Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Bedste ting at gøre i medinaen i Marrakech

Marrakech er en sprudlende by, der summer af aktivitet; fra riads, hammams, souks, traditionelle huse og museer, og du kan fortabe dig i de vidundere, som medinaen har at byde på!

Katherine Betances

Katherine Betances

8 minutters læst

Bedste ting at gøre i medinaen i Marrakech

Medina, Marrakech | ©Nathan Guy

Medinaen er det navn, som den gamle bydel i Marrakech er kendt under. Set fra himlen ligner den en gigantisk honningkage, og inde i medinaen er der et næsten uendeligt antal aktiviteter, som du kan foretage dig. Fra verdens mest luksuriøse indkvartering, traditionelle marokkanske bade eller hammams til besøg i paladser, markeder og moskeer - der er så meget at se og lave i Marrakech medina!

Medinaen i Marrakech, der er omgivet af ca. 19 kilometer lange mure, som blev bygget i 1122, er et verdensarvsområde og er navnet på hele det historiske centrum af byen; det er den ældste del af byen, også kendt som den gamle bydel. Indtil for lidt over 100 år siden lå hele Marrakech og dens kommercielle aktiviteter inden for disse mure, før byen naturligvis begyndte sin økonomiske ekspansion.

1 - Fortab dig i Medinaens souker

Gåtur gennem en souk i Medinaen| ©Omar Bárcena
Gåtur gennem en souk i Medinaen| ©Omar Bárcena

For shoppere, der udforsker Marrakech, er soukerne det bedste sted at besøge i Marokko; det er også uundgåeligt at fare vild i dem og en del af det sjove ved at besøge denne pulserende by. Det, jeg elsker mest, er, at Marrakech's souker giver et omfattende overblik over hele Marokkos håndværk på ét sted, der kombinerer ældgammelt talent, kultur og tradition i deres kreationer.

Marrakech's labyrint af smalle gader er foret med farverige tekstiler, tøj, keramik, keramik og smykker. Hvis du stopper længe nok ved boderne, har du mulighed for at se arbejderne lave deres smukke designs. Det er almindelig praksis at finde unge lærlinge i værkstederne sammen med deres mestre, der gentagne gange lytter til Koranen, mens de arbejder på deres kreationer.

Ud over marokkansk kunsthåndværk byder Marrakech's souker på et stort udvalg af kød, frugt og grøntsager, så tøv ikke for længe, hvis du er fristet til at prøve noget sæsonbestemt frugt.

Fra arkitekturen til duftene, farverne og lydene vil du føle stedet invadere alle dine sanser - en oplevelse, du ikke vil gå glip af!

Bestil en guidet tur i Marrakech's souker

2 - Nyd Djema El Fna efter mørkets frembrud

Djemaa el Fna-pladsen| ©Boris Macek
Djemaa el Fna-pladsen| ©Boris Macek

Marrakech's hovedtorv, Djemaa El Fna, ligger i hjertet af medinaen og er bedst at besøge efter solnedgang. Det er her, at byen får en helt særlig festlig atmosfære.

På dit besøg på Djemaa El Fna skal du være forberedt på et væld af interessante oplevelser med kvinder, der laver henna-tatoveringer på deres kroppe, slangebesværgere, trænede aber (super intelligente og venlige) og endda akrobater og dansere i stil med Cirque Du Soleil.

De lokale indbyggere, der bor i medinaen, udnytter de spektakulære nætter til at sælge stort set alt fra tæpper til tøj, marokkansk mad, krydderier og urter af alle slags. Det er op til turisterne at lære at finde rundt i byen, sno sig gennem de mange gadeboder, suge den lokale kultur til sig og fordybe sig så meget som muligt i stedets hektiske og ladede atmosfære.

3- Gå ikke glip af Koutoubia-moskeen

Koutoubia-moskeen| ©Daniel Csörföly
Koutoubia-moskeen| ©Daniel Csörföly

Intet besøg i Marrakech ville være komplet uden et stop ved Koutoubia-moskeen. Den betragtes som byens symbol og er især berømt for sin imponerende 70 meter høje minaret, som kan ses på lang afstand. Den blev bygget i 1162 og anses for at være et af mesterværkerne i almohadisk arkitektur.

Husk, at ligesom alle andre moskéer i byen er det forbudt for ikke-muslimer at komme ind i moskéen. Så du må nøjes med at beundre udsigten udefra til den smukke have med roser, appelsintræer og palmer. En guidet rundvisning i Marrakech omfatter bl.a. et besøg i dette historiske monument, en juvel i den lokale arkitektur.

