Tips til at besøge Auschwitz fra Krakow

Her er en liste med tips, der kan hjælpe dig med at få mest muligt ud af dit besøg i koncentrationslejren Auschwitz under din rejse til Krakow. Vær opmærksom!

Carmen Navarro

Carmen Navarro

7 minutters læst

Tips til at besøge Auschwitz fra Krakow

På vej ind i Auschwitz | Lasma Artmane

Besøget i udryddelseslejren Auschwitz-Birkenau er uden tvivl et af de mest interessante besøg, du kommer til at foretage på din rejse. Du vil lære en del af historien fra en helt ny synsvinkel: hvordan livet var i arbejdslejrene, hvor tusindvis af jøder mistede livet.

Turen er måske ikke helt behagelig, men når du kommer derhen, vil du indse, at alt er bevaret med den største respekt for ofrene. Hvis du ikke vil have noget til at ødelægge din tur, er her nogle tips, du kan følge:

1. Book en udflugt for at få mest muligt ud af dit besøg og lære mere om historien

Guide, der fortæller lejrens historie til en gruppe mennesker.| ©Signe Brockman
Guide, der fortæller lejrens historie til en gruppe mennesker.| ©Signe Brockman

Auschwitz-Birkenau er desværre et dystert sted med for meget historisk kontekst og for mange historier bag. Den første lejr, Auschwitz I, er meget velbevaret, og der er barakker, som er omdannet til forklarende og velkontekstualiserede museums- og udstillingsrum, men Auschwitz II er praktisk talt en ødemark.

For fuldt ud at forstå, hvad du ser, for at forstå dagligdagen for de ofre, der måtte igennem her, og frem for alt for at dykke ned i et kapitel af historien, der den dag i dag stadig virker som science fiction, er det vigtigt at være ledsaget af en ekspertguide.

Under hele turen vil du få hjælp til at placere dig selv og få forklaret, hvad hvert område af stedet består af, og hvordan dagligdagen var i disse arbejdsudryddelseslejre. Efter min mening er det 100% værd at tage med på en Auschwitz-tur fra Krakow for at få mest muligt ud af dit besøg.

Book en tur til Auschwitz fra Krakow

2. Tag behagelige sko på, og klæd dig varmt på om vinteren

Beskyt dig selv mod kulden om vinteren| ©Pedro Antunes
Beskyt dig selv mod kulden om vinteren| ©Pedro Antunes

Som altid, når man rejser, er det bedst at tjekke vejrudsigten på forhånd, men i Auschwitz giver det særlig god mening. På en stor del af turen vil du være ude i det fri, uden tag til at beskytte dig, hvis det regner, og selvfølgelig udsat for kolde temperaturer om vinteren (lejren kan endda være sneet inde).

Hvis du tilføjer det faktum, at den anden del af turen finder sted i den anden lejr, som praktisk talt er en ødemark, er det vigtigt at have behagelige sko på, ligesom det er vigtigt at pakke sig varmt ind, hvis vejrudsigten melder om kolde temperaturer. Følelsen af kulde midt i lejren er ret akut.

Book din Auschwitz-tur fra Kraków

3. Hvis du skal spise før eller efter turen, så tag din frokost med, eller vent, til du ankommer til Krakow

Planlæg dine måltider| ©Gardie Design & Social Media Marketing
Planlæg dine måltider| ©Gardie Design & Social Media Marketing

Det er ikke ualmindeligt, at maven lukker sig i de timer, turen varer. Personligt anbefaler jeg ikke at spise i nærheden af lejren, men vente til du kommer tilbage til byen for at spise i fred og ro, når du har bearbejdet alle informationerne fra turen.

Hvis du alligevel vil være forberedt, hvis du skulle blive lækkersulten, kan du altid tage nogle snacks med i rygsækken, som du kan spise på vej derhen eller på vej tilbage. Ved indgangen til Auschwitz er der en kiosk for besøgende, hvor man kan få nogle sandwich, snacks eller forfriskninger, men jeg vil ikke anbefale det så varmt.

I nærheden af museet, i landsbyen Oświęcim, er der en restaurant, hvor du kan prøve lykken, hvis du har besluttet dig for at tage turen på egen hånd (du skal bare ikke risikere at tage den sidste bus tilbage, så du ikke går glip af den).

Book din tur til Auschwitz og Wieliczka-saltminerne

4. Vis respekt for billederne

Vis respekt for dine fotografier| ©William Warby
Vis respekt for dine fotografier| ©William Warby

Du vil bemærke det, så snart du træder ind, men Auschwitz er et sted præget af respekt, anger og en temmelig anspændt atmosfære. Det er ikke det bedste sted at tage kunstneriske fotos, da meget af det, du vil se, er steder, hvor mange mennesker blev tortureret og dræbt, og under hele turen vil du se deres fotografier, tøj, ejendele...

Du kan tage fotos næsten alle steder (især de udendørs dele af turen), men mit råd er altid at gøre det med respekt.

Book din Auschwitz-tur fra Krakow

5. Prøv ikke at tage af sted med meget små eller ekstremt følsomme børn

Børn på besøg i Auschwitz| ©Antonio Giardiello
Børn på besøg i Auschwitz| ©Antonio Giardiello

Personligt anbefaler jeg ikke denne tur til meget små børn, selvom det selvfølgelig er en del af menneskets historie, og på et tidspunkt vil de blive konfronteret med virkeligheden og studere den i skolen. Men hvis de stadig er meget unge eller særligt følsomme, skal du være opmærksom på, at turen går meget i detaljer.

