Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Budapest om 2 dage: alt hvad du behøver at vide

Få det bedste ud af weekenden og få mest muligt ud af din ekspresrejse til den ungarske hovedstad. Her er, hvad du ikke må gå glip af, hvis du har to dage i byen.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

10 minutters læst

Budapest om 2 dage: alt hvad du behøver at vide

Budapest, Ungarn | ©Ervin Lukacs

Budapest har fået tilnavnet "Østens Paris", og det kunne ikke være mere rammende. Hvis du aldrig har været der, anbefaler jeg, at du læser vores rejseplan med de bedste ting at se og lave i Budapest. Vi har forsøgt at koncentrere os om det væsentlige i byen.

Dag 1: Start din ferie på et symbolsk sted

Pastel Gerbeaud| ©ATWJT_ images
Pastel Gerbeaud| ©ATWJT_ images

Budapest er en elegant og statelig by. Når man går gennem byens centrum, kan man mærke den atmosfære, der er typisk for europæiske hovedstæder. Denne atmosfære kan mærkes tydeligst i Gerbeaud's, et konditori, der har ligget på Vörösmarty-pladsen siden 1858. Det er som at træde ind i en tidsmaskine, når man træder ind ad døren, da trædisken, lamperne og generelt det meste af den oprindelige udsmykning er bevaret.

De mest traditionelle retter

Jeg vil ikke lyve, det er en smule turistet, og priserne er lidt højere end gennemsnittet i byen. Det er dog værd at gå ind for at føle sig som en borgerlig borger fra det 19. århundrede. Her kan du smage nogle traditionelle desserter:

  • Sacher, hvem kan modstå, hvis de stiller denne kage foran dem? Jeg ved, at denne dessert stammer fra Østrig, men i kejsertiden var den også meget udbredt i Ungarn.
  • Esterházy, en dessert opkaldt efter grev Pál Antal Esterházy, som var udenrigsminister i det 19. århundrede. Det er en svampet kage med chokoladesmørcreme, abrikosglasur og fondantglasur.
  • Gerbeaud, en kage med valnødder, chokolade og hjemmelavet marmelade. Den er inspireret af en opskrift udviklet af Emile Gerbeaud (en af grundlæggerne af konditoriet) og er ganske enkelt lækker.
  • Dobos, den symbolske dessert i Ungarn. Den er lavet med kiksdej og chokoladesmørcreme. Det sidste lag er dækket af knasende karamelliserede plader. Det er lige så smukt som det er rigt.

Bestil en gastronomisk rundvisning i Budapest

Dag 1: Tilbring lidt tid ved monumentet for de ungarske jøder

Sko på bredden af Donau| ©CarolinaC
Sko på bredden af Donau| ©CarolinaC

Efter morgenmaden kan du gå ned mod floden og følge skiltene til det ungarske parlament. Før du når frem til magtens centrum, vil du se nogle metalsko på Donau. Dette monument mindes en side af historien, som ingen ønsker at se igen: nedskydningen af ungarske jøder af pilekorset, et parti, der var allieret med Nazityskland. Under Anden Verdenskrig var sko meget værdifulde.

Derfor førte militserne deres ofre til flodbredden, fik dem til at tage deres sko af og affyrede først derefter dødbringende skud.

Mindesmærket blev indviet i 2005 efter en idé fra filminstruktøren Can Togay og billedhuggeren Gyula Pauer. Det er meget trist at tænke på, at en så voldsom forbrydelse blev begået i denne smukke by i hjertet af Europa. Hvis du har tid nok, kan du vælge at tage på krydstogt på Donau. En række ture begynder deres rejse på denne del af floden.

Book et krydstogt på Donau i Budapest

Dag 1: Gåtur til Parlamentet

En solrig dag i Parlamentet| ©Henning Klokkeråsen
En solrig dag i Parlamentet| ©Henning Klokkeråsen

Efter at have hyldet ofrene for nazisternes barbari er det tid til at besøge dagens tredje stop: parlamentet i Budapest. Bygningen kombinerer tre arkitektoniske stilarter - neoklassisk, renæssance og barok - og er et must på enhver tur til Harry Houdinis by. Hvis du er interesseret i den berømte udbryderes historie, kan jeg i øvrigt anbefale et besøg i Houdini-huset, som ligger i kort afstand fra Matthias-kirken (Mátyás-templom).

