Kairo på 1 dag: en guidebog til at få mest muligt ud af dit besøg

Oplev vores ekspresrute gennem Egyptens hovedstad. Med denne guide går du ikke glip af nogen af de seværdigheder, du skal se, selv om du kun har 24 timer i Kairo.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

6 minutters læst

Kairo på 1 dag: en guidebog til at få mest muligt ud af dit besøg

Cairo | ©Carlos ReusserSeguir

Egypten er et fascinerende land, der har været styret af faraoer, sultaner, romere og briter, men listen kunne være længere. Hver dominans har sat sit præg på byernes udseende og befolkningens kultur. Vores tur starter ved Saladins citadel og slutter på en båd. Læs videre og se de andre faser

Træd ind i den islamiske verdens middelalderlige centrum

Muhammed Ali-moskeen| ©Scott Edmunds
Muhammed Ali-moskeen| ©Scott Edmunds

Saladins citadel (Qalaat Salāḥ ad-Dīn) blev bygget i det 12. århundrede for at beskytte Cairo mod mulige angreb fra korsfarerne. Den er strategisk placeret på et fortorv ved foden af Mokattam Hill, og den dominerer byen og er meget svær at erobre. Fra dens mure har man en uforlignelig udsigt over storbyen, ørkenen og pyramiderne i Giza.

Denne gigantiske indhegning er blevet erklæret for verdensarv af UNESCO og rummer monumenter, som man ikke må gå glip af:

 • Mehmet Ali Pasha-moskeen eller Alabastermoskeen. Den er berømt for sine høje, slanke minareter, den store prædikestol af marmor og de mere end 136 glasmalerier i kuplerne. De indvendige hvælvinger er fantastiske og minder lidt om moskéerne i Istanbul. Det er ikke for ingenting, at det er det mest besøgte sted for tilbedelse i landet.
 • Al-Gawhara, en glemt perle. Paladset består af haller, værelser og kamre. Vægge og lofter er dekoreret med forgyldte ornamenter i barokstil med gentagne motiver og naturscenerier. Paladsets højdepunkt er den rigt udsmykkede tronsal, hvor sultan Mohammed Ali plejede at modtage gæster.
 • Al-Nasir Muhammed-moskeen, den kongelige moské. Under dens tag holdt sultanerne deres fredagsbøn. Det er en stram bygning, der dækker over en rektangulær gårdsplads med en helligdom på qibla-siden (det sted, hvor muslimer beder) omgivet af arkader.
 • Sulayman Pasha-moskeen, den første moské, der blev bygget af osmannerne. Den er lille i størrelse og omgivet af en indhegning. Du vil se blomstermalerier, farverige inskriptioner og elegante marmorbeklædninger.
 • Egyptisk militærmuseum. Dens vinger følger hærenes historie fra faraoernes tid til nutiden. Du kan se artilleri, krigsmalerier, israelske kampvogne fra Yom Kippur-krigen og en udstilling om den militære operation i Egypten under Anden Verdenskrig.

Bestil en rundvisning i Kairo

Forsvind i Khan Al Khalili suq

Khan El Khalili-markedet| ©MohammedKhan12
Khan El Khalili-markedet| ©MohammedKhan12

Khan el-Khalili er en berømt basar i hjertet af Kairo. Det ligger tæt på Saladin Citadel og er det perfekte sted at finde den perfekte souvenir. Inden du går på indkøb, skal du huske disse tre råd: altid forhandle, altid have kontanter med og ikke gå ind i alle butikker. For at hjælpe dig med at vælge, har vi samlet nogle af de tilgængelige varer:

 • Guldsmykker
 • Bastet-statuetter, den typiske egyptiske souvenir. På faraonernes tid var Bastet krigs- og frugtbarhedsgudinde. Hun havde et katteagtigt udseende, og katten var hendes totemdyr. Du kan finde et uendeligt antal figurer af alabast eller granit, prisen afhænger af det anvendte materiale.
 