Undervejs på turen kommer man gennem gaskamrene, og man får forklaret, hvordan tusindvis af mennesker blev proppet ind i togvogne for at blive udryddet. Hvis det er uforståeligt og smertefuldt for voksne, kan det være unødigt oprivende for et barn og kan ødelægge deres minde om rejsen.

Hvis du alligevel beslutter dig for at tage med på turen, så lad være med at dvæle ved de mere uhyggelige detaljer eller rum, sæt dit barn ind i sammenhængen, før I tager af sted, og forklar, hvad der skete, på enudramatisk måde som muligt. Hvis du tager af sted med en barnevogn, har du adgang til næsten hele lejren bortset fra de mindre, trange rum, hvor barnevognen skal stå udenfor af pladshensyn.

Book din tur til Auschwitz og Wieliczka Salt Mines

6. Gå ikke glip af dokumentaren om besøgscentret

Sæt pris på de historiske dokumenter for at lære mere under dit besøg.| ©Antonio Giardiello
Sæt pris på de historiske dokumenter for at lære mere under dit besøg.| ©Antonio Giardiello

Selv hvis du ikke har lyst til at se en dokumentar, fordi du hellere vil gå direkte til at udforske de faktiske steder i lejren, kan jeg forsikre dig om, at det er det værd. Den er meget kort (ca. 15 minutter) og vil sætte dig ind i konteksten for alt det, du skal til at se.

Det er en kort introduktion, men den indeholder ægte billeder af lejren og dens indsatte, deres levevis, en opsummering af historien om lejrens tilblivelse ... alt i alt kan den varmt anbefales.

Book din udflugt til Auschwitz fra Kraków

7. Tag ikke for meget unødvendig bagage med

Rejs let for at få mest muligt ud af dit besøg| ©Antonio Giardiello
Rejs let for at få mest muligt ud af dit besøg| ©Antonio Giardiello

Turen er en vandretur gennem de flere hektar store Auschwitz I og II, så jo lettere du bærer rundt på, jo bedre. Der er skabe ved indgangen, hvor du kan aflevere dine ejendele, men hvis du har stor bagage med, risikerer du, at den ikke passer, og at du derfor ikke kan gennemføre besøget.

Efterlad al stor bagage på hotellet, og ankom kun med det, der er nødvendigt: en håndtaske eller en lille rygsæk. Hvis du har brug for et sted at efterlade din bagage, fordi du allerede har tjekket ud af din bolig, kan du tjekke, om du kan efterlade den i hotellets reception eller på et bagageopbevaringssted i centrum eller på togstationen i Krakow.

Book din udflugt til Auschwitz fra Kraków

8. Hvis du er på egen hånd, er det bedst at tage bussen

Busser ved Auschwitz' parkeringsplads| ©Mitch Altman
Busser ved Auschwitz' parkeringsplads| ©Mitch Altman

Hvis du har fravalgt muligheden for at deltage i en guidet tur og foretrækker at købe billetter til Auschwitz og besøge stedet på egen hånd, skal du selv arrangere din rejse fra Krakow.

Selvom det normalt er meget behageligt at rejse med tog, er bussen i dette tilfælde en mere direkte (og derfor kortere) rejse. Den første bus kører kl. 6.20 og tager lidt over en time, så du er meget tættere på koncentrationslejren end med toget (togstationen ligger ca. to kilometer fra indgangen til Auschwitz).

Hvis du har brug for flere detaljer om, hvordan du planlægger din ankomst, anbefaler jeg min artikel om, hvordan man kommer til Auschwitz.

Book din udflugt til Auschwitz og Wieliczka-saltminerne

9. Glem ikke dit pas eller identitetskort

Glem ikke dit id-kort| ©Levi Ventura
Glem ikke dit id-kort| ©Levi Ventura

Af sikkerhedsmæssige årsager skal du have dokumentation for at komme ind i koncentrationslejren, så glem ikke at medbringe et gyldigt ID-kort eller pas med dit foto på. Uden dette er jeg bange for, at du ikke får lov til at komme ind i Auschwitz, så husk det!

Book din Auschwitz-tur fra Krakow

10. Planlæg dit besøg: Du skal bruge mindst en halv dag

Tag dig god tid til besøget| ©Jean Carlo Emer
Tag dig god tid til besøget| ©Jean Carlo Emer

Selvom koncentrationslejren ikke ligger så langt fra Kraków og kan nås på lidt over en time, kan besøget inde i lejren tage to til tre timer.

Læg dertil hjemrejsen og ventetiden på offentlig transport, og du får nemt brug for en halv dag til hele besøget. Husk dette, når du planlægger resten af din dag i Krakow, finder ud af, hvor og hvornår du kan spise, hvilke andre besøg du kan gøre samme dag osv.

Du kan tage et kig på min artikel om, hvor længe Auschwitz-ture varer, hvis du vil have flere detaljer om, hvordan du organiserer din dag.

Book din tur til Auschwitz og Wieliczka-saltminerne