Budapest om 2 dage: alt hvad du behøver at vide

Få mest muligt ud af weekenden, og få mest muligt ud af din ekspresrejse til den ungarske hovedstad. Her er, hvad du ikke må gå glip af, hvis du har to dage i byen.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

10 minutters læst

Budapest om 2 dage: alt hvad du behøver at vide

Budapest, Ungarn | ©Ervin Lukacs

Budapest har fået tilnavnet "Østens Paris", og det kunne ikke være mere passende. Hvis du aldrig har været der, anbefaler jeg, at du læser vores rejseplan over de bedste ting at se og lave i Budapest. Vi har forsøgt at koncentrere os om det væsentlige i byen.

Dag 1: Start din ferie på et ikonisk sted

Gerbeauds kage| ©ATWJT_ images
Gerbeauds kage| ©ATWJT_ images

Budapest er en elegant og storslået by. Når man går gennem byens centrum, kan man mærke den atmosfære, der er typisk for europæiske hovedstæder. Denne atmosfære kan mærkes tydeligst i Gerbeaud's, et konditori, der har ligget på Vörösmarty-pladsen siden 1858. At gå ind ad døren er som at træde ind i en tidsmaskine, for trædisken, lamperne og i det hele taget det meste af den oprindelige indretning er bevaret.

De mest traditionelle retter

Jeg vil ikke lyve for dig, det er lidt turistpræget, og priserne er lidt højere end gennemsnittet i byen. Men det er værd at gå ind for at føle sig som en borgerlig fra det 19. århundrede. Når du er her, kan du smage nogle traditionelle desserter:

  • Sacher, hvem kan modstå, hvis de sætter denne kage foran dem? Jeg ved godt, at denne dessert stammer fra Østrig, men i kejsertiden var den også meget udbredt i Ungarn.
  • Esterházy, en dessert opkaldt efter grev Pál Antal Esterházy, der var udenrigsminister i det 19. århundrede. Det er en svampekage med chokoladesmørcreme, abrikosglasur og fondantglasur.
  • Gerbeaud, en kage lavet med malede valnødder, chokolade og hjemmelavet marmelade. Den er inspireret af en opskrift udviklet af Emile Gerbeaud (en af grundlæggerne af konditoriet) og er simpelthen lækker.
  • Dobos, den symbolske dessert i Ungarn. Den er lavet med kiksedej og chokoladesmørcreme. Det sidste lag er dækket af knasende karameldækkede plader. Den er lige så smuk, som den er fyldig.

Book en guidet tur i Budapest

Dag 1: Brug lidt tid ved monumentet for de ungarske jøder

Sko på bredden af Donau| ©CarolinaC
Sko på bredden af Donau| ©CarolinaC

Efter morgenmaden går du ned mod floden og følger skiltene til det ungarske parlament. Før du når til magtens centrum, vil du se nogle metalsko på Donaus bred. Dette monument mindes en side af historien, som ingen nogensinde ønsker at se igen: nedskydningen af ungarske jøder af Pilekorset, et parti, der var allieret med Nazityskland. Under Anden Verdenskrig var sko meget værdifulde.

Derfor førte militsen deres ofre til flodbredden, fik dem til at tage skoene af og affyrede først derefter en dødbringende salve.

Mindesmærket blev indviet i 2005 efter en idé af filminstruktøren Can Togay og skulptøren Gyula Pauer. Det er meget trist at tænke på, at en så voldsom forbrydelse blev begået i denne smukke by i hjertet af Europa. Hvis du har tid nok, kan du vælge et krydstogt på Donau. En række ture starter deres rejse på denne strækning af floden.

Book et krydstogt på Donau i Budapest

Dag 1: Gå til parlamentet

Solrig dag ved parlamentet| ©Henning Klokkeråsen
Solrig dag ved parlamentet| ©Henning Klokkeråsen

Efter at have hyldet ofrene for nazisternes barbari er det tid til at besøge dagens tredje stop: Budapests parlament. Bygningen kombinerer tre arkitektoniske stilarter - neoklassicisme, renæssance og barok - og er et must på enhver rejse til Harry Houdinis by. Hvis du er vild med den berømte eskapologs historie, vil jeg anbefale dig at besøge Houdini-huset, som ligger i gåafstand fra Matthias-kirken (Mátyás-templom).

