Berlin på 3 dage: tips, hvad du skal se og meget mere

Tre dage i Berlin er lang tid, så gør dig klar til at opleve nutiden, fortiden og måske endda fremtiden i den tyske hovedstad.

Ana Caballero

Ana Caballero

11 minutters læst

Berlin på 3 dage: tips, hvad du skal se og meget mere

Berlin, Tyskland | ©Gilly

Jeg kan forsikre dig om, at det er muligt at få de vigtigste ting at se i Berlin på tre dage. Selvfølgelig skal du gå en del, men jeg er sikker på, at lysten til at opdage en af de mest interessante byer i Europa vil vinde over din træthed.

Under dit besøg får du mulighed for at se Berlin fra oven, men også fra dens pladser og fra dens mest kunstneriske side. I årenes løb har byen udviklet sig meget, men i dag er der stadig dele af muren, mindesmærker og museer, der minder os om dens historie. Mine tips og den tur, jeg har forberedt, vil helt sikkert hjælpe dig. Skal vi komme i gang?

Dag 1: Gå en tur fra Brandenburger Tor til domkirken.

Brandenburger Tor| ©Giuseppe Milo
Brandenburger Tor| ©Giuseppe Milo

Den første dag vil du være fuld af energi, så gør dig klar til en lang gåtur gennem Berlins centrum. Du vil stoppe for at se de seværdigheder, der fortjener et mere detaljeret besøg, såsom det jødiske mindesmærke eller parlamentet, men bare rolig, der vil også være tid til at slappe af på plænerne i en af byens smukkeste parker.

Kryds Brandenburger Tor

En tur til Berlin skal starte med at krydse Brandenburger Tor, som om man officielt var på vej ind i byen. Dette monument er uden tvivl det store symbol, ikke kun fordi det var en af de gamle indgangsporte, men også fordi det repræsenterer fred.

Hvis du bestiller en guidet tur i Berlin, er der en god chance for, at dette vil være udgangspunktet. Den 26 meter høje konstruktion blev indviet i 1791, men den er blevet ændret en smule gennem årene. For eksempel er sejrsvognen på toppen ikke den originale, da den blev ødelagt under Anden Verdenskrig.

Du kan krydse Brandenburger Tor og gøre det via en af de fem gader, noget som ikke var muligt før 1918. Hvorfor? Fordi den centrale kun kunne bruges af den kongelige familie og andre aristokrater. Dette sted er meget populært og stråler af pragt, både om dagen (på grund af solen) og om natten (på grund af den installerede belysning).

Book en guidet tur i Berlin

Klatre op til kuplen på den tyske forbundsdag

Når du har krydset Brandenburger Tor, skal du hen til det tyske parlament, den berømte Reichstag. Dets institutionelle værdi er tydelig, men også på et arkitektonisk niveau, da det blander klassiske elementer med en moderne kuppel.

Historiske begivenheder har fundet sted her, som da det blev besat af arbejdere og soldater for at erklære Weimarrepublikken i 1918. Da Hitler og nazisterne kom til magten, blev bygningen og alt, hvad den repræsenterede, uretfærdigt glemt, så meget at den brændte ned i 1933. Du kan og bør booke en rundvisning i Reichstag-kuplen.

Fra toppen kan du få en utrolig udsigt. Du får også en audioguide, så du kan lytte til historien om bygningen og kuplen, der blev redesignet af Norman Foster i 1956. Der er gratis adgang til det tyske parlament, men du skal bestille i god tid, da der er udsolgt.

Spis i Tiergarten

Tiergarten, Berlin| ©edwin.11
Tiergarten, Berlin| ©edwin.11

Har du fået ondt i maven af at klatre op i kuplen? Så tag til Tiergarten, en tidligere jagtmark, som nu er en af Berlins største og smukkeste parker. Her kan du slentre rundt på de tusindvis af kvadratkilometer, men min anbefaling er at købe noget mad fra en bod i nærheden og improvisere en picnic på græsset.

Før du går, så gå lidt mere rundt. Der er stier, hvor man kan fortabe sig i det frodige grønne, enten til fods eller på en cykeltur i Berlin. Undervejs finder du vandløb, som vil ledsage din gåtur med deres beroligende lyde.

Book en cykeltur i Berlin

Kom helt tæt på det jødiske mindesmærke

Du har sikkert hørt om det jødiske mindesmærke, som er et af de mest højtidelige steder i Berlin. Det er et sted, du kan se, hvis du booker en tur til Det Tredje Rige i Berlin.

