Top seværdigheder i Prag

Vi har samlet en liste over de bedste udsigtspunkter i Prag!

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

9 minutters læst

Top seværdigheder i Prag

Karlsbroen, Prag | ©Rodrigo Ardilha

Det er ingen hemmelighed, at enhver ferie eller udflugt til en europæisk hovedstad nødvendigvis skal indeholde et udsigtspunkt. Et fugleperspektiv fra hustagene er en smuk måde at forstå byens geografi på og nyde et uforglemmeligt landskab, og det er helt sikkert en af de ting, du skal gøre i Prag.

1. Nyd 360° panorama af Petřín-tårnet

Udsigt fra Petřín-tårnet| ©Dennis Jarvis
Udsigt fra Petřín-tårnet| ©Dennis Jarvis

Vidste du, at Prag har en miniatureudgave af Eiffeltårnet? Ja, Petřín-udkigstårnet (Petřínská rozhledna) blev bygget i 1891 i anledning af jubilæumsudstillingen og er en mindre kopi af sin franske fætter.

Tårnet er omgivet af en stor park med Lobkowicz-haverne, Štefánik-observatoriet og Letohrádek Kinských etnografiske museum. I de varmere måneder kommer Prags indbyggere og turister hertil for at slippe væk fra den travle hverdag og bestige de 299 trin på vagttårnet for at beundre skyline.

Petřín-tårnet er ikke særlig højt (63 meter), men da det ligger på toppen af bakken af samme navn, har det et godt udsigtspunkt over byen. Professionelle fotografer kommer ofte her af to grunde: den uforlignelige udsigt og fraværet af glas- eller plastikbarrierer. På klare dage er det muligt at se landets højeste bjerg, Snezka, et bjerg 150 km væk, lige på grænsen mellem Tjekkiet og Polen.

 • Adresse: Petřínské sady 633
 • Hvordan man kommer dertil: Den bedste måde at komme hertil på er med kabelbanen. Dette transportmiddel kører fra Malá Strana-kvarteret (Ujezd-gaden) og ankommer til foden af vagttårnet. Alternativt kan du tage sporvognen (linje 22 eller 23) til stoppestedet Pohořelec.

Book en privat rundvisning i Prag

2. Rundvisning på Prags borgmure

Indgangen til Prags borg bevogtet af den kongelige garde| ©Ryan Park
Indgangen til Prags borg bevogtet af den kongelige garde| ©Ryan Park

Prags borg, der blev grundlagt i det 9. århundrede, er den største borg i verden. På de 45 hektar er der befæstninger, haver, historiske paladser og to vigtige steder for tilbedelse: Sankt Vitus-katedralen og Sankt Georgsbasilikaen. Fra højderne er der en betagende udsigt over byen.

Efter min mening er det bedst at besøge dette område ved solnedgang. Når dagslyset viger for natten, bliver atmosfæren magisk. Hvis du vil have flere oplysninger om denne fæstning, kan jeg anbefale indlægget om de 10 bedste ture til Prags borg.

 • Adresse: Hradčany, 119
 • Hvordan man kommer dertil: Den nemmeste måde at komme dertil på er med sporvogn (linje 22).

Book billetter til Prags Borg

3. Tag en pause i Letná Park

Letná Park| ©Aktron
Letná Park| ©Aktron

Letná Park er en af de smukkeste parker i den tjekkiske hovedstad. Den ligger på den vestlige bred af floden og har en særlig egenskab: herfra kan du se alle Prags broer. Denne grønne lunge er en ægte byoase. Om foråret og sommeren strømmer både turister og lokale til Letná Park for at skate, cykle eller bare hænge ud.

Andre kommer her på grund af deres biergarten, bogstaveligt talt en "ølhave". Det er et rum med træbænke og borde, hvor folk kan sidde og drikke et par øl. Hvis du er interesseret i emnet, anbefaler jeg, at du læser artiklen om de bedste ølhaver i Prag.

Dette grønne område ligger i kort afstand fra centrum og er et must på enhver ferie eller forlænget weekend i den tjekkiske hovedstad. Du vil dog ikke kunne nyde disse seværdigheder, hvis du rejser om efteråret eller vinteren. Letná Park åbner nemlig om foråret og lukker i oktober. I så fald anbefaler jeg, at du læser en lille guide med 10 ting at se og gøre i Prag om vinteren.

 • Adresse: Letná, 170
 • Sådan kommer du dertil: Hvis du bor i den gamle bydel, kan du gå op på Letná Hill på ca. 20 minutter. Hvis du ikke har lyst til at gå, kan du tage sporvognen (linje 2 eller 18) og stå af ved Chotkovy sady station.