Lad os nu vende tilbage til forretningerne. Budapests parlament er et sandt ikon for byen, og dets silhuet er det typiske billede på postkort og i rejseguider. Det blev bygget mellem 1884 og 1902, er det tredjestørste i verden og ligner Palace of Westminster. Der blev kun brugt ungarske materialer til byggeriet, bortset fra marmorsøjlerne, som blev hentet fra Sverige.

Interiøret er lige så smukt som den elegante facade med udsigt over floden, og derfor anbefaler jeg at booke en guidet tur. Rundvisningerne varer normalt omkring 45 minutter og kan fås på flere sprog, herunder engelsk.

Book en guidet tur i parlamentet i Budapest

Dag 1: Besøg Stefansbasilikaen

Stefansbasilikaen| ©Jose A.
Stefansbasilikaen| ©Jose A.

Denne kirke er den største i Ungarn og er kendetegnet ved de to tårne, der beskytter facaden. Indeni er der et noget skræmmende relikvie: Sankt Stefans mumificerede hånd. Han var landets første konge og er gået over i historien som den person, der omvendte magyarerne til katolicismen. Byggeriet var ret kompliceret: Det stod færdigt i 1905 efter mere end et halvt århundredes arbejde, to arkitekter mistede livet, og kuplen kollapsede i 1868.

Hvis du kan lide fodbold og er Real Madrid-fan, vil jeg anbefale dig at gå ind i basilikaen. Her finder du graven for en Real Madrid-legende: Ferenc Puskás. Den tidligere angriber har også en statue i Óbuda-kvarteret (Bécsi útca 57).

Hvis du rejser til Budapest i december, kan du gøre lidt juleshopping på pladsen overfor. Under alle omstændigheder er dette område perfekt til souvenirshopping og en bid mad på de mange restauranter og barer i nærheden. Efter en snack kan du gå til Andrássy útca.

Book en orgelkoncert i Stefansbasilikaen

Dag 1: Kør med den næstældste metro i Europa

Budapest metro-vogn| ©Dimitris Kamaras
Budapest metro-vogn| ©Dimitris Kamaras

For at komme til næste etape skal du tage metroen ved Bajcsy-Zsilinszky útca-stoppet. Den ungarske hovedstads undergrundsnet blev kun overgået af Londons og har bevaret nogle originale elementer som de røde metalsøjler med blomsterdekorationer på toppen. Linje 1 (den, du vil tage) blev erklæret for verdensarv i 2002 for atbevare art nouveau-stilen fra det 19. århundrede. Efter seks stop står du af ved Hősök tere.

Book en guidet tur i Budapest

Dag 1: Spadseretur rundt på Heltepladsen og dens omgivelser

Heltenes Plads| ©Alistair Young
Heltenes Plads| ©Alistair Young

Heltenes Plads (Hősök tere) er en stor monumental plads for enden af Andrássy útca, en af Budapests mest ikoniske gader. Turister kommer her for at se den 36 meter høje søjle med ærkeenglen Gabriel på toppen og de syv statuer til minde om lederne af Ungarns grundlæggerstammer. Tag nogle billeder, og gå på opdagelse i de nærliggende gader, hvor der ligger nogle interessante steder:

  • Museum of Fine Arts (Szépművészeti Múzeum), en kulturinstitution, der har til huse i en eklektisk nyklassicistisk bygning. I rummene kan man beundre værker af Raphael, Dürer, Pieter Bruegel den Ældre, Rembrandt, Goya, Toulouse-Lautrec og andre kunstnere. Det ligger på Plaza de los Héroes. Hvis du vil vide mere om de midlertidige udstillinger, anbefaler jeg, at du tager et kig på den officielle hjemmeside.
  • Zoo og Botanisk Have, en af de ældste i Europa. Hvis du rejser med børn, kan dette være en god mulighed. De små vil kunne se lemurer, løver, aber og andre dyr helt tæt på. Du genkender det på den elegante indgang, der er dekoreret med to stenelefanter. Du kan tjekke åbningstiderne på den zoologiske haves hjemmeside (Állatkerti krt. 6-12).
  • Városliget, den kommunale park. Den var oprindeligt en kongelig jagtmark, men blev gradvist omdannet til en offentlig have mellem det 18. og 19. århundrede. Indenfor er der en kunstig sø, som om sommeren krydses af små robåde, der kan lejes. Når vandet fryser til, bliver det til en skøjtebane (Kós Károly stny).
  • Vajdahunyad-slottet, en eklektisk fæstning. Det blev bygget i 1890 for at fejre den ungarske nations 1000-års jubilæum og består af 21 bygninger i forskellige stilarter (romansk, gotisk, barok og renæssance).

