10 ting at lave i Amsterdam om vinteren

Man siger, at det ikke er en god idé at rejse til Amsterdam om vinteren på grund af kulden, men lad mig bevise for dig, at byen også har meget at byde på på denne årstid. Det vil du ikke gå glip af!

Carmen Navarro

Carmen Navarro

10 minutters læst

10 ting at lave i Amsterdam om vinteren

Amsterdam | ©Luis Villa del Campo

På trods af de lave temperaturer er der masser af aktiviteter i byen mellem november og marts, og nogle af dem får kulden til at forsvinde for et par timer. På trods af de lave temperaturer er der mellem november og marts mange aktiviteter i byen, hvoraf nogle får kulden til at forsvinde i et par timer.

Derudover starter julesæsonen tidligt, hvilket helt sikkert gør Amsterdam om vinteren til et lyst og farverigt sted. Her er nogle af de bedste ting at lave i den hollandske hovedstad om vinteren, så hvad skal du skrive i din rejsedagbog?

1. Fejr jul i Amsterdam

Juletræ foran Amsterdams hovedbanegård| ©Kitty Terwolbeck
Juletræ foran Amsterdams hovedbanegård| ©Kitty Terwolbeck

Det er ingen hemmelighed, at jul er indbegrebet af vinterfejring. Amsterdam er ikke langt bagefter, da det er en by, der nyder højtiden med stil. Fra slutningen af november til januar er den hollandske hovedstad fyldt med lys, shows, pyntede grantræer og masser af juleplaner.

Det kolde vejr træder i baggrunden, når varmen, duftene og smagen af jul ankommer til Amsterdam. Her er, hvad du ikke må gå glip af i løbet af denne festlige sæson i den hollandske hovedstad.

Beundre det store juletræ

Dam-pladsen er centrum i Amsterdam og hjemsted for byens største juletræ. Det er mere end 20 meter højt, og det kræver omkring 4 kilometer lys at få det til at lyse op. Det kan også være et godt tidspunkt at besøge det kongelige palads i Amsterdam, som ligger lige foran træet.

Køb gaver på Amsterdams julemarkeder

Hvis du bliver sulten, tørstig eller får lyst til at købe dekorationer eller gaver under din rejse til Amsterdam, må du ikke gå glip af muligheden for at besøge julemarkederne. De er som regel opstillet langs centrale pladser som Leidseplein og Koningsplein. Benyt lejligheden til at prøve Oliebollen, en typisk hollandsk juledoughnut.

Book billetter til det kongelige palads i Amsterdam

2. Oplys din rejse med Festival of Lights

Lysfestivalen i Amsterdam| ©Elena Giglia
Lysfestivalen i Amsterdam| ©Elena Giglia

I hele december måned og en del af januar virker vinteren mindre barsk takket være Amsterdam Festival of Lights. I flere år har kunstnere fra byen (og andre lande) ønsket at give liv til en ny udtryksform gennem lys.

Med dette i tankerne deltager flere og flere institutioner og enkeltpersoner i denne begivenhed. Det mest specielle ved denne udstilling er ikke kun, at lærredet er selve byen, hvilket vil tjene som en undskyldning for at gå rundt i den, men også at de fleste af værkerne og projektionerne kun er skabt til denne festival. For at sikre, at du ikke går glip af noget, anbefaler jeg, at du følger en af de to "stier", som arrangørerne har foreslået:

 • Vaaroute: værkerne, der er en del af denne rute, projiceres på broerne, så de også reflekteres i vandet i kanalerne, det er meget rart at se det live! For at se det bedre anbefaler jeg, at du booker et flodkrydstogt gennem Amsterdam.
 • Illuminade: Den er næsten 3 kilometer lang, men den er meget underholdende, fordi lyskreationerne er interaktive.

Book en kanalrundfart i Amsterdam

3. Smag de bedste oste i Amsterdam

Forskellige typer af ost i Amsterdam| ©pigeonpie
Forskellige typer af ost i Amsterdam| ©pigeonpie

Man siger, at det er bedst at spise for at holde kroppen ved en god temperatur, selv når kulden er uudholdelig. Vinteren i Amsterdam kan være lidt barsk med temperaturer omkring frysepunktet, selv om dagen. Hvis du ikke ved, hvad du skal gøre for at få varmen, er mit forslag at fylde maven med en af byens mest typiske fødevarer: ost.