Lad os nu komme tilbage til arbejdet. Budapests parlament er byens sande ikon, og dets silhuet er det typiske billede på postkort og i rejseguider. Det blev bygget mellem 1884 og 1902 og er det tredjestørste i verden og ligner Palace of Westminster. Der blev kun brugt ungarske materialer til opførelsen, med undtagelse af marmorsøjlerne, som blev hentet fra Sverige.

Interiøret er lige så smukt som den elegante facade med udsigt over floden, og derfor anbefaler jeg at bestille en guidet rundvisning. Rundvisningerne varer normalt ca. 45 minutter og tilbydes på flere sprog, herunder engelsk.

Book en guidet tur i parlamentet i Budapest

Dag 1: Besøg i Stefansbasilikaen

Stefansbasilikaen| ©Jose A.
Stefansbasilikaen| ©Jose A.

Denne kirke er den største i Ungarn og er kendetegnet ved de to tårne, der beskytter facaden. Indeni er der en lidt skræmmende relikvie: den mumificerede hånd af Sankt Stefan.

Han var landets første konge og er gået over i historien som den person, der konverterede magyarerne til katolicismen. Opførelsen var ret kompliceret: den stod færdig i 1905 efter mere end et halvt århundredes arbejde, to arkitekter mistede livet, og kuplen kollapsede i 1868.

Hvisdu rejser til Budapest i december, kan du gøre lidt juleshopping på torvet overfor. Under alle omstændigheder er dette område perfekt til souvenirindkøb og en bid mad på de mange restauranter og barer i nærheden. Efter en snack kan du gå til Andrássy útca.

Matthews råd

Hvis du kan lide fodbold og er Real Madrid-fan, vil jeg anbefale dig at gå ind i basilikaen. Her finder du graven for en af Real Madrid-legenderne: Ferenc Puskás. Den tidligere angriber har også en statue i bydelen Óbuda (Bécsi útca 57).

Dag 1: Tag den næstældste metro i Europa

Metrovogn i Budapest| ©Dimitris Kamaras
Metrovogn i Budapest| ©Dimitris Kamaras

For at komme til den næste etape skal du tage metroen ved stoppestedet Bajcsy-Zsilinszky útca. Den ungarske hovedstads forstadsnetværk blev kun overhalet af Londons og har bevaret nogle originale elementer som f.eks. de røde metalsøjler med blomsterdekorationer på toppen. Linje 1 (den du skal tage) blev erklæret for verdensarv i 2002 for at havebevaret art nouveau-stilen fra det 19. århundrede. Efter seks stop stiger du af ved Hősök tere.

Dag 1: Spadseretur på og omkring Heltepladsen

Heltepladsen| ©Alistair Young
Heltepladsen| ©Alistair Young

Heltepladsen (Hősök tere) er et stort monumentalt område for enden af Andrássy útca, en af Budapests mest ikoniske gader. Turisterne kommer her for at se den 36 meter høje søjle med ærkeenglen Gabriel på toppen og de syv statuer til minde om lederne af Ungarns grundlæggerstammer. Tag nogle billeder, og gå på opdagelse i de nærliggende gader, hvor der findes nogle fantastiske seværdigheder af interesse:

  • Museum of Fine Arts (Szépművészeti Múzeum), en kulturinstitution, der har til huse i en eklektisk-neoklassisk bygning. I værelserne kan du beundre værker af Rafael, Dürer, Pieter Bruegel den Ældre, Rembrandt, Goya, Toulouse-Lautrec og andre kunstnere. Det ligger på Plaza de los Héroes. Hvis du vil vide mere om de midlertidige udstillinger, anbefaler jeg, at du tager et kig på det officielle websted.
  • Zoo og botanisk have, en af de ældste i Europa. Hvis du rejser med børn, kan dette være en god mulighed. De små vil kunne se lemurer, løver, aber og andre dyr helt tæt på. Du kan genkende den på dens elegante indgang, der er dekoreret med to stenelefanter. Du kan se åbningstiderne på zooens hjemmeside (Állatkerti krt. 6-12).
  • Városliget, den kommunale park. Den var oprindeligt et kongeligt jagtområde, men blev gradvist omdannet til en offentlig have i det 18. og 19. århundrede. Indenfor er der en kunstig sø, som om sommeren sejles over med små robåde, der kan lejes. Når vandet fryser til, bliver det til en skøjtebane (Kós Károly stny).
  • Vajdahunyad Slot, en eklektisk fæstning. Den blev bygget i 1890 for at fejre den ungarske nations 1000-års jubilæum og består af 21 bygninger i forskellige stilarter (romansk, gotisk, barok og renæssance).

