Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Dagsture og udflugter fra Marrakech

Marrakech har meget at byde på, men begå ikke den fejl at glemme det omkringliggende område: her er nogle udflugter, der er værd at tage på.

Ana Caballero

Ana Caballero

15 minutters læst

Dagsture og udflugter fra Marrakech

Bay Palace | ©Niel Taelman

Marrakech har mange steder at opleve og nyde, men for at fordybe dig i det marokkanske liv og få et indtryk af landets natur og landskab, når du vender tilbage fra din rejse, er det tilrådeligt at komme ud af byen og tage på udflugt.

1. Vandretur i Medinaen med lokal guide

Solnedgang over Medina
Solnedgang over Medina

Medinaen i Marrakech er det centrale område i byen, hvor det sociale, økonomiske og kommercielle liv finder sted. Den er omgivet af lange adobe-mure, består af smalle, travle gyder og er på verdensarvslisten. Med denne beskrivelse er det let at gætte, at en guidet tur i dette område er et must på din rejse for at lære de vigtigste hjørner af dagens Marrakech at kende.

Hovedværdien af denne guidede rundvisning i Medinaen på engelsk ligger ikke i de punkter, du skal besøge, men i orienteringen af den lokale guide, som vil ledsage gruppen under rundvisningen. Deres erfaring og viden om Marrakech og dens levevis er en attraktion, som du ikke får adgang til på egen hånd. Turen foregår til fods og varer ca. fire timer.

Rejseplan for en vandretur i Medinaen

 • Bahia-paladset: Det er også kendt som "Paladset for de smukke", og dets vigtigste kendetegn er, at hver eneste centimeter af det er dekoreret og dækket af malerier eller ædle træsorter. Den blev bygget i det 19. århundrede og er fuld af labyrinter og pladser med frugttræer.
 • De saadiske grave er en række kamre, der er arrangeret omkring en lille have. Den blev bygget af Sa'did-sultanen Ahmed el-Mansour, som byggede den for at begrave sig selv og sine nærmeste. Den blev muret til af alawitterne og genopdaget i 1917.
 • Kutubia-minareten: Det er det høje "tårn", som du kan se fra centrum af Marrakech, gemt mellem palmer og vegetation. Herfra lyder muezzinens stemme fem gange om dagen. Den blev bygget i det 12. århundrede og er mere end 70 meter høj.
 • Yamaa el-Fna-pladsen: Den er det centrale punkt i Marrakech, og det liv, der strømmer til hele året rundt, er et konstant skuespil. Glem ikke at gå op på nogle af terrasserne i området for at se pladsen fra oven.
 • Souk: De boder, der ligger langs medinaen, er kendt som souk-området. Her finder du alle former for kunsthåndværk og krydderier.

Bestil en guidet tur i Marrakech

2. Udflugt til Atlasbjergene og de tre dale med kameltur

Vandring i ørkenen
Vandring i ørkenen

En tur på kamel er et must på en rejse til Marokko; der er trods alt ikke mange lande, hvor du kan nyde en tur på kamel, og du skal få mest muligt ud af det. Denne tur omfatter kamelvandring på en del af turen og omfatter også et besøg i Atlasbjergene og de tre dale i regionen: Ourika-dalen (en af de mest berømte), Asni-dalen og Oukaimeden-dalen.

Hvad denne tur består af

Atlasbjergene er omgivet af berberlandsbyer og byder naturelskere på ekstraordinære tørre landskaber, der i nogle områder er spækket med grønne skud. En af hovedattraktionerne ved denne tur er netop det visuelle spektakel, som man kan nyde under turen, men det er ikke den eneste.

Under hele turen vil du nyde godt af en ekspertguides forklaringer, og disse kan være lige så spændende som landskabet, især når de kommer ind på berbernes levevis, så du vender tilbage fra din tur med et meget mere realistisk billede af livet i Marokko.

