Bedste ting at gøre i medinaen i Marrakech

Marrakech er en sprudlende by, der summer af aktivitet; fra riads, hammams, souks, traditionelle huse og museer, fortab dig i de vidundere, som medinaen har at byde på!

Katherine Betances

Katherine Betances

9 minutters læst

Bedste ting at gøre i medinaen i Marrakech

Medina, Marrakech | ©Nathan Guy

Medinaen er det navn, som den gamle bydel i Marrakech er kendt under. Fra verdens mest luksuriøse indkvartering, traditionelle marokkanske bade eller Hammams, til besøg i paladser, markeder og moskeer, der er så meget at se og gøre i medinaen i Marrakech!

Medinaen er omgivet af cirka 19 kilometer mure, der blev bygget i 1122, og det er det navn, som hele byens historiske centrum er kendt under; det er den ældste del af byen, også kendt som den gamle bydel. Indtil for lidt over 100 år siden lå hele byen Marrakech og dens kommercielle aktiviteter inden for disse mure.

Fortab dig i soukerne i Medinaen

Spadseretur gennem en souk i medinaen| ©Omar Bárcena
Spadseretur gennem en souk i medinaen| ©Omar Bárcena

For shoppere, der udforsker Marrakech, er soukerne det bedste sted at besøge i Marokko; at fare vild i dem er også uundgåeligt og en del af det sjove, når man besøger denne livlige by. Det, jeg bedst kan lide, er, at Marrakech ' souker på ét sted giver et komplet overblik over alt det marokkanske kunsthåndværk, der kombinerer ældgammelt talent, kultur og tradition i deres kreationer.

Marrakech' labyrint af smalle gader er fyldt med farverige tekstiler, tøj, pottemageri, keramik og smykker. Hvis du stopper op ved boderne længe nok, får du mulighed for at se arbejderne skabe deres smukke designs. Det er almindeligt at finde unge lærlinge i værkstederne sammen med deres mestre, der gentagne gange lytter til Koranen, mens de arbejder på deres kreationer.

Ud over marokkansk kunsthåndværk byder soukerne i Marrakech på et stort udvalg af kød, frugt og grøntsager, så tøv ikke for længe, hvis du bliver fristet til at prøve årstidens frugt. Fra arkitekturen til duftene, farverne og lydene vil du føle, at stedet invaderer alle dine sanser - en oplevelse, du ikke vil gå glip af!

Book en guidet tur til soukerne i Marrakech

Spadser gennem Majorelle-haverne

Majorelle-haven| ©Kamal Hammadi
Majorelle-haven| ©Kamal Hammadi

Jacques Majorelle var en franskfødt maler, der engang blev så fortryllet af Marokkos skønhed, at han besluttede sig for at flytte hertil permanent og investere tid og penge i at skabe en smuk villa i art deco-stil.

Majorelles malerier fokuserede dog primært på at skildre det lokale marokkanske liv, hvilket gjorde ham berømt i Europa. Hans mest berømte værk er uden tvivl den fabelagtige tropiske have fyldt med kaktusser, palmer og bregner. Efter ejerens død i 1962. Le Jardin Majorelle forfaldt, blev ejendommen genoprettet og renoveret og åbnet for offentligheden efter at være blevet opkøbt af Yves Saint Laurent selv.

Book en guidet tur i Majorelle-haverne og palmelunden

Luksusindkvartering og hammans

Indgang til Hotel La Mamounia| ©Pi3.124
Indgang til Hotel La Mamounia| ©Pi3.124

To af de mest prestigefyldte hoteller i verden, La Mamounia Hotel og Royal Mansour Hotel, ligger inden for medinaens grænser i Marrakech. Det mest interessante er, at de er helt åbne for besøgende, så du kan inkludere disse stop på din tur.

Du kan planlægge en gåtur for at udforske haverne på La Mamounia, tage et øjeblik og stoppe på caféen eller gennemse de dyre luksusbutikker indenfor. Royal Mansour-hotellet blænder i mellemtiden med sin imponerende arkitektur.

De traditionelle hammam' er ligger spredt ud over hele medinaen, og de mere moderne og luksuriøse tilbyder deres gæster ekstra behandlinger som skønhedsbehandlinger, der er typiske for moderne kurbade, og selvfølgelig massage.

Book et bad og en massage i en traditionel hammam

Smag på de gastronomiske lækkerier i Marrakech

Og hvis du vil fordybe dig i Marokkos populærkultur, må du ikke gå glip af en gastronomisk tur. Det er en oplevelse, der varer ikke mindre end 3 timer, hvor du vil blive ledsaget af en ekspertguide, som du vil lære alt om historien og den lokale kultur i Marrakesh og dens markeder.

Derudover vil du smage et væld af lokale produkter som oliven, dadler, marokkansk brød eller te samt typiske retter som kofta.

