Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Hvilken slags hvaler kan du se på Tenerife

Vil du vide, hvilke hvalarter du kan se, hvis du tager på krydstogt i farvandene omkring Tenerife, så læs videre!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

7 minutters læst

Hvilken slags hvaler kan du se på Tenerife

Hvalsafari på Tenerife | ©Danny UK

Takket være det milde klima, som De Kanariske Øer har hele året rundt, og Tenerifes fantastiske beliggenhed i Atlanterhavet er øen et fantastisk og verdenskendt sted for hval- og delfinobservation. Det er bedst at tage på en hval- og delfinobservationsudflugt på Tenerife for at få mest muligt ud af dagen.

Tenerife er hjemsted for omkring tyve forskellige arter af hvaler, der deler de kanariske farvande med fisk, skildpadder og andre havdyr.

I dette indlæg gennemgår vi nogle af de arter, som du kan se på en sejltur, så du nemt kan identificere dem og lære dem lidt bedre at kende, inden du sejler ud.

1. Flodsødelfin

Flodsødelfin| ©Brandon Trentler
Flodsødelfin| ©Brandon Trentler

Af alle delfinarter er den mest kendte delfin den store tudse. De er meget intelligente og omgængelige og kan genkendes på deres mørkegrå farve, og de surfer ofte på det kølvand, som bådene efterlader, når de sejler.

De anses for at være en fastboende art, der kan leve i op til 30 år i grupper på mere end et dusin individer. De kan veje mellem 150 og 500 kg og måle mellem 2,5 og 3 meter i længden.

Stor delfiner samarbejder med andre flokfæller om at jage deres bytte, som de fanger med deres tænder ved at sluge det uden at tygge det.

2. Grindehval

Grindehval| ©Ron Knight
Grindehval| ©Ron Knight

Dette dyr, der også er kendt som grindehval, tilhører delfinfamilien, men på grund af sin store størrelse betragtes det som en hval. Efter dræberhvalen er de de største delfiner i havet og kan blive op til 5 meter lange og veje op til 2 tons.

De er en anden hjemmehørende art på De Kanariske Øer og er meget nemme at se i vandet. Dens farve er næsten sort, og dens hoved har en konveks form med et lille næb. De lever især af blæksprutter, men de spiser også fisk.

Grindehvaler er meget sociale hvaler og lever normalt i grupper på op til tredive individer.

3. Kaskelothval

Hale fra en kaskelothval, der kommer op af vandet| ©Bernard Spragg. NZ
Hale fra en kaskelothval, der kommer op af vandet| ©Bernard Spragg. NZ

Dette imponerende pattedyr kan ses sporadisk på Tenerife. Den er let at kende på sin tværstribede hud og sit store hoved, som indeholder verdens største hjerne. De kan være over 18 meter lange og veje 50 tons.

Den er det største tandede rovdyr, der findes, og den lever hovedsageligt af blæksprutter og fisk og dykker op til tre kilometer ned i dybden.

Kaskelothvaler er sociale dyr, der lever i små grupper, og de er i øjeblikket opført på IUCN's liste over sårbare arter som følge af intensiv jagt fra det 17. til det 20. århundrede.

4. Dræberhvaler

Orca kommer op af vandet| ©marneejill
Orca kommer op af vandet| ©marneejill

Da det er en trækfugl, er det svært, men ikke umuligt at se dette dyr på Tenerife, så du kan være heldig. Du kan let genkende den på dens sorte og hvide farver.

Spækhuggere kan blive op til 9 meter lange og veje op til 5.500 kg, og de er et meget alsidigt rovdyr, der kombinerer snilde med hurtighed og styrke. Deres kost er meget varieret, og de kan spise fisk, blæksprutter, sæler og endda hvide hajer, hvilket har givet dem tilnavnet dræberhvaler.

De lever i grupper på under 40 individer, og nogle individer kan blive 100 år gamle. Det er ingenting!