Hvad er inkluderet i denne tur

 • Transport i airconditioneret køretøj
 • Professionel guide
 • Vand og kaffe eller te
 • Frokost i en berberlandsby
 • Kameltur
 • Rådgivning fra en professionel guide
 • Afhentning og aflevering på dit hotel eller riad i Marrakech

Book de bedste kamelture i Marrakech

3. Historisk rundtur i Marrakech med besøg i den hemmelige have

Den hemmelige have| ©Mike Finn
Den hemmelige have| ©Mike Finn

På denne fire timers historisk rundvisning i Marrakech på engelsk vil en lokal guide tage dig med til byens historiske steder, herunder den hemmelige have (et af mine yndlingssteder). Når du har bestilt denne tur, mødes du med din guide og resten af gruppen på mødestedet, og derfra vil du ikke kun besøge de vigtigste punkter i Medinaen, men også det jødiske kvarter Mellah og Kutubia-udkigspunktet.

Du vil kunne lide denne tur, hvis du under dit besøg i Marrakech planlægger at se den hemmelige have (noget, du ikke bør gå glip af, da det er et af de smukkeste steder i byen). Under hele turen vil du ud over at se de inkluderede seværdigheder også få mulighed for at sætte byen og dens skikke ind i en sammenhæng, hvilket vil være meget interessant i et multikulturelt land som Marokko. Tøv ikke med at bede din guide om anbefalinger om, hvor du kan spise, eller tips om, hvordan du kan handle i souken.

Bestil en guidet tur i Marrakech

4. Udflugt til Ouarzazate og Kasbah Ait Ben Haddou

Befæstningsanlæg i Ouarzazate| ©Valdiney Pimenta
Befæstningsanlæg i Ouarzazate| ©Valdiney Pimenta

Ouarzazate er kendt som "porten til Sahara-ørkenen" og er en by 200 km fra Marrakech, som er omgivet af befæstede rum af berbisk oprindelse, kendt som kasbahs. Hvis dette ikke fortæller dig noget, så kan du se navnene på film, der er optaget i denne lerby, Ait Ban Haddou, som f.eks: Mumien, Star Wars, Laurence of Arabia, Gladiator eller Alexander den Store.

Turen, der kan fås på engelsk, fransk, spansk, italiensk og arabisk, kan tage omkring 12 timer (stedet ligger ca. 4,5 timer fra Marrakech), og du kan leje en guide og frokost mod et tillæg.

Book de bedste udflugter fra Marrakech

5. Gastronomisk rundvisning i Marrakech

Nyd Marokkos små fornøjelser
Nyd Marokkos små fornøjelser

Mad er en af de store attraktioner i denne by, men selv om det måske ser anderledes ud, er det ikke altid let at finde god mad under dit besøg. Så hvis du kan lide at prøve nye ting og eksperimentere med smagsoplevelser, kan jeg anbefale denne guidede gastronomiske tur for at lære de lokale specialiteter at kende. Gør det i begyndelsen af din rejse, det vil være meget nyttigt for at vælge restauranter og retter i de følgende dage.

Det vigtigste at vide, hvis du er interesseret i marokkansk mad i almindelighed og Marrakech-mad i særdeleshed, er, at i denne kultur er det at spise og drikke ikke bare en formalitet, men en livsstil, en måde at dele skikke og socialisere på. På denne tur vil guiden ud over at tilbyde dig nogle smagsprøver (husk, at du ikke skal sidde ned for at spise, men idéen er, at du skal prøve forskellige fødevarer og smagsoplevelser) lære dig den sande betydning af marokkansk madkultur og typiske retter.

Typiske retter i Marrakech

 • Marokkansk salat
 • Tajines (kød og grøntsager, der simrer og krydres)
 • Couscous
 • Mechoui (lammekød, der er kogt forsigtigt)
 • Tanjia (lammegryde med krydderier og kandiserede citroner, der koges i timevis)
 • Kaab el-ghazal (croissanter fyldt med mandelmasse og aromatiseret med appelsinblomstvand)

6. Reduceret udflugt til Atlasbjergene og de tre dale med kameltur.

Udsigt over Atlasbjergene| ©Med EDDARAMI
Udsigt over Atlasbjergene| ©Med EDDARAMI

Denne anden mulighed er lidt kortere (7 timer i stedet for 9), men inkluderer også kamelturen, transport fra hotellet og guiden. Bortset fra tiden er den største forskel måske, at den fokuserer mere på de omkringliggende berberlandsbyer, og at ruten gennem de omkringliggende dale er lidt anderledes.