Book en cykeltur i Budapest

Dag 1: Afslut den første dag i det jødiske kvarter

Holocaust Mindepark| ©Yelkrokoyade
Holocaust Mindepark| ©Yelkrokoyade

Efter gåturen tager du metroen i den modsatte retning og står af ved Opera. Et par minutters gang tager dig til det gamle jødiske kvarter. Hvis du har tid og lyst, anbefaler jeg, at du booker en guidet tur i Den Store Synagoge på Dohány Street. Den blev tegnet af den tyske arkitekt Ludwig Förster i neo-arabisk stil.

Efter en tur gennem det imponerende interiør kan du få en drink der. I Budapests gamle jødiske kvarter finder du Heltepladsen, som er bedst i skumringen. Lysene, der oplyser monumentet og det nærliggende slot, skaber en eventyrlig atmosfære. Det er også et livligt område, hvor du kan finde restauranter, barer og natklubber. Hvis du vil have noget at spise og en øl eller en drink, kan du vælge de omkringliggende ruinbarer.

Book en partytur til Budapests ruinpubber

Dag 2: Forkæl dig selv med en sød morgenmad på Cirkusz

Spise på Cirkusz| ©DontEvenAs
Spise på Cirkusz| ©DontEvenAs

For at starte dagen med energi, skal du have en god morgenmad. Før turen anbefaler jeg, at du bestiller bord på Cirkusz Kávéház, brunchens mekka. Stedet åbnede i 2014 og har været en stor succes takket være to faktorer: en ristet kaffe lavet i huset (Bagira) og en familiær atmosfære, der får alle gæster til at føle sig hjemme. Stedet ligger i det jødiske kvarter mellem synagogen på Rumbach Street og den ortodokse synagoge på Kazinczy Street.

De mest berømte retter er Egg Royal (engelsk muffin, spinat, laks og pocheret æg med hollandaisesauce), New York bagel (med marineret laks, flødeost og kapers) og Pulled Pork Benedict (kartoffelkroketter, langsomt kogt svinekød, løg og pocheret æg med hollandaisesauce). Du kan også vælge nogle søde opskrifter. Cirkusz bringer lækre almindelige croissanter og chokoladecroissanter ud af ovnen. Hvis du er på udkig efter noget sundere, kan du vælge hjemmelavet granola med hvid yoghurt og frisk frugt.

Book en guidet tur i Budapest

Dag 2: Kryds Kædebroen

Kædebroen| ©Frank Schulenburg
Kædebroen| ©Frank Schulenburg

Når du har fyldt maven, kan du gå ned til Donau og krydse den store flod på dens mest ikoniske gangbro: Kædebroen. Den er designet af William Tierney Clark, blev indviet i 1849 og er den ældste bro i byen. Den blev dog ødelagt under Anden Verdenskrig og genopbygget ved slutningen af konflikten. Den blev endelig genåbnet for offentligheden i 1949, præcis 100 år efter at det første bånd blev klippet over. Du vil genkende det på de to løver, der vogter indgangen. Legenden siger, at disse kattedyr vil komme til live, hvis Ungarn nogensinde skulle være i fare.

På den anden side af floden finder du Clark Ádám-pladsen og et andet symbol på byen: kabelbanen. Dette transportmiddel forbinder flodbredden med toppen af bakken, hvor det næste stop på vores rejse, Buda Slot, ligger. Billetten koster ca. 1.200 gylden (ca. 3,5 €), og turen tager kun et par minutter.