5. Falsk spækhuggerhval

Falsk spækhuggerhval| ©NOAA Photo Library
Falsk spækhuggerhval| ©NOAA Photo Library

Denne hval er et almindeligt syn på Tenerife. Det er et selskabeligt dyr, der normalt lever i grupper på mere end ti individer og kan veje 1.500 kg og blive op til 6 meter høj.

Den kaldes en falsk spækhugger, fordi den har visse træk til fælles med orcahvalen. På den ene side ligner de to arter ved første øjekast hinanden i form. Også med hensyn til dens kost og adfærd, da den spiser blæksprutter og fisk og jager andre hvaler.

6. Plettet delfin

Plettet delfin under vandet| ©sheilapic76
Plettet delfin under vandet| ©sheilapic76

Det er den mindste delfin, der er set i de kanariske farvande, og det er en almindelig art i Atlanterhavet, som er kendetegnet ved de sorte og hvide pletter på huden. Kalvene og de yngste eksemplarer mangler dem dog, hvilket er et karakteristisk tegn på modenhed.

Den er også kendt som den malede delfin og blev først opdaget for næsten to århundreder siden.

Dyrets karakter er nysgerrig og omgængelig. Faktisk kan den ofte ses svømme og udføre akrobatiske tricks i nærheden af bådene, så hold kameraet ved hånden, hvis denne delfin skulle overraske dig med et sjovt trick under din sejltur.

7. Groftandede delfin

Groftandede delfin| ©Bertrand Borie
Groftandede delfin| ©Bertrand Borie

Dyret er generelt en lidet kendt art, selv om man på De Kanariske Øer kan se den lejlighedsvis, når den kommer til disse farvande for at yngle og æde uden en bestemt årstid.

Den kaldes også den smalnæsede delfin, og dens grå krop ligner andre delfiners, selv om den kan skelnes fra andre delfiner på grund af de lyserøde og hvide farver på snuden, bugen og halsen.

Den groftandede delfin er kendetegnet ved at være en hurtig og adræt dykker, der kan dykke i et kvarter for at jage fisk og blæksprutter, som den lever af. De lever normalt i flokke på 10 til 30 individer.

8. Pukkelhval

Pukkelhval| ©Gregory Smith
Pukkelhval| ©Gregory Smith

Endnu en sjælden, men mulig art at se på Tenerife. Det er et venligt dyr, der omgås andre hvaler og delfiner. Den kan også godt lide at udføre akrobatik, og ofte bevæger den sig selv for at bryde igennem vandoverfladen og falder derefter ned og rammer den. Det er et fantastisk skuespil!

Pukkelhvalen kan være op til 19 meter lang og veje 36.000 kg, og ligesom andre store hvaler blev den jaget og udsat for en stor forfølgelse, der fik dens bestand til at falde med 90 %. Heldigvis blev der truffet foranstaltninger til at beskytte arten, og den anslås nu at være omkring 80.000.

9. Andre hvalarter at se på Tenerife

Næbhval| ©Charlie Jackson
Næbhval| ©Charlie Jackson

Hvis du er heldig under din bådtur på Tenerife kan du måske endda se sjældnere arter som f.eks. fraser-delfiner, pygmæspækhvaler eller næbhvaler, så hold øjnene åbne!

10. Hvilke andre arter kan jeg se, hvis jeg snorkler på Tenerife?

Se skildpadder snorkle| ©National Marine Sanctuaries
Se skildpadder snorkle| ©National Marine Sanctuaries

Hvis du vil benytte dig af et hval- og delfinobservationskrydstogt på Tenerife til at snorkle, skal du være opmærksom i vandet, for du kan svømme med skildpadder, fisk, blæksprutter, krabber, vandmænd, mantaer, søpindsvin og søstjerner. Det er en fantastisk oplevelse.


Hvad skal du huske for at få det største antal marine arter på Tenerife?

