Rijksmuseum: alt du skal vide for at nyde det

Find ud af alt, hvad du har brug for at vide om at få billetter, hvordan man tager en guidet tur, og hvornår man kan besøge stedet.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minutters læst

Rijksmuseum: alt du skal vide for at nyde det

Rijksmuseum, Amsterdam | ©Miriam Papp

Et besøg i Amsterdam er ufuldstændigt uden et besøg på Rijksmuseum, et af de største og vigtigste museer i byen. Det er så stort, at ikke engang 5 timer er nok til at se alle værkerne.

Museet er dog meget velorganiseret, så du kan besøge de værker og samlinger, der interesserer dig mest, før du bliver visuelt træt af at se så mange smukke malerier. Der er også en souvenirbutik, café og boghandel, hvis du vil skifte fokus eller tage noget med hjem.

Den bedste løsning

Amsterdam Rijksmuseum Guidet Tur

Din guidede indgang til Rijksmuseum uden køer

En stærkt anbefalet mulighed, hvis du vil nyde et fremragende besøg og se de bedste hollandske kunstværker. Alt sammen uden at spilde tid på at vente i køer.

Varighed: 2 timer

Med denne guidede tur til Rijksmuseum i Amsterdam kan du nyde en 2-timers gåtur gennem de kunst- og historiefyldte gange på dette vigtige museum i Amsterdam. Du vil også have en ekspertguide ved din side, som vil ledsage dig og informere dig om alle de kunstneriske aspekter, der fanger din opmærksomhed.

Anbefales hvis: ud over at se højdepunkterne på Rijksmuseum, er du interesseret i at forstå kunst og lære mere om hollandsk historie og kultur.


Hvordan får man billetter til Rijksmuseum?

Inde på museet| ©Michael Beckwith
Inde på museet| ©Michael Beckwith

Hvis du under dit besøg i Amsterdam overvejer at besøge Rijksmuseum, hvilket jeg anser for at være et must, kan du købe billetter via den officielle hjemmeside, købe dem i billetkontoret eller besøge Hellotickets hjemmeside, hvor du har flere muligheder til rådighed.

Er der guidede ture på Rijksmuseum, og er de det værd?

Biblioteket på Rijksmuseum| ©erich2448
Biblioteket på Rijksmuseum| ©erich2448

Hvis du vælger en guidet tur på Rijksmuseum, privat eller ej, behøver du ikke at købe din billet på stedet. Med en privat rundvisning på Rijksmuseum og Van Gogh-museet kan du også skære ned på tiden. Så tøv ikke, vælg en af disse tre muligheder.

De guidede ture varer normalt to timer, og en kunstekspert vil guide dig og sørge for, at du ikke går glip af mesterværkerne, og fortælle interessante historier og anekdoter for at give liv og mening til dit besøg. Når du er færdig, kan du fortsætte med at vandre rundt på museet, så længe du har lyst. Entré for voksne starter ved 60 euro.

En anden mulighed er at få en privat rundvisning på museet. Det er den dyrere og mere professionelle løsning, hvor en kunstkyndig guide forklarer de tekniske aspekter af malerierne og afslører de skjulte betydninger af nogle af værkerne. Billetten koster fra €117.

En måde at spare penge på, hvis du planlægger at besøge Amsterdams to vigtigste museer, er at bestille en privat guidet tur til Van Gogh-museet og Rijksmuseum i Amsterdam, hvilket vil være billigere, end hvis du køber dem hver for sig. Prisen for denne billet er fra 230 euro.

Book en guidet tur på Rijksmuseum

Hvor meget koster billetter til Rijksmuseum?

Inde i Rijksmuseum| ©Eric de Redelijkheid
Inde i Rijksmuseum| ©Eric de Redelijkheid

Selvguidede billetter til Rijksmuseum er de billigste og mest populære og koster €21 for alle voksne over 19 år. Adgang til Rijksmuseum er gratis for børn under 18 år, men du skal gøre opmærksom på dette, enten før du går ind på museet, eller ved at angive din alder, når du booker online.

Det hollandske kunstmuseum tilbyder ikke rabat til seniorer eller studerende. Men hvis du har et I Amsterdam-kort, får du 100% rabat på dit besøg på Rijksmuseum, bare du viser det.

Tidligere var billetter til Rijksmuseum gyldige i 12 måneder fra købsdatoen, men i dag skal du vælge dato og tidspunkt for dit besøg og være på museet mindst 10 minutter før det valgte tidspunkt. Indgangsbilletten giver dig mulighed for at komme ind på museet op til 15 minutter efter det tidspunkt, der er nævnt på billetten, så pas på ikke at komme for sent.

