31 seværdigheder og oplevelser i Amsterdam

Hollands hovedstad er en fascinerende by, og hvis du planlægger en rejse for at besøge den, må du ikke glemme, at du også kan (og bør) udforske omgivelserne. Her er mine must-sees i denne artikel

Vicky Del Moral

Vicky Del Moral

15 minutters læst

31 seværdigheder og oplevelser i Amsterdam

Typiske hollandske huse ved kanalen | ©Javier M.

Amsterdam har en rig kulturarv med kirker, monumenter og museer med værker af store hollandske kunstnere som Van Gogh, Vermeer og Rembrandt. Dens unikke geografiske placering gør den også til et godt udgangspunkt for udflugter til det omkringliggende område. Der er mange originale ting at lave i Amsterdam, men her er en liste over nogle af de ting, du ikke må gå glip af.

1. Besøg Anne Franks Hus

Anne Franks Hus Museum| ©Guilhem Vellut
Anne Franks Hus Museum| ©Guilhem Vellut

En aktivitet, man ikke må gå glip af i Amsterdam, er at besøge det hus, der husede familien Frank, og hvor den unge Anne skrev sin berømte dagbog, en erindringsbog om det jødiske samfunds tragiske dage under den nazistiske besættelse under Anden Verdenskrig.

Det er en bevægende og rystende oplevelse, og jeg anbefaler et besøg i Anne Franks Hus med en professionel guide, der forklarer historien om Anne Franks Hus og historien om det store jødiske samfund, der har boet i Amsterdam siden det 11. århundrede.

Book en Anne Frank-tur i Amsterdam

2. Oplev det bohemeagtige Jordaan-kvarter

Jordaan-kvarteret| ©Antonio Fassina
Jordaan-kvarteret| ©Antonio Fassina

Hvis du skal til Anne Franks Hus, er du sikkert allerede gået gennem de smalle, snoede gader. Hvis ikke, er det stadig et besøg værd at gå på opdagelse i dette kvarter i hjertet af Amsterdam. Med sine charmerende kanaler, klassiske arkitektur og loppemarkeder er Jordaan et ideelt sted at slentre rundt og fordybe sig i Amsterdams byliv.

Men dette kvarter har en historie, da det tidligere var et af de fattigste i byen. I 1990'erne begyndte kunstnere og studerende at bosætte sig her, hvilket gav det en bohemeagtig og afslappet stemning. Hvis du tilmelder dig en af de guidede ture i byen, kan du lære mere om dette must-see sted i den hollandske hovedstad.

Book en guidet tur i Amsterdam

3. Rundvisning på Van Gogh-museet

Van Gogh-museet| ©Alan de la Cruz
Van Gogh-museet| ©Alan de la Cruz

Verdens bedste museum om den store postimpressionistiske kunstner og det næstmest besøgte museum i den hollandske hovedstad med over 2 millioner besøgende om året. Beundr på nært hold mere end 200 malerier, såsom "Værelset i Arles" og en version af "Solsikker", 500 tegninger og hundredvis af Van Goghs breve.

Du kan besøge Van Gogh-museet ved at købe en individuel billet, men det er også en af de attraktioner, der er inkluderet i Amsterdam Pass. Er du stadig ikke bekendt med fordelene ved dette turistkort? Jeg har forberedt denne artikel på I Amsterdam Pass og andre pas hvor du kan undersøge, om du bør anskaffe dig et Amsterdam Sightseeing Pass. Mange anbefaler Amsterdam Pass som et af de bedste tips til at rejse til Amsterdam.

Book billetter til Van Gogh Museum

4. Forundres over Rijksmuseum

Rijksmuseum| ©Ed Webster
Rijksmuseum| ©Ed Webster

Rijksmuseum er Hollands nationalmuseum og det bedste i landet, da det viser historien om hollandsk guldalderkunst med over 8.000 værker, herunder bemærkelsesværdige malerier som Rembrandts "Round by Night", Johannes Vermeers "The Milkmaid" og Frans Hals' "The Merry Drinker".

For at besøge Rijksmuseum er det bedst at få et Amsterdam Pass, da de 2 millioner besøgende om året betyder lange køer ved indgangen, eller tage en guidet tur, der er inkluderet i Amsterdam City Sightseeing Bus Tour.