Tro ikke, at du kun kommer til at smage "normale" oste, for Amsterdam lader fantasien få frit løb, når det kommer til ostefremstilling. Du kan finde nogle med pesto, pølse og endda marihuana-smag.

Selvom du altid kan betale for en madtur, behøver du ikke. Vil du kende en hemmelighed? Mange specialostebutikker og ostemærker tilbyder smagsprøver på ost. På den måde kan du få en smagsprøve og derefter vælge, hvilke varianter du vil have med hjem.

Book en ostesmagning i Amsterdam

4. Tilbring din egen nat på museet

Allard Pierson Museum| ©Jenifer K
Allard Pierson Museum| ©Jenifer K

Vinternætterne i Amsterdam er ofte mørke og kolde, så du er nødt til at søge ly indendørs. Hvor? Museer er altid en mulighed, men de er ikke altid åbne om natten. I november er det dog ** Museumnacht**, hvor du kan købe en enkeltbillet og besøge Amsterdams bedste museer efter den normale lukketid.

Du vil føle dig som i en film, når du vandrer gennem Amsterdams utrolige museumssamlinger om natten. Da det er sådan en speciel dato, arrangeres der også koncerter, workshops eller særlige guidede ture. Der er mere end 50 museer, der deltager, så lad mig anbefale mine favoritter:

 • Allard Pierson Museum: indeholder arkæologiske genstande som græsk keramik og romerske redskaber samt egyptiske mumier. Jeg var personligt fascineret af de gamle egyptiske og græske rum, hvor der er rekonstruktioner af templer og mumificeringsprocesser.
 • EYE Amsterdam eller Filmmuseet: Ideelt, hvis du har lyst til at se noget mere moderne og interaktivt. Du kan lære om filmverdenens historie fra stumfilm til nutidens store produktioner og se på de genstande, der opbevares her.
 • Hermitage Amsterdam: Dette er hovedkvarteret for den russiske by i Holland. Der er i alt to permanente samlinger. Den vigtigste fokuserer på relationerne mellem de to lande, og den anden er dedikeret til historien om selve Amstelhof-bygningen, som var et vigtigt alderdomshjem for kvinder i det 17. århundrede.

Book billetter til Amsterdams museer

5. Søg ly for kulden i en Bruin Café

Inde i en Bruin Café| ©Michyv00
Inde i en Bruin Café| ©Michyv00

På vinterdage i Amsterdam, når solen ikke viser sig et eneste sekund, og der kun falder regn fra himlen, er den bedste beslutning at gå ind på en Bruin Café. Ved du ikke, hvad de er? Det er meget traditionelle pubber i byen, som er bygget i træ, hvilket gør atmosfæren endnu hyggeligere, perfekt til vinterdage!

Når du begynder at få varmen, vil jeg anbefale dig at tage et kig på deres ølmenu, da de har mange varianter. Selvom der også er nogle internationale øl, skal du huske på, at Holland er en stor producent af denne drik, så benyt lejligheden til at prøve de øl, der er lavet i pubben selv eller i en nærliggende virksomhed.

Hvis de mere lokale øl ikke tiltaler dig så meget, og du gerne vil lære det hollandske brand par excellence at kende, kan du tilmelde dig en rundvisning på Heineken-bryggeriet; du vil stadig være beskyttet mod kulden, og der er ingen mangel på øl.

Få dine billetter til Heineken Experience

6. Stå på skøjter midt i byen

Museumplein skøjtebane| ©R Boed
Museumplein skøjtebane| ©R Boed

Er der noget mere vinteragtigt end at stå på skøjter? Selvfølgelig ikke, og det er derfor, Amsterdam ikke mangler skøjtebaner fra november til januar. For mig er de bedste:

 • Rembrandt Square: Hele området er dekoreret til lejligheden. Professionelle skøjteløbere kommer her.
 • Den på Museumplein: perfekt, hvis du vil have noget mere "amatøragtigt". Vanddammen mellem museerne fryser til og bliver til en stor skøjtebane.
 • Detolympiske stadion: Jeg anbefaler de andre, men hvis du foretrækker et indendørs, er dette det bedste.

