Bedste Dykkeroplevelser i Fuerteventura

Dykning er en vandsport, der er designet til at observere havmiljøet og dets indbyggere, og den bliver mere og mere populær. De Kanariske Øer er generelt et ideelt sted at dyrke denne sport, og især Fuerteventura er den perfekte ø til det.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minutters læst

Bedste Dykkeroplevelser i Fuerteventura

Dykning på Fuerteventura | ©Dave Simpson

Ud over andre vandsportsgrene, der er blevet mere og mere populære i de seneste år, såsom surfing og windsurfing, er der også flere og flere, der kaster sig ud i dykning, og Fuerteventura er et ideelt sted at gøre det. Øen er den ældste af de otte øer, der udgør De Kanariske Øer, og den har også en meget vigtig geologisk interesse blandt fagfolk og en utrolig rig havfauna og -flora.

I denne artikel vil jeg vise dig de bedste dykkeroplevelser på Fuerteventura og forklare dig alt, hvad du behøver at vide om dykning, hvorfor du bør prøve det og hvordan. Skal vi komme i gang?

1. Dyk ved siden af en 40 meter høj væg i Veril Grande ved Jandía-fyret

Naturparken Jandía| ©dronepicr
Naturparken Jandía| ©dronepicr

Naturparken Jandia, der ligger på Fuerteventuras sydspids, er et ideelt sted for både erfarne og mindre erfarne dykkere.

Som navnet antyder, finder du her en stor veril eller det samme: en lodret væg, der falder ca. 40 meter ned (du vil forstå det bedre med dette billede). Det er et perfekt sted at se sorte muræner, brasen og englehajer, selv om man nogle gange også har set hvalhajer og djævlerokke. Utroligt, synes du ikke?

Afhængigt af dit niveau kan du dykke rundt om muren, på selve muren og endda udforske grotterne i muren. Uden tvivl et must for dykkerentusiaster.

Men du skal ikke gå endnu, for meget tæt på Veril Grande ligger Veril Chico. Som du kan forestille dig, er dette rev mindre og mindre dybdegående end sin storebror, men her kan du også finde utallige vandlevende arter, såsom hestemakrel, bonit og stimer af guldmakrel.

2. Beundre det vulkanske undervandslandskab i Bajón del Río

Dykning i Bajón del Río| ©TurismoCanarias
Dykning i Bajón del Río| ©TurismoCanarias

Dette er endnu et særligt sted at dykke, men det er nødvendigt at gøre det med de rigtige strømme og tidevand, ellers kan det være farligt. Under de rette forhold kan Bajón del Río dykkes af både erfarne og mindre erfarne dykkere.

Dette sted ligger meget tæt på Corralejo, i det lille stræde, der danner forbindelse mellem denne by og naboøen Isla de Lobos. Den har en dybde på ca. 18 meter.

Her kan du beundre Fuerteventuras vulkanske undervandslandskab og øens klipper, som vrimler med havliv, såsom hestemakrel, pighajer, aborrer, aborrer, gamle fisk og en lang række andre fisk. Gå ikke glip af det lysspil, der danner sig på klipperne og klippevæggene. En ægte perle.

Hvis du har fået lyst til mere, kan du her se en video af, hvad du kan finde.

3. Oplev roen i vandet i El Jablito

Stranden i El Jablito| ©Gofuerte
Stranden i El Jablito| ©Gofuerte

El Jablito-stranden ligger i den østlige del af Fuerteventura og er ideel til et roligt og afslappet dyk (op til en maksimal dybde på 15 m). Der eradgang til stranden fra selve stranden, og den har både sand- og klippegrund.

El Jablito er et perfekt sted at beundre et utal af vandlevende arter, såsom brasen, barracudaer, englehajer, edderkoppekrabber, papegøjefisk, fulas og mange andre. Det er også et meget roligt sted, der er velegnet til alle niveauer.

Den nemme adgang og områdets ro gør det også til et meget anbefalelsesværdigt sted for natdyk. Selv om du allerede ved det: tag ekstreme forholdsregler.

4. Se en uendelighed af vandlevende arter i omgivelserne af La Isla de Lobos

Fyrtårnet i Lobos| ©Taringa
Fyrtårnet i Lobos| ©Taringa

Selvfølgelig! Lobos Island er en privilegeret natur-enklave, som ikke kunne mangle på denne liste. Du ved måske allerede, at snorkling her er en af de bedste oplevelser, du kan få på Fuerteventura, selv om det også er ideelt for en dagstur for at udforske det vulkanske område og strandene. Men øen er selvfølgelig også perfekt til dybere dyk med en iltflaske.

Isla de Lobos har ca. 20 dykkersteder, herunder nogle af de bedste på Fuerteventura (f.eks. Bajón del Río, nummer 2 på denne liste). Nogle af dem, du ikke må gå glip af, er følgende.

