Bedste billeder man kan tage i Wieliczka saltminer

Wieliczka saltmine er et must på din tur til Kraków. Find ud af, hvordan du får de bedste souvenirfotos.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

6 minutters læst

Bedste billeder man kan tage i Wieliczka saltminer

Wieliczka-minens tunnel | ©Dennis Jarvis

Wieliczka-saltminen er en af de ældste og største saltminer i Europa og en af de mest berømte turistattraktioner i Krakow. I løbet af den 2 timer lange tur vil du se fantastiske seværdigheder: saltkamre, underjordiske søer og forbløffende klippeformationer, som vil gøre dig målløs.

Så nu ved du det, så køb dine billetter til Wieliczka saltminerne og oplad dit kamera med masser af batterier, for på denne tur gennem jordens dybder vil du ikke kunne holde op med at tage billeder.

I dette indlæg vil jeg vise dig nogle steder, hvor du kan tage nogle af de bedste billeder fra din tur til saltminerne, og du vil også få nogle tips til, hvordan du får de bedste billeder med dit kamera. Klar?

1. Billeder af St. Kinga's Chapel

St. Kinga's kapel| ©G. Weston
St. Kinga's kapel| ©G. Weston

Kingas kapel er juvelen i Wieliczka saltminen. Alene dette kammer er et besøg værd.

Dens dimensioner er imponerende, og den minder mere om en katedral end om et kapel. Fra dens balustrade har du en fantastisk udsigt over hele templet, så du skal ikke tøve med at tage et par billeder deroppe.

Det er et meget specielt sted, som det tog næsten 70 år at bygge, da arbejdet var meget besværligt, og der blev lagt mange kræfter i hver eneste detalje af udsmykningen.

Når du går ned ad trappen til hovedskibet, kan du se de store lysekroner og de bibelske relieffer, der pryder væggene og tjener som altertavler. Særligt bør nævnes "Den sidste nadver", der er inspireret af Leonardo da Vincis berømte værk. Tag også nogle billeder af dem!

Bestil en tur til saltminerne

2. Foto af hovedalteret i Santa Kinga

Santa Kingas højalter| ©Dennis Jarvis
Santa Kingas højalter| ©Dennis Jarvis

Kinga's kapel er et underjordisk tempel, hvor der på højalteret i kapellet holdes messe hver søndag og ved særlige lejligheder som f.eks. midnatsmessen juleaften, som er åben for offentligheden og kan rumme op til 400 mennesker!

Dette sted er viet til Sankt Kinga (saltminearbejdernes skytshelgen), og siden 1994 har hendes relikvier været opbevaret i alternichen. I midten af alteret kan du se en statue til ære for hende, men det er ikke den eneste, for på siderne kan du se andre figurer af Sankt Clement og Sankt Josef.

Den nederste del af prædikestolen forestiller Wawel-bjerget og slottet i Kraków, mens sidealtrene er udskåret med relieffer, der forestiller de bibelske episoder "Herodes' dekret" og "Massakren på de uskyldige". Der er også en statue dedikeret til Vor Frue af Lourdes.

Kinga-kapellet blev udsmykket af brødrene Markowski og Antoni Wyrodek, som overraskende nok ikke havde en uddannelse i billedkunst. Men de var ikke de eneste: Statuen til ære for pave Johannes Paul II var et værk af kunstneren Stanisław Aniof, det eneste saltmonument tilegnet paven i verden.

Bestil en tur til saltminerne

3. Foto fra Janowice-kammeret

Genopførelse af legenden om prinsesse Kinga| ©Dennis Jarvis
Genopførelse af legenden om prinsesse Kinga| ©Dennis Jarvis

Dette er et af de mest interessante kamre på turistruten. Her er en passage fra legenden om den ungarske prinsesse Kinga (som senere blev en helgen og dronning af Polen) repræsenteret af flere saltskulpturer, der henviser til fundet af hendes forlovelsesring i Wieliczka-saltminerne.

Hun er en meget vigtig figur i landets historie, så tøv ikke med at tage et par souvenirfotos i Janowice-kammeret, mens du hører guiden fortælle om legenden om Sankt Kinga.

Bestil en tur til saltminerne

4. Foto af Cunegunda-brønden

Saltudvinding dværge| ©Aleksandr Zykov
Saltudvinding dværge| ©Aleksandr Zykov

Dette er en af de fedeste seværdigheder, du vil se under din guidede tur i Wieliczka saltminerne, så gør kameraet klar, for du vil gerne forevige alt, hvad du ser i Cunegunda Pit.