Prisen er ganske overkommelig; entré koster ca. 3 euro, og skøjteudlejning koster 5 euro mere.

Carmens rejsetip

Et andet meget specielt sted at stå på skøjter (og altid gratis) er Amsterdams egen ring af kanaler. Når temperaturen falder tilstrækkeligt, forvandles alt det vand til en kæmpe skøjtebane. Undgå bare at skøjte under broerne, hvor isen er tyndere og kan brække op.

7. Nyd sneen i Vinterparadiset

Vinterparade i Amsterdam| ©RAI Amsterdam
Vinterparade i Amsterdam| ©RAI Amsterdam

Hvis du elsker vinter, er det en god idé at tage til Amsterdam på denne tid af året for at opleve en vinterfestival. Winter Paradise åbner i midten af december og løber frem til begyndelsen af januar, hvilket falder sammen med juletiden.

Men alt, hvad du finder der, går ud over julen:

 • Koncerter med hollandske bands.
 • Kunstige skiløjper.
 • Et gigantisk pariserhjul.
 • Kunstige og ægte sneområder, hvor man kan organisere en boldkamp eller kælke på rutsjebanerne.

Vinterelskernes paradis kommer til Hollands hovedstad, så selv når vejret i byen er fint, kan du stadig nyde sneen.

8. Nyd vinterens lækkerier

Tallerken med Poffertjes| ©Illustratedjc
Tallerken med Poffertjes| ©Illustratedjc

Hvordan Amsterdam smager, må du selv finde ud af, men jeg kan fortælle dig, at det er ret sødt. Du må ikke gå glip af denne chance for at smage på de hollandske lækkerier, som er så traditionelle mellem december og februar.

Amsterdams mad er god hele året rundt, men om vinteren vil jeg sige, at køkkenet er på et helt nyt niveau, især når det gælder kager. Faktisk er der nogle retter, som kun spises på denne tid af året, og det er noget, du vil sætte pris på, for når det er koldt, er der ikke noget som at spise noget frisk fra ovnen, der kan varme dig op, synes du ikke?

Poffertjes

De ligner små pandekager og smager af det samme, men Poffertjes skiller sig ud, fordi de er mere luftige, sødere og stegte. Prøv at spise bare én, selvom jeg advarer dig om, at det er næsten umuligt, de er lækre!

De serveres normalt med flormelis og smør, men nogle gange serveres de også med jordbær eller fløde.

Det er ikke nemt at tilberede dem, så lad være med at prøve derhjemme. Hvorfor? Fordi du har brug for en stegepande eller en særlig plade, som den de bruger på restauranter i Amsterdam, for at få den rigtige form og forhindre dejen i at klæbe fast.

Æbletærte

Den typiske æbletærte i Amsterdam ser altid meget hjemmelavet ud, uanset hvor du prøver den, da de forsøger at respektere bedstemødrenes traditionelle opskrift.

På hollandsk kaldes de Appeltaart, og den tykke dej, der dækker det bagte æble og kanelfyldet, er altid overraskende. Den mest anbefalede er den fra restaurant Winkel 43; smagen er umiskendelig, og jeg kender ikke nogen, der ikke har kunnet lide den, og jeg tror ikke, du bliver den første!

Oliebollen

Har du stadig en sød tand? Hvis du er i Amsterdam nytårsaften, kan du prøve den traditionelle nytårsdessert: Oliebollen. Disse stegte bol ler minder om doughnuts og donuts, selvom de er lidt blødere.

Historien om denne dessert går tilbage til germansk tid, hvor stammefolk spiste Oliebollen for at fejre vintersolhverv.