Book en privat rundvisning på Rijksmuseum

Åbningstider for Rijksmuseum

Nogle af værkerne på museet| ©Eric de Redelijkheid
Nogle af værkerne på museet| ©Eric de Redelijkheid

Rijksmuseum åbner kl. 9 og lukker kl. 17 hele året rundt. Sidste indgang er kl. 16.30, og på det tidspunkt lukker Rijksmuseums billetkontor også.

Rijksmuseums have, Rijks Shop og Rijks Café er åbne for besøgende fra kl. 9.00 til 6.00 og kræver ikke billet.

Når du besøger Rijksmuseum, skal du stille dig i to køer. Den første kø er ved billetlugen, og alt efter dag og årstid kan du komme til at vente mellem 10 minutter og en time. Hvis du allerede har booket dine billetter på forhånd, kan du stille dig direkte i den anden kø. Det er rigtigt, at du ikke kan springe den anden kø over, men den gode nyhed er, at den flytter sig meget hurtigt.

Book en guidet tur på Rijksmuseum

Hvor lang tid har du brug for til at besøge Rijksmuseum?

Mælkepigen på Rijksmuseum| ©Pikis
Mælkepigen på Rijksmuseum| ©Pikis

Rijksmuseum anbefaler, at man bruger mindst fem timer på at se alle udstillingerne på kunstmuseet, men hvis man kun vil fokusere på mesterværkerne, kan man klare turen på kun to timer.

Desuden begynder trætheden at melde sig efter den anden time, så det er klogt at tage en kort pause, før man fortsætter turen. Du har også mulighed for at dele dit besøg op i to, som om det var en serie. På den første dag ser du en del af museet, og på den anden dag ser du den manglende del. Regningen bliver måske lidt dyrere, men du vil nyde turen mere.

Book en guidet tur på Rijksmuseum

Sådan kommer du til Rijksmuseum

Amsterdam sporvogn| ©Gary Todd
Amsterdam sporvogn| ©Gary Todd

Rijksmuseum ligger på Museumstraat og er let tilgængeligt med offentlig transport, bil og cykel. Amsterdam er bilvenlig, men jeg anbefaler at bruge Amsterdams offentlige transport til at komme dertil. Med I Amsterdam-kortet får du gratis adgang til 44 museer og attraktioner i Amsterdam, og du kan rejse gratis med offentlig transport for en enkelt fast pris. Jeg råder dig til at finde ud af, hvad der er de bedste turistkort i Amsterdam.

Sporvognslinjerne 2, 5, 19 og 12 kan tage dig til sporvognsstoppestedet Rijksmuseum. Hvis du er langt væk, anbefaler jeg Amsterdams metro, Weesperplein er den nærmeste metrostation. Derfra kan du hoppe på linje 1, 7 eller 19 og stå af ved sporvognsstoppestedet Spiegelgracht, som kun ligger to minutters gang fra museet.

Rijksmuseum er også tilgængeligt med regionale busser. Bus nummer 288 kan køre dig fra den regionale busstation Marnixstraat til Rijksmuseums busstoppested. Bus nummer 397 kan også tage dig fra Schiphol Amsterdam Airport til Rijksmuseum.

Book en guidet tur på Rijksmuseum

Bedste tidspunkt at besøge Rijksmuseum

Gennem museets korridorer| ©erich2448
Gennem museets korridorer| ©erich2448

Det bedste tidspunkt at besøge Rijksmuseum er, så snart det åbner, kl. 9 om morgenen. Det næstbedste tidspunkt at besøge Rijksmuseum er efter kl. 15, for da er de store gruppeture gået. Hvis du går ind på museet kl. 15, har du højst to timer til at udforske museet, da de lukker kl. 17. Så husk dette.

Hvis du besøger Amsterdam om sommeren eller i maj, skal du være opmærksom på, at Rijksmuseum på disse tidspunkter bliver meget overfyldt, og besøgende kan vente op til 1 time, før de kommer ind (derfor er det vigtigt at booke online).

Fredage, weekender og skoleferier er heller ikke det bedste tidspunkt at besøge Rijksmuseum. Hvis du ikke kan lide at vente i lange køer, bør du undgå regnvejrsdage, så du ikke kommer ind på en uprætentiøs måde.

Book en guidet tur på Rijksmuseum

Hvorfor besøge Rijksmuseum?

Besøg på Rijksmuseum| ©Becky Houtman
Besøg på Rijksmuseum| ©Becky Houtman

Rijksmuseum ligger på Museumspladsen i Amsterdam og er et berømt kunstmuseum, der er velkendt og respekteret i hele verden. På dette museum kan du nyde en bred vifte af kunstværker af kunstnere med stor berømmelse og historie som: Rembrandt, Van Gogh, Vermeer, Frans Hals, Jan Steen og meget mere.