Bestil en guidet tur i Marrakech

4- Spadseretur gennem Majorelle-haverne

Majorelle-haverne| ©Kamal Hammadi
Majorelle-haverne| ©Kamal Hammadi

Jacques Majorelle var en franskfødt maler, der engang blev så fortryllet af Marokkos skønhed, at han besluttede at flytte permanent til byen og investere sin tid og penge i at skabe en smuk villa i art deco-stil.

Majorelles malerier, der dog hovedsageligt fokuserede på at skildre det lokale marokkanske liv, gjorde ham berømt i Europa. Hans mest berømte værk er utvivlsomt den fantastiske tropiske have fyldt med kaktusser, palmer og bregner. Efter ejerens død i 1962 blevJardin Majorelle forfaldet, men efter at Yves Saint Laurentselv havde købt den, blev den genoprettet og renoveret med henblik på offentlig åbning.

5- Besøg Ben Youssef Medersa

På Medersa Ben Youssef| ©Lundeux
På Medersa Ben Youssef| ©Lundeux

Ben Youssef Medersa er en af de smukkeste bygninger i byen og et af de bedste eksempler på kunst fra Sa'did-æraen i Marokko. Denne bygning, der ligger lige over for Ali Ben Yousse-moskeen, blev bygget som en teologisk skole, og da den var på sit højeste, havde den plads til 900 studerende, hvilket gør den til det største koranstudiecenter i landet. Et obligatorisk stop blandt de mange steder, der er værd at se i Marrakech.

De mange krigerlignende værelser, hvor de studerende engang sov, er grupperet omkring små indre gårdspladser, hvilket følger det typiske mønster for den islamiske kulturs arkitektoniske indretning. Blandt de små gårde er der en stor indre gård, som fungerer som et fælles område.

Når du besøger Ben Youssefs medersa, skal du tage dig tid til at beundre zellige-fliserne (en type håndlavede fliser, der er karakteristisk for Marokko), stalaktitlofterne, detaljerne i cedertræet og de kufiske inskriptioner, der bruges som dekoration i gårdene.

6- Gå ind i Bahia Palace

Bahia Palace| ©Jorge Láscar
Bahia Palace| ©Jorge Láscar

Selv om det kan virke beskedent udefra, gør den arkitektoniske rigdom i det indre af Bahia-paladset det værd at besøge på enhver rundtur i Marrakeshs medina. De to største attraktioner er den store marmorgård og de luksuriøse saloner i haram-området.

Paladset blev bygget i slutningen af det 19. århundrede som residens for storvesir Bou Ahmed, der dengang var i tjeneste hos sultan Moulay al-Hasan I. Bag dørene finder du værelser med mosaiklofter og udsmykkede stenudskæringer med et udsøgt niveau af detaljer og smag. Den overordnede indretning er en udstilling af marokkansk håndværk i topklasse.

I de varme måneder fungerer Bay Palace's interiør som et tilflugtssted fra den brændende marokkanske varme. Den frodige indre gårdhave i den store riad består hovedsageligt af bananblade og citrustræer og giver et roligt pusterum i forhold til medinas ydre.

Bestil en guidet tur i Marrakech

7- Udforsk voldene

Bab Agnaou| ©Doyler79
Bab Agnaou| ©Doyler79

Da Marrakeshs herredømme har strakt sig ud over muren, er en tur langs muren en god måde at værdsætte og skelne kontrasten mellem den gamle og den nye del af byen på. Muren dækker et område på ca. 18 km, hvor du kan finde mere end 20 imponerende porte, hvoraf Bab Agnaou anses for at være den smukkeste.

Murene, der omgiver Marrakeshs medina, blev bygget i det 12. århundrede som en beskyttelsesmur for at beskytte mod angreb udefra på de mennesker, der boede der. I dag ligger de fleste hoteller, riads og traditionelle restauranter inden for byens mure og udgør det, der er kendt som den gamle by.

Marokkanerne har besluttet at bevare muren som et ikon for byen og et imponerende stykke arkitektur i sin egen ret. Murene er omkranset af hække, haver og bænke, som er et godt sted at hvile sig under din vandring.

8- Luksus indkvartering og hammans

Indgang til La Mamounia Hotel| ©Pi3.124
Indgang til La Mamounia Hotel| ©Pi3.124

To af verdens mest prestigefyldte hoteller, Hotel La Mamounia og Hotel Royal Mansour, ligger i Marrakeshs medina. Det mest interessante er, at de er fuldt åbne for besøgende, så du kan tage disse stop med på din rundvisning.