Book en transfer til Lobos Island

Lobos Fyrtårn

Foran fyrtårnet på Isla de Lobos er der et rev på ca. 30 meters dybde. Her er der som regel stærke strømme, så der er ekstrem forsigtighed påkrævet. Nogle af de arter, du vil kunne se, er bl.a. Zobarber og abbots.

Mareo Cove

Ligesom Bajón del Río ligger Cala Mareo mellem Isla de Lobos og byen Corralejo. Her finder du en lodret væg på ca. 20 meters dybde, hvor du kan finde huler, buer og passager, der er perfekte for en stor variation af undervandsliv at brede sig.

La Lagunita

For at komme til La Lagunita skal du tage en bådtur på ca. 20 minutter, men jeg forsikrer dig, at det er det hele værd. Denne enklave har en dybde på omkring 25 meter, og du vil kunne observere store fisk, såsom kæmpezombier på op til 2 meter, der svømmer ind og ud af de undersøiske huler.

Marrajo

Endelig ligger Marrajo meget tæt på Isla de Lobos og er et perfekt sted for nybegyndere, da det kun er ca. 9 meter dybt og beskyttet mod vinden. Her kan du se store stimer af fisk, og vandets særlige klarhed og lysstyrke gør det til et ideelt sted at tage billeder.

Husk, at for at besøge Lobos Island skal du have en særlig gratis tilladelse, som du skal ansøge om hos Fuerteventuras ø-råd, da kun 200 personer må komme ind på øen ad gangen. Du kan dog også bestille bådturen, så de kan arrangere tilladelsen og den lovpligtige forsikring for dig.

Bestil din transport til øen Lobos med den obligatoriske tilladelse her

5. Oplev Fuerteventuras vulkanske fortid i grotterne i Ajuy

Grotterne i Ajuy| ©Jesús López Triguero
Grotterne i Ajuy| ©Jesús López Triguero

Ajuy-strandens grotter på den vestlige del af øen er et fantastisk sted at se Fuerteventuras vulkanske fortid. Grotterne har vist eksperterne, hvordan havskorpen blev dannet for ca. 70 millioner år siden, og de er et uvurderligt vidnesbyrd om Kanarernes geologiske fortid.

Det er værd at komme her bare for at tage hulvejen, men havbunden er naturligvis ingen undtagelse. Grotterne og kanalerne alene er et imponerende dyk, men der er også et væld af vandlevende arter her, såsom bl.a. knurhaner, ravhajer, ravhajer, gamle knurhaner, kanariske hummere og barracudaer. Du kan også se nogle af de marine fossiler, der er blevet indlejret i klippen.

Indgangen til dette sted er fra stranden, og dybden varierer fra ca. 6 til 20 meter. Det er især vigtigt at tjekke vejrudsigten i dette område samt strømmene.

En ting mere: meget tæt her på ligger Juradoområdet, der er berømt for sit relief og sine klippevægge, hvor du kan dykke. Du kan også støde på skorpionfisk, barracuda, hestemakrel, rokker og sej.

6. Dyk blandt anemonefelter og muslingebanker i Morro Jable

Dykning i Morro Jable| ©Joachim S. Müller
Dykning i Morro Jable| ©Joachim S. Müller

Vest for havnen i Morro Jable, ca. 10 minutter med båd, ligger der en labyrintisk klippebund, som er hjemsted for et væld af undervandsarter, herunder tusindvis og atter tusindvis af anemoner (ja, hvor Nemo bor), men også blæksprutter, rokker, muræner, sej og barber, for blot at nævne nogle få.

Selv om der på visse tidspunkter af året kan være stærkere strømme, er dette normalt et let dykkeområde, der er velegnet til alle niveauer og med en maksimal dybde på ca. 14 meter.

Men det er ikke det hele! I umiddelbar nærhed kan du finde den såkaldte "muslingebank", som består af en masse skaller af alle slags. Her stiger dybden til 16 meter og er stadig let og velegnet til alle niveauer. Det er tilrådeligt at medbringe en lommelygte, så du kan kigge gennem hullerne og grotterne i klippen: de er fulde af liv.

muslingebundene kan du også støde på arter som rokker, sej, knurhaner, guldmakrel, barracudaer, muræner og, hvis du er heldig, måske en gulperhaj.

7. Svæve mellem imponerende klippevægge i Fish Tower

Fisk og rokke| ©Ricardo Pontecorvo
Fisk og rokke| ©Ricardo Pontecorvo

Øst for øen ligger et sted, der er berømt for sine vulkanske klipper og sandbund. Som navnet antyder, kan du dykke ved siden af tårne og klippevægge, som er hjemsted for et utal af dyrearter, herunder utallige blæksprutter.

Du kan også se rokker, muræner, vandmænd, krabber og måske endda en kejserfisk.

Selv om det kan virke kompliceret på grund af dets karakteristika, er det nemt at komme til dette sted, så dykkene er velegnede til alle niveauer. Det er også et perfekt sted at tage billeder.