De næsten 3.000 betonblokke, der står der, hylder Europas jøder, som blev ofre for Holocaust og nazisternes terror. Ideen med dette mindesmærke er at skabe en slags labyrint. Man kan komme ind hvor som helst og gå mellem blokkene, som omgiver en, så man på en eller anden måde føler den forfølgelse, som det jødiske folk blev udsat for.

På samme sted ligger informationscentret, et sæt underjordiske rum, der fortæller historien om jødeudryddelsen. Det omfatter vidnesbyrd fra folk, der oplevede det, og der er også et stort rum, på hvis vægge der er skrevet navne og korte biografier om ofrene for Holocaust.

Book turen til Det Tredje Rige i Berlin

Gåtur til Berlins domkirke

En halv times gåtur tager dig til Berliner Dom, Berlins domkirke. Den stammer fra slutningen af det 19. århundrede (den stod færdig i 1905) og er en enorm og imponerende bygning. Den har en misundelsesværdig beliggenhed med floden Spree i nærheden og den store Lustgarten foran den.

Udefra er den allerede slående, men indvendigt er den endnu mere interessant, så jeg anbefaler, at du køber en billet (ca. €7). Som næsten alle bygninger i Berlin måtte den genopbygges efter Anden Verdenskrig.

Hohenzollern-dynastiet er begravet i krypten. Gå ikke glip af turen op til kuplen, som giver en smuk panoramaudsigt, selvom det er lidt hårdt, fordi der er mere end 200 trin at forcere. Hvis du går op ved solnedgang, kan du tage nogle utrolige billeder. Domkirken er en af de seværdigheder, du kan se, hvis du booker et dinner cruise i Berlin.

Book et dinner cruise i Berlin

Dag 2: Oplev kunsten på Berlins museer og i den gamle bydel

Bode Museum| ©abbilder
Bode Museum| ©abbilder

Berlin er en af de store kunsthovedstæder, det er der ingen tvivl om. Hvis du er i tvivl, vil det stå klart for dig, når du besøger et eller flere af museerne. Bare rolig, på denne anden dag vil du ikke tilbringe hele tiden mellem vægge fulde af malerier og skulpturer, men du vil også gå gennem de gamle gader i byen og opdage emblematiske steder som rådhuset.

Besøg Berlins museumsø

Start dagen med at gå rundt i salene på nogle af Berlins bedste museer. Du får chancen for at rejse tilbage i tiden til Egypten, det antikke Grækenland, Romerriget... Selvom grunden til, at det er muligt, er nazisternes kunstneriske plyndringer. På Berlins museer finder du så vigtige værker som Pergamon-alteret eller flere egyptiske mumier.

Det gode er, at du ikke behøver at gå fra et sted til et andet for at se det hele, da du kan få en billet til Berlins Museumsø, som ligger ved bredden af floden Spree og er et museumskompleks på verdensarvslisten.

 • New Berlin Museum: her venter busten af Nefertiti samt en samling af egyptiske og orientalske genstande.
 • Berlins gamle museum: Hvis du er interesseret i arkæologiske udgravninger og klassiske antikviteter, så kom ind.
 • Bode Museum: Byzantinsk kunst har et hjem i Berlin, og specifikt i dette museum, som også har et rum dedikeret udelukkende til numismatik.
 • Old National Gallery: Her finder du kun malerier, men de er malet af de store kunstnere inden for europæisk realisme.

Book en billet til Neus Museum

Tag til Nikolaiviertel og få en bid mad

Efter en formiddag med besøg på Berlins museer er det tid til at spise frokost. Du kan booke en madtur i Berlin med 10 smagsprøver, eller hvis du ikke vil bruge for meget tid, kan du gå fem minutter over Rathausbrücke til Nikolaiviertel, et af Berlins bedste kvarterer, hvor du finder restauranter, der serverer regional mad.

Du kan prøve en Schweinebraten, den berømte ret med svinekød og øl, på et af de lokale spisesteder. Når du er færdig med at spise, kan du gå en tur rundt i området, hvor du finder den berømte Nikolaikirche, Berlins første kirke. En anden slående bygning er Ephraim-Palais, et rokokopalads.

