Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Menara Lufthavn Overførsler

Glem alt om forhandlinger, kaos og usikkerhed ved din ankomst til Marrakech. Sådan kommer du hurtigt, komfortabelt og billigt fra lufthavnen til dit hotel: hurtigt, bekvemt og billigt.

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minutters læst

Menara Lufthavn Overførsler

Royal Air Maroc-fly lander i Marrakech lufthavn | ©Dylan Agbagni (CC0)

Hvis der er én lufthavn, hvor det er værd at leje en afhentningstjeneste på forhånd, er det Marrakech lufthavn (Menara). Ved ankomsten vil du finde taxaer, uofficielle (og ikke særligt sikre) køretøjer, og næsten ingen accepterer kortbetaling.

1. Sådan kommer du fra Marrakech lufthavn til byens centrum

Inde i Marrakech lufthavnsterminal| ©Klim Levene
Inde i Marrakech lufthavnsterminal| ©Klim Levene

Der er kun 6 km fra Menara Lufthavn til byens centrum. Det betyder ikke, at lufthavnen er godt forbundet med byens centrum med offentlig transport. Her er de bedste måder at komme rundt på:

2. Fælles transport fra lufthavnen til dit hotel

Centrum af Marrakech| ©puffin11k
Centrum af Marrakech| ©puffin11k

Hvis du rejser sammen med en anden person, er dette den bedste løsning. Til en pris fra 6 euro pr. person henter en professionel og pålidelig chauffør dig ved ankomsten og kører dig til dit hotel. Hvis du har brug for at leje denne service til at transportere dig fra dit hotel til lufthavnen, kan du også få den på din hjemrejse til samme pris. Det er meget nemt at booke denne fælles transport fra lufthavnen til centrum af Marrakech på forhånd.

Når du bestiller online, modtager du en e-mail med oplysninger om fly og hotel. Dette er nødvendigt for at chaufføren kan møde dig ved ankomsten (også hvis dit fly er forsinket). Du vil blive informeret om mødestedet via e-mail, men normalt venter chaufføren på dig med et skilt med dit navn på, så du ikke farer vild. Denne booking garanterer dig, ud over en rimelig pris, en sikker ankomst til dit hotel.

3. Privat transport fra lufthavnen til dit hotel

Privat overførsel| ©Mark Cruz
Privat overførsel| ©Mark Cruz

Denne private transportservice fra lufthavnen til centrum af Marrakech svarer til den foregående, men med den store forskel, at du ikke skal dele køretøjet med andre rejsende. Chaufføren venter udelukkende på dig og din gruppe og sætter dig af ved døren til dit hotel uden nogen mellemliggende stop.

Proceduren er den samme som ved reservation af en delt transport: du skal oplyse dine flyoplysninger online og arrangere et afhentningssted med en pålidelig chauffør ved ankomsten til Marrakech lufthavn. Forskellen er, at servicen er lidt bedre, og du behøver ikke at rejse i en gruppe for at benytte denne service, da den er tilgængelig på individuel basis til en pris fra 10 euro.

En anden fordel ved denne mulighed er, at du vil kunne forstå din chauffør på engelsk, spansk eller fransk, hvilket er meget praktisk i et land, hvor det fremherskende sprog er arabisk. Alt i alt er det en førsteklasses mulighed for transport til dit hotel til en fjerdedel af prisen i mange andre lufthavne.

4. Privat transport fra dit hotel til lufthavnen

Indgang til terminalen| ©Klim Levene
Indgang til terminalen| ©Klim Levene

Du kan også bestille denne service den anden vej rundt: med denne private transport fra centrum af Marrakech til lufthavnen henter chaufføren dig fra dit hotel i god tid, så du ankommer til lufthavnen i tide til dit fly. Husk at oplyse adressen på dit hotel eller riad korrekt, så han kan arrangere et mødested i nærheden, hvis han ikke er i stand til at køre bilen til døren.

Anas rejsetips:

Lad dig ikke lokke af chauffører, der henvender sig til dig ved ankomsten til lufthavnen; de priser, de tilbyder dig for et lift, er for høje, og det er ikke sikkert.