Frokost er ikke inkluderet i denne variant af turen (seks euro ekstra), men den omfatter et stop ved vandfaldene for at nyde udsigten fra oven og fri tid til en kort gåtur rundt i den omkringliggende Imlildal. Oplevelsen af den traditionelle frokost og te hos en berberfamilie er øjeblikke, som du vil huske lige så tydeligt som de landskaber, du besøger i løbet af dagen.

Anas rejsetips

Hvis der ikke er vand inkluderet i turen, skal du altid medbringe en flaske. Der vil ikke være mange muligheder for at finde drikkevand undervejs.

7. Udflugt til Atlasbjergene og Agafay-ørkenen med kameltur

Solnedgang i Agafay-ørkenen
Solnedgang i Agafay-ørkenen

Denne udflugt har også en lignende rute, men hovedattraktionen er et mere dybdegående besøg i Agafay-ørkenen, som er en ørken nær Marrakech (meget populær til kamelture som dem, der er inkluderet i turen), hvor planterne, der producerer arganolie, vokser (hvis du har mulighed for det, vil jeg råde dig til at købe en flaske, da det i andre lande normalt er dyrere og ikke altid rent).

Prisen for turen omfatter også drikkevarer, guide, transport fra hotellet, kameltur og frokost mod et tillæg på 6 euro.

Rejseplan

 • Agafay-ørkenen
 • Atlasbjergene
 • Vandfaldene i Atlas
 • Dalen Imlil
 • Asni-dalen
 • Amizmiz-dalen
 • Berberlandsbyer
 • Naqab vandfald

8. Privat rundvisning i Medina-boderne

Spadseretur gennem Medinaen i Marrakech| ©Juan Antonio Segal
Spadseretur gennem Medinaen i Marrakech| ©Juan Antonio Segal

Denne private rundvisning i Medinaens boder fokuserer primært på boderne og souken og de håndværk og varer, der sælges ved hver enkelt bod: keramik, malerier, læder, te, tæpper, tøj, smykker, krydderier osv. Tre timer er dog en lang gåtur, og du vil også se andre mindre kommercielle dele af Medinaen, og vigtigst af alt vil du have tid til at snakke med din lokale guide om de mest interessante aspekter af livet i byen.

Du møder din guide på Jamaa el-Fna-pladsen (pladsen er centrum for hele byen og er umulig at overse). Hvis du spekulerer på, hvilken dag der er den bedste dag at booke denne tur, kan jeg fortælle dig, at det er lige meget: centrum af Marrakech er en konstant weekend. Turen varer ca. tre timer og er en privat tur, så guiden vil være dedikeret til dig og dine rejsefæller.

Hvorfor jeg kan lide denne tur

Hjertet i Marrakech er uden tvivl souken og dens boder med krydderier, mad, læder, kunsthåndværk, kosmetik og meget mere. Når man slentrer gennem souken, er det at glo på hvert et hjørne, ikke fordi man nødvendigvis leder efter noget, men fordi man føler, at der er tusindvis af genstande, der leder efter dig for at fortælle dig deres historie.

Hvert krydderi har et formål, hver håndværker har sin teknik, hver maler har sit yndlingshjørne i byen, og hver farve har sin betydning. Derfor var min favorit blandt alle de ture, jeg tog på under mit besøg i Marrakech, den tur, hvor jeg tog mig med på "shopping" i Medinaen.

Et godt råd! Det er en kunst at forhandle i Marrakech, så lad dig ikke rive med af høje priser eller butiksejernes krav.

9. Privat dagstur i Marrakech

Slentretur mellem markederne
Slentretur mellem markederne

Turentusiaster vil finde, at dette er den bedste løsning for dem. På denne private rundvisning i Marrakech er guiden udelukkende dedikeret til en enkelt rejsende og hans eller hendes rejsefæller i stedet for til en organiseret gruppe.

Det er den mest komplette måde at lære Marrakech at kende på, for ud over den personlige opmærksomhed er det en af de længste ture: fra 7 til 9 timer med rundvisning i byen og dens seværdigheder.

Hvad denne tur består af

Turens længde giver mulighed for at dække flere aspekter. Der er en del af turen, der fokuserer på den mere "traditionelle" turisme; det vil sige, at du vil besøge de vigtigste monumenter i byen og lære om deres historie og grunden til deres betydning (bemærk venligst, at indgangsbilletterne til dem ikke er inkluderet i prisen for besøget).

