10 ting at gøre i Prag om vinteren

Den tjekkiske hovedstad har en særlig magisk charme i vinterhalvåret: markederne, lysene og den generelle festlige atmosfære gør det til en ideel årstid at lære Prag at kende.

Katherine Betances

Katherine Betances

10 minutters læst

10 ting at gøre i Prag om vinteren

Udsigt over Prag | ©R Boed

Selvom Prag er en fortryllende destination, uanset hvornår på året du rejser, bør du besøge byen mindst én gang om vinteren.

Ud over næsten alle byens ture kan du i denne sæson nyde unikke begivenheder og festligheder som karnevalsfestlighederne og de magiske julemarkeder. Når du planlægger din ferie, bør du overveje listen nedenfor og lægge så mange planer som muligt.

1. Beundre Prags borg i et tæppe af sne

Prags borg| ©Govisity
Prags borg| ©Govisity

Uanset hvilken tid på året du besøger Prag, er en tur til P rags borg et must på din liste over ting, du skal se og lave i byen. Men at besøge dette vigtige historiske monument om vinteren kan være endnu mere specielt, end du måske tror.

For det første vil du opdage, at der er meget få turister, hvilket giver dig mulighed for at nyde det smukke interiør i komplekset meget mere. Derudover finder et af Prags mest luksuriøse julemarkeder med de mest eksklusive produkter og det fineste håndværk sted i slotskomplekset i december.

Endelig farves Prags borg i en smuk hvid kappe under vinterens snefald, hvilket giver en drømmeagtig postkortudsigt. Book din billet til P rags borg, og tag dit kamera med! I slutningen af din tur kan du gå en tur gennem Hradčany-kvarteret for at opdage et af byens smukkeste områder.

Book billetter til Prags borg

2. Nyd det bedste tidspunkt til en rundtur på museerne og de historiske caféer

Indgang til museet for kommunisme| ©Dimitrij Ovčinnikov
Indgang til museet for kommunisme| ©Dimitrij Ovčinnikov

Vinteren i Prag er uden tvivl min yndlingsårstid til at gå rundt på de historiske caféer, der ligger spredt i byen, og nyde museerne. Årsagen er, at det altid vil være en god idé at have planer om at gøre noget indendørs ogflygte fra de kolde gader; desuden giver den lave turisttilstrømning i disse dage dig mulighed for virkelig at sidde på en café i et stykke tid, eller du kan gå på museer uden at føle dig stresset.

De bedste museer i Prag

 • Nationalmuseet i Prag: Nationalmuseet ligger på den historiske Wenzelsplads og er hjemsted for en af de mest imponerende zoologiske samlinger.
 • Mucha Museum: Hvis du kan lide Belle Epoque, må du ikke gå glip af museet, der er dedikeret til Alfons Muchas liv og arbejde.
 • Prague Museum of Communism: Historisk museum dedikeret til de undertrykkende år med regimet i Tjekkiet.
 • Franz Kafka Museum: Det bedste ved Kafka-museet er den intense og forvirrende udstilling om hans værk Metamorfosen, der er lige så særpræget som hans eget arbejde.

Prags historiske caféer

 • Kavárna Slavia: Populær som den ældste café i byen, hvor man kan opleve lokale kunstnere opføre tjekkisk opera på scenen.
 • Café Savoy: Den har et af de smukkeste interiører, du nogensinde vil se på en café.
 • Café Louvre: Berømt for at være det foretrukne tilholdssted for historiske personer som Kafka og selveste Einstein.

Book din billet til Museum of Communism i Prag

3. Vær med, når lanternerne tændes på Karlsbroen

Belysning af Karlsbroen| ©.martin
Belysning af Karlsbroen| ©.martin

Selvom næsten hele Prag har været elektrisk drevet siden 1950'erne, bruger Karlsbroen og yderligere 700 lamper i de ældre områder af byen fortsat gassystemet. I løbet af året tændes dette system automatisk, men når vinteren kommer, tages en smuk historisk tradition op igen: lanternevogterens tænding af lamperne.

Historisk set blev opgaven som byens ly gtetænder tildelt den højeste mand i byen, som skulle gå fra fakkel til fakkel og tænde lysene undervejs. Fra den sidste uge i november til den 23. december kan du opleve dette romantiske lille skuespil.