Book dine billetter til Rijksmuseum Amsterdam

5. Sejl rundt i Amsterdams kanaler med båd

Kanalrundfart i Amsterdam| ©Greger Ravik
Kanalrundfart i Amsterdam| ©Greger Ravik

Amsterdams kanaler er essensen af byen, og du kan nyde en sejltur langs kanalerne. Med Amsterdams bådture vil du se byen fra et andet perspektiv og fra komforten i et bådsæde, en meget afslappende oplevelse. Læs mere om det i min artikel om kanalrundfarter i Amsterdam, og hvis du er i tvivl, er der kanalrundfarter i alle prisklasser og på alle tidspunkter af dagen, så du skal ikke udelukke en aftenrundfart for at se Amsterdam by night fraet andet perspektiv.

Book et krydstogt i Amsterdam

6. Besøg den nysgerrige Begijnhof-gårdhave

Begijnhofs gårdhave| ©Dennis Jarvis
Begijnhofs gårdhave| ©Dennis Jarvis

Et hjørne af Amsterdam, som mange mennesker overser, er den charmerende Begijnhof-gård. Selvom den ligger meget tæt på Dam-pladsen, er det et skjult sted, man ikke må gå glip af. Det er en magisk, lysfyldt indre gårdhave omgivet af de gamle begineres huse. Det var religiøse kvinder, som i det 12. århundrede dedikerede deres liv til at tage sig af de syge og dårligt stillede, og nogle af deres huse har stadig bevaret den gotiske struktur fra dengang.

Dette er et nysgerrigt og meget stille sted at besøge i Amsterdam, og derfor bør du respektere stilheden i dette private kvarter og bevare essensen af denne lille oase i centrum af byen.

Book en cykeltur i Amsterdam

7. Besøg Amsterdams kirker

Oude kerk| ©Christophe PINARD
Oude kerk| ©Christophe PINARD

Nieuwe kerk er den nye kirke fra det 15. århundrede med sine spidse buer og imponerende glasmalerier, som har været vært for kongelige bryllupper og kroningen af hollandske monarker siden 1814.

Oude kerk er den gamle kirke og den vigtigste kirke i Amsterdam, da den er byens ældste historiske bygning. Paradoksalt nok ligger den i hjertet af byens mest kontroversielle og "udsvævende" distrikt, Red Light District. Du kan besøge det som en del af Amsterdams Red Light District-vandretur.

Museum Amstelkring er en af Amsterdams mest overraskende kirker, som ligger på loftet af en tidligere forretningsbygning. Pudsigt, ikke sandt? Efter den protestantiske reformation blev katolsk tilbedelse forbudt, og snart skød undergrundskirker af denne slags op for byens katolikker. Der er intet på ydersiden af bygningen, der tyder på, at der ligger en kirke der. For at besøge Our Lady of the Attic skal man op ad en stejl, smal trappe, men det smukke senbarokke alter er et besøg værd.

Book en tur i Amsterdams Red Light District

8. Besøg Vondelpark, Amsterdams største park

Vondelpark| ©Srdjan Stojiljkovic
Vondelpark| ©Srdjan Stojiljkovic

Et andet godt sted at cykle igennem er Amsterdams grønne lunge, Vondelpark. Det er en bypark på mere end 47 hektar, hvor turister og lokale tager hen for at slappe af og komme væk fra byens travlhed. Den ligger tæt på Van Gogh-museet og Rijksmuseum, er åben 24 timer i døgnet og kan varmt anbefales, hvis du rejser med din familie, eller hvis du vil nyde udendørs aktiviteter som at se et teaterstykke eller drikke en kop kaffe.

Book en cykeltur i Amsterdam

9. Nyd en bryggeri-forkælelse på Heineken Experience

Indgang til Heineken Experience| ©Elroy Serrao
Indgang til Heineken Experience| ©Elroy Serrao

En af de sjoveste ting at lave i Amsterdam er at besøge det to hundrede år gamle Heineken-bryggeri, hvor landets mest berømte drik har sin oprindelse.