Herefter vil guiden tage dig rundt til de forskellige boder i souken, hvor du kan tale med de handlende og håndværkere og lære mere om deres erhverv og levevis. Endelig vil guiden under hele turen også fortælle om arabisk kultur og traditioner, hvilket vil give den rejsende mulighed for at komme tættere på landet og dets skikke.

Rejseplan

 • Ben Youssef-moskeen
 • Almoravid-kuplen
 • Pladsen i Jamaa el-Fna
 • De saadiske grave
 • Det jødiske kvarter
 • Bahia Palace
 • Kutubia-minareten

10. Udflugt til Ourika-dalen

Fred, ro og en fantastisk udsigt over Ourika-dalen| ©puffin11k
Fred, ro og en fantastisk udsigt over Ourika-dalen| ©puffin11k

Ourika-dalen er et af de smukkeste områder i Marokko, både på grund af landskabets tiltrækningskraft og på grund af den ro og stilhed, der hersker i området. Hvis du er på udkig efter en udflugt, hvor du kan koble af og gå i dit eget tempo og lære lidt mere om den lokale befolknings levevis at kende, er dette en af dine bedste muligheder.

Under besøget i Ourika-dalen vil du tage en gruppevandring gennem de mest naturskønne områder i regionen, og derefter kan du udforske landsbyen på egen hånd. Frokost er ikke inkluderet, og det samme gælder den lokale guide (selvom du kan leje hans tjenester for yderligere tre euro); turen består af en transport fra dit hotel i Marrakech i et køretøj med aircondition med plads til ca. 15 personer.

11. Udflugt til Ouzoud-vandfaldene

Udsigt til Ouzoud-vandfaldene
Udsigt til Ouzoud-vandfaldene

Ouzoud Falls er en af de længste dagsture (i alt ca. 10 timer). Der er ca. tre timers kørsel fra Marrakech, men det er det hele værd at se det skue, du får, når du ankommer. Disse vandfald ligger i et landskab med golde bakker og er de højeste vandfald i Nordafrika, og på denne udflugt kan du gå rundt om dem, slappe af på vandfaldets bredder eller se på de aber, der bor i området.

Ouzoud-vandfaldene er en af Marokkos største bjergattraktioner, og denne plan er designet til, at du kan udforske dem i dit eget tempo. Udgangs- og hjemkomstpunktet er dit hotel i Marrakech, og du kan medbringe din egen frokost (det kan jeg anbefale) eller købe noget på de lokale caféer.

12. Udflugt til Essaouira

Havnen i Essaouira| ©Jean-Marc Astesana
Havnen i Essaouira| ©Jean-Marc Astesana

Essaouira er en fiskerby langt fra bjerglandskaberne og ørkenerne, men det er stadig en af de mest populære udflugter fra Marrakech. Denne by, der er kendt som "Atlanterhavets perle", er ideel til en dags pause fra Marrakeshs travlhed, til at smage på nogle af de fremragende fisk og, hvis du bliver her mere end en dag, til at tage en af de mange vandrestier, der starter herfra.

Hvis du vil vide mere om denne udflugt, kan du læse denne anden artikel på Essaouira dagsture fra Marrakech.

Organiser din rejse fra Marrakech

Detalje af udsmykningen af de saadiske grave.| ©David Stanley
Detalje af udsmykningen af de saadiske grave.| ©David Stanley

Sådan booker du

Metoden til at bestille en tur i Marrakesh online er den samme. Når du bestiller din plads, skal du vælge den dag, du vil tage på udflugt; da det er heldagsudflugter, er afgangstiderne altid tidligt om morgenen (mellem 7 og 9 om morgenen, afhængigt af afstanden til det område, du vil besøge).

Når du har foretaget din reservation, får du en e-mail med dine kontaktoplysninger og adressen på det hotel, hvor du bor, hvis turen har mulighed for afhentning på hotellet. Når du har givet disse oplysninger, vil du få oplysninger om afhentningstidspunktet eller mødestedet. Bemærk venligst, at mange af disse ture omfatter gratis afbestilling, men det skal altid ske mindst 24 timer i forvejen.