Traditionen er at oplyse hele Kongevejen, som starter ved Krudttårnet i Stare Mesto, går gennem gaderne på vej til torvet i den gamle bydel og derfra til klimakset ved Karlsbroen. Jeg anbefaler, at du booker en guidet tur i Prag og nyder belysningen af alle disse vidunderlige seværdigheder.

Book en guidet tur i Prag

4. Udforsk Prags julemarkeder

Prags julemarked| ©Bruce Tuten
Prags julemarked| ©Bruce Tuten

Prag har den længste julemarkedssæson i Europa og også en af de smukkeste. Markederne starter normalt den 27. eller 28. november og slutter efter den 6. januar. I de smukt dekorerede huse med glitter, lys og farver kan du finde alt: traditionel tjekkisk mad, varme drikke, kunsthåndværk, souvenirs, shows og underholdning.

Min anbefaling, så du ikke går glip af denne vidunderlige tradition, er at booke en guidet tur i Prag, hvor du vil blive informeret om de vigtigste seværdigheder, og du kan få oplysninger om, hvordan du kommer derhen. Du er også sikker på at komme forbi de mest centrale undervejs.

 • Old Town Square Market By ens mest livlige og populære marked ligger på Old Town Square. I boderne finder du mad, håndlavede gaver, gløgg, legetøj, smykker og underholdning.
 • Wenceslas Square Market Et marked med speciale i håndlavede gaver lavet af træ og stål. Du finder også madboder og varme drikke.
 • Republic Square Market Her finder du et bredt udvalg af juleprodukter, alt hvad du skal bruge til at lave gaver og pynte dit hjem; mistelten, adventskranse, duftlys, legetøj og meget mere.
 • Julemarkedet på Prags borg Sælgerne på julemarkedet på Prags borg er nøje udvalgt til at tilbyde publikum juleprodukter af højeste kvalitet.

Book en guidet tur i Prag

5. Gå ikke glip af den traditionelle vinterballetdans i Prag

Selskabsdans| ©Ardian Lumi
Selskabsdans| ©Ardian Lumi

Traditionen med selskabsdans er ikke gået helt tabt i Prag. Derfor er en af de mest ventede sociale begivenheder det traditionelle operabal, som finder sted år efter år om vinteren, normalt i februar. Alle, der ønsker at blive set i Prag, deltager i denne vigtige begivenhed, og selvom den ikke har samme prestige og internationale berømmelse som det berømte Wien-bal, er virkeligheden den, at glitrende glamour altid vil være aftenens stjerne.

Festen besøges af folk i alle aldre, og hvert år vælges et nyt tema, som gæsterne og deltagerne skal stræbe efter at opfylde. Denne begivenhed finder altid sted på de bedste steder i Prag, de mest luksuriøse og elegante haller. Favoritlokalerne er Lucerne-paladset eller Marmorsalen i Prags Statsopera.

En grundbillet for offentligheden koster normalt mere end 100 euro og inkluderer ubegrænset mad og drikke. For at købe billetter skal du holde øje med de officielle portaler, hvor detaljerne deles om de kommende datoer. Og hvis du løber tør for pladser, anbefaler jeg, at du booker billetter til en koncert i Sala Mozart med middag og ikke går glip af fornøjelsen ved klassisk musik i denne vidunderlige by.

Book billetter til en koncert i Mozartsalen

6. Beundre skuespillernes og dansernes talent på Prags vinterfestival

Prags nationalteater| ©Lynx1211
Prags nationalteater| ©Lynx1211

Prags Vinterfestival begyndte sine traditionelle forestillinger i 1972, i de år, hvor Tjekkiet var under kommunistisk styre. Den afholdes hvert år i januar, som regel i begyndelsen af året. Januar i Prag er synonym med årets koldeste måned, så vinterfestivalen er en perfekt måde at blive indendørs på og nyde de tjekkiske kunstneres enorme talent.

Forestillingerne omfatter opera, ballet og klassiske musikkoncerter. Du kan forvente, at festivalen åbner i den første uge af januar, men for at være på den sikre side er det værd at tjekke den officielle Prag Vinterfestival hjemmeside for detaljer om dette års forestillinger.

