Red Light District Oplevelser og Ture

Red Light District er berømt over hele verden og vil være et højdepunkt på din rejse. Jeg fortæller dig, hvordan du finder det!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

5 minutters læst

Red Light District Oplevelser og Ture

Amsterdams Rødt Lys-kvarter | ©Miltiadis Fragkidis

Du har måske hørt om Amsterdams Rødt Lys-kvarter, et af de ældste områder i byen, der er berømt for sin liberale livsstil, hvor folk tiltrækkes af glæden ved det forbudte. På trods af sin kontroversielle oprindelse er det nu en turistattraktion og et af de mest excentriske steder i Europa. Tør du gå ind i Red Light District?

Guidet rundvisning i det røde lyskvarter

Skiltet for rødt lyskvarter| ©Jonathan Taylor
Skiltet for rødt lyskvarter| ©Jonathan Taylor

Selv om Amsterdams Rødt Lys-kvarter historisk set har været et centrum for prostitution, spil og alkoholforbrug, behøver du ikke at være bekymret, for i dag er det et sikkert sted at besøge på egen hånd.

Mit råd er dog at tage en guidet tur i Red Light District for at få en guide til at fortælle detaljeret om oprindelsen, de vigtigste seværdigheder og kuriositeter i det ældste og mest liberale kvarter i den hollandske hovedstad.

Hvorfor besøge Red Light District

Hvis du er nysgerrig efter kontroversielle historier, kan du på denne rundvisning i Amsterdams Røde Lys-kvarter se masser af overraskende seværdigheder. Du vil dykke ned i den gamle del af byen og tage på en rundvisning for at lære om begyndelsen og funktionerne i Red Light District, der er blevet kaldt sådan på grund af den enorme mængde røde lys og neonlys, der pryder de farverige butiksvinduer.

I løbet af de 2 timer, som denne tur varer, vil du have en spansktalende guide til rådighed, som vil vise dig de mest interessante gader i dette ejendommelige kvarter, der er fyldt med kunstgallerier, caféer og andre mindre konventionelle forretninger såsom kaffebarer, smartbutikker og sexbutikker, som har givet dette sted så meget liberal berømmelse.

Da dette er den gamle del af byen, har du også mulighed for at se områdets arkitektur, de mærkelige skæve bygninger, de snoede brostensbelagte gader og kanaler fra det 14. århundrede samt nogle ikoniske monumenter som Oude Kerk (den ældste kirke i Amsterdam) og adskillige skulpturer, der normalt går ubemærket hen af turisterne.

Bestil en rundvisning i det røde lyskvarter


Hvorfor tage en guidet tur i Red Light District?

Selv om det er rigtigt, at du som turist kan se Red Light District på egen hånd, er en guidet tur altid meget mere interessant, underholdende og komplet end at gøre det på egen hånd.

Et af højdepunkterne ved denne guidede tur er, at den foregår i en lille gruppe på højst 15 personer, hvilket betyder, at du kan besøge Red Light District i dit eget tempo og uden at gå glip af nogen af detaljerne.

Desuden er det i en lille gruppe altid lettere at nærme sig guiden og lytte til hans forklaringer end i en stor gruppe. Du vil også få mere opmærksomhed, for hvis du har spørgsmål under rundvisningen, vil de blive besvaret med det samme.

Bestil en rundvisning i det røde lyskvarter

Hvad vil du se på en rundvisning i et rødt lyskvarter?

Amsterdam| ©Jean Carlo Emer
Amsterdam| ©Jean Carlo Emer

Under turen vil du gå gennem gaderne i Amsterdams Rødhættekvarter sammen med en guide og lære om dets oprindelse og om, hvordan prostitution fungerer i Amsterdam, dvs. dets historie, dets nutid og den lovgivning, der regulerer det, da det har været lovligt i Nederlandene siden 1911.

Du vil også opdage, hvordan sexbutikkerne, museerne med forskellige temaer i kvarteret, piercing- og tatoveringsbutikkerne og kaffebarerne (steder, hvor salg og forbrug af marihuana er lovligt) er opstået. Guiden vil forklare landets holdning til marihuana, hallucinogene svampe og andre stoffer, og hvordan de er reguleret i byen.

De vigtigste punkter på turen

 • Rødhættekvarteret
 • Sexbutikker
 • Kaffebutikker
 • Smarte butikker
 • Traditionel hollandsk pub til ølsmagning

Book en rundvisning i Rødhættekvarteret

Tips til at besøge Amsterdams Røde Lys-kvarter

Kanal nær Red Light District| ©Lara Puscas
Kanal nær Red Light District| ©Lara Puscas

Må jeg tage billeder under rundvisningen?

Under turen kan du tage billeder af besøget, men ikke af de prostituerede i butiksvinduerne, da dette er strengt forbudt. Du kan få problemer med byrådet, hvis de er klar over, at du tager billeder af dem som en turistattraktion.

For at sikre, at reglerne i rødt lys-kvarteret overholdes, kører politi og socialarbejdere rundt i kvarteret for at sikre, at de overholdes.

Er Red Light District sikkert?

Selv om området er berygtet for prostitution, stoffer og laster, er det generelt sikkert at besøge det alene eller med en gruppe. Men som med alle turiststeder i en større europæisk by er det tilrådeligt at være på vagt over for lommetyve og ikke at gå ind i ensomme, mørke gader om natten.

