Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Tips til at besøge Wieliczka saltminer

Et besøg i Wieliczka-saltminen er et must på en rejse til Kraków. Disse tips vil hjælpe dig med at få en fantastisk oplevelse, så sørg for at skrive dem ned!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

5 minutters læst

Tips til at besøge Wieliczka saltminer

Minestøtter af træ | ©Alexander Johmann

Wieliczka-saltminen er en af de mest populære turistattraktioner omkring Kraków og en af de ældste i verden, som er slående på grund af sin levetid, størrelse og kunstneriske dimension. Så meget, at UNESCO valgte dette monument som et af de første World Heritage Sites i 1978.

Book en tur til Wieliczka-saltminerne fra Kraków, og du vil se fantastiske ting: fra de maskiner, der bruges til at udvinde saltet, til underjordiske gallerier, der huser mærkelige klippeformationer, smukke søer og endda religiøse kapeller.

1. En organiseret tur er altid bedre end et besøg på egen hånd

Organiseret tur| ©Andrew Milligan sumo
Organiseret tur| ©Andrew Milligan sumo

Du kan godt tage til Wieliczka-saltminerne på egen hånd, men hvis du gerne vil gøre tingene lidt enklere, når det gælder transport og ruter til monumentet, en guide eller entré, er mit råd at vælge en organiseret tur til Wieliczka-saltminerne fra Krakow, hvor du ikke behøver at bekymre dig om nogen af disse ting, da alt er designet til, at du kan give dig hen og nyde oplevelsen fuldt ud.

Der er flere muligheder for en organiseret tur til Wieliczka-saltminen fra Krakow, men de fleste af dem inkluderer transport til og fra saltminen i et privat køretøj med komfort, indgangsbilletter og en guide.

Hvis du er interesseret i at tage på en organiseret tur til dette storslåede monument, anbefaler jeg, at du tager et kig på Saltmine Tours from Krakow-indlægget for mere detaljeret information.

Book en tur til saltminerne

2. Book dine billetter eller din tur på forhånd

Udsmykning af Skt. Kingas kapel| ©puffin11k
Udsmykning af Skt. Kingas kapel| ©puffin11k

Uanset hvordan du beslutter dig for at besøge dette monument, skal du bestille dine billetter så hurtigt som muligt. Næsten 2 millioner mennesker besøger det hvert år, så hvis du ikke vil løbe tør for billetter efter din rejse og ikke vil stå i endeløs kø ved billetkontoret for at få en plads på rundvisningerne på polsk eller engelsk, er mit råd at købe dine billetter online.

Hvis dubestiller dine billetter til Wieliczka-saltminerne online, kan du sammenligne tidspunkter, tilgængelighed, priser og rutetyper (der er nogle ture, der kombinerer besøget i minerne med Auschwithz, et julemarked eller Oskar Schindlers fabrik). På Hellotickets har du masser af muligheder at vælge imellem!

Men en organiseret tur, der inkluderer hjemturen, vil forenkle logistikken meget mere og hjælpe dig med at nyde oplevelsen meget mere ved ikke at skulle bekymre dig om noget.

Book en tur til saltminerne

3. Komfortable sko og varmt tøj er et must på denne tur

Klæd dig på til dit besøg| ©NH53
Klæd dig på til dit besøg| ©NH53

Uanset om du besøger Wieliczka-saltminerne på egen hånd eller på en organiseret tur, varer turen ca. 2 timer og kan udvides til 3 timer, hvis du tilføjer et besøg i den underjordiske udstilling på Saltmine Museum i Krakow.

Som du kan se, er turen lang, og i nogle sektioner skal du gå ned ad stejle trætrapper med mange trin, så jeg råder dig til at tage behagelige sko på med skridsikre såler for at undgå at falde.

Glem heller ikke at tage noget varmt tøj med til turen, uanset temperaturen udenfor. På grund af luftfugtigheden inde i minerne er der ret køligt, selv om sommeren, og temperaturen ligger mellem 17 og 18 ºC.