Vrag eller sunkne skibe

Vrag| ©Tākuta
Vrag| ©Tākuta

Vrag er skibe, der af den ene eller anden grund ligger på havets bund, og hvor livet under vandet i årenes løb har bredt sig. På godt og ondt er Fuerteventura ikke kendt for sine vrag, hvilket er grunden til, at ingen af oplevelserne på denne liste omfatter vragdykning.

Lanzarote og Gran Canaria er bedre til det, selv om vragene på Tenerife er de mest imponerende.

Forskellen mellem snorkling og dykning

Snorkling| ©Lars H Knudsen
Snorkling| ©Lars H Knudsen

De oplevelser, du kan få ved snorkling og dykning, er helt forskellige, selv om begge sportsgrene har det samme mål: at observere det levende marine liv.

Snorkling foregår med dykkerbriller og snorkel og består grundlæggende i at dykke på vandniveau og holde snorklen på overfladen for at holde vejret. Du kan observere det marine liv på et par meters dybde, afhængigt af vandets klarhed, men der er ingen dybe dyk.

Når du dykker med en iltflaske, vil du dykke dybt, og du vil være i stand til at nå steder, som ikke ville være mulige uden iltforøgelse.

Husk, at dykning er fantastisk, men det kan også være farligt. For at sikre, at alt går glat, og at du får et godt dyk, skal du være forsigtig og have de rigtige begreber (og tilladelser) til hvert enkelt tilfælde. Nu skal du nyde det og se så mange fisk som muligt!

Er dykning det værd?

Dykning med en flaske| ©Museo Virtual Submarino
Dykning med en flaske| ©Museo Virtual Submarino

Iltflasker eller dykkerflasker indeholder ca. 10 til 15 liter komprimeret luft, så du kan nå ned på havbundens dybder uden at skulle vende tilbage til overfladen for at trække vejret, da du gør det gennem en regulator, som du har i munden.

Varigheden af ilten varierer afhængigt af den mængde, du har med dig, og andre faktorer, men som en tommelfingerregel kan man sige, at en flaske varer ca. 25 minutter.

25 minutter er tid nok til at gå meget dybere end ved snorkling alene, så du kan se mere fjerntliggende dele af havbunden og et rigere plante- og dyreliv, end hvis du bare snorkler. Men vær forsigtig, for denne type dykning indebærer også nogle risici, og du bør tage mange forholdsregler.

Endelig er det værd at nævne, at Fuerteventura og De Kanariske Øer som helhed er kendetegnet ved deres klare vand, så du vil kunne se havmiljøet fra mange meters afstand.

Sådan dykker du med iltflaske

Dykning dag| ©Pixabay
Dykning dag| ©Pixabay

Den mest indlysende og også den vigtigste ting, du skal gøre, når du dykker, er at vænne dig til at trække vejret gennem den regulator, du har i munden. Det er vigtigt at bruge de rigtige åndedrætsteknikker for at trække vejret langsomt og roligt. Hvis du bruger de rigtige teknikker, kan du også holde dig længere under vandet.

Under dykkerundervisningen lærer du også at bruge vægtbæltet og BCD'en, som hjælper dig med at dykke ned og også med at komme op til overfladen igen.

Det er også meget vigtigt at bruge manøvrer til at kompensere dine ører, så trykket ikke påvirker dig. Når du dykker til en vis dybde, kan det være farligt og skade din hørelse, hvis du ikke gør det korrekt.

Kan jeg dykke med ilt på egen hånd?

Dykning på Fuerteventura| ©Dave Simpson
Dykning på Fuerteventura| ©Dave Simpson

På godt og ondt, nej. I henhold til internationale regler skal du have et officielt dykkercertifikat for at dykke med en iltflaske.

Hvis du aldrig har dykket før, men gerne vil nyde oplevelsen under dit besøg på Fuerteventura, skal du tage et første dyk (eller en dåb) med en certificeret instruktør.

Hvis du ønsker at booke en bådtur til dykning, skal du huske, at hvis det er din første gang, skal den være specielt for begyndere.

Husk på, at den største koncentration af dykkercentre på Fuerteventura ligger i byen Corralejo. Her kan du tage introduktionskurser i dykning med iltflasker, men de har også en bred vifte af muligheder afhængigt af dit niveau og din erfaring.

Andre måder at dykke uden iltflaske på

Maner og dykning| ©antwelm
Maner og dykning| ©antwelm

Dykningens popularitet mange steder har betydet, at det ikke længere er nødvendigt at bruge en iltflaske for at dykke ned til visse dybder.

I dag er der virksomheder, der tilbyder udflugter til dykning til en dybde på højst 6 meter. Det sker med en slags fleksibelt rør, der kommer op til overfladen, så du kan trække vejret. Det er lidt ligesom snorkling, men dybere.

Denne mulighed er ideel, hvis du aldrig har dykket med iltflaske, og du ikke har lyst til at tage et kursus, da du kan booke denne type aktivitet uden at have nogen erfaring.