Den hellige uge i Malaga

Malaga er normalt et populært rejsemål i påskeugen, fordi strandene er det perfekte sted at tage hen i disse korte ferier. Jeg inviterer dig til at fortsætte med at læse dette indlæg for at finde ud af flere underholdende planer.

Keyvis Montilva

Keyvis Montilva

9 minutters læst

Den hellige uge i Malaga

Malaga Katedral | ©F Delventhal

De bedste ting at lave i Malaga er ikke så anderledes om foråret end om sommeren, og det hænger sammen med, at Andalusien har et gunstigt klima det meste af året. I hvert fald når det gælder om at nyde sandkysten. På den anden side er der under Semana Santa mange planer, der har at gøre med religiøse traditioner.

Så i dette indlæg har jeg samlet nogle af de steder, du kan besøge, og nogle af de ting, du kan lave på en tur til Malaga i påskeugen. Disse fakta vil give dig mulighed for at nyde din tur med bedre planlægning af din tid og dit budget.

1. Prøv at være i byen skærtorsdag

Den hellige uge i Malaga| ©Hernán Piñera
Den hellige uge i Malaga| ©Hernán Piñera

Den vigtigste dato i Malagas påskeuge er skærtorsdag, og det hænger sammen med, at de fleste processioner finder sted fra de tidlige morgentimer til om aftenen på denne dag. Broderskaberne La Esperanza, Cristo de Mena, Santa Cruz og Los Viñedos er blot nogle af de menigheder, der normalt marcherer med deres nazarenos gennem byens historiske centrum.

For nemheds skyld skal du vide, at tidsplanen for disse processioner ændres hvert år, og det samme gælder den rute, de kan følge. Det betyder ikke, at antallet af turister vil være mindre. Hvis du ikke vil gå glip af denne vigtige kulturelle begivenhed, er det derfor tilrådeligt at booke en direkte transfer fra Malaga Lufthavn til dit overnatningssted på Costa del Sol.

På den måde undgår du at skulle bruge offentlig transport, og du sparer tid, så du kan nyde optoget tættere på dit hotel. Derefter kan du bruge resten af skærtorsdag på andre sightseeing-aktiviteter.

2. Besøg Basilica de la Cofradía de la Esperanza

Den hellige uge i Bacilica| ©Fabrizio Annibali
Den hellige uge i Bacilica| ©Fabrizio Annibali

De forskellige katolske broderskaber og konføderationer, der har ansvaret for at gennemføre Holy Week-processionerne i Malaga, har steder, hvor de udstiller udskæringerne af deres respektive jomfruer og Kristus samt andre elementer fra den lange historie, som de fleste af disse religiøse menigheder har.

Basilica de la Cofradía de la Esperanza skiller sig ud på denne liste over steder, primært på grund af den store samling af katolsk kunst og religiøse elementer, der er en del af denne institution.

Samtidig bør du ikke gå glip af byens katedral, især i den hellige uge. Især fordi dens strategiske placering i byens centrum giver dig mulighed for at gå rundt i resten af det historiske område, så du kan fokusere på andre turistunderholdningsaktiviteter.

Katedralens officielle navn er Santa Iglesia Catedral Basílica de la Encarnación, og hvis du elsker arkitektur, bør du vide, at det er en af de største renæssanceskatte i Andalusien. Samtidig er det en af de mest betydningsfulde bygninger i hele Malaga. Så at vælge en guidet tur til det historiske centrum og denne katedral er en fremragende måde at nyde byen på inden for påskeugens kulturelle rammer.

Book en rundvisning i det historiske centrum og Malagas k atedral

3. Nyd citroner med salt under processionerne

Citroner med salt i Malaga| ©Manuel Arcos
Citroner med salt i Malaga| ©Manuel Arcos

En anden tradition, der er direkte relateret til påskeprocessionerne i Malaga, er at spise citroner med salt for at få væske under de lange gå ture. Den nøjagtige årsag til fødslen af dette kulinariske element i den hellige uge i Malaga er ikke klar. Men det er sikkert, at både turister og lokale i dag kan smage dette syrlige ritual takket være gadesælgerne, der er til stede på de fleste af de steder, hvor processionerne finder sted fra tidlig morgen til sen eftermiddag.

Prisen for dette ritual vil ikke være for meget for din lomme, da du for mindre end 1 € kan nyde citroner med salt ved mere end én lejlighed under processionen. Hvis du elsker syrlige smage, kan dette faktisk blive et af dine yndlingsøjeblikke på en 4-dages tur til Malaga, hvilket er rigeligt med tid til at udforske det meste af byen på et så specielt tidspunkt som Semana Santa.