Chancerne for at se hvaler og delfiner på en bådtur på Tenerife er ret store, og du har intet at frygte, da Tenerife har en fastboende bestand af tunddelfiner og grindehvaler, der slutter sig til andre vandrende arter afhængigt af årstiden. Du vil altid se nogle af dem hoppe, surfe eller kigge nysgerrigt på turisterne!

Det er bedst at sejle med båd

Hval- og delfinobservation på Tenerife| ©Malcolm Murdoch
Hval- og delfinobservation på Tenerife| ©Malcolm Murdoch

Hvis du er naturelsker, er en meget fristende plan, som du vil opleve på Tenerife under din ferie, at tage på et hvalsafari midt i havet. Du kan ikke forlade De Kanariske Øer uden at gøre denne aktivitet!

Der er mange bådture rundt om på Tenerife, som går ud i Atlanterhavet, så turisterne kan observere disse fascinerende dyr på tæt hold i deres eget levested og få en unik og uforglemmelig oplevelse.

Bådene sejles normalt af eksperter på området, og de ved, hvordan de kan føre dig præcis til det område, hvor de fleste marine arter lever, uden at forstyrre deres levesteder og uden at afbryde deres rutiner.

Jeg vil på hvalsafari

Overvej den bedste tid på året til hvalsafari

Hvalsafari i godt vejr| ©-JvL-
Hvalsafari i godt vejr| ©-JvL-

På grund af Tenerifes privilegerede beliggenhed er det muligt at se hvaler og delfiner hele året rundt, selv om foråret og vinteren er de bedste tidspunkter for at se hvaler og delfiner på øen. Især i området mellem La Gomera og Tenerife.

Hvad angår resten af årstiderne, er det værd at nævne, at sommeren er ynglesæson, så du kan sandsynligvis se disse arters afkom. Efteråret er det bedste tidspunkt at sejle ud på, selv om der ikke er så mange observationer.

Hvis du vil have flere oplysninger om dette emne, anbefaler jeg dig at læse indlægget Bedste tidspunkt for hval- og delfinobservation på Tenerife.

Sæsonen for at se hvaler på øen strækker sig over hele året, men da det er vilde dyr, der lever i naturen, er deres adfærd uforudsigelig og afhænger af faktorer som årstiden, tidspunktet på dagen, den tilgængelige føde eller havets tilstand.

Jeg vil på hvalsafari

Hvor er den største koncentration af marine arter på Tenerife?

Costa Adeje| ©Mark
Costa Adeje| ©Mark

I den sydlige del. Normalt afgår de fleste hvalsafari-krydstogter på Tenerife fra Puerto de los Cristianos, Puerto Colón (i Costa Adeje, et af de mest turistede områder på øen) eller fra Puerto Deportivo de Los Gigantes (Santiago del Teide).

Jeg anbefaler sidstnævnte mulighed, da chancerne for at se hvaler fra Los Gigantes er større, og du vil også få en fantastisk udsigt over klipperne undervejs.

Jeg vil ud at sejle på en hvalsafari

Hvorfor hvalsafari på Tenerife?

Hvaler nær kysten| ©gbsngrhm
Hvaler nær kysten| ©gbsngrhm

Tenerifes fremragende beliggenhed gør øen til et vidunderligt sted, der er en verdensreference for hval- og delfinobservation. Faktisk er den region, der adskiller Tenerife fra La Gomera, klassificeret som det første hvalreservat i Europa.

Der er flere grunde til, at det kanariske øhav tiltrækker et stort antal forskellige hvaler.

På den ene side giver den dybe havbund på op til 3.000 meter, som skyldes øernes vulkanske oprindelse, disse dyr et pusterum fra Atlanterhavets stærke havstrømme. På den anden side er De Kanariske Øer på en vis måde et neutralt område for arternes migration, idet de markerer den nordlige grænse for tropiske farvande og den sydlige grænse for kolde farvande.

Det er derfor relativt let at se hvaler og delfiner på træk i området, især på visse tidspunkter af året.

Jeg vil gerne på hvalsafari