Dag 1: Afslut den første dag i det jødiske kvarter

Holocaust Memorial Park| ©Yelkrokoyade
Holocaust Memorial Park| ©Yelkrokoyade

Efter gåturen skal du tage metroen i den modsatte retning og stå af ved Opera. Få minutters gang tager dig til det gamle jødiske kvarter. Hvis du har tid og lyst, kan jeg anbefale et besøg i den store synagoge i Dohány-gaden. Det blev tegnet af den tyske arkitekt Ludwig Förster i neoarabisk stil.

Efter en spadseretur gennem det imponerende interiør kan du tage en drink der. Budapests gamle jødiske kvarter er et livligt område, hvor du kan finde restauranter, barer og natklubber. Hvis du vil have en bid mad og en øl eller en drink, kan du vælge de nærliggende ruinbarer.

Matthews råd

Plaza de los Héroes er bedst i skumringen. Lysene, der oplyser monumentet og det nærliggende slot, skaber en eventyrlig atmosfære.

Dag 2: Forkæl dig selv med en sød morgenmad i Cirkusz

Spisning i Cirkusz| ©DontEvenAs
Spisning i Cirkusz| ©DontEvenAs

For at starte dagen med energi skal du have en god morgenmad. Før turen anbefaler jeg, at du bestiller et bord på Cirkusz Kávéház, brunchens mekka. Dette etablissement blev åbnet i 2014 og har været en stor succes takket være to faktorer: en ristet kaffe lavet i huset (Bagira) og en familiær atmosfære, der får alle gæster til at føle sig hjemme. Anlægget ligger i det jødiske kvarter mellem synagogen på Rumbach Street og den ortodokse synagoge på Kazinczy Street.

Deres mest berømte retter er Egg Royal (engelsk muffin, spinat, laks og pocheret æg med hollandaisesauce), New York bagel (med marineret laks, flødeost og kapers) og Pulled Pork Benedict (kartoffelkroketter, langtidsstegt svinekød, løg og pocheret æg med hollandaisesauce). Du kan også vælge nogle søde opskrifter. Cirkusz bringer lækre almindelige og chokoladecroissanter ud af ovnen. Hvis du er på udkig efter noget sundere, kan du vælge hjemmelavet granola med hvid yoghurt og frisk frugt.

Dag 2: Kryds kædebroen

Kædebro| ©Frank Schulenburg
Kædebro| ©Frank Schulenburg

Når du har fået fyldt maven, kan du køre mod Donau og krydse den store flod på dens mest symbolske gangbro: Kædebroen. Den er designet af William Tierney Clark, blev indviet i 1849 og er den ældste bro i byen. Den blev imidlertid ødelagt under Anden Verdenskrig og genopbygget ved konfliktens afslutning. Det blev endelig genåbnet for offentligheden i 1949, præcis 100 år efter at det første bånd blev klippet. Du kan genkende den på de to løver, der bevogter indgangen. Legenden siger, at disse katte vil komme til live, hvis Ungarn nogensinde skulle være i fare.

Når du er på den anden side af floden, finder du Clark Ádám-pladsen og et andet symbol på byen: kabelbanen. Dette transportmiddel forbinder flodbredden med toppen af bakken, hvor det næste stop på vores rejse, Buda-slottet, er placeret. Billetten koster ca. 1.200 gylden (ca. 3,5 €), og turen tager kun få minutter.