5. Andre muligheder

Taxaholdeplads i Marrakech lufthavnsterminal| ©travelwayoflife
Taxaholdeplads i Marrakech lufthavnsterminal| ©travelwayoflife

Bus

Der er to typer busser fra lufthavnen. ALSA-bussen (linje 19) stopper på vigtige steder som f.eks. på Jamaa el-Fna-pladsen, Gueliz, Hivernage, busstationen og togstationen. Fra kl. 6.15 til 23.30 kører disse busser non-stop, hvert 20. til 45. minut, tager ca. 20 minutter (hvis der ikke er trafik... i Marrakesh er rejsetiden altid omtrentlig) og koster ca. 3 euro.

Bussen på linje 11 holder ved et lidt mere afsidesliggende stoppested uden for lufthavnen (du skal forlade terminalen over parkeringspladsen og gå langs vejen ud af lufthavnen). Det er den billigste måde at komme til centrum på, så for kun 50 cent kan du stoppe ved Yamaa el-Fna-pladsen eller Menara Gardens. Vær dog tålmodig, da busplanerne kan variere i Marrakesh.

Taxi

Der er altid taxaer til rådighed. Hvis du ikke har bestilt transport på forhånd og ikke ønsker at tage bussen, kan du være sikker på at finde flere taxaer, der venter på dig, når du ankommer til lufthavnen; det er virkelig svært at skelne dem fra de tusindvis af chauffører, der tilbyder deres tjenester "gratis". Officielle taxaer er beigefarvede og har en navneskilt på toppen.

Det mest kontroversielle problem med taxaer i Marrakesh er taxameteret: ikke alle er villige til at sætte et taxameter i, og ikke alle taxaer virker. Det betyder, at den mest almindelige måde er at fastsætte prisen for transporten ved at forhandle, hvor chaufførerne altid vil gå efter den højeste pris. Deres første tilbud kan endda være på omkring 50 euro; derefter vil de, afhængigt af din reaktion, sænke prisen for at begynde at forhandle mere realistisk.

Aftal altid en pris på forhånd eller bed chaufføren om at sætte taxameteret på, og vær opmærksom på den pris, som private chauffører opkræver for turen fra lufthavnen til byen. Husk, at efter klokken ni om aftenen er natprisen natprisen natprisen, og priserne forhøjes med 50 %. Af sikkerhedshensyn er det under alle omstændigheder bedre at tage en officiel taxa end en af de uafhængige chauffører, som du får tilbudt, når du ankommer til lufthavnen.

Husk altid at have kontanter med, da næsten ingen af dem accepterer kreditkort. Hvis du forsøger at betale dem i euro, vil de ikke nægte det, men du vil blive opkrævet et tillægsgebyr.

6. Sådan rejser du fra Marrakech lufthavn til andre steder

Sahara-ørkenen| ©Savvas Kalimeris
Sahara-ørkenen| ©Savvas Kalimeris

De fleste rejsende, der ankommer til Menara Lufthavn, har Marrakeshs centrum, især Medinaen, som deres endelige destination. Ved ankomsten kan det dog være, at du overvejer (eller har behov for) at tage til en anden destination. Transportmulighederne er ens, men der er nogle forskelle i afstand og pris, som du skal tage hensyn til.

Til Sahara-ørkenen

Jeg begynder listen med den mest berømte ørken, ikke fordi det er en god mulighed for at komme dertil fra lufthavnen, men for at du kan overveje afstandene mellem de forskellige dele af landet eller, mere præcist, transport- og vejforholdene. Hvis dit hovedformål med din rejse til Marokko er Sahara-ørkenen, skal du først igennem Marrakech.

Ørkenen ligger et godt stykke fra byen og besøges oftest med organiseret transport og udflugter. Der er ingen transportmidler, der kan bringe dig fra lufthavnen til ørkenen; din eneste mulighed for at undgå at komme gennem Marrakech er at arrangere en organiseret udflugt mod et tillæg, så du bliver hentet der, hvis dit flys ankomsttidspunkt falder sammen med udflugtens afgangstidspunkt. Jeg efterlader her en artikel, som jeg har skrevet om Dagsture og udflugter fra Marrakech så du kan planlægge dit besøg.

Til Essaouira

Det er en af de mest almindelige udflugter fra Marrakech, men det er ligesom i Sahara-ørkenen: medmindre det firma, der arrangerer din udflugt, er villigt til at hente dig i lufthavnen i stedet for på dit hotel, er det bedre at besøge Marrakech først og bestille en organiseret udflugt. Læs mere her: Essaouira dagsture fra Marrakech.