Den nemmeste måde at identificere disse gadeboder på er navnet på denne ret, da den lokalt er kendt som limones cascarudos. Du skal også vide, at det at spise stykker af sukkerrør også er en del af denne kulinariske påsketradition i Malaga. I hvert fald blandt dem, der søger en kontrast mellem sødt og surt.

4. Se løsladelsen af fangen påskedag

Den hellige uge i Malaga| ©javier gomez
Den hellige uge i Malaga| ©javier gomez

Hver skærtorsdag er der en meget interessant tradition i byen Malaga, som er flere hundrede år gammel. Det er løsladelsen af en fange, som ikke har begået en blodforbrydelse. Den ceremonielle handling er organiseret af Nuestro Padre Jesús El Rico og María Santísima del Amors broderskab. Alt sammen takket være en historisk bevilling fra kong Carlos III i 1795.

Traditionens nøjagtige oprindelse har at gøre med, at der tidligere var en pest i Malaga, som også ramte fængselsbefolkningen. Som et resultat af denne krise gik fangerne på gaden uden at tage deres lænker af og bar billedet af Jesús El Rico, som blev opbevaret i kapellet, for at gå i procession gennem de steder, der var hårdest ramt af epidemien.

Da processionen sluttede, returnerede de billedet til kirken og gik tilbage til fængslet. Det fantastiske tema i legenden opstod, fordi den epidemi, der truede Malaga, pludselig forsvandt. Derfor udstedte Karl III et dekret, der gav det ekstraordinære privilegium at løslade en fange hvert år i den hellige uge.

At være vidne til denne handling er en af de 10 bedste ting, man kan gøre i Malaga i den hellige uge. Det foregår normalt på Plaza del Obispo foran byens katedral, da det er et sted, der normalt er en del af processionsruten for dette broderskab af Jesus den Rige.

5. Tag på en gastronomisk tur og smag på de bedste retter fra fastetiden

Tapas i Malaga| ©Creusaz
Tapas i Malaga| ©Creusaz

En af de mest interessante traditioner i katolicismen er, at man i fastetiden, som går fra askeonsdag til skærtorsdag , ikke spiser kød om fredagen. Det betyder, at man i steder som Andalusien har sammensat en særlig menu med specifikke opskrifter, som er gået i arv fra generation til generation for at gøre dagligdagen mere gunstig på denne tid af året.

Byen Malaga undgår ikke denne virkelighed og har heldigvis i dag en bred vifte af fasteopskrifter, som er typiske for Costa del Sol. Hvis du vil vide, hvad nogle af disse repræsentative retter er, så er det tilrådeligt, at du deltager i en af de bedste gastronomiske ture i Malaga.

Det skyldes især, at nogle af dem tager dig med på en tur til typiske restauranter, der er kendt for deres fiske- eller grøntsagsbaserede retter. Der er også andre, der tilbyder vine og tapas baseret på denne tradition.

6. Udnyt muligheden for at besøge byens museer

Gårdspladsen til Picasso-museet i Malaga| ©Dr Bob Hall
Gårdspladsen til Picasso-museet i Malaga| ©Dr Bob Hall

I hele Malaga er der mere end 30 forskellige museer, og i påskeugen har du det privilegium at besøge dem på særlige tidspunkter, da det er en sæson med en stor tilstrømning af turister. Nogle af dem er dedikeret til religiøs kunst, som det er tilfældet med hovedkvarteret for de broderskaber, der deltager i processionerne, mens andre dykker ned i byens kunsthistorie.

Et godt eksempel på Malagas betydning for moderne kunst er det faktum, at Picasso blev født i denne by. Derfor huser Picasso-museet i Malaga en af verdens største samlinger af værker fra den største repræsentant for kubismen og det 20. århundredes abstraktion.

At besøge Pompidou-centret i Malaga er også en fremragende mulighed, man ikke må gå glip af under sit besøg i påsken. Dette sted er den franske kunstinstitutions første hovedkvarter uden for Paris, og den samling af værker, du finder derinde, handler om samtidskunst. Derudover er museets faciliteter en arkitektonisk oplevelse i sig selv.

Museo Carmen Thyssen Málaga er en anden af Malagas vigtige kunstinstitutioner og er den private samling, der tilhørte Carmen Cervera, som var baron Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza's tredje kone.

Køb din billet til Museo Carmen Thyssen Málaga

7. Strandsæsonen åbner på Málagas kyst

Malaga strand| ©Johannes Schwanbeck
Malaga strand| ©Johannes Schwanbeck

Mange tør sige, at strandene på Malagas kyst sammen med processionerne er hovedpersonerne i den hellige uges sæson i denne by. En af Malagas store attraktioner er dens strategiske placering på Costa del Sol, som gør det muligt at have mere end 15 strande, herunder Misericordia-stranden, hvis navn falder sammen med navnet på et af de broderskaber, der hvert år plejer at deltage i processionerne i den hellige uge.