Du kan lære hemmelighederne bag bryggeriets historie og brygning på en interaktiv rundvisning i de oprindelige faciliteter, prøve at brygge din egen øl og smage to glas Heineken. Hvis du stadig ikke er overbevist, kan du læse min krønike om denne oplevelse i min artikel om Heineken Experience.

Book dine billetter til Heineken Experience

10. Cykel rundt i byen

Turister på en kanalbro| ©Abir Anwar
Turister på en kanalbro| ©Abir Anwar

Cykler er det foretrukne transportmiddel til at komme rundt i Amsterdam, så hvis du vil udforske byen som en lokal, er en cykeltur i Amsterdam en af de mest ægte oplevelser, du kan vælge på din rejse. Desuden er byen så gearet til det, at der er alle former for cykelture og cykeludlejning til rådighed.

Book en cykeltur i Amsterdam

11. Tag en tur i Red Light District

Red Light-distriktet| ©Pavel Ivanov
Red Light-distriktet| ©Pavel Ivanov

Amsterdams Red Light District er lige dele kontroversielt og fascinerende og et must-see, overraskende og helt sikkert sted at besøge for sine berømte kaffebarer, hvor en række lovlige stoffer kan indtages, og sine fantastiske rødbelyste butiksfacader, hvor prostitution er helt lovligt.

Du kan opleve Red Light District på en guidet tur eller besøge det som en del af en sightseeing-bustur i Amsterdam.

Book en tur til Amsterdams Red Light District

12. Tag en drink på de typiske brune caféer

Amsterdams kaffe| ©derÄsthet
Amsterdams kaffe| ©derÄsthet

Det er navnet på den blanding af caféer og værtshuse i Amsterdam, hvor du kan få en aperitif eller prøve den lækre hollandske øl. Brune café er kaldes sådan på grund af deres dæmpede belysning og træindretning. De er som regel meget små, og nogle har stadig deres autentiske stemning fra det 17. århundrede. De mest populære blandt amsterdaneses er:

13. Nyd atmosfæren i Amsterdam på byens pladser

Dam-pladsen| ©Travelinglao
Dam-pladsen| ©Travelinglao

Leidseplein er et af Amsterdams mest besøgte områder med en livlig atmosfære af gademusikanter, terrasser, art deco-arkitektur og et intenst natteliv.

Dam-pladsen er Amsterdams nervecenter og vigtigste plads med monumenter som Nationalmonumentet fra 1956, der mindes de døde fra Anden Verdenskrig og efterfølgende væbnede konflikter, og det klassicistiske Royal Palace Amsterdam.

Spui Square er kendt for at ligge kun få meter fra Begijnhof, en gruppe majestætiske huse, der blev bygget i 1346 for at huse en kvindeorden.

Du kan besøge disse pladser som en del af en byvandring eller som et stop på Amsterdams sightseeingbusser og krydstogter. Jeg har linket til min artikel om de bedste sightseeingbusser i Amsterdam, så du kan udforske denne mulighed i dybden.

Book et sæde på Amsterdams sightseeingbus

14. Kig efter det berømte I Amsterdam-skilt

I Amsterdam-skiltet om vinteren| ©R Boed
I Amsterdam-skiltet om vinteren| ©R Boed

Byens ikoniske I Amsterdam-skilt har skiftet placering flere gange, så jeg anbefaler, at du finder ud af, hvor det er, før du besøger den hollandske hovedstad, hvis du gerne vil tage en selfie på det. Her er et tip: Når du stiger af flyet i lufthavnen, vil du kunne finde et af dem. Og der er flere af dem. Find ud af mere om Amsterdams nu historiske vartegn på .

Book en cykeltur i Amsterdam

15. Gå på jagt efter den bedste solnedgang fra A'dam Lookout og andre udsigtspunkter

Udsigt fra A'dam Lookout| ©Moritz Lüdtke
Udsigt fra A'dam Lookout| ©Moritz Lüdtke

A'dam Lookout er Amsterdams mest imponerende udsigtspunkt, og det koster et gebyr, men du kan få adgang til det med Amsterdam Pass. Et andet sted, hvor man kan se en smuk solnedgang, er ved West Kerk: Det har et 85 meter højt tårn. Det koster 7,50 euro at komme ind, men udsigten vil ikke efterlade dig ligeglad.

