickets, der giver dig mulighed for at udforske byen og dens omgivelser billigt og frem for alt sikkert.

Bestil en udflugt fra Marrakech

9. Spis ikke alt, hvad du ser

Mad i Marrakech| ©Twin Loc
Mad i Marrakech| ©Twin Loc

At få mulighed for at nyde gastronomien på andre breddegrader er en af de fedeste ting ved at rejse! Hvis du elsker at spise, er der ingen tvivl om, at du vil få en god tid i Marrakech, da marokkansk mad er lækker, og der er et enormt udvalg af retter.

En af de sjoveste ting at lave i byen er at gå ud og smage på køkkenet, enten på Marrakech's restauranter eller på gademarkederne, men hvis du vælger sidstnævnte, skal du være forsigtig med, hvad du spiser.

For at undgå madforgiftning skal du sørge for, at din mad er i god stand, og altid drikke vand på flaske, da vand fra hanen nogle gange ikke behandles ordentligt, og hvis du ikke er vant til det, kan det gøre dig syg.

Undgå også isvand og ukogt frugt og grøntsager - det ville være en skam, hvis frådseri ødelagde din ferie!

Bestil en gastronomisk rundvisning i Marrakech

10. Gå en tur gennem Medinaen bedre om dagen

Gaderne i Medinaen, Marrakech| ©Carlos Felipe Pardo
Gaderne i Medinaen, Marrakech| ©Carlos Felipe Pardo

Om aftenen mister Medinaen i Marrakech den charme, den har om morgenen, da der næsten ikke er nogen mennesker, og mange steder er lukket, så der er ikke meget at lave. Om dagen er det meget mere underholdende og dynamisk!

Desuden gør byens smalle og snoede gader det nemt at fare vild som turist. Det gælder især, når det bliver mørkt, og gadebelysningen er svag eller slet ikke til stede, så det er uundværligt at belyse vejen med en lommelygte til mobiltelefonen.

En anden grund til ikke at gå rundt i Medinaen sent om aftenen er, at der er færre politifolk i området på dette tidspunkt, hvilket kan tilskynde tyvene til at gå rundt og gøre turisterne til lette ofre.

11. Hold dig væk fra dyrene på Jamaa El Fna-pladsen

Jamaa El Fna| ©Mzximvs VdB
Jamaa El Fna| ©Mzximvs VdB

På dette berømte torv i Marrakech samles nogle mennesker for at vise turisterne deres aber og kobraer for at få et souvenirfoto.

Jeg anbefaler ikke, at du gør det, for der er ingen kontrol over disse dyr, de kan sprede sygdomme og endda angribe, hvis de føler sig nervøse og truede. Tag ikke unødige risici!

Desuden lever nogle af disse dyr ofte i frygtelige situationer med fangenskab og udnyttelse. Det er ikke godt for disse dyr at beskæftige sig med denne forretning, så det er bedst at holde sig væk fra dem.