Book en guidet tur i Budapest

Dag 2: Tag de bedste panoramabilleder

Fiskernes Bastion| ©Indafotó
Fiskernes Bastion| ©Indafotó

Buda-slottet var residens for de ungarske konger, mens det nu huser Széchenyi-biblioteket, Nationalgalleriet og Budapests historiske museum. Bygningen blev plyndret af tyske og russiske tropper under Anden Verdenskrig. Da konflikten sluttede, begyndte den ungarske regering en genopbygningsproces for at genoprette komplekset til dets tidligere storhed. På den samme bakke er der to monumenter, man ikke må gå glip af:

  • Matthias-kirken, hvor Franz Joseph I og hans kone Elisabeth (Sissi) blev kronet. Når du står ved foden af den, kan du kigge op og beundre det farvede tegltag og det 80 meter høje tårn i gennembrudt sten. Jeg anbefaler, at du går indenfor for at se interiøret, som er en blanding af art nouveau, orientalsk indflydelse og traditionel ungarsk stil.
  • Fiskerbastionen, udsigtspunktet på Budahøjen. På trods af sit navn var det oprindeligt en bastion med en defensiv funktion. Det er et meget romantisk sted, da det er en balkon med udsigt over Pest. Herfra kan du tage nogle betagende billeder af det oplyste parlament.

Efter turen kan du gå tilbage til Donaus bred og tage sporvognen fra stoppestedet Halász utca. Du kan tage flere linjer (f.eks. 19, 41 og 56A) og stå af ved Rudas Gyógyfürdő.

Book en guidet tur i Budapest

Dag 2: Slap af i Széchenyi Spa

Lukács Spa| ©annefrompau
Lukács Spa| ©annefrompau

Enhver weekend i Budapest bør indeholde en tur til et spa. Byen har en bred vifte af muligheder, og hver har sin egen unikke karakter. Hvis du besøger den ungarske hovedstad om sommeren, bør dubestille en billet til Széchenyi Spa, da det er et fantastisk sted at besøge på denne tid af året. Art Nouveau-entusiaster vælger derimod Gellért, en spa med store søjler og balkoner med udsigt over hovedbassinet.

Men for at følge vores rute anbefaler vi en anden destination: Rudas-badene mellem Donau og Gellért-bakken, som blev grundlagt i det 11. århundrede, selvom den nuværende struktur er resultatet af en første renovering i den osmanniske periode og en anden runde arbejde udført i 1896. Det karakteristiske træk er den ottekantede pool, der krones af en kuppel med en diameter på 10 meter. Hvis du vil have en anderledes oplevelse, anbefaler jeg en natlig svømmetur. For at afklare enhver tvivl og tjekke priser, anbefaler jeg, at du tager et kig på den officielle hjemmeside.

Book dine billetter til Széchenyi Spa


Er Budapest værd at besøge på to dage?

Budapest om natten| ©Cristian Bortes
Budapest om natten| ©Cristian Bortes

Selvfølgelig er det det! Den ungarske hovedstad er ikke særlig stor, og hvis du bliver i centrum, vil du kunne se det væsentlige. Efter min mening er en 3-dages ferie den ideelle måde at udforske den på uden for meget hastværk. Hvis du derimod vælger at blive i fire eller fem dage, kan du benytte lejligheden til at tage på nogle udflugter i eller uden for Ungarn.

Hvornår er det bedst at besøge Budapest?

På tur i Budapest| ©Martin Alvarez Espinar
På tur i Budapest| ©Martin Alvarez Espinar

Personligt mener jeg, at enhver årstid er den rigtige. I modsætning til andre europæiske hovedstæder har Houdinis by attraktioner til alle årstider: kurbadene.

Første gang jeg var i Budapest, var i februar, en måned præget af frostgrader. For at undslippe kulden søgte vi tilflugt i Széchenyi Thermal Baths (Állatkerti krt. 9-11), hvis tre friluftsbassiner stadig er i drift, selv midt om vinteren. Kontrasten mellem det varme vand og den friske luft er et energiboost.

Bare rolig, hvis du fryser, kan du blive i de indendørs bassiner eller vælge andre termiske bade, der kun har indendørs bassiner. De samme steder tilbyder lindring om sommeren; faktisk kan temperaturen mellem juni og august nå op på 30ºC, og luftfugtigheden øger fornemmelsen af varme.

En anden mulighed for afkøling er Lupa, en strand ved søen af samme navn, hvor man kan slappe af på liggestole, dyrke vandsport og nyde en cocktail. Den ligger i byen Budakalász og kan nås med S-tog (HÉV) H5 til Budakalász.

Book en billet til Széchenyi Spa