Arrangementerne finder sted på flere steder, hvoraf de vigtigste er Prags nationalteater, statsteatret og Dvořák koncertsalen på Rudolfinum. Det fælles træk ved alle disse steder er uden tvivl det overdådige interiør. Husk, at en alternativ musikalsk plan er at bestille billetter til en koncert i Mozartsalen med middag.

Book billetter til en koncert i Mozartsalen med middag

7. Nyd Festival Bohuslav Martinů

Mennesker, der spiller klassisk musik| ©Vlada Karpovich
Mennesker, der spiller klassisk musik| ©Vlada Karpovich

Bohuslav Martinů-festivalen starter normalt i november i Prag og kører en kalender med koncerter indtil den anden tredjedel af december. Hvis du besøger Prag på dette tidspunkt og er interesseret i klassisk instrumentalmusik med et moderne twist, er dette en begivenhed, du skal deltage i.

De vigtigste optrædener finder normalt sted i de sidste dage af festivalen (som normalt varer omkring fire uger). Disse sidste opførelser gives af de talentfulde kunstnere, der er vindere af Bohuslav Martinů-prisen fra fonden af samme navn.

Bohuslav Martinů-festivalen indtager de smukkeste scener og koncertsale i Prag, såsom de forskellige spillesteder i Liechtenstein-paladset, Rudolfinum og Prags borg. På grund af arrangementets forskellige placeringer uddelegerer festivalarrangørerne billetsalget direkte til det (virtuelle eller fysiske) billetkontor på det sted, der er reserveret til hver forestilling. Tjek venligst programmet på Bohuslav Martinůc Foundation's hjemmeside på forhånd.

8. Deltag i vinterløbet i Prag

Vinterløb| ©Camilla B
Vinterløb| ©Camilla B

Selvom de fleste forbinder løb med bedre vejr som forår og sommeri Prag, finder der hvert år i slutningen af februar et vinterløb, også kendt som Winter Run, sted i Prag, som er rettet mod alle elskere af sporten.

At løbe i den kolde vinter er sværere, end du måske forestiller dig, og kan kræve mere fysisk anstrengelse end forventet. Men du vil have det godt efter udfordringen, og jeg vil vædde på, at du vil gøre det igen, når du får chancen. Det er klogt at tjekke den officielle Winter Run-hjemmeside for alle detaljer om tilmelding og præcise datoer. Med hensyn til placeringen af arrangementet og ruterne er der generelt følgende:

 • I Ladronka Park: et 8,4 km langrendsløb for voksne og et 4,2 km langrendsløb for voksne.
 • I Ladronka Park: et 800 m løb for børn og et 400 m løb.

9. Deltag i Masopusts festligheder

På Masopust| ©Donald Judge
På Masopust| ©Donald Judge

I vintersæsonen i Prag, næsten altid i februar, har du mulighed for at deltage i Masopust-festlighederne, det slaviske navn for karnevalsperioden, som i koncept ligner det populære Mardi Gras, en sjov aktivitet, hvis du besøger Prag med børn.

Tjek kalenderen i forvejen, og hvis dit besøg i smukke Prag falder sammen med Masopust-festlighederne, kan du deltage i en af de traditionelle parader og festligheder, der finder sted over hele byen. Fastelavnssøndag eller Masopust er den dag, hvor en fem dage lang festperiode slutter. I løbet af sæsonen vil flere begivenheder overtage byen. Her er højdepunkterne:

 • Parade på Jiriho z Podebrad-pladsen: Den vigtigste og mest iøjnefaldende parade finder sted på Jiriho z Podebrad-pladsen, som ligger i Zizkov-kvarteret. Det er her, de maskerede figurer har deres ceremonielle parade. Der er ingen mangel på monstrøse figurer i form af dæmoner, bondegårdsdyr eller andre unikke figurer. Smukt dekorerede vogne vil også parade gennem området, alt sammen ledsaget af musik og dans.
 • Mardi Gras i Letná: Det nationale tekniske museum i Prag tilbyder et varieret underholdningsprogram med teaterforestillinger, musik og dans, traditionel mad og karnevalsoptog med masker.
 • MardiGras i Mala Strana: En af de sjoveste Mardi Gras-fester finder sted i Malà Strana-distriktet, som starter ved Loretanska-pladsen og slutter i Kampa Park-området.