Book en cykeltur i Prag

4. Få munden helt åben på tagterrassen på Hotel U Prince

Tagterrassen på U Prince Hotel| ©Nan Palmero
Tagterrassen på U Prince Hotel| ©Nan Palmero

Den gamle bydelsplads (Staroměstské náměstí) er hjertet af den gamle bydel og en af Prags største turistattraktioner sammen med Karlsbroen og borgen. Dette centralt beliggende område er hjemsted for det berømte astronomiske ur, de bygninger, der udgør det gamle rådhus, Týn-kirken (Týnský chrám) og Kinský-paladset, en juvel i rokokostil.

Hotel U Prince ligger på et hjørne af pladsen, og hotellets tagterrasse har en enestående udsigt over de nærliggende bygninger. Et billede siger mere end tusind ord, så jeg vil opfordre dig til at tjekke hotellets Instagram-profil ud. Gourmetmenuen suppleres af en omfattende cocktailmenu, som du kan nyde, mens dagen bliver til aften.

 • Adresse: Staroměstské náměstí 29
 • Sådan kommer du dertil: Den gamle bydel er den tjekkiske hovedstads centrum. Bare rolig, du vil komme her mere end én gang i løbet af din ferie.

5. Bestig belvedere Vyšehrad Slot

Vyšehrad-fæstningen| ©Dmitry Djouce
Vyšehrad-fæstningen| ©Dmitry Djouce

Vyšehrad Slot, der blev grundlagt i det 10. århundrede, ligger på den østlige bred af Vltava-floden. Fra sin privilegerede beliggenhed dominerer fæstningen byen, og dens udsigtspunkt er en balkon med udsigt over Karlsbroen og tagene i den gamle bydel. Da det er mindre kendt end det sengotiske slot i Hradcany-distriktet, er der færre turister, og du kan gå en afslappet tur.

Bakken er også hjemsted for Gorlice (et underjordisk lagerhus med seks skulpturer, der engang prydede Karlsbroen), Slavin-kirkegården (hvor mange personligheder, der har knyttet deres navne til Tjekkiets historie, er begravet) og ruinerne af Libuse-badet.

Libuse var en prinsesse, som blev den første kvinde til at regere i Prag. Ifølge legenden giftede Libuse sig med den ydmyge bonde Premysl, og sammen startede de Premysliddynastiet, der skulle regere i 400 år. Hun var også en profetinde og forudsagde Prags grundlæggelse med ordene: "Jeg kan se en stor by, hvis berømmelse vil nå stjernerne".

 • Adresse: V Pevnosti 159
 • Hvordan man kommer dertil: Vyšehrad Slot ligger kun få kilometer fra den gamle bydel. Du kan komme hertil med sporvogn 18 fra Staroměstská-stationen og stå af ved Ostrčilovo náměstí. Det tager dig mindre end fem minutter at komme op til toppen.

6. Forkæl dig selv med en middag med udsigt

Det dansende hus.| ©Charles16e
Det dansende hus.| ©Charles16e

Denne unikke bygning på bredden af Vltava-floden er en juvel af avantgarde-arkitektur. Det blev designet af verdensberømte arkitekter - Vlado Milunić og Frank O. Gehry - som blev inspireret af et par dansere: Fred Astaire og Ginger Rogers. Det dansende hus (Tančící dům) dækker et areal på mere end 5.000 m2; de midterste etager rummer Nationale-Nederlanden-bankens hovedkvarter, mens de øvrige etager er optaget af et hotel.

Restauranten på syvende etage har en storslået udsigt over den tjekkiske hovedstad og er det perfekte sted til en romantisk aften. De store vinduer ser ud over Hradčany, slotskvarteret. Fra denne privilegerede beliggenhed kan du nyde et lækkert måltid med udsigt til tårnene på verdens største slot i det fjerne. Hvis du vil opleve den tjekkiske gastronomi, anbefaler jeg, at du læser indlægget om de 10 bedste restauranter i den tjekkiske hovedstad.

 • Adresse: Jiráskovo námestí
 • Hvordan man kommer dertil: Hvis du ikke har travlt, kan du gå fra den gamle bydel. Turen tager mellem tyve og tredive minutter. Alternativt kan du tage metroen. Stoppestedet Karlovo náměstí ligger i umiddelbar nærhed af bygningen.

7. Bliv betaget af atmosfæren på Karlsbroen

Karlsbroen før solnedgang| ©R Boed
Karlsbroen før solnedgang| ©R Boed

Karlsbroen er den ældste bro i byen og forbinder den gamle bydel med Malá Strana-kvarteret. Det er et sandt symbol på Prag og besøges af tusindvis af turister. Det er dog kun få af dem, der bestiger tårnet i den gamle bydel (Staromestska mostecka vez). Dette vagttårn ligger i den ene ende af broen og blev bygget efter kong Karl IV's testamente. Tårnet er 50 meter højt og er et belvedere med udsigt over Vltava-flodens vestlige bred.

