12 ting at gøre i Prag i maj

Maj er tiden til at nyde opblomstringen af byens parker og kulturelle begivenheder. Er du klar?

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minutters læst

12 ting at gøre i Prag i maj

Udsigt over Prag | © Alexandr Borecky

Maj er ikke kun en fantastisk måned for natteliv i Prag, men også en fremragende måned til at lave planer med børn, da de fleste parker er åbne, og temperaturerne ikke længere er et problem.

Det er også en ideel måned til at besøge byens vigtigste monumenter takket være den internationale Open House-begivenhed. Det er også en multikulturel måned, hvor du kan opleve et strejf af latinsk og asiatisk kultur takket være begivenheder som RumFest eller den store Prague Asian Festival.

1. Nyd klassisk musik til en Mozart-koncert

At spille klassisk musik| ©Vlada Karpovich
At spille klassisk musik| ©Vlada Karpovich

I anden halvdel af maj fejres den klassiske musik i byen med Prags Forårsfestival, en begivenhed, der byder på både indendørs og udendørs koncerter, og hvor jeg anbefaler, at du sikrer dig dine billetter i god tid.

Men det er ikke den eneste måde at fejre den klassiske musik på i den tjekkiske hovedstad. Hvad med at overvære en Mozart-koncert, mens du nyder en lækker middag? Det kan du i Prag, i Mozart Hall på Králodvorská Street 4.

Denne unikke oplevelse giver dig mulighed for at nyde levende musikere og sangere, der opfører nogle af den berømte komponists værker, mens du nyder typiske tjekkiske og østrigske delikatesser. For elskere af klassisk musik er dette helt sikkert en god plan.

Book en billet til Mozart Hall

2. Fejr 8. maj i Prag

Prags jødiske kirkegård| ©Midnight Believer
Prags jødiske kirkegård| ©Midnight Believer

Den 8. maj er en meget vigtig dag i Prag, hvor man fejrer den tyske hærs nederlag i Tjekkiet til de russiske og amerikanske hære. På denne dag er det ikke ualmindeligt at høre patriotiske sange og livlig musik på steder som den jødiske kirkegård i Prag. Og hvis du tager en tur rundt i det jødiske kvarter, vil du også høre dem.

Det er ikke ualmindeligt at se forskellige begivenheder relateret til sagen, plus det er en dag, hvor mange officielle bygninger vil være åbne for besøgende uden reservation, såsom parlamentet eller statssalene på Prags borg.

Da det er en helligdag, vil større butikker og virksomheder også være lukkede eller åbne i en begrænset periode.

Book en rundtur i Prags jødiske kvarter

3. Deltag i Pink May Festival

Smag på rosévin| ©Kaboompics .com
Smag på rosévin| ©Kaboompics .com

Rose May Festival finder sted i begyndelsen af maj, og her kan man smage nogle af de mest autentiske rosévine fra fransk gastronomi. Den største begivenhed afholdes som regel udendørs i en af Prags parker, hvor der er gratis adgang, men ikke adgang til at smage. Da dette varierer fra år til år, anbefaler jeg, at du besøger arrangementets hjemmeside.

Denne rosé- og bordeauxvinsmagningsfestival er vært for mere end 25 vingårde fra Mæhren og Bøhmen. Men begræns dig ikke til kun at smage på vinen, men kombiner den med fransk-tjekkiske retter som foie gras, baguettes, oste og fisk og skaldyr.

Men hvis du er interesseret i tjekkiske drikkevarer, er der masser af lokale bryggerier i Prag, og for at opleve dem fuldt ud anbefaler jeg en pubcrawl rundt i Prag.

Book en pubcrawl i Prag

4. Tag på krydstogt på Voltava

Krydstogt på Voltava-floden| ©Fredrik Nordblad
Krydstogt på Voltava-floden| ©Fredrik Nordblad

Til det øjeblik eller den dag, hvor du er træt af at gå rundt i byen, og du ikke har lyst til at lave noget, er her løsningen: tag på krydstogt gennem Prag. Vejret er meget bedre i maj, så jeg synes, det er det perfekte tidspunkt at nyde byen fra et andet perspektiv, mens du er på bådens øverste dæk.

Disse aktiviteter varer normalt ikke mere end en time, og du kan se de mest ikoniske seværdigheder i byen uden at forlade dit sæde. Kampa-øen, Prags borg og Karlsbroen er blot nogle af de seværdigheder, du vil se på turen.

Alt i alt er denne tur ideel til at få mest muligt ud af de dage, du tror, du kommer til at spilde, men du kan også gøre det, når du har lyst, selvfølgelig, for oplevelsen er smuk.