10. Se byens skøjtebaner

Ovocny trh skøjtebane| ©Donald Judge
Ovocny trh skøjtebane| ©Donald Judge

Det er ingen hemmelighed, at tjekkerne er meget glade for issport, især hockey. Derfor er en af de sjoveste og mest ventede aktiviteter i vintersæsonen i Prag de skøjtebaner, der åbner over hele byen, når temperaturen begynder at falde. En ekstra bonus, du kan se og gøre på dit besøg i Prag.

Du finder både indendørs og udendørs skøjtebaner i både de gamle og moderne områder af byen. Og det bedste af det hele? Du behøver ikke at medbringe skøjter, for mange af dem har mulighed for at leje udstyr.

 • Na Frantisku Rink: Den ligger i det jødiske kvarter Josefov og er en af de mest populære skøjtebaner i byen, hvor du kan stå på skøjter omgivet af middelalderlige bygninger. Størrelse: 40 x 20 meter. Åbningstider: Mandag til fredag fra kl. 8.00 til 17.30 og i weekenden fra kl. 10.00 til 19.00. Pris: 3 € i entré, leje af skøjter 3 €.
 • Zizkov Tower Rink: Ligger lige ved siden af den elegante restaurant MIMINOO, og når du bliver træt af at stå på skøjter, kan du sidde ved bordene og nyde en varm chokolade. Størrelse: 30 x 14 meter. Åbningstider: i løbet af ugen fra kl. 12.00 til 19.00; i weekenden fra kl. 9.00 til 19.00. Pris: ca. 5 € og 3 € for leje af skøjter.
 • Ovocny Trh skøjtebane: En anden af de lokales foretrukne skøjtebaner, som ligger i centrum af Prag, drives af byrådet og er gratis. Størrelse: 30 X 14 meter. Åbningstider: Hver dag fra kl. 10 til 22. Pris: Gratis, skøjteudlejning fra €3.
 • Rink at Harfa Shopping Centre: En meget speciel skøjtebane, der ligger på taget af shoppingcentret med en fantastisk udsigt over Prag. Størrelse: 30 x 20 meter. Åbningstider: Hver dag fra kl. 13.00 til 18.30. Pris: Ca. 3 euro for adgang og 3 euro for leje af skøjter.

Temperaturer i Prag om vinteren

Prag under sneen| ©Dario Garavini
Prag under sneen| ©Dario Garavini

Byen Prag er kendetegnet ved sit kontinentale klima, hvilket betyder polære temperaturer. Vintrene er meget barske og kolde, mens somrene er virkelig varme.

I december måned begynder temperaturen at falde i Prag, men det er den varmeste af de tre måneder og den travleste. Den koldeste vintermåned i Prag er januar med en bundrekord på -4 grader celsius; i februar begynder det at blive varmere, men det er stadig koldere end i december.

Book en rundtur i Prag

Hvad skal man medbringe til Prag om vinteren?

Når du pakker din kuffert, skal du huske på, at vinter i Prag ikke kun handler om kulde og lave temperaturer, men også om sne, isglatte gader, haglbyger og regn.

Du bør være ordentligt forberedt på alle disse scenarier ved at medbringe det komplette vinteroverlevelsessæt i din kuffert: uldtrøjer og frakker til kulden, vandtæt tøj, varme og vandtætte sko, leggings, termoundertøj, jeans, handsker, vinterhuer, halstørklæder og en paraply.

Book en rundtur i Prag

Prags turistmængder om vinteren

Prags havn om vinteren| ©Cecilia Rodriguez
Prags havn om vinteren| ©Cecilia Rodriguez

Antallet af turister i Prag i vintersæsonen er det laveste på hele året, bortset fra ugerne omkring jul, hvor strømmen af turister, både indenlandske og udenlandske, stiger for at besøge julemarkederne.

I januar og februar i Prag er byen en oase af ro og et fremragende tidspunkt for dem, der foretrækker at nyde byen uden stress og jag eller ønsker at spare penge på deres ferie. Kun hvis du har en god tolerance over for det kolde vejr, kan denne sæson være det bedste tidspunkt at besøge Prag på.

Book en gastronomisk tur i Prag