Book et Amsterdam Explorer Pass

16. Smag på den lokale gastronomi på Amsterdams markeder

Albert Cuyp-markedet| ©Michael Coghlan
Albert Cuyp-markedet| ©Michael Coghlan

Albert Cuyp Market er det største og mest populære marked i byen og Holland, grundlagt i 1904, med over 300 forskellige boder og beliggende i Amsterdams latinerkvarter.

Waterlooplein Market er et dagligt loppemarked, der afholdes på den turistede Waterlooplein-plads, hvor bemærkelsesværdige bygninger som Stopera, byrådets sæde, og operahuset står.

Bloemenmarkt, blomstermarkedet, er et 140 år gammelt flydende marked og et yndet sted for amsterdammere at købe deres planter. Det er et must-see sted for at se den hollandske blomst par excellence, tulipanen, og købe nogle frø som souvenir.

Book en ostesmagningstur i Amsterdam

17. Gå ikke glip af Amsterdams buddhistiske tempel

Fo Guang Shan He Hua-templet| ©Fred Romero
Fo Guang Shan He Hua-templet| ©Fred Romero

Ja, Amsterdam holder aldrig op med at overraske, og et andet af de kuriøse steder, du kan besøge, er Fo Guang Shan He Buddhist Temple, det største buddhistiske tempel i Europa. Det ligger i Red Light District, nærmere bestemt på Zeedijk Street 106, og er en repræsentation af kinesisk arkitektur i hjertet af den hollandske hovedstad. Dets trætrapper og statuer af Buddha og andre, der er dedikeret til traditionelle guder, vil transportere dig til asiatisk kultur.

Book en guidet tur i Amsterdam

18. Beundre det imponerende kongelige palads i Amsterdam

Det kongelige palads| ©Robert Scarth
Det kongelige palads| ©Robert Scarth

Selvom den hollandske kongefamilie ikke bor her, og det i øjeblikket bruges til højtidelige begivenheder og statsbesøg, kan dette majestætiske kongelige palads besøges og er faktisk en af de mest populære monumentale bygninger blandt turister, da det ligger på den centrale Dam-plads.

Det har udstillinger af guldalderkunst, og dets imponerende sale og overdådigt dekorerede interiør gør det til et must-see på dit besøg i Amsterdam. Book en "spring køen over"-billet til det kongelige palads og oplev dets historie med den inkluderede audioguide.

Book billetter til Det Kongelige Palads

19. Se Magere Brug-broen

Magere Brug-broen| ©Dimitry B.
Magere Brug-broen| ©Dimitry B.

Det typiske billede af Amsterdams kanalbroer har et flagskib i form af Magere Brug Bridge, som nok er den mest fotograferede bro i byen. Det er en vindebro over Amstel-floden, der åbner og lukker hvert 20. minut for at lade både passere, så det er ikke muligt at krydse den til fods eller på cykel.

Men med en af Amsterdams kanalrundfarter får du den bedst mulige udsigt til denne og andre broer i byen. Især Magere Brug anbefaler jeg, at du ser om natten, da dens belysning vil få dig til at forstå, hvorfor den kaldes "de elskendes bro".

Book et natkrydstogt i Amsterdam

20. Spadser gennem de ni gader

Singelkanalen ligger inden for Negen Straatjes.| ©Steve Jones
Singelkanalen ligger inden for Negen Straatjes.| ©Steve Jones

På det lokale sprog kaldes det Negen Straatjes, og det er et kvarter med kunstgallerier, vintagebutikker og charmerende caféer. Kun en kort gåtur fra Dam-pladsen, mellem Leidsestraat og Raadhuisstraat, er det det ideelle sted at tilbringe morgenen med at slentre mellem shopping og snacking.

Book en historisk cykeltur i Amsterdam

21. Gå på opdagelse i Rembrandt House Museum

Rembrandt-husets museum| ©Lukas Koster
Rembrandt-husets museum| ©Lukas Koster

Rembrandt er nok den vigtigste kunstner i Hollands historie. I hans oprindelige hus fra det 17. århundrede, som er blevet omdannet til museum og restaureret, kan du fordybe dig i den personlige og professionelle historie om denne mester i gravering, maleri og tegning.