9. Fejr tulipanernes dag i Amsterdam

Tulipaner, Tulipanens dag| ©Boudewijn Huysmans
Tulipaner, Tulipanens dag| ©Boudewijn Huysmans

Du ville vel ikke forlade Amsterdam uden en tulipan, ville du? Det er byens mest ikoniske blomst, og mange gadeboder og butikker opfordrer dig til at tage en buket. Men hvis du er i Amsterdam i januar, kan du deltage i åbningen af tulipansæsonen, som starter den 21. januar, og få en (eller flere) gratis.

Det er rigtigt, januar er den måned, hvor tulipanerne og deres farver begynder at blomstre. For at fejre det samles tusindvis af mennesker hvert år på Dam-pladsen omkring tulipanhaven. Hvis du tager med, kan du få en gratis blomst og deltage i et af de arrangementer, der arrangeres sideløbende. Vær dog opmærksom på, at der er mange mennesker samlet, så du skal stå i kø og vente.

Hvis du løber tør for tulipaner, skal du ikke bekymre dig, for fra det øjeblik begynder snesevis af butikker, markeder og boder at sælge dem i byen. Faktisk bliver der solgt millioner af blomster og frø hvert år fra vinter til forår.

10. Find din søde side frem på chokoladefestivalen

Chokofestival ved Beurs Van Berlage i Amsterdam| ©Pavol Cevicela
Chokofestival ved Beurs Van Berlage i Amsterdam| ©Pavol Cevicela

Hvor mange typer chokolade kender du? På din rejse til Amsterdam om vinteren vil du lære mere end 700 at kende takket være chokoladefestivalen, som hvert år i februar samler de bedste håndværkere og også gourmeter, der ønsker at smage hver eneste plade.

Arrangementet finder sted i Beurs van Berlage-bygningen, som ligger i centrum af Amsterdam. Der deltager fagfolk fra chokoladeverdenen (kokke, landmænd, producenter osv.), men der er også åbent for offentligheden til en pris på ca. 13 euro for at øge bevidstheden om dette produkt og alt det, der omgiver det.

Jeg anbefaler selvfølgelig, at du tager til smagningerne, men jeg opfordrer dig også til at lytte til foredragene eller deltage i workshopperne, hvoraf mange fokuserer på bæredygtig chokoladeproduktion og respekt for de områder, hvor den dyrkes.

Hvordan er vejret i Amsterdam om vinteren?

Vinter i Amsterdam| ©Amsterdamming
Vinter i Amsterdam| ©Amsterdamming

Her er et tip, som jeg er sikker på, at du forventer: vær forberedt på kulden. Amsterdam er en by med ret lave temperaturer om vinteren (højeste temperaturer er kun omkring 7°C), især om natten, hvor det kan blive helt ned til 0°C. Regn er meget almindeligt, men slet ikke. Regn er almindeligt, men sne er det ikke. Under alle omstændigheder skal du altid tjekke vejrudsigten.

Ud over kulden er der en ting, du skal huske på, og det er, at dagslyset er meget kortere mellem november og marts. Der er næsten ikke noget sollys tilbage klokken fire om eftermiddagen, hvilket begrænser nogle besøg. Ikke desto mindre er Amsterdam en meget moderne, kosmopolitisk by med masser af ting at lave, selv på de mørkeste, koldeste dage.

Hvad skal jeg pakke, hvis jeg skal til Amsterdam?

Pakning af din kuffert| ©Craig Adderley
Pakning af din kuffert| ©Craig Adderley

Da temperaturen kan falde til frysepunktet, skal du pakke varmt. Du må ikke gå glip af noget i din kuffert:

 • Trøjerog en jakke, som også beskytter dig mod vinden, da det vil regne meget, og en paraply ikke altid er behagelig.
 • Lukket og stabilt fodtøj, da det kan fryse, og jorden kan være glat.
 • Handsker, hue og halstørklæde, som jeg er sikker på, at du vil sætte pris på at have om natten, når temperaturen falder endnu mere, og ethvert ekstra lag varme er praktisk.

Er du klar til dine vinterplaner i Amsterdam? Glem ikke din frakke, men glem ikke at være forberedt - du er sikker på at få en fantastisk tid!