Dag 2: Tag de bedste panoramafotos af byen

Fiskernes bastion| ©Indafotó
Fiskernes bastion| ©Indafotó

Buda Slot var residens for de ungarske konger, mens det nu huser Széchenyi Bibliotek, Nationalgalleriet og Budapest Historiske Museum. Bygningen blev plyndret af tyske og russiske tropper under Anden Verdenskrig. Ved konfliktens afslutning indledte den ungarske regering en genopbygningsproces for at genoprette komplekset til dets tidligere pragt. På den samme bakke ligger to monumenter, som man ikke må gå glip af:

  • Matthias-kirken, hvor Franz Joseph I og hans hustru Elisabeth (Sissi) blev kronet. Når du står ved foden af den, kan du kigge op og beundre det farvede tegltag og det 80 meter høje tårn i gennembrudt sten. Jeg anbefaler, at du går indenfor for at se interiøret, der blander art nouveau, orientalske påvirkninger og traditionel ungarsk stil.
  • Fisherman's Bastion, udsigtspunktet på Buda Hill. Trods sit navn var det oprindeligt en bastion med en defensiv funktion. Det er et meget romantisk sted, da det er en balkon med udsigt over Pest. Herfra kan du tage betagende billeder af det oplyste parlament.

Efter gåturen kan du gå tilbage ned til Donaubredden og tage sporvognen fra stoppestedet Halász utca. Du kan tage flere linjer (f.eks. 19, 41 og 56A) og derefter stå af ved Rudas Gyógyfürdő.

Dag 2: Slap af i Rudas-badet

Lukács Spa| ©annefrompau
Lukács Spa| ©annefrompau

Enhver weekend i Budapest bør indeholde en tur til en spa. Byen har en bred vifte af muligheder, og hver enkelt har sin egen særprægethed. Hvis du besøger den ungarske hovedstad om sommeren, er Széchenyi friluftsbassinerne ideelle. Art Nouveau-entusiaster vælger derimod Gellért, en spa med store søjler og balkoner med udsigt over den store pool.

Hvis vi skal følge vores rute, anbefaler vi dog en anden destination: Rudas-badet mellem Donau og Gellért-bjerget, som blev grundlagt i det 11. århundrede, selv om den nuværende struktur er resultatet af en første renovering i den osmanniske periode og en anden omgang arbejde i 1896. Det særlige kendetegn er den ottekantede pool, som krones af en kuppel med en diameter på 10 meter.

Hvis du vil have en anderledes oplevelse, kan jeg anbefale en natbadning. Jeg anbefaler, at du tager et kig på den officielle hjemmeside for at få nærmere oplysninger og priser.


Er Budapest værd at besøge på to dage?

Budapest om natten| ©Cristian Bortes
Budapest om natten| ©Cristian Bortes

Selvfølgelig kan du det! Den ungarske hovedstad er ikke særlig stor, og hvis du bor i centrum, kan du se det vigtigste. Efter min mening er en tre-dages ferie den ideelle måde at udforske den på uden at skynde sig for meget. Hvis du derimod vælger at blive fire eller fem dage, kan du benytte dig af muligheden for at tage på udflugter i eller uden for Ungarn.

Hvornår er det bedste tidspunkt at besøge Budapest?

På rundtur i Budapest| ©Martin Alvarez Espinar
På rundtur i Budapest| ©Martin Alvarez Espinar

Personligt mener jeg, at enhver årstid er den rigtige årstid. I modsætning til andre europæiske hovedstæder har Houdini by attraktioner til alle årstider: kurbade.

Første gang jeg var i Budapest var i februar, en måned præget af frostgrader. For at undslippe kulden søgte vi tilflugt i Széchenyi Thermal Baths (Állatkerti krt. 9-11), hvis tre friluftsbassiner stadig er i drift selv midt om vinteren. Kontrasten mellem det varme vand og den friske luft giver et energiboost.

Bare rolig, hvis du fryser, kan du blive i de indendørs pools eller vælge andre termiske bade, der kun har indendørs pools. De samme steder er der også aflastning om sommeren; mellem juni og august kan temperaturen nemlig nå op på 30º C, og luftfugtigheden øger følelsen af varme.

En anden mulighed for at køle af er Lupa, en strand ved søen af samme navn, hvor du kan slappe af på liggestole, dyrke vandsport og nyde en cocktail. Det ligger i byen Budakalász og kan nås ved at tage H5-toget (HÉV) til Budakalász.