På den ene side er der de søde små dværge, der er oplyst med farverige lys, som repræsenterer de forskellige minearbejderes job i minerne (knuseren, læsseren, hjulmageren og tømreren). På den anden side er der de mærkelige klippeformationer som stalagmitter og stalaktitter, der omgiver ønskesøen.

Pozo Cunegunda er det bedste sted at observere fænomenet saltkrystallisering, og du vil blive forbløffet!

Bestil en tur til saltminerne

5. Foto af St. John's Chapel

St John's kapel| ©steve_w
St John's kapel| ©steve_w

Hvis du går ned på tredje niveau i Wieliczka-saltminen, på det dybeste punkt på ruten med 135 meter, kan du besøge Sankt Johannes-kapellet. En smuk og farverig helligdom med en korsfæstet Kristus i spidsen og med en atmosfære, der indbyder til meditation.

Johanneskapellet er et af de 40 steder, som de polske minearbejdere byggede inde i Wieliczka-saltminerne for at bede om dagen. Den konstante trussel om jordskred på arbejdet betød, at minearbejderne betroede deres liv til Gud og var meget fromme.

Hvis du vil vide mere om disse rum og andre steder i minen, anbefaler jeg, at du tager et kig på indlægget Hvad skal man se i Wieliczka saltminerne.

6. Foto af kammeret i Michalowice

Træ stilladset i Michalowice-kammeret| ©Aleksandr Zykov
Træ stilladset i Michalowice-kammeret| ©Aleksandr Zykov

Michalowice-kammeret er ikke så kunstnerisk som de foregående, da det ikke har nogen ornamenter eller skulpturer, men du vil også gerne tage et par billeder, når du kommer her, for dette sted er imponerende på grund af dets træskellads, der rejser sig til en højde på 35 meter, og hvorfra der hænger en lysekrone, der er endnu større end dem i St. Kingas kapel.

7. Foto fra Weimar-kammeret

Weimar-kammeret| ©Aleksandr Zykov
Weimar-kammeret| ©Aleksandr Zykov

Når du træder ind i dette rum, vil du bemærke, at denne del af Wieliczka-saltminen har en fortryllende og unik atmosfære. Faktisk er der forelskede par, der vælger det som et sted at forlove sig.

Der er en smuk belyst saltsø, som pryder rummet, og du vil sikkert gerne tage et par billeder af den, mens du lytter til nogle af melodierne af komponisten Frédéric Chopin, som besøgte minerne for at behandle sin astma.

I Weimar-kammeret kan du se en skulptur tilegnet forfatteren Goethe, som var meget glad for huleologi og besøgte minerne ved lejlighed.


Fototips til Wieliczka saltminerne

Gør dit kamera klar| ©Vlad Shalaginov
Gør dit kamera klar| ©Vlad Shalaginov

Det første, du skal vide, når du tager billeder i Wieliczka saltminerne, er, at du skal betale et lille entrégebyr på ca. 2,50 euro. Ellers kan du blive bemærket under turen.

Når det er sagt, er Wieliczka Saltminens turistrute fuldt oplyst for at gøre det lettere for turisterne at gå gennem de forskellige gallerier og underjordiske gange. I visse områder er lysforholdene dog ikke de bedste til at tage billeder, så du kan opleve, at du forsøger at tage billeder med dårlig skarphed.

Wieliczka Saltmine er et så fantastisk sted, at du ikke vil tage af sted uden at tage en masse billeder, så tag disse tips for at få nogle gode billeder!

  • Aktiver HDR-tilstand: Denne funktion hjælper dig med at tage billeder i områder med dårligt lys og kan skelne de lyseste områder fra de mørkeste dele af scenen.
  • Brug selvudløseren: Den hjælper dig med at undgå slørede billeder og giver dig også tid nok til at finde den bedste vinkel. Jeg anbefaler 5 eller 10 sekunder.
  • Overvej, om flash er den bedste løsning: Når blitzen tændes under dårlige lysforhold, kan motivet nogle gange blive for lyst og baggrunden for mørk. For at få et mere naturligt resultat skal du forsøge at komme tæt på det lys, du har til rådighed, når du tager billedet.
  • Øg ISO-værdien til 400: Jo højere ISO-værdien er i kameraer, desto lysere bliver billedet. Hvis du vil undgå at bruge blitz, kan du indstille ISO-værdien på din telefon til 400 for at forsøge at få det bedste billede med det lysniveau, der er til rådighed.
  • Brug en anden mobiltelefon til belysning: Brug lommelygterne på dine kammeraters mobiltelefoner til at belyse den genstand eller person, du vil have på billedet i en mere flatterende vinkel. Det er et praktisk trick!

Book en udflugt til saltminerne