Du kan besøge Rembrandt House Museum hurtigt og billigt med Amsterdam Pass og komme til Rembrandt House Museum som en del af hop-on hop-off sightseeingbusturene.

Book billetter til Amsterdams museer

22. Se løverne i Artis Royal Zoo

Artis Royal Zoo| ©roar-roar.
Artis Royal Zoo| ©roar-roar.

Ja, Amsterdam har også sin egen zoo, og det er den ældste zoo i Holland, så den er et besøg værd. Det er en historisk zoologisk have med alt fra løver, ulve og elefanter til en botanisk have med hundredvis af forskellige planter, et planetarium og endda to museer, som du vil elske. Der er åbent hver dag, og det er et ideelt sted at tage hen med hele familien.

Book billetter til Artis Royal Zoo

23. Opfyld den hollandske drøm Keukenhof Gardens

Keukenhof-haverne| ©yisris
Keukenhof-haverne| ©yisris

Hvert år plantes der mere end 7 millioner blomster i Keukenhof-haverne, som er et spektakulært felt af tulipaner, hyacinter, påskeliljer, orkidéer, roser, nelliker, iris, liljer og mange andre blomster. Et skue for øjne og næse, som jeg anbefaler, at du ikke går glip af på en organiseret tur til Keukenhof-haverne.

Book en tur til Keukenhof-haverne

24. Oplev det jødiske kvarter

Inde i modstandsbevægelsens museum| ©Ana Paula Hirama
Inde i modstandsbevægelsens museum| ©Ana Paula Hirama

Denne interessante og historiske bydel bevarer de områder, hvor de jødiske flygtningesamfund slog sig ned fra det 11. århundrede og frem på grund af den religionsfrihed, der herskede i Amsterdam, som dengang var kendt som "det europæiske Jerusalem".

Det er hjemsted for adskillige monumenter, museer og steder af stor interesse som Anne Franks Hus og modstandsmuseet, Verzetsmuseum, hvor du kan lære om de turbulente tider, som dette samfund gennemlevede under den tyske besættelse i Anden Verdenskrig.

Min anbefaling er at lære det jødiske kvarter at kende med en guidet vandretur i Amsterdams gamle jødiske kvarter.

Book en rundvisning i Amsterdams jødiske kvarter

25. Gå en tur gennem Westerpark

Westerpark| ©Guilhem Vellut
Westerpark| ©Guilhem Vellut

Dette dynamiske og alternative Amsterdam-kvarter er fyldt med grønne områder, trendy restauranter, ikonisk arkitektur og kunstgallerier og kan nås med en sightseeingbus eller et krydstogt.

Book en cykeltur i Amsterdam

26. Tag på tur i det landlige Holland

Det hollandske landskab| ©Vishwas Katti
Det hollandske landskab| ©Vishwas Katti

Ud over at besøge den fascinerende by Amsterdam er der mange andre interessante steder i det omkringliggende område, som du kan opdage med bekvemme og praktiske organiserede ture. Fordyb dig i det hollandske landskab med en tur til landsbyerne nær Amsterdam med deres ikoniske vindmøller som Vollendam eller Marken, fantastiske tulipanhaver og håndværksmæssige oste- og træskofabrikker.

Du kan gøre disse udflugter på egen hånd, men hvis jeg må give dig et tip, er oplevelsen lettere og mere behagelig med en organiseret tur fra Amsterdam. Hvis du er på udkig efter en kontrast til storbyen, anbefaler jeg, at du vælger den guidede tur til Zaanse Schans for at se vindmøllerne.

Sammenlign de bedste ture fra Amsterdam

27. Smag på gastronomi fra hele verden i Foodhallen

Foodhallen| ©Franklin Heijnen
Foodhallen| ©Franklin Heijnen

Foodhallen ligger i et tidligere sporvognsdepot og er et madmarked, hvor du bogstaveligt talt kan finde alt, hvad du har lyst til at spise. Gourmetdoughnuts, grillet kød, dim sum, premium tacos ... løber dit mundvand allerede? Husk at medbringe en god Ikea-pose og dekorationer til huset, de sælger altid meget trendy ting.

