10 ting at gøre i Budapest om sommeren

Budapest har ikke brug for en strand for at give dig en seværdig sommerstemning. Det er her, du finder de bedste festivaler, de mest livlige udendørs fester, de mest prangende swimmingpools og flere store koncerter.

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minutters læst

10 ting at gøre i Budapest om sommeren

Sommer på Heltenes Plads | ©Shoot Zürich

Midt i byen kan du også slappe af i byparken, køre i stolelift, nyde en panoramisk solnedgang og endda lære at ro - der er så meget at ** lave i Budapest** og så meget mere at se!

1. Nyd en solnedgang i Budapest over en panoramacocktail

På 360 Bar| ©1n0nlyjacqeline
På 360 Bar| ©1n0nlyjacqeline

Med en fantastisk udsigt over Budapests seværdigheder kommer byens tagterrasser til live om sommeren. Nogle ligger på toppen af luksushoteller, andre på toppen af historiske bygninger på prestigefyldte steder. Specifikke steder omfatter E360 Bar og High Note SkyBar.

E360 Bar er en ikonisk tagterrasse i Budapest, og med et 360-graders panorama er udsigten overvældende. 360 Bar ligger på toppen af den højeste bygning på Andrássy Avenue og har derfor en perfekt udsigt over Stefansbasilikaen, Citadellet, parlamentet og stort set hele Budapest. Hvis du vil besøge parlamentet i Budapest, er en af de bedste måder at se arkitekturen på fra E360 Bar, fordi baren ligger så tæt på og er så høj.

High Note SkyBar er en anden bar og restaurant på taget af det fantastiske Aria Hotel. Dette sted vil give dig en unik oplevelse takket være den anlagte tagterrasse og den betagende 360-graders udsigt.

Book en guidet tur i Budapest

2. Tag en dukkert på Lupa Beach

Lupa Strand| ©Antonio L
Lupa Strand| ©Antonio L

Den palmeomkransede Lupa sandstrandpark bringer kysten tæt på Budapest i sommermånederne. Stranden er spredt over to kilometer kystlinje nær Budakalász, og denne fritidspark tilbyder en ægte ferieoplevelse. For at gøre det klart, er det ikke en strand som sådan, men en meget velholdt sø, der er velegnet til svømning.

Ud over Budapests badebyer er der mange sportsgrene, der tilbydes, såsom beachvolley og håndbold, men du finder også gadetræning og teqball. Der er også det største wakeboardingcenter i regionen, flyboarding, dykning; plus mange buffeter, restauranter og cocktailbarer.

Denne fritidspark og sportscenter ved vandet er en af Budapests bedste attraktioner fra maj til september. Men hvis du besøger Budapest i august, kan du se festivaler og nyde levende musik.

Book en spa-billet

3. Tag en tur i stolelift over Buda-bakkerne

Zugliget stolelift| ©JaJonhson
Zugliget stolelift| ©JaJonhson

Når sommeren i byen bliver overvældende, kan du flygte fra menneskemængden med en dagstur til Buda Hills, hvor Zugliget-stoleliften tager dig op på siden af János Hill i cirka 15 minutter. Herfra kan du komme op til Erzsébets udsigtstårn, som er det højeste punkt i Budapest. Stoleliften drives af byens transportselskab BKK, og en enkeltbillet koster 1200 HUF (3,28 €) tur/retur og 1600 HUF (4,38 €) retur.

Stoleliften Zugliget (Libegő) er en sjov og alternativ transport form i Budas bakker, der transporterer passagerer mellem Zugliget og vejen, der fører til Erzsébet-udkigstårnet, samtidig med at der er panoramaudsigt over Budas omgivelser. Stoleliftturen er en særlig oplevelse om sommeren, da den ikke er tilgængelig om vinteren.

Du kan komme dertil ved at tage bus 291 fra Nyugati station til endestationen. Ved at købe Budapest Card får du i øvrigt ubegrænset brug af offentlig transport og mange andre fordele.

Book Budapest-kortet

4. Fest ved Pride March

Fest til Pride Parade| ©ZOLTAN BALOGH
Fest til Pride Parade| ©ZOLTAN BALOGH

Budapest Pride Festival er en månedlang begivenhed, der er skabt for at fejre LGBTQ-kulturen og støtte bevægelsen. Mere end 100 arrangementer, herunder koncerter, forestillinger, foredrag og workshops, præsenteres, før festivalen afsluttes med en farverig parade. Festivalen afholdes i slutningen af juni.