Book et krydstogt i Prag

5. Flugt til Český Krumlov fra Prag

Český Krumlov| ©Bonnie Moreland
Český Krumlov| ©Bonnie Moreland

Český Krumlov er en lille by i den sydbøhmiske region, hvis historiske centrum og slot er på UNESCO's verdensarvsliste. At komme til denne middelalderby fra Prag tager lidt under to en halv time i bil, så hvis du ikke har lyst til at køre så langt, anbefaler jeg, at du booker en udflugt til Český Krumlov fra Prag, så du ikke behøver at bekymre dig om noget.

Hvorfor maj til denne udflugt? Selvom der er mange udflugter fra Prag, synes jeg ikke, at man skal gå glip af dette historiske centrum, og det er en god idé at udnytte denne varme måned til at besøge det. Her er nogle af de vigtigste steder at besøge i Český Krumlov:

  • Slottet, dets museum og teater.
  • Sankt Vitus-kirken.
  • Spadser gennem de middelalderlige gader.
  • Gå langs Vltava-flodens bredder.

Book en udflugt til Český Krumlov

6. Deltag i Prag Marathon

Prag Marathon| ©Koldo Larrea
Prag Marathon| ©Koldo Larrea

Prag Marathon afholdes normalt den første weekend i maj. Ruten ligner den halvmaraton, der afholdes i april, så hvis du deltager i løbet, vil du kunne løbe gennem de historiske dele af Prag, såsom Karlsbroen, pladsen i den gamle bydel og kongeruten.

Uanset om du deltager eller ej, skal du huske på, at Prag Marathon er meget populært, og derfor vil hele byen være præget af begivenheden i weekenden med flere mad- og væskeboder.

Det er også værd at huske på, at nogle områder, især i centrum, vil være lukket for trafik under maratonet, og adgangen til turistattraktioner og andre steder i centrum vil være begrænset. Du vil dog kunne nyde særlige menuer på mange restauranter i Prag. For mere information om begivenheden, besøg venligst følgende link.

7. Hav det sjovt til Rumfest

Rumfest| ©Petr
Rumfest| ©Petr

Rumfest er en international festival, hvor du kan smage et bredt udvalg af rom, deltage i præmier og nyde en spektakulær atmosfære. Festivalen er billetfinansieret og finder sted i midten af maj på 'luté lázně'. For mere information om priser og åbningstider, besøg arrangementets hjemmeside.

Ud over latinamerikansk musik, delikatesser fra det caribiske køkken og særlige romcocktails, vil arrangementet også være vært for træningssessioner og workshops for ægte romentusiaster. Ikke alene vil du kunne smage og nyde den caribiske atmosfære, men du vil også kunne købe nogle af de mest autentiske rom til gode priser. Du vil helt sikkert sætte pris på denne festfestival.

8. Deltag i Åbent Hus Prag

Det dansende hus.| ©Charles16e
Det dansende hus.| ©Charles16e

Open House er verdens største arkitekturbegivenhed og finder sted hvert år i mere end 42 byer rundt om i verden. Prag-udgaven inviterer entusiaster til at besøge 40 ellers utilgængelige bygninger. Arrangementet finder sted i midten af maj, over blot et par dage, og der arrangeres normalt ture fra kl. 10 til 18.

Turene foregår som regel til fods, og man kan udforske nogle af de mest interessante områder. Disse områder spænder fra Prags mest ikoniske monumenter og statsbygninger til nogle af de hemmelige kantiner på banegården. Hvis Prags arkitektur er noget, du sætter pris på, så tøv ikke med at booke en billet på den officielle hjemmeside for denne store begivenhed.

9. Fejr den asiatiske festival i Prag

Asiatisk festival i Prag| ©Andres J L
Asiatisk festival i Prag| ©Andres J L

Som navnet antyder, bringer denne begivenhed Asien til Prag, i hvert fald på et åndeligt og gastronomisk plan. Festivalen finder sted i begyndelsen af maj på Smíchovská náplavka og varer en hel weekend fra kl. 11.00 til 22.00. For mere information besøg følgende link.

Dette er en ekstremt populær smagefestival i Prag, hvor du kan nyde autentiske retter fra Kina, Indien, Vietnam, Malaysia, Korea, Thailand, Japan, Indonesien, Sri Lanka og Filippinerne. Det er en kulturel udvekslingsbegivenhed, hvor nogle af de mest kvalificerede kokke fra de asiatiske lande og Tjekkiet optræder og repræsenterer deres respektive landes kultur.