For at komme op til toppen skal du gå 138 trin op, men jeg forsikrer dig, at det er det hele værd. Malá Strana er den mest charmerende bydel i den tjekkiske hovedstad. I det 16. århundrede bosatte nogle få adelsmænd sig her og byggede deres boliger. Det er deres fortjeneste, at man i dag kan se de storslåede barokbygninger. Fra højderne kan du se den store kuppel af Sankt Nikolaus-kirken.

 • Adresse: Karlův most, 110
 • Hvordan man kommer dertil: Metrostationerne Staroměstská og Mustek ligger kun få meter fra broen. Du kan også tage sporvognen. Linjerne 12, 20, 22 og 57 sætter dig af ved Malostranské náměstí, mens linjerne 17, 18 og 53 kører dig til Karlovy lázně, begge i gåafstand fra byens vartegn.

8. Nå toppen af den højeste bygning i Tjekkiet

Zizkov TV-tårn| ©Norbert Požár
Zizkov TV-tårn| ©Norbert Požár

For at nyde den bedste udsigt er du nogle gange nødt til at klatre så højt som muligt. I den tjekkiske hovedstad er det Zizkov TV-tårnet. Dette gigantiske tårn, der blev bygget mellem 1984 og 1989, dominerer hele byen og er et ret kontroversielt monument. Ifølge en undersøgelse foretaget af et websted er det den næstgrimmeste bygning i verden. Efter min mening er resultatet en smule uretfærdigt, men jeg foretrækker, at du bedømmer det personligt.

Det er helt sikkert, at panoramaudsigten vil tage pusten fra dig. Hvis himlen er skyfri, kan du se bygningerne på en afstand af 100 kilometer! To hurtige elevatorer fører dig op til toppen, som ud over belvedere har en gourmetrestaurant med friske råvarer og lokale produkter. Efter middagen kan du nyde en cocktail eller en digestif, mens du ser ud over den oplyste by. Tårnet ser ikke så grimt ud nu, vel?

 • Adresse: Mahlerovy sady 1,
 • Sådan kommer du dertil: Hvis du bor i den gamle bydel, skal du tage metroen (den grønne linje) fra Staroměstská og stå af ved stoppestedet Jiřího z Poděbrad.

9. Gå ind i en af hovedstadens smukkeste kirker

Sankt Nikolaj kirke i Prag| ©Henry Burrows
Sankt Nikolaj kirke i Prag| ©Henry Burrows

Sankt Nikolaus er den mest berømte barokkirke i Prag. Den blev bygget af jesuitterne, som erhvervede jorden i det 17. århundrede. Der var et andet middelalderligt sted for tilbedelse på samme sted, som blev revet ned for at give plads til den nuværende kirke. Byggeriet varede omkring et århundrede og involverede tre generationer af arkitekter: Kryštof Dientzenhofer, Kilián Ignác Dientzenhofer og Anselmo Lurago.

Indenfor er kirken prydet med skulpturer, fresker og et orgel, som blev brugt af Wolfgang Amadeus Mozart. Et andet højdepunkt er de to udkigspunkter med udsigt over Malá Strana-kvarteret. Efter min mening er det ikke nødvendigt at gå op til den anden, da den er "dækket" af vinduer. Vigtigt: dette monument må ikke forveksles med kirken af samme navn i den gamle bydel.

 • Adresse: Malostranské námestí
 • Sådan kommer du dertil: Fra den gamle bydel skal du bare krydse Karlsbroen. Turen tager ca. 20 minutter. Hvis du foretrækker at tage offentlig transport, kan du tage bussen (linje 194) fra Pařížská og stå af ved Malostranské náměstí.

10. Nyd en klassisk oplevelse i den gamle bydel

Pulvertårn| ©maggiejp
Pulvertårn| ©maggiejp

Krudttårnet (Prašná brána) er et gotisk tårn og en af de oprindelige indgange til byen. Dette monument er meget vigtigt for den tjekkiske historie, da det markerede begyndelsen af den kongelige rute, en rute, som fremtidige monarker fulgte på dagen for deres kroning.

I dag huser det en fotoudstilling om Prags tårne, og på toppen af monumentet er der en belvedere. Efter at have besteget 186 trappetrin kommer du til en udsigtsplatform med udsigt over den gamle bydel. Herfra kan du beundre det kommunale hus i jugendstil (Obecni dum) og Nationalbanken.

 • Adresse: Malostranské námestí
 • Sådan kommer du dertil: Tag metroen og stå af ved Náměstí republiky eller Můstek (begge på den gule linje).

Vi er nået til vejs ende. Efter min mening er det her den bedste udsigt over den tjekkiske hovedstad. Hvis du har lidt tid og har brug for at få mest muligt ud af din ferie, kan jeg anbefale at læse indlægget Prague in 1 day: a guide to making the most of your visit to Prague. Hvis du planlægger at blive længere tid, kan du læse Prag på 5 dage: en guide til at opleve Prag i detaljer. God tur!