Husk, at det er et af de vigtigste museer i Amsterdam, så vær meget opmærksom på kvaliteten af de værker, du finder*. Blandt disse er Vincent Van Goghs Selvportræt og Johannes Vermeers Mælkepigen. Derudover dækker Hollands vigtigste kunstgalleri, Gallery of Night Watch, nogle af de mest populære samlinger, du vil finde, når du slentrer gennem korridorerne på dette vidunderlige museum. For at nævne nogle få kan du se Rembrandts helt egen**"Nattevagten**".

Book en guidet tur på Rijksmuseum

Topværker, du ikke må gå glip af på Rijksmuseum

Imponerende værker på museet| ©erich2448
Imponerende værker på museet| ©erich2448

Hvis du har kort tid, er den bedste måde at udforske Rijksmuseum på at fokusere på mesterværkerne.

  • Blandt museetshøjdepunkter er "Nattevagten", malet af Rembrandt van Rijn i 1642. Det er kunstnerens mest berømte oliemaleri.
  • Denanden mulighed for at se er"Mælkepigen", som blev malet af Johannes Vermeer mellem 1658 og 1660 og viser en typisk køkkenpige, der hælder mælk i en krukke.
  • Den tredje mulighed er "Ægteskabsportræt af Isaac Massa og Beatrix van der Laen", et maleri fra 1622 af Franz Hals, som repræsenterer et usædvanligt portræt efter 1600-tallets standarder. For det første var det sjældent på den tid, at de portrætterede smilede, og for det andet var det usædvanligt, at et par sad så tæt på hinanden i offentligheden.
  • Det fjerde værk, jeg anbefaler dig at se, er <a href="link|text="Den truede svane|url=https://www.infobae.com/cultura/2021/11/09/la-belleza-del-dia-el-cisne-amenazado-de-jan-asselijn/">"Den truede svane'' af Jan Asselijn malet i 1650.
  • Det femte værk, som jeg også vil anbefale dig at betragte, er "Slaget ved Waterloo", malet af Jan Willem Pieneman i 1824.

Book en guidet tur på Rijksmuseum

Tips til at besøge Rijksmuseum

Udstilling på Rijksmuseum| ©Eric de Redelijkheid
Udstilling på Rijksmuseum| ©Eric de Redelijkheid
  • Rijksmuseum er opdelt i forskellige sektioner, zoner og etager, alt efter hvilket år maleriet blev skabt. Hvis du besøger museet for første gang, kan det være svært at finde rundt. Et kort over Rijksmuseum kan hjælpe dig med at spare tid og sikre, at du ikke går glip af mesterværkerne. Et kort vil også hjælpe dig med at finde turistfaciliteter som toiletter, caféer, rygeområder, souvenirbutikker osv.
  • Fotografering og video er tilladt, men du må ikke bruge blitz eller belysning af nogen art. Desuden skal du bede om skriftlig tilladelse til at bruge stativer/selfiestænger.
  • Rijksmuseum tilbyder en gratis garderobe, hvor du kan efterlade din taske, paraplyer, rygsække og andre genstande. De har dog ikke plads til større genstande, så vær opmærksom på dette, før du besøger museet.
  • Rijksmuseum er inkluderet i næsten alle turistpas til Amsterdam, så husk det.
  • Du kan forvente at vente i kø i 20-30 minutter i de travleste måneder. Disse måneder er maj, juli og august. Her er nogle flere tips til dit besøg i Amsterdam.

Book en guidet tur på Rijksmuseum

Sådan ser Rijksmuseums butik ud

Inde i Rijksmuseums butik| ©Ilias C
Inde i Rijksmuseums butik| ©Ilias C

Museumsbutikken har en eksklusiv samling af Rijksmuseums gaver og souvenirs. Du kan købe en bred vifte af dekorationsgenstande til hjemmet, legetøj, bøger og endda smykker. De fleste af de varer, der er til salg, har moderne hollandsk design og er inspireret af værker af Rembrandt og Vermeer. Bogafdelingen dækker emner som billedkunst, historie og fotografi.

Rijksmuseums webshop leverer også. Uanset hvor du befinder dig, kan du få et værk fra Rijksmuseum hjem til dig. Men hvis du foretrækker at købe tingene på stedet, anbefaler jeg, at du besøger butikkens hjemmeside, inden du tager af sted, så du har en idé om, hvad der er til salg, og hvad der ikke er.

Book en guidet tur på Rijksmuseum