Menara Lufthavn Overførsler

Glem alt om forhandlinger, kaos og usikkerhed, når du ankommer til Marrakech. Sådan kommer du fra lufthavnen til dit hotel: hurtigt, komfortabelt og billigt.

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minutters læst

Menara Lufthavn Overførsler

Royal Air Maroc-fly lander i lufthavnen i Marrakech | ©Dylan Agbagni (CC0)

Hvis der er en lufthavn, hvor det er værd at hyre en afhentningsservice på forhånd, er det Marrakech lufthavn (Menara). Ved ankomsten vil du finde taxaer, uofficielle (og ikke særlig sikre) køretøjer, og næsten ingen accepterer kortbetaling.

Sådan kommer du fra Marrakech lufthavn til byens centrum

Inde i Marrakech lufthavnsterminal| ©Klim Levene
Inde i Marrakech lufthavnsterminal| ©Klim Levene

Afstanden fra Menara Airport til byens centrum er kun 6 km. Det betyder ikke, at lufthavnen er godt forbundet med byens centrum med offentlig transport. Her er de bedste måder at komme rundt på:

  • Privat transport fra lufthavnen til centrum af Marrakech.
  • Privat transport fra centrum af Marrakech til lufthavnen

Fælles transport fra lufthavnen til dit hotel

Centrum af Marrakech| ©puffin11k
Centrum af Marrakech| ©puffin11k

Hvis du rejser sammen med en anden, er dette den bedste løsning. Til en pris fra 6 euro pr. person vil en professionel og pålidelig chauffør hente dig ved ankomsten og køre dig til dit hotel. Hvis du har brug for denne service til at køre dig fra dit hotel til lufthavnen, er den også tilgængelig på din returrejse til samme pris. Booking af denne delte transfer fra lufthavnen til centrum af Marrakech kan gøres på forhånd og er meget enkel.

Når du booker online, vil du modtage en e-mail, hvor du bliver bedt om at oplyse dine fly- og hoteloplysninger. Det er nødvendigt, for at chaufføren kan møde dig ved ankomsten (selv hvis dit fly er forsinket). Du vil blive informeret via e-mail om mødestedet, men normalt vil chaufføren vente på dig med et skilt med dit navn på, så du ikke farer vild. Denne booking garanterer dig, ud over en fair pris, en sikker ankomst til dit hotel.

Privat transport fra lufthavnen til dit hotel

Privat transport| ©Mark Cruz
Privat transport| ©Mark Cruz

Denne private transferservice fra lufthavnen til centrum af Marrakech ligner den foregående, men med den store forskel, at du ikke behøver at dele køretøjet med andre rejsende. Chaufføren venter udelukkende på dig og din gruppe og sætter jer af ved døren til jeres hotel uden nogen mellemliggende stop.

Proceduren er den samme, som når du booker en delt transfer: Angiv dine flyoplysninger online, og aftal et afhentningssted med en pålidelig chauffør ved ankomsten til Marrakech lufthavn. Forskellen er, at servicen er lidt billigere, og du behøver ikke at rejse i en gruppe for at bruge denne service, da den er tilgængelig på individuel basis for så lidt som ti euro.

En anden fordel ved denne mulighed er, at du vil kunne forstå din chauffør på engelsk, spansk eller fransk, hvilket er ret praktisk i et land, hvor det fremherskende sprog er arabisk. Alt i alt en førsteklasses mulighed for transport til dit hotel for en fjerdedel af den pris, det ville koste i mange andre lufthavne.

Privat transport fra dit hotel til lufthavnen

Indgang til terminalen| ©Klim Levene
Indgang til terminalen| ©Klim Levene

Du kan også leje denne service i omvendt rækkefølge: privat transport fra centrum af Marrakech til lufthavnen, hvor chaufføren henter dig på dit hotel i god tid, så du kan ankomme til lufthavnen i tide til dit flys afgang. Husk at angive adressen på dit hotel eller riad korrekt, så han/hun kan arrangere et mødested i nærheden, hvis han/hun ikke kan få bilen til døren.