Optoget spænder normalt over byparken og Kossuth tér, folkemængden marcherer langs Andrássy út, byens udstillingsgade, mens musikken spiller, og folk paraderer i udklædning. Efter optoget venter en regnbuefest under åben himmel i Budapest Park.

5. Tag springet i en udendørs swimmingpool

Det termiske bad Paskal| ©Zita S
Det termiske bad Paskal| ©Zita S

Med det varme vejr åbner Budapests swimmingpools for at byde vandhunde velkommen med udendørs vandattraktioner. Blandt de mest attraktive områder er Palatinus-badet på Margaret-øen og det termiske bad Paskal, som vil være tilgængeligt for gæster i begyndelsen af maj.

I mellemtiden begynder mange flere af byens vandlande højsæsonen i maj, de fleste af dem komplette med nye faciliteter, herunder nye bassiner, sportsfaciliteter, børnefunktioner og et kontantløst betalingssystem. Desuden vil kurbadene fra juli og frem holde åbent efter solnedgang, hvilket både turister og lokale hilser velkommen.

Palatinus-badet, et af Budapests første offentlige friluftsbade, er normalt åbent året rundt, efter at det er blevet renoveret indvendigt, så du kan også nyde det, når du besøger byen om vinteren. Udendørsområdet er dog kun tilgængeligt i sommermånederne. Her finder du et vandland for børn og opgraderede træningsfaciliteter samt den musikalske rutsjebane og bølgebassinet, som er to af de mest populære attraktioner i badeområdet.

6. Køl af med en lækker is

På Gelarto Rosa| ©Danielle D
På Gelarto Rosa| ©Danielle D

Om sommeren specialiserer Budapest sig i naturlig, traditionelt fremstillet is af høj kvalitet. Du er sikker på at finde noget, der passer til din smag, for om sommeren tilbydes de forskellige steder i byen. Hos Gelarto Rosa kan du endda nyde opfindelser med rosenblade og forskellige kreative kombinationer af håndlavede is. Der er også alle mulige slags drys, vafler og saucer samt laktose- og sukkerfri varianter.

Jeg anbefaler også den ekstravagante dild-agurk-yoghurt, saltkaramel eller matcha. Fans af klassiske smagsvarianter kommer heller ikke til kort, da der også er vanilje-, chokolade-, pistacie- og citronis. Gennemsnitsprisen er én euro.

7. Udendørs fest med live-lyde

Fest på A38-båden| ©Juan D
Fest på A38-båden| ©Juan D

Om sommeren rykker Budapest og dens feststeder udendørs. Hvis du foretrækker ikke at betale for en koncertbillet, kan du altid nyde feststemningen på A38-båden, et musiksted og en eventbåd, der ligger fortøjet nær Petőfi-broen, eller på det populære feststed Pontoon nær Kædebroen.

I nærheden af Nyugati station, Zsiráf, tilbydes der også live-lyde. På Buda-siden finder du også livemusik om tirsdagen om sommeren nær terrassen på Bartók Béla út.

Og hvis du er mere til fest, er en partytur til Budapests fire bedste ruinpubber din plan. Du kan kombinere begge muligheder og nyde natten!

Book en festtur til en ruinbar

8. Stephen's festligheder

Stefansbasilikaen| ©Jose A.
Stefansbasilikaen| ©Jose A.

Hvis du besøger byen i august, må du ikke gå glip af Stefansfesten i slutningen af måneden - jeg vil vove at påstå, at det er Budapests største sommerbegivenhed.

Fyrværkeri eksploderer på nattehimlen over Budapest, og tusindvis af mennesker samles på de bedste steder langs Donau og bestiller bord på udendørsrestauranter eller endda hotelværelser.

I løbet af dagen afholdes der optog, madture og koncerter ved byens vartegn, mens store museer og parlamentet tilbyder gratis adgang til besøgende. På helligdagen hyldes Ungarns første konge, Sankt Stefan, og grundlæggelsen af staten.