Book en privat gastronomisk tur i Berlin

Se Berlins rådhus

Det udvendige af Berlins rådhus| ©Bernt Rostad
Det udvendige af Berlins rådhus| ©Bernt Rostad

Berlins rådhus er kendt som "det røde hus" og skiller sig ud netop på grund af sin murstensfacade. Det er arbejdsplads for borgmesteren og byens senat. Da byen blev delt under den kolde krig, forblev denne bygning Østberlins rådhus. Det er ikke altid muligt at komme ind (det er en arbejdsplads og et officielt sted), men hvis du er heldig, kan du gå gennem de tre indre gårde og se ind i nogle af rummene.

Hvis du vil komme nemt frem, kan du booke en bustur rundt i Berlin. Inde i "Rotes Rathaus" kan du se:

 • Buster af berømte berlinske personligheder, som er udstillet i korridoren på tredje sal.
 • Den store balsal, som bruges til ceremonier og institutionelle receptioner.
 • Våbensalen, hvor alle Berlins emblemer er udstillet.

Book en bustur i Berlin

Slut dagen af på Alexanderplatz

Før du afslutter dagens rejseplan, er der endnu et sted, du skal se i dette område: Alexanderplatz. Denne plads, som berlinerne kalder "Alex", var centrum for Østberlin under den kolde krig. I dag er det stadig et mødested, og de vigtigste veje i Berlin udgår herfra. Det kan jeg anbefale:

 • Book billetter til Berlins tv-tårn, en af de mest markante bygninger, som DDR opførte i 1960'erne for at demonstrere sin magt.
 • Se Verdensuret, hvor tiden i alle byer er markeret.
 • Besøg Fountain of Friendship between Peoples, som bruges om sommeren til afkøling.

Ud over de vigtige monumenter har Alexanderplatz en masse historisk værdi. Her samledes en halv million mennesker den 4. november 1989 for at kræve afslutningen på Sovjetunionens styre og murens fald.

Book billetter til Berlins tv-tårn

Dag 3: Nyd en dagstur gennem Berlins fortid og nutid

East Side Gallery| ©Jeanne Menjoulet
East Side Gallery| ©Jeanne Menjoulet

Rejsen er ved at være slut, men du kan ikke forlade Berlin uden at opleve dens nyere historie. Du har sikkert hørt meget om nazitiden, krigen og den efterfølgende deling af byen, men denne dag vil give dig en meget bedre forståelse af, hvad der skete. Skal vi komme i gang?

Rundvisning i East Side Gallery

For at starte dagen foreslår jeg en gåtur langs floden Sprees bredder, langs Mühlenstraße. Lidt efter lidt vil du begynde at se stykker af Berlinmuren. Til sidst kommer du til East Side Gallery, hvor muren er bedre bevaret, og der er blevet malet graffiti på den. Dette område, der er omdannet til et museum for urban kunst (det største i verden), er et af de mest fotograferede i Berlin.

Alle de kunstnere, der deltog i dette galleri, ønskede gennem deres værker at repræsentere det håb og den eufori, der fulgte med murens fald. Dette er uden tvivl et af de vigtigste besøg på din rejse til Berlin. Og efter det må du ikke tøve med at besøge Wall Museum.

Book billetter til Murmuseet

Gå gennem Kreuzbergs multikulturalisme

Kreuzberg plejede at være et alternativt, marginalt kvarter, hvor husbesættere, studerende og kunstnere boede. Siden da har det dog ændret sig og er nu en del af det, der betragtes som Berlins centrum. Der er stadig masser af historie og kultur at vandre igennem. Selv i dag kan man stadig identificere to områder, det ene mere gentrificeret (vest) og det andet mere bohemeagtigt (øst).

Men hvis der er én ting, der skiller sig ud, så er det multikulturalismen. Borgere fra hele verden bor i dette område, især tyrkere. Hvis du kommer en tirsdag eller fredag, kan du faktisk købe noget fra tøj-, kunsthåndværks- og madboderne på Türkische Markt

Book en privat guidet tur i Berlin og besøg dette unikke kvarter. Et af de vigtigste elementer er kunsten, og jeg anbefaler, at du tager til et kulturcenter som f.eks:

 • Künstlerhaus Bethanien: et tidligere hospital, som besættere i årevis har forvandlet til et alternativt galleri.
 • Köpi: punkens centrum i Berlin og Europa.

Book en privat guidet tur i Berlin

Se Gendarmenmarkt og dens tvillingekirker

Dit næste stop er Gendarmenmarkt- du kan ikke forlade Berlin uden at besøge tvillingekirkerne! Det er et af de smukkeste steder i byen, for her ligger ikke kun kirkerne, men også Berlin Konzerthaus.