Bedste datoer

Turene afgår normalt hver dag i ugen, men det afhænger af kapaciteten og de tilgængelige chauffører. Vejret i Marokko er altid det samme (varmt og regnfrit), hvilket betyder, at de fleste ture vil være tilgængelige uanset rejsedatoerne.

Da kapaciteten på disse ture altid er begrænset til transportkøretøjets kapacitet, behøver du ikke at bekymre dig om, hvorvidt det er bedre at tage på tur i weekenden eller på en hverdag.

Udflugter fra Marrakech med børn

De fleste af de steder, der kan besøges, ligger et godt stykke fra Marrakesh, og for små børn kan rejsen være trættende, ligesom vandreturene på destinationen kan være trættende. Når du booker, kan du dog spørge, om udflugten er egnet for børn, da nogle af dem, f.eks. Essaouira, kan være en undtagelse.

Fysisk egnethed er påkrævet

Du behøver ikke at have en atlets udholdenhed for at gennemføre disse typer udflugter, men de fleste af dem omfatter vandring eller klatring (i områder som Ouzoud Falls går du glip af vigtige seværdigheder, hvis du springer dem over), uanset om det er gruppe- eller individuelle ture. Hvis du har helbredsproblemer, rygproblemer eller nedsat mobilitet, er det bedst at vælge mere tilgængelige vandreture.

Hvad du skal medbringe

Det er meget vigtigt at tjekke ved reservationen, om frokost er inkluderet i prisen (nogle gange er det ikke, men du kan få det for et ekstra tillæg, og jeg anbefaler det, hvis du ønsker at nyde et typisk måltid hos en berberfamilie). Udflugterne varer en hel dag, og du kan have brug for at tanke op undervejs, så selv om frokost er inkluderet, anbefaler jeg, at du altid medbringer en snack.

Nogle områder er også ideelle til picnic, selv om der er masser af lokale caféer og restauranter, hvor du kan få noget at spise, så husk det, når du træffer dit valg. Vand er også vigtigt - vand kan ikke drikkes i store dele af Marokko, så hvis din tur ikke omfatter vand, skal du sørge for at pakke en flaske i din rygsæk.

Hvad du skal medbringe

Ud over vand og mad, hvis det er nødvendigt, kan det ikke skade at pakke dit kamera (du vil se nogle fantastiske landskaber) med masser af batteritid (turen varer en hel dag) og noget underholdning, hvis turen til din destination er lang.

Hvad angår tøj, skal du sørge for, at det er behageligt, herunder sportssko og sommertøj (temperaturen er høj i Marokko, men du skal bruge en cardigan eller jakke til at dække dig til under rejsen, da de fleste køretøjer har aircondition).

Kamelture

Nogle af disse udflugter omfatter kamelridning; det kan være en meget behagelig oplevelse, men nogle mennesker er bange for at ride eller bryder sig bare ikke om tanken. Gå ikke glip af en tur på grund af dette.

Kamelerne rejser i en karavane, som for det meste ledes af en berberguide, der går turen til fods; du kan gå ved siden af ham, hvis du ønsker det. Hvis det derimod er kamelturen, der er din hovedattraktion, kan du læse mere om de forskellige muligheder i denne artikel.

Indkøbssteder

Selv om det ikke altid er annonceret, har mange af disse ruter flere stop undervejs; nogle er blot for at nyde landskabet, men andre har til formål at få dig til at besøge lokale butikker og naturligvis at shoppe.

Du behøver ikke at gøre dette, og du behøver heller ikke give drikkepenge til dem, der viser dig, hvordan man fremstiller lokale produkter, men i tilfælde som f.eks. turen til Agafay-ørkenen, hvor man fremstiller arganolie, kan det være det værd, da priserne er lidt lavere end i Marrakech centrum. Under alle omstændigheder skal du være forberedt på disse stop, da de kan være lidt kedelige, men de er uundgåelige.

Anas rejsetips

Disse udflugter kan omfatte vandring og klatring; du behøver ikke at være i god fysisk form, men de er ikke velegnede for personer med ryg- eller helbredsproblemer.