Denne oplevelse inkluderer omkring ti smagsprøver, som du vil ende med at være helt mæt og tilfreds med.

Book en gastronomisk tur

Nyd Djema El Fna efter mørkets frembrud

Djemaa el Fna-pladsen| ©Boris Macek
Djemaa el Fna-pladsen| ©Boris Macek

Hovedtorvet i Marrakech hedder Djemaa El Fna og ligger i hjertet af medinaen. Det bedste tidspunkt at besøge det på er efter solnedgang. Da får byen en helt særlig festlig atmosfære.

Når du besøger Djemaa El Fna, skal du være forberedt på et væld af interessante oplevelser med kvinder, der laver hennatatoveringer på deres kroppe, slangetæmmere, dresserede aber (supersmarte og venlige) og endda akrobater og dansere i stil med Cirque Du Soleil.

De lokale, der bor i medinaen, udnytter de spektakulære nætter til at sælge næsten alt fra tæpper til tøj, marokkansk mad, krydderier og krydderurter af alle slags. Det er op til turisterne at finde rundt i byen, sno sig gennem de mange gadeboder, suge til sig af den lokale kultur og fordybe sig så meget som muligt i stedets hektiske og ladede atmosfære.

Book din guidede tur i medinaen

Sørg for at besøge Koutoubia-moskeen

Koutoubia-moskeen| ©Daniel Csörföly
Koutoubia-moskeen| ©Daniel Csörföly

Intet besøg i Marrakech ville være komplet uden et stop ved Koutoubia-moskeen. Den betragtes som byens symbol og er især berømt for sin imponerende 70 meter høje minaret, som nemt kan ses på flere kilometers afstand. Den blev bygget i 1162 og betragtes som et af mesterværkerne inden for almohadisk arkitektur.

Vær opmærksom på, at ligesom alle de andre moskeer i byen er der adgang forbudt for ikke-muslimer. Så du må nøjes med at beundre udsigten udefra til de smukke haver med roser, appelsintræer og palmer. En guidet tur i Marrakech vil blandt andet omfatte et besøg i dette historiske monument, en juvel i den lokale arkitektur.

Book din guidede tur i medinaen

Besøg Ben Youssef Medersa

Ved Medersa Ben Youssef| ©Lundeux
Ved Medersa Ben Youssef| ©Lundeux

Ben Youssef Medersa er en af de smukkeste bygninger i byen og et af de største eksempler på kunst fra Saad-tiden i Marokko. Bygningen, der ligger lige overfor Ali Ben Youssef-moskeen, blev bygget som en teologisk skole, og da den var på sit højeste, husede den 900 studerende, hvilket gjorde den til det største koranstudiecenter i landet. Et must-see blandt de mange steder at se i Marrakesh

De mange huleagtige rum, hvor eleverne engang sov, er grupperet omkring små indre gårde og følger det typiske mønster for arkitektonisk layout i islamisk kultur. Blandt de små gårde er der en indre hovedgård, der fungerer som et generelt fællesområde.

Når du besøger Ben Youssef Medersa, skal du tage dig tid til at beundre zellige-fliserne (en type håndlavede fliser, der er karakteristiske for Marokko), stalaktitlofterne, detaljerne i cedertræ og de kufiske inskriptioner, der bruges som dekoration i gårdhaverne.

Book din guidede tur i medinaen

Gå ind i Bahia-paladset

Bahia-paladset| ©Jorge Láscar
Bahia-paladset| ©Jorge Láscar

Selvom det kan virke som en beskeden bygning udefra, gør den arkitektoniske rigdom i Bahia-paladsets indre det værd at besøge på enhver rundvisning i medinaen i Marrakech. De to hovedattraktioner er den store marmorgård og de luksuriøse saloner, der ligger i haram-området.

Paladset blev bygget i slutningen af det 19. århundrede som residens for storvesiren Bou Ahmed, som dengang var i tjeneste hos sultan Moulay al-Hasan I. Bag dørene finder man rum med mosaiklofter og udsmykkede stenudskæringer med en udsøgt detaljerigdom og smag. Den overordnede indretning resulterer i sidste ende i en fremvisning af marokkansk håndværk, når det er bedst.

I de varme måneder fungerer interiøret i Bay Palace som et tilflugtssted fra den brændende marokkanske varme. Den frodige indre gårdhave i den store riad består hovedsageligt af bananplanter og citrustræer, der giver et roligt pusterum fra Medinaens ydre.

Book din guidede tur i medinaen

Gå på opdagelse på voldene

Bab Agnaou| ©Doyler79
Bab Agnaou| ©Doyler79

Da Marrakeshs herredømme har strakt sig ud over murene, er en gåtur langs voldene en god måde at forstå og skelne kontrasten mellem de gamle og nye dele af byen. Muren dækker et område på ca. 18 km, hvor man finder mere end 20 imponerende porte, hvoraf Bab Agnaou anses for at være den smukkeste.