Ana's Traveller Tip:

Lad dig ikke lokke af chauffører, der henvender sig til dig ved ankomsten til lufthavnen; de priser, de tilbyder for at tage dig med, er oppustede, og det er ikke sikkert.

Transfer mellem lufthavnen og Marrakech med bus

Taxaholdeplads ved Marrakech lufthavnsterminal| ©travelwayoflife
Taxaholdeplads ved Marrakech lufthavnsterminal| ©travelwayoflife

Der er to typer busser fra lufthavnen. ALSA-bussen (linje 19) stopper ved vigtige steder som Jamaa el-Fna-pladsen, Gueliz, Hivernage, busstationen eller togstationen. Fra kl. 6.15 til 23.30 kører bussen non-stop hvert 20. til 45. minut, det tager ca. 20 minutter (hvis der ikke er trafik ... i Marrakech er rejsetiden altid omtrentlig) og koster ca. 3 euro.

Ved et lidt mere afsides stoppested uden for lufthavnen (du skal gå ud af terminalen på den anden side af parkeringspladsen og gå langs vejen, der fører ud af lufthavnen) er bussen på linje 11. Det er den billigste måde at komme ind til centrum på, så for kun 50 cent kan du stoppe ved Yamaa el-Fna-pladsen eller Menara Gardens. Vær dog tålmodig, da bussernes køreplaner kan variere i Marrakech.

Transfer mellem lufthavnen og Marrakech med taxa

Der er altid taxier. Hvis du ikke har bestilt din transport på forhånd og ikke vil bruge bussen, vil du helt sikkert finde flere taxier, der venter på dig, når du ankommer til lufthavnen; det er virkelig svært at skelne dem fra de tusindvis af chauffører, der tilbyder deres tjenester "på vejen". Officielle taxaer er beigefarvede og har et navneskilt på toppen.

Det mest kontroversielle ved taxier i Marrakesh er taxameteret: Ikke alle er villige til at sætte et i, og ikke alle taxier virker. Det betyder, at den mest almindelige måde er at fastsætte prisen på transporten ved at forhandle, hvor chaufførerne altid vil gå efter den høje ende af prisen. Deres første tilbud kan være så lavt som 50 euro, og så, afhængigt af din reaktion, vil de sænke prisen for at begynde at forhandle mere realistisk.

Aftal altid prisen på forhånd, eller bed chaufføren om at sætte taxameteret til, og vær opmærksom på den pris, som forudbestilte privatchauffører tager for turen fra lufthavnen til byen. Husk på, at efter klokken ni om aftenen gælder nattaksten, og priserne stiger med 50%. Under alle omstændigheder er det for en sikkerheds skyld bedre at tage en officiel taxa end en af de uafhængige chauffører, du bliver tilbudt, når du ankommer til lufthavnen.

Husk altid at have kontanter med, for stort set ingen af dem tager imod kreditkort. Hvis du prøver at betale dem i euro, vil de ikke afvise det, men du vil blive opkrævet et tillæg.

Fra Marrakesh lufthavn til andre steder

Sahara-ørkenen| ©Savvas Kalimeris
Sahara-ørkenen| ©Savvas Kalimeris

De fleste rejsende, der ankommer til Menara Lufthavn, har Marrakeshs centrum som deres endelige destination, især inde i Medinaen. Men ved ankomsten kan du overveje (eller have brug for) at tage til en anden destination. Transportmulighederne er de samme, men der er nogle afstands- og prisforskelle at tage hensyn til.

Til Sahara-ørkenen

Jeg begynder listen med den mest berømte ørken, ikke fordi det er en god mulighed for at komme dertil fra lufthavnen, men for at du kan overveje afstandene mellem de forskellige dele af landet, eller mere præcist, hvordan transport og veje er. Hvis din hoveddestination i Marokko er Sahara-ørkenen, skal du først igennem Marrakech.