Til tog- eller busstationen

Hvis din endelige destination er byens tog- eller busstation, vil det ikke være svært at komme dertil. Begge er centralt placeret (nord for Menara Gardens), inden du når ind i den indre del af Medinaen. Både forudbestilte shuttlebusser og taxaer burde ikke have problemer med at få dig dertil til samme pris. Men sørg for, at du ikke får en højere pris, så du tror, at stationen er længere væk, end den faktisk er.

Anas rejsetips

Hvis du bestiller en transport til eller fra lufthavnen uden for et officielt websted, skal du huske, at det er den marokkanske måde at prutte om priserne på.

7. Tips til din ankomst til Marrakech lufthavn

Spadseretur gennem Medinaen i Marrakech| ©Francisco Restivo
Spadseretur gennem Medinaen i Marrakech| ©Francisco Restivo

Ankomsten til Menara Lufthavn er trods alt en ankomst til Marrakech, så du har måske et par spørgsmål om byen, bortset fra transport. Nogle af de mest almindelige er:

Er byen sikker?

Byen er ret sikker, men det vil du nok ikke få den fornemmelse ved ankomsten, hvis du aldrig har besøgt Marokko før. De mange chauffører, der tilbyder at give dig et lift ved ankomsten, eller de smalle, ensomme gader i nogle dele af Medinaen kan få dig til at tro, at du ikke er i sikkerhed, men det er langt fra sandheden. Det skader ikke at være forsigtig - det er trods alt en by med en anden kultur, som du ikke kender - men du skal ikke være bange for Marrakech.

Hvor kan jeg veksle penge?

Undgå at veksle penge i lufthavnen. Kurserne er ikke så gode som ved en pengeveksling i byens centrum, og det er heller ikke nødvendigt, da mange steder accepterer euro ved ankomsten (f.eks. i taxaer). Et godt tip er at ændre det, inden du rejser, ved at bede din bank om det på forhånd.

Om trafikken

Afstanden er heller ikke direkte forbundet med, hvor lang tid det vil tage dig at komme til dit hotel... Trafikken i Marrakech er uforudsigelig og slet ikke flydende; selv om Google siger, at du skal være i centrum på ca. 15 minutter, kan turen tage op til en time.

Men teori er én ting, praksis er noget andet. Hvis du ikke har bestilt transport på forhånd, vil du opleve, at snesevis af chauffører vil sværme om dig ved ankomsten til lufthavnen og tilbyde dig et lift og vil endda forsøge at tage din bagage direkte til deres bil uden at forhandle om prisen.

Om priser

Hvis du aldrig har været i Marokko før, kan et tilbud på 20 euro hver vej virke rimeligt, og det ville det også være, hvis ikke turen til byen kostede mindre end det halve... Mit råd er, at du ikke skal lade dig forføre af disse chaufførers insisteren: de vil sætte priserne meget op (da det i Marrakech er kutyme at prutte om priserne på produkter eller tjenesteydelser) "bare for en sikkerheds skyld", og det er ikke sikkert at sætte sig ind i et køretøj, der ikke er officielt eller ikke har de tilsvarende garantier.

Ofte stillede spørgsmål

  • Hvor tidligt skal jeg være i Menara lufthavn før mit fly?

    De fleste rejsende er enige om, at det er mest sikkert at ankomme til lufthavnen 2 timer før afgang, da du skal udfylde en formular både ved afgang (den samme som ved ankomst). Et tip: Sørg for at veksle dine dirhams, inden du går gennem told/sikkerhedskontrol, da f.eks. butikker uden for dette område ikke accepterer denne valuta. Toldfrie butikker har alle priser i euro.

  • Hvad er den bedste måde at komme til Marrakech på fra Menara Lufthavn?

    Menara Lufthavn ligger ca. 7,5 km fra centrum af Marrakech. Du kan tage buslinje 19, som kører fra 6.30 til 11.30 og afgår hvert halve minut uden for lufthavnsbygningen og kører direkte til Jemaa el Fna-pladsen. Det tager 15 minutter at komme ind til byen med en taxa, men sørg for at forhandle prisen på forhånd og husk, at der er officielle priser derovre. Hvis du ikke har lyst til at bruge offentlig transport eller forhandle med de lokale, er den bedste løsning at få en privat transport og blive kørt direkte til dit hotel.

  • Hvad omfatter en privat lufthavnstransport?

    Privat transfer tilbyder tur- og returtransport, 90 minutters ventetid efter landingstid, traditionelt slik og slik, mineralvand på flaske samt bil eller varevogn med aircondition, WiFi og telefonoplader.