Book en tur til saltminerne

4. Gå på toilettet, før turen starter

Daniłowicza-brønden| ©Aleksandr Zykov
Daniłowicza-brønden| ©Aleksandr Zykov

Selvom der under rundvisningen i Wieliczka-saltminerne vil være en kort pause på 5 minutter til at gå på toilettet (40 og 90 minutter efter rundvisningens start), anbefaler jeg, at du for ikke at have travlt undervejs går før rundvisningens start enten til hotellet eller til toiletterne, som ligger ved siden af Daniłowicza-brønden. Især hvis du besøger minerne med børn, som ofte overraskes af naturens kald på det mest uventede tidspunkt.

Book en tur til saltminerne

5. Er turen inde i minerne vanskelig?

Trapper, der fører ned til minen| ©Aleksandr Zykov
Trapper, der fører ned til minen| ©Aleksandr Zykov

Turen til Wieliczka-saltminerne starter ved Danilowicza-gruben, hvor man skal gå ned ad en masse trapper for at nå startpunktet i de underjordiske gange. Ruten går gennem 3,5 km labyrintiske gallerier, skakter og kamre med overvejende fladt terræn, så det er ikke svært for en person i normal fysisk form.

Det gode er, at man for enden af ruten ikke skal gå de 800 trin op igen for at komme ud, men kan køre i en elevator som den, minearbejderne brugte, der tager en op til overfladen.

Med hensyn til følelsen af klaustrofobi under turen kan nogle sektioner virke lidt mere lukkede, men der er plads nok til at bevæge sig rundt uden problemer. Derudover vil du altid være ledsaget af en professionel guide, der har kendskab til førstehjælp og sikkerhed, så hvis du på noget tidspunkt føler dig klaustrofobisk og bliver nervøs, skal du ikke bekymre dig, for guiderne har en protokol til at ledsage dig og hjælpe dig.

Book en tur til saltminerne

6. Få mest muligt ud af dit besøg i minerne, hvis du tager afsted med børn

Børn på besøg i minerne| ©Lars Plougmann
Børn på besøg i minerne| ©Lars Plougmann

Selvom en mine kan virke som et usædvanligt sted at besøge som familie på ferie, er det faktisk en meget original udflugt, hvor børn kan lade fantasien få frit løb. Det vil være noget, de vil huske for evigt!

Wieliczka Salt Mine Tour er åben for børn i alle aldre**(adgang er gratis for børn op til 4 år**), men som alle udflugter med børn, har denne sine tricks:

  • Giv dem behagelige sko på, for de kommer til at gå meget.
  • Pakdem varmt ind, da det er lidt køligt inde i minerne.
  • Glem ikke at pakke lidt snacks og vand i rygsækken, hvis de skulle blive lækkersultne under udflugten. I Drozdowice Chamber er der en kort pause, hvor du kan få noget at drikke, og du kan også købe mad og drikke der.

Dette er blot et par tips til, hvordan man kan se dette monument som familie, men du kan finde mere information i indlægget Besøg saltminerne med børn.

Book en tur til Saltminerne

7. Er det muligt at tage billeder?

Nyd at tage billeder| ©Andriyko Podilnyk
Nyd at tage billeder| ©Andriyko Podilnyk

Ja, men for at tage billeder inde i Wieliczka-saltminerne skal du betale en lille entré på omkring 2,50 euro, ellers kan du få en advarsel, hvis du bliver taget på turen.

Når det er sagt, er ruten til Wieliczka-saltminerne godt oplyst, så besøgende kan gå behageligt og ikke snuble over deres fødder. Nogle steder er lysforholdene dog ikke optimale til at tage billeder, så du kan opleve, at når du prøver at tage billeder, er de billeder, du får, dårligt definerede.

I indlægget De bedste billeder, du kan tage af Wieliczka-saltminerne fra Krakow, finder du nogle tips til, hvordan du får nogle gode billeder, og nogle steder, du ikke kan forlade uden at tage flere billeder af dem.

Book en tur til saltminerne