Denne ørken ligger et godt stykke fra byen og besøges oftest med organiserede transfers og udflugter. Ingen transport vil tage dig fra lufthavnen til ørkenen; din eneste mulighed for at undgå at passere gennem Marrakech ville være at arrangere med en organiseret udflugt, til gengæld for et tillæg, for at hente dig der, hvis ankomsten af dit fly falder sammen med afgangstiden for en udflugt. Jeg efterlader dig her en artikel, jeg har skrevet om Dagsture og udflugter fra Marrakech så du kan planlægge dit besøg.

Til Essaouira

Essaouira er en af de mest almindelige udflugter fra Marrakech, men det er ligesom med Sahara-ørkenen: Medmindre det firma, der arrangerer din udflugt, er villig til at hente dig i lufthavnen i stedet for på dit hotel, er det bedre at besøge Marrakech først og bestille en organiseret udflugt. Læs mere her: Essaouira dagsture fra Marrakech.

Til tog- eller busstationen

Hvis din endelige destination er byens tog- eller busstation, vil det ikke være svært at komme dertil. Begge er centralt beliggende (nord for Menara Gardens), før du når ind i Medinaen. Både forudbestilte shuttlebusser og taxaer burde ikke have noget problem med at få dig derhen for den samme pris. Sørg dog for, at du ikke får en højere pris ved at tro, at stationen ligger længere væk, end den faktisk gør.

Ana's Traveller Tip

Hvis du lejer en lufthavnstransport eller omvendt uden for en officiel hjemmeside, skal du huske, at skikken i Marokko for at fastsætte priser er at prutte.

Tips til din ankomst til Marrakech Lufthavn

Spadseretur gennem medinaen i Marrakech| ©Francisco Restivo
Spadseretur gennem medinaen i Marrakech| ©Francisco Restivo

At ankomme til Menara Airport er trods alt din ankomst til Marrakesh, så du har måske nogle spørgsmål om, hvordan du kommer rundt i byen, bortset fra transport. Nogle af de mest almindelige spørgsmål er:

Er byen sikker?

Byen er ret sikker, men det er nok ikke den fornemmelse, man får ved ankomsten, hvis man aldrig har besøgt Marokko før. Strømmen af chauffører, der tilbyder at give dig et lift ved ankomsten, eller de smalle, ensomme gader i nogle dele af medinaen kan få dig til at tro, at du ikke er i sikkerhed, men det er langt fra sandheden. Det skader aldrig at være forsigtig - det er trods alt en by med en anden kultur, som du ikke er fortrolig med - men der er ingen grund til at være bange i Marrakech. Læs dette indlæg for at finde ud af mere om sikkerhed i Marrakech.

Hvor kan jeg veksle penge?

Undgå at veksle penge i lufthavnen. Kursen er ikke så god som på et vekselkontor i byens centrum, og du har heller ikke brug for det, da mange steder accepterer euro ved ankomsten (f.eks. i en taxa). Et godt tip er at veksle den, inden du rejser, ved at spørge din bank på forhånd.

Om trafik

Trafikken i Marrakech er uforudsigelig og slet ikke flydende; selvom Google siger, at du bør være i centrum på omkring 15 minutter, kan rejsen tage op til en time. Så det er vigtigt at finde ud af, hvordan man kommer rundt i Marrakech, før man rejser.

Alligevel er teori én ting og praksis en anden. Hvis du ikke har bestilt transport på forhånd, vil du opdage, at snesevis af chauffører vil sværme om dig ved ankomsten til lufthavnen og tilbyde dig et lift og endda forsøge at tage din bagage direkte til deres bil uden at forhandle om en pris.

Om priser

Hvis du aldrig har været i Marokko før, kan et tilbud på 20 euro hver vej virke rimeligt for dig; det ville det være, hvis det ikke var fordi, at turen til byen måske koster mindre end det halve... Mit råd er ikke at lade sig forføre af disse chaufførers insisteren: de vil skrue priserne meget op (da det i Marrakech er kutyme at prutte om priserne på produkter eller tjenester) "bare for en sikkerheds skyld", og det er ikke sikkert at sætte sig ind i et køretøj, der ikke er officielt, eller som ikke har de tilsvarende garantier.