Murene, der omgiver medinaen i Marrakech, blev bygget i det 12. århundrede som en beskyttende mur for at beskytte de mennesker, der boede der, mod angreb udefra. I dag ligger de fleste hoteller, riads og traditionelle restauranter inden for murene og udgør det, der er kendt som den gamle bydel.

Marokkanerne har besluttet at bevare muren som et ikon for byen og et imponerende stykke arkitektur i sig selv. Murene er omkranset af hække, haver og bænke, som er et godt sted at hvile sig under gåturen.

Book din guidede tur i medinaen

Udforsk de saadiske grave

Saadi-gravene| ©Lviatour
Saadi-gravene| ©Lviatour

Saadi-gravene er det sted, hvor mere end 100 prinser og sultan Ahmed el Mansour i dag ligger begravet. Hele mausoleet er beklædt med marmorsten, der danner et blændende indre rum. Gravene, der er dækket af skinnende fliser, er dekoreret med kunstfærdige inskriptioner. Gravene er udsøgt smagfulde med storslåede hvælvede kamre badet i det subtile lys fra naturlige lanterner, der skaber en højtidelig, rolig og fredfyldt atmosfære indenfor.

Hvis du besøger Sa'adi-gravene, anbefaler jeg, at du ankommer tidligt, før kl. 10, for at undgå eventuelle menneskemængder. Indgangsbilletten koster ca. 1 euro.

Book din guidede tur i medinaen

Udforsk museet i Marrakech

På opdagelse i Marrakech-museet| ©Donar Reiskoffer
På opdagelse i Marrakech-museet| ©Donar Reiskoffer

At udforske Marrakech Museum handler om meget mere end kunst og historie. Byens hovedmuseum har til huse i et palads fra det 19. århundrede med udsøgt arkitektur og design. Det har en fascinerende kunstsamling bestående af traditionelle genstande fra forskellige marokkanske regioner eller landsbyer. Personligt mener jeg dog, at selve museets arkitektur er et fordybende kunstværk, som både turister og lokale vil nyde.

Når du besøger medinaen i Marrakech, skal du tage dig tid til at omfavne roen og freden i dette område. Mens du slentrer mellem buer og søjler, der er millimetermæssigt dekoreret med farverige mosaikker, kan du nyde marokkansk kunst helt tæt på, og glem ikke at nippe til en velsmagende myntete i caféen.

Book din guidede tur i medinaen

Gør dig klar til dit eventyr i medinaen i Marrakech

Gennem gaderne i medinaen| ©Carlos Felipe Pardo
Gennem gaderne i medinaen| ©Carlos Felipe Pardo

Før du besøger medinaen i Marrakech, bør du være godt forberedt, så her er mine bedste tips til at rejse til Marrakech. Husk, at selvom Marrakech er en smuk og spændende by, betragtes den som et af de vigtigste kulturelle centre, ikke kun i Marokko, men også i Afrika. Byen er blandt de mest besøgte destinationer i verden, og gaderne summer af aktivitet hele dagen, hver dag, så få energien op og nyd det!

Book din guidede tur i medinaen

Nyttige tips, når du besøger medinaen.

Set fra himlen ligner medinaen en gigantisk bikage, og aktiviteterne indeni er næsten uendelige. Her er et par tips til dit besøg:

  • Tagpassende tøj på: Glem ikke, at 70% af marokkanerne er af arabisk oprindelse, og deres kultur er meget konservativ.
  • Havkontanter på dig: Før du går ind på markederne, skal du sørge for at have et par dirham med dig. I de fleste tilfælde vil du ikke kunne bruge dine kreditkort til gadeshopping i medinaen.
  • Havet kort over stedet ved hånden: eller Google Maps som reference.

Book din guidede tur i medinaen

Overvej en guidet tur

Medinaen| ©cattan2011
Medinaen| ©cattan2011

Hvis det er første gang, du besøger Marokko, hvis du ikke har erfaring med at rejse til udviklingslande, hvis du rejser alene, og/eller hvis du ikke taler flydende engelsk eller fransk, er en måde at føle sig mere sikker på i Marrakech at booke en guidet tur i løbet af de første par dage i Marrakech

Medinaen i Marrakech er verdensarv, og en god guide vil gøre dit liv lettere ved at tage dig gennem seværdighederne og give dig de tips, du har brug for til at følge rejsen på egen hånd. Guiden vil især være nyttig, når du besøger soukerne i Marrakech, hvor det er virkelig nemt at fare vild, selv for de lokale selv. Derudover vil du være i stand til at udtrykke al den tvivl, du har, og lære måder at kommunikere på.

Desuden er det vigtigt, at du planlægger en spa-morgen på din to-dages tur til Marrakech eller tre-dages tur til Marrakech.

Book din guidede tur i medinaen