I de sidste par år har byrådet overvejet at omdanne Rødhættekvarteret: restaurering af arkitekturen, åbning af nye hoteller, restauranter og butikker for at genoprette nogle områder og undgå overfyldte turistområder i andre, samtidig med at man sikrer respekt for de hårdtarbejdende kvinder i Rødhættekvarteret.

På den måde er det, der engang var en skumle del af hovedstaden, ved at blive et af de mest hotte steder i hjertet af Amsterdam.

Vær forsigtig under turen

Dette er et meget liberalt sted, men enhver, der opfører sig upassende over for prostituerede eller beboere i rødt lys-kvarteret, kan blive udelukket fra turen. Vær forsigtig med visse holdninger!

Hvad skal man have på, når man besøger Amsterdam?

Om vinteren er temperaturen ofte meget lav (gennemsnitstemperaturen er 2 °C), og der er ofte kold vind og regn, så medbring varmt, vandtæt tøj. Om sommeren er temperaturen højere, så lette, køligere stoffer er mere behagelige, men det er stadig en god idé at pakke en mackintosh til regnfulde, grå dage.

Til en vandretur i Amsterdam anbefaler jeg, at du har behagelige sko på, da du vil gå op og ned ad mange gader i timevis.

Bestil en rundvisning i det røde lyskvarter

En lille smule historie om Amsterdams Rødovrekvarter

Indgang til en kaffebar| ©Markus Loke
Indgang til en kaffebar| ©Markus Loke

Prostitution er kendt som "det ældste erhverv i verden". Allerede i middelalderen blev byens bordeller drevet af politichefen og hans betroede folk.

Da Amsterdam blev verdens første havn og et vigtigt økonomisk centrum i det 16. århundrede, var det her, at mange sømænd og købmænd gik i land og søgte ind i "Speelhuis" (spille- og dansehuse) for at søge kvindeligt selskab efter måneders ensomhed på havet.

Med tiden blev forretningen mere og mere lukrativ, indtil de første prostituerede butiksvinduer dukkede op i det 17. århundrede, hvilket skabte stor spænding og tiltrak sig potentielle kunders opmærksomhed, da der var stor konkurrence i byens centrum.

Senere blev der indført nye regler, som krævede, at prostituerede skulle registrere sig hos politiet med henblik på lægeundersøgelser, som regeringen overvågede for at udrydde seksuelt overførte sygdomme.

Med jernbanens ankomst, på grund af dens centrale beliggenhed og nærhed til hovedbanegården, besøgte de besøgende, der rejste med tog til Amsterdam, Red Light District, og det fik gradvist det ry, det har i dag.

Denne tolerance og åbenhed over for prostitution gjorde det muligt for de berømte kaffebarer at blive etableret i kvarteret, da Holland i 1960'erne og 1970'erne reviderede sin narkotikapolitik og blev pioner inden for legalisering af cannabisforbrug i denne type virksomheder.

Bestil en rundvisning i det røde lyskvarter

Andre sightseeing-ture i Amsterdam

Amsterdam| ©Jace Afsoon
Amsterdam| ©Jace Afsoon

Når du er færdig med at besøge Amsterdams Rødovrekvarter, er det tid til at besøge andre interessante steder i byen.

Hvis du nød oplevelsen af en guidet tur, anbefaler jeg, at du tager et kig på indlægget De bedste ture i Amsterdam, hvor du kan finde flere idéer til at få mest muligt ud af din tur til den hollandske hovedstad.

Hvis du ikke allerede har gjort det, er det altid et godt tidspunkt at slappe af og tage en sejltur langs kanalerne i "Nordens Venedig" og nyde den smukke udsigt. Få mere at vide om denne oplevelse på Amsterdam Canal Cruises.

Og hvis du foretrækker at runde dit besøg i Amsterdam af med en udflugt rundt i landet, kan jeg anbefale dig at læse denne artikel om de bedste udflugter fra Amsterdam for at få et udvalg af de fedeste udflugter.

Ofte stillede spørgsmål

 • Er der vigtige love, som jeg bør kende til om Rødhættekvarteret?

  Loven forbyder at drikke på offentlige steder, herunder i rødt lys-kvarteret, og straffen er på op til 95 euro. Legitimation er obligatorisk for personer over 14 år, og det kan også straffes med en bøde, hvis man ikke har legitimation med sig.

 • Er Red Light District sikkert?

  Rødt lyskvarter anses generelt for sikkert, men du bør være opmærksom på dine ejendele, da der er mange lommetyve i området. Som regel er det ikke tilladt at tage billeder af sexarbejdere, så hvis du vil respektere de lokale, er det bedst at tage så få billeder som muligt.

 • Kan man virkelig ryge cannabis på gaden i et rødt lyskvarter?

  Der er visse steder i Amsterdam, hvor du kan ryge cannabis, og andre steder, hvor du ikke kan. Red Light District er et af de få områder, hvor du kan gøre det, så længe det er uden for en af coffeeshops. De fleste stoffer er ulovlige i Holland, og den generelle regel for cannabis er, at man højst må have 5 gram med sig og ryge hjemme eller på en coffeeshop.