9. Tag på krydstogt på Donau

Buda Slot| ©Dennis Jarvis
Buda Slot| ©Dennis Jarvis

Fra sightseeingture langs vandvejen i byens centrum til spændende speedbådsture - Budapests bådfirmaer tilbyder utrolige muligheder for udflugter rundt om Donaus bugtninger.

En af de bedste ting at lave i Budapest om aftenen er selvfølgelig at tage på natkrydstogt langs floden. Takket være højsæsonen vil du nemlig kunne opleve en by fuld af lys og bevægelse. Og takket være nogle af Budapests ruinbarer, der ligger på flodbredden, kan du lytte til musik, mens du sejler langs den enorme flod.

Disse ture varer normalt en time og kører flere gange om dagen. Turene starter ved Vigadó tér-stationen, og shuttleservicen kører normalt mellem Margaret-broen og Rákóczi-broen.

Book et natkrydstogt på Donau

10. Ro en tur i byparken

Luftfoto af byparken| ©Accept001
Luftfoto af byparken| ©Accept001

Søen i byparken er en skøjtebane om vinteren, men om sommeren forvandles skøjtebanen til en smuk sø, hvor man kan gå romantiske og hyggelige ture. Hvis du besøger byen i september, bør du gå en tur gennem parken, for på det tidspunkt er der kun vand i søen.

Városliget (Byparken) har i over et århundrede tiltrukket generationer af lokale, der søgte grønne områder og ro. Det var engang det vigtigste sted for tusindårsfejringen i 1896. I dag indeholder denne urbane oase to søer, den ene lige bag Heltepladsen og den anden ved Vajdahunyad-slottet. Hvis du ikke har lyst til at tage en robåd med din elskede, kan du sidde og fodre ænderne, mens du nyder den kølige skygge ved vandet.


Sommertemperaturer i Budapest

Budapest fra Citadella| ©Martin Alvarez Espinar
Budapest fra Citadella| ©Martin Alvarez Espinar

Det kan blive ret varmt om sommeren, især sammenlignet med vintersæsonen i byen. Gennemsnitstemperaturen i juli og august er 20°C, men byen lider under flere hedebølger med temperaturer på over 30°C.

Selvom luftfugtigheden normalt er lavere i de varmere måneder af året, er det sjældent tilfældet i Budapest, for det er om sommeren, det regner mest i byen. Det øger naturligvis luftfugtigheden i byen og får den til at føles varmere.

Den gode nyhed er, at der er tusindvis af måder og steder at bekæmpe disse temperaturstigninger på, som du har set i denne guide.

Er det tilrådeligt at besøge byen om sommeren?

Sziget-festivalen| ©FamilyBusiness
Sziget-festivalen| ©FamilyBusiness

Ja, det er det, for der er masser af natteliv at nyde i Budapest takket være ruinbarerne og sommerfestivalerne. Derudover kan du i august fejre ** Sziget Festival på øen Obuda**, en unik fest, som du ikke bør gå glip af.

Byens parker blomstrer også i takt med vejret, og det er en ideel sæson for picnic.

Det eneste, der er mindre behageligt, er tilstrømningen af turister, som er større i sommermånederne. Desuden har byen en tendens til at være mindre ren end om vinteren på grund af effekten af den tøende sne. Glem også skøjteløb, for dem skal du besøge byen om vinteren.

Hvor er der fest i Budapest om sommeren?

På Instant-Fogas| ©Vincent Siatemel
På Instant-Fogas| ©Vincent Siatemel

Det er nemt, i det 7. distrikt i Pest. Her finder du den højeste koncentration af ruinbarer i byen, kaldet sådan, fordi de ligger i tidligere forladte bygninger og gårde, og i mange tilfælde er de faldefærdige og fyldt med graffiti.

Blandt de mest festvenlige ruinbarer er Instant, Kuplung (et tidligere motorcykelværksted, navnet betyder "kobling") og Rácskert, en af de nyeste tilføjelser til scenen. På alle disse steder kan du forvente flere musikalske arrangementer fra livemusik (jazz, folk, rock) til fester og fejringer.

Jeg anbefaler også barerne langs Donau og udendørsstederne i Margit-Sziget, da de har tendens til at være meget livlige om sommeren, især hvis du besøger byen i august og september.

Book en tur til Ruin Bar Party