Du skal vide, at denne beslutning om at tage en af dine eftermiddage til stranden er en af de bedste ting at gøre i Malaga med børn, da det er en passende aktivitet for hele familien, der giver dem mulighed for at være i et naturligt rum, der i dette tilfælde har det nødvendige kommercielle tilbud for at have alle bekvemmeligheder hele dagen.

Palo-strandene, den berømte Malagueta-strand og det nærliggende samfund Torremolinos er nogle af de hjørner af Malagas kyst, som du kan nyde på din rejse.

Under alle omstændigheder kan det også varmt anbefales at leje en båd for at udforske andre strande og samfund på Costa del Sol lidt længere væk i påskeugen. Især hvis du tager i betragtning, at efterspørgslen efter denne type turistservice er mindre i påsken end i højsæsonen, hvilket betyder, at du ikke behøver at booke så lang tid i forvejen.

8. Fest i hele den gamle bydel

Fest og ballade| ©Cesar Pics
Fest og ballade| ©Cesar Pics

Unge mennesker og folk uden religiøse traditioner har også en tendens til at besøge Malaga i Semana Santa, enten for at nyde strandene eller bare for at udnytte det gunstige klima. Det betyder, at de mange barer og restauranter i det historiske centrum har en af deres bedste salgssæsoner i denne periode, og hvis du vil nyde en aften i byen, må du ikke gå glip af en slentretur gennem gaderne i centrum.

Terrasserne er normalt den foretrukne atmosfære til en aften i byen i Malagas historiske centrum, da de er steder, hvor du kan nyde det gode vejr og den stjerneklare nat, mens du er med musik og et par drinks blandt venner og folk på jagt efter sjov. El Batik, Terraza del Málaga Palacio og Terraza de San Juan er lidt mere eksklusive, mens gadebarerne på Plaza Uncibay og La Malagueta er uundværlige steder at fortsætte natten.

Uanset hvad er det at gå ud at spise og derefter fortsætte aftenen med drinks og musik en af de bedste ting at lave om aftenen i Malaga hele året rundt. Især i den hellige uge, da det er de foretrukne datoer for lokale og turister til at gå ud og hygge sig.

9. Tag til Riogordo for at se dens fremstilling af Kristi lidelseshistorie

Den hellige uge i Riogordo| ©inizaba
Den hellige uge i Riogordo| ©inizaba

I landsbyen Riogordo, som ligger i Malaga-provinsen, mindre end 40 minutter fra byen, er der en årtier gammel genopførelse af Kristi lid elseshistorie, som har gjort dette sted til et sted, man ikke må gå glip af i påskeugen i Malaga. Begivenheden er kendt som Paso de Riogordo og er uden tvivl en af de mest interessante religiøse manifestationer i Spanien.

Forestillingen som sådan varer normalt flere timer og følger grundlæggende trin for trin de øjeblikke, der fører op til Jesu Kristi død såvel som hans opstandelsesproces. Alt dette finder sted i et rum, der er blevet skabt i denne lokalitet til at modtage op til 10.000 turister årligt. Forestillingerne finder normalt sted mellem fredag og lørdag, og processen involverer mere end 500 skuespillere.

Ligeledes skal du vide, at det at komme til denne by er noget, der kan anbefales ud over repræsentationen af Kristi lidelseshistorie, fordi det er en del af de bedste dagsture fra Malaga det meste af året. Alt dette, fordi det er en autentisk andalusisk landsby, der kan være meget underholdende, afhængigt af hvordan du beslutter dig for at nyde den.

10. Tøv ikke med at tage en guidet tur rundt i byen

Gaderne i Malaga| ©Wolfgang Manousek
Gaderne i Malaga| ©Wolfgang Manousek

Endelig er der også det faktum, at den hellige uge i Malaga byder på mange kulturelle og religiøse underholdningsplaner, men du kan ikke forlade byen uden at have set den med en specialist i dens historie. Derfor er nogle af de bedste ture i Malaga en god måde at gøre sig bekendt med byens kvarterer på. Samt med de traditioner, der finder sted blandt de lokale under Semana Santa.

En god måde at fremskynde turistudforskningen på er at deltage i en Segway-tur. Især fordi guiderne som regel kører ad strategiske gader, der bringer dig tættere på de monumenter, bygninger og kirker, du gerne vil se, uden at du skal forholde dig til trafik og menneskemængder.

Book en Segway-sightseeing i Malaga