Praktisk information om guidede ture i Marrakech

Jamaa el-Fna-pladsen| ©Ritzo ten Cate
Jamaa el-Fna-pladsen| ©Ritzo ten Cate

Pas på uofficielle guider i Medinaen

Det er almindeligt, at lokale (ofte børn) kommer hen til dig, når du går gennem souken, og beder om at "vise dig rundt" i byen mod at få drikkepenge. Det er ikke specialiserede guider, og de vil blot tage dig med på en spadseretur gennem souken uden at forklare dig noget.

Nogle gange kan det endda være en smule risikabelt, fordi "turen" er langt fra det sikre turistområde. Vær opmærksom på dette og vær på vagt over for sådanne tilbud (hellere være sikker end ked af det), og book din tur på forhånd for at undgå skuffelse eller bedrag.

Sørg for, at det, du får tilbudt, er inkluderet i turen

Noget mindre almindeligt, men som også kan forekomme, er, at du under besøg i visse soukboder eller restauranter kan blive tilbudt visse produkter og tro, at de er gaver, der er inkluderet i turen, mens de i virkeligheden forventer, at du skal betale for dem til sidst.

For at undgå forvirring og for at undgå at være uhøflig over for de lokale, men også for at undgå overraskelser, er det bedst at sikre sig, at du ved, hvad der er inkluderet i turen, og hvis du er i tvivl, så spørg din guide. Under alle omstændigheder vil du efter en guidet tur i byen vide, hvordan du skal håndtere dig selv meget bedre i disse situationer.

Få mest muligt ud af din guidede tur

Udnyt den guidede tur til at stille din guide alle de spørgsmål, du måtte have; om du er forpligtet til at tage imod myntete, hvis du bliver tilbudt den, hvordan du bedst klæder dig, hvordan du hilser på de lokale, hvordan du opfører dig på hellige steder osv.

Om billeder

I Marokko er alting så eksotisk, at det er almindeligt at ville tage tusind og et fotografi. Der er ingen problemer ved monumenter, men hvis du vil tage billeder af mennesker eller håndværksmæssige produkter , skal du spørge om lov på forhånd.

Anas rejsetips

Vær på vagt over for lokale, der kommer ud for at møde dig i souken og tilbyder dig en rundvisning på egen hånd.

Hvis du er interesseret i ture og udflugter i Marrakech, vil du også være interesseret i

Kameltur i ørkenen| ©Yeo Khee
Kameltur i ørkenen| ©Yeo Khee

Det bedste ved guidede byrundture, i hvert fald for mig, er at kunne føle sig som en lokal i et par timer og ikke kun se de vigtigste seværdigheder, men også at have de oplysninger, der gør det muligt at forstå dem og sætte dem i en sammenhæng. Hvis du er på udkig efter en lignende følelse, kan jeg anbefale dig at vælge en kameltur, hvor du vil komme i kontakt med berberne, der bor i landsbyer i ørkenen. Her kan du læse min vejledning om Kamelture og billetter.

Ofte stillede spørgsmål

 • Hvad er den bedste udflugt fra Marrakech?

  Hvis du besøger Marrakech i en uge eller to og ønsker at tage lidt tid væk fra de travle gader, anbefaler vi, at du tager på en 3-dages tur til Merzouga og Erg Chebbi.Det giver dig mest værdi for pengene, du får en unik ørkenoplevelse og kommer igennem en oase, UNESCO's verdensarvsteder, berberlejre, Todra-slugterne, Atlasbjergene og andre seværdigheder i området.

 • Hvorfor er Ouzoud så berømt?

  Ouzoud-vandfaldene er en populær turistattraktion, især takket være den lokale abefauna og den spektakulære udsigt. Du kan også tage en dukkert i floden, og derfor vælger mange besøgende i Marrakech at tage en dagstur til Ouzoud for at få en pause fra byens varme.

 • Hvad kan du se i Ourika Valley?

  Ourika-dalen er et yndet sted for besøgende. Rejsen op ad dalen fra Marrakech er fyldt med en fantastisk udsigt over Atlasbjergene og de snoede veje og landsbyer, og når du er der, kan du opleve en fredelig dag ved floden og spise autentisk tajine-frokost med lam og grøntsager på en af de flodbredder, du finder. Hvis du føler dig modig, kan du også klatre op til de berømte vandfald, men du skal bare være forberedt med de rigtige sko.