Du kan planlægge en gåtur for at udforske La Mamounias haver, tage et øjeblik og stoppe på caféen eller kigge rundt i de dyre luksusbutikker indenfor. Royal Mansour Hotel imponerer i mellemtiden med sin imponerende arkitektur.

Hvad angår hammams eller fællesbade, er de spredt ud over hele medinaen; de mere moderne og luksuriøse tilbyder deres kunder ekstra ydelser som skønhedsbehandlinger, der er typiske for moderne kurbade, og selvfølgelig massagesessioner. Planlæg en spa-morgen i et af disse luksuriøse hammams, hvis du besøger Marrakech i to eller tre dage i Marrakech.

9- Udforsk de saadiske grave

Saadid-gravene| ©Lviatour
Saadid-gravene| ©Lviatour

De saadiske grave er det sted, hvor mere end 100 prinser og sultan Ahmed el Mansour i øjeblikket er begravet. Hele mausoleet er beklædt med marmorsten og danner et blændende interiør. Gravene, der er dækket af blanke fliser, er dekoreret med udførlige inskriptioner. Begravelsesrummene er udsøgt smagfulde med storslåede hvælvede kamre, der er badet i det subtile lys fra naturlige lanterner, som skaber en højtidelig, rolig og fredfyldt atmosfære indenfor.

Hvis du besøger Sa'adies-gravene, anbefaler jeg, at du ankommer tidligt, før kl. 10.00, for at undgå eventuelle menneskemængder. Entreen koster ca. 1 €.

10- Udforsk museet i Marrakech

Rundvisning på museet i Marrakech| ©Donar Reiskoffer
Rundvisning på museet i Marrakech| ©Donar Reiskoffer

At udforske Marrakeshs museum handler om meget mere end kunst og historie. Byens vigtigste museum har til huse i et palads fra det 19. århundrede med udsøgt arkitektur og design. Det har en fascinerende kunstsamling bestående af traditionelle genstande fra forskellige marokkanske regioner eller landsbyer. Personligt mener jeg dog, at selve museets arkitektur er et medrivende kunstværk, som både turister og lokale vil nyde.

På dit besøg i Marrakeshs medina skal du tage et øjeblik til at nyde roen og freden i dette område. Mens du slentrer rundt mellem buer og søjler, der er millimetervis dekoreret med farverige mosaikker, kan du nyde marokkansk kunst på tæt hold og ikke glemme at nyde en velsmagende myntete i caféen.

Gør dig klar til dit eventyr i Medinaen i Marrakech

Gennem Medina's gader| ©Carlos Felipe Pardo
Gennem Medina's gader| ©Carlos Felipe Pardo

Før du besøger Medinaen i Marrakech, skal du være ordentligt forberedt, så her er mine bedste tips til at rejse til Marrakech. Husk, at selv om Marrakech er en smuk og spændende by, betragtes den som et af de vigtigste kulturelle centre, ikke kun i Marokko, men også i Afrika. Den er en af de mest besøgte destinationer i verden, og gaderne summer af aktivitet hele dagen, hver dag, så gør dig klar og nyd det!

Nyttige tips, når du besøger Medinaen.

  • Klæd dig passende på: Glem ikke, at 70 % af marokkanerne er af arabisk oprindelse, og at deres kultur er meget konservativ.
  • Medbring kontanterSørg for at tage et par dirhams med dig, før du går ud på markederne. I de fleste tilfælde kan du ikke bruge dine kreditkort til gadeshopping i Medinaen.
  • Hav et kort over stedet ved hånden: eller Google Maps som reference.

Overvej en guidet tur

Medina| ©cattan2011
Medina| ©cattan2011

Hvis det er første gang, du besøger Marokko, hvis du ikke har nogen erfaring med at rejse til fremmede udviklingslande, hvis du rejser alene og/eller hvis du ikke taler flydende engelsk eller fransk, er en måde at føle dig mere sikker i Marrakech på at booke en guidet tur i løbet af de første dage i Marrakech.

En god guide vil gøre dit liv lettere ved at vise dig rundt til de vigtigste seværdigheder i Medinaen og give dig de tips, du har brug for, så du kan fortsætte din rejse på egen hånd. Guiden vil især være nyttig, når du besøger Marrakeshs souker, hvor det er meget nemt at fare vild, selv for de lokale selv. Desuden vil du kunne give udtryk for alle dine tvivlsspørgsmål og lære at kommunikere.

Book din guidede tur i Marrakech