Det er ikke en madbegivenhed som sådan, men snarere en begivenhed, hvor man kan smage og nyde musikken og atmosfæren. Hvilken bedre måde at nyde det bedste fra det tjekkiske og asiatiske køkken på samme tid og sted!

10. Nyd den tjekkiske kærlighedsdag

I Zlatý Strom.| ©Adams C
I Zlatý Strom.| ©Adams C

Den 1. maj er en velkendt dag i Prag, da den fejres som kærlighedens dag. Det er en meget trav l dag, hvor mange tjekker tager ud med deres familier på picnic i byens parker. Det er også en dag, hvor der afholdes mere festlige aftenarrangementer i nogle af Prags natklubber, især Duplexy Zlatý Strom.

Mens mange butikker, virksomheder og endda nogle store attraktioner holder lukket eller åbent i en begrænset periode, summer byen af spænding. En del af spændingen kan også tilskrives det faktum, at det er en helligdag, fordi den falder sammen med Labour Day.

11. Pluk sakuraer og magnolier i blomst i Vrtba

Kirsebær- og magnolieblomster| ©Brett Sayles
Kirsebær- og magnolieblomster| ©Brett Sayles

Maj er den perfekte måned til at se syrener, kirsebærtræer eller magnolier i blomst, for de er næsten overalt i Prag. Desuden er de fleste af Prags parker og haver åbne i denne måned, og de fleste af dem er gratis.

Men hvis du er på udkig efter et spektakulært landskab og et tæppe af farverige blomster, anbefaler jeg Vrtba-haverne. I midten af maj har de en farverig overflade fuld af kirsebærtræer og magnolier i blomst, et perfekt landskab, hvor du kan fotografere og plukke de blomster, du ønsker, uden besvær.

Dette er en fantastisk barokhave bygget på skråningerne af Petrin Hill. Det er ikke en stor have, men udsigten er utrolig. Der er kun adgang i maj, og der er åbent fra kl. 10 til 18.

12. Tag på picnic i Petrin Park

Petrin Park| ©Sean MacEntee
Petrin Park| ©Sean MacEntee

Petrin Park er vidunderlig hele året rundt, men i maj måned får den særlig opmærksomhed. I løbet af de første tre weekender i maj fyldes parken med familier og venner, der ønsker at nyde den gode mad og den atmosfære, der er i parken. I disse weekender sælger mange gadesælgere sandwich, slik og nødder. Derudover udnytter mange gadekunstnere denne udvandring til at promovere deres kunst og skabe en indbydende atmosfære.

Petrin Park er det perfekte sted at tilbringe en weekend i maj, og du kan endda gå en tur gennem skoven på den anden side af Hungermuren i Kinsky Gardens. Den store attraktion i parken på denne tid af året er dog træerne, der er dækket af lyserøde blomster. Du bør prøve en picnic der!

Vejret i Prag i maj

Aften i Prag| ©Petr
Aften i Prag| ©Petr

Prag har varmt vejr i maj med temperaturer på mellem 15 og 25 °C. Men tre dage i midten af maj er kendt som **"de ** frosne helgeners dage ", hvor temperaturen falder til næsten frysepunktet om morgenen.

Det er den første forårsmåned, hvor du kan være sikker på, at der ikke falder sne - i hvert fald ikke i Prag!Det regner heller ikke så meget som i marts og april. Hvis du ikke er den store fan af varmen, er dette den sidste måned, hvor du kan nyde det milde vejr.

På den anden side, hvis du er på udkig efter varmt vejr, anbefaler jeg at besøge byen i juli. Så med hensyn til vejret er maj det bedste tidspunkt at besøge Prag på.

Hvad skal man pakke til et besøg i Prag i maj?

Pakning af din kuffert| ©Timur Weber
Pakning af din kuffert| ©Timur Weber

Selvom temperaturerne begynder at blive varmere, kan regnbyger forstyrre dine sightseeingplaner, så jeg anbefaler, at du tager vandtætte sko og en lille paraply med.

De fleste dage kan du løsne op for din kuffert, da du kan pakke let uden at frygte at blive forkølet. Glem ikke en jakke til blæsende dage.

Tips til at besøge Prag i maj

Udsigt fra Petřín-tårnet| ©Dennis Jarvis
Udsigt fra Petřín-tårnet| ©Dennis Jarvis

I maj er der normalt mange flere turister, da det varme vejr er meget attraktivt. Derfor anbefaler jeg dig at komme til Prag i de første dage af maj, så du kan nyde Prags borg og andre monumenter uden køer.

Jeg vil også råde dig til, at antallet af svindlere i Prag stiger fra maj og frem, så vær forsigtig med, hvor du opbevarer dine ejendele.