Book en guidet tur i Amsterdam

28. Rejs til en anden verden på Electric Ladyland

Electric Ladyland Museum| ©ilovebutter
Electric Ladyland Museum| ©ilovebutter

Dette lille sted i Jordaan-kvarteret er et af de eneste museer, der er dedikeret til fluorescerende lys og ultraviolet lyskunst. Det er en oplevelse for øjnene og en nysgerrighed, du uden tvivl vil huske i lang tid fremover. Du kan kun komme ind, hvis du booker dit besøg i forvejen, men det er bestemt det værd.

Book billetter til Amsterdams museer

29. Rejs tilbage i tiden med et besøg i Brugge fra Amsterdam

Brügge| ©Olivier Depaep
Brügge| ©Olivier Depaep

Takket være Amsterdams geografiske placering er det muligt at komme til Brugge og tilbage igen på én dag. Jeg gjorde det med en organiseret tur, der gav mig mulighed for at få mest muligt ud af mit besøg, og jeg anbefaler det 100%. Her er min opsummering af oplevelsen, hvis du overvejer at besøge nabolandet: besøg Brugge fra Amsterdam med en organiseret tur. Du kan også tage på en af de mest populære ture i området: Amsterdam, Brugge og Bruxelles.

Book en tur til Brugge fra Amsterdam

30. NDSM

NDSM| ©Randy Connolly
NDSM| ©Randy Connolly

En tidligere kaj er blevet til et kreativt sted med bænke, food trucks, gadekunst og industriel æstetik. Find markeder med vintagetøj, lejlighedsvise musikfestivaler, udendørs filmforevisninger, og slap af i strandatmosfæren på dette yndlingssted for de lokale i Amsterdam.

Book en cykeltur i det skjulte Amsterdam

31. Andre museer i Amsterdam, der vil overraske dig

Indgang til Madame Tussauds voksmuseum| ©Bootuitjes
Indgang til Madame Tussauds voksmuseum| ©Bootuitjes

Van Gogh-museet, Anne Franks Hus og Rijksmuseum er nok de mest berømte museer i Amsterdam, men der er mange flere mindre kendte museer, hvor du kan tilbringe en hyggelig stund med at suge hollandsk kultur til dig.

Hvis du for eksempel rejser til Amsterdam som familie, anbefaler jeg et besøg på Madame Tussauds eller NEMO Science Museum, hvor børnene vil have det sjovt med alle de overraskelser, der er i vente for dem! På Madame Tussauds kan de få taget et billede med mange af deres yndlingsfigurer som Marvel-superhelte, mens de på NEMO lærer om videnskab og teknologi ved at røre ved og lege med de interaktive udstillinger på museet.

Men der er mange andre museer i Amsterdam, hvor du kan få en sjov dag ud af det! Tjek vores top 10 over museer i Amsterdam for at sætte dem på din liste.

Book billetter til Madame Tussauds Amsterdam

Hvornår skal man rejse til Amsterdam

Pride Day om sommeren i Amsterdam| ©Kitty Terwolbeck
Pride Day om sommeren i Amsterdam| ©Kitty Terwolbeck

Hver årstid har sine fordele, og selvom en rejse til Amsterdam om vinteren betyder, at man skal forberede sig på at fryse, kan det godt betale sig at se Amsterdam i julen. Hvis du vil flygte fra varmen, er en rejse til Amsterdam om sommeren eller en rejse til Amsterdam om foråret sandsynligvis en god plan, da Amsterdam aldrig når de høje temperaturer, som findes i andre sydeuropæiske lande.

Book dit Amsterdam Sightseeing Pass

Hvor mange dage skal du bruge på en rejse til Amsterdam?

Cykelture| ©Franklin Heijnen
Cykelture| ©Franklin Heijnen

Amsterdam og omegn har meget at byde på for den rejsende. Her er en liste over ruter rundt i Amsterdam afhængigt af, hvor mange dage du har tænkt dig at tilbringe der. Men hvis du kun skal være der et par dage, så prøv at spare tid ved at booke din transfer fra Amsterdam lufthavn (uanset hvad det er) på forhånd.

Booking til Amsterdam Lufthavn