Hvorfor er der to af de samme barokkirker på pladsen? Det er der en grund til: Den ene er fransk og huguenot, den anden tysk og luthersk. Du kan komme ind i begge (ca. 5 € pr. billet), men jeg kan ikke anbefale det; udsigten fra tårnene vil ikke overraske dig, hvis du allerede har besteget kuplen i parlamentet eller domkirken.

Mellem de to kirker ligger Berlins store koncertsal, Konzerthaus. Denne bygning var en af dem, der led mest under Anden Verdenskrig, da der gik rygter om, at Hitler ofte kom der, så den blev bombet ved flere lejligheder. I dag er den blevet renoveret. Hvis du vil komme nemt frem, kan du booke en sightseeingbus til Berlin.

Book sightseeingbussen til Berlin

Hils på soldaterne ved Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie| ©Giuseppe Milo
Checkpoint Charlie| ©Giuseppe Milo

Kender du ikke Charlie endnu? Det er navnet på den vigtigste grænseovergang, der blev brugt under delingen af byen. Det var her, folk fra Vestberlin kunne krydse ind i Østberlin, om end kun lejlighedsvis og af grunde, der var godkendt af begge regeringer på forhånd. I dag er der et mindeskilt, der markerer, at den amerikanske sektor er forladt, samt fotos af de sidste to soldater (en fra hver side), der stod vagt.

Her kan man også høre historier om folk fra Østberlin, der forsøgte at omgå sikkerheden for at komme over på den anden side og starte et nyt liv. I dag kan man gå fra den ene side til den anden uden problemer, men der er mange fotografier og tekster, som minder om, at det ikke altid har været sådan. De fleste guidede ture i Berlin inkluderer dette besøg. Det er tilfældet med den politisk ukorrekte rundvisning i Berlin.

Book den politisk ukorrekte rundtur i Berlin

Slut dagen af på Potsdamer Platz og tag en øltur

Troede du, at du ville forlade Berlin uden at have set Potsdamer Platz? Selvom du har været i Berlins fortid i løbet af dagen, er det nu tid til at nyde den mere moderne side af byen. Denne plads blev fuldstændig renoveret i slutningen af det 20. århundrede, så den ser helt anderledes ud end resten af byen. Nogle elementer fra fortiden er dog bevaret, f.eks. det første trafiklys i Berlin og i hele Europa!

En af de vigtigste bygninger her er Sony Center, en imponerende bygning med en stor glaskuppel, der skifter farve hele tiden. Da det vil være mørkt, når du kommer derhen, kan du bedre se lysene. Benyt lejligheden til at spise middag og få en drink på en af terrasserne. Og for at runde dagen af, kan du booke en øltur i Berlin.

Book en øl-tur i Berlin

En oversigt over din 3-dages tur i Berlin

 • Dag 1
 • Kryds Brandenburger Tor
 • Bestig Reichstag-kuplen
 • Besøg det jødiske mindesmærke
 • Gå ind i Berliner Dom
 • Dag 2
 • Besøg museumsøen
 • Rundvisning i Nikolaiviertel
 • Besøg Rotes Rathaus
 • Oplev Alexanderplatz
 • Dag 3
 • Se den urbane kunst i East Side Gallery
 • Gå en tur gennem Kreuzberg
 • Se tvillingekirkerne på Gendarmenmarkt
 • Besøg Checkpoint Charlie
 • Besøg Potsdamerplatz

Sightseeingbus, den bedste måde at komme rundt i Berlin på

Sightseeingbus gennem Berlins gader| ©Janusz Jakubowski
Sightseeingbus gennem Berlins gader| ©Janusz Jakubowski

Der er mange aktiviteter og ting at lave i Berlin. Det faktum, at Berlin har været delt op i så mange år, har ført til, at forskellige bycentre er blevet bygget op. Hvis du er bange for at spilde en masse tid på at gå fra et sted til et andet, men du heller ikke vil tage offentlig transport, kan du overveje at komme rundt i Berlin med en turistbus, et transportmiddel til at komme fra et punkt til et andet direkte og uden skift eller lange ventetider. Du har flere muligheder:

Derudover kan du vælge en kombineret billet som f.eks:

Hvis du tilbringer tre dage i Berlin, er du nødt til at se en masse. Det er en mulighed at gå, men til de længere distancer er det bedst at tage bussen. Ulempen ved offentlige transportlinjer er, at de stopper mange steder indimellem. Men sightseeingbusser er meget mere bekvemme, fordi de kun stopper ved de seværdigheder, der er på din rute.

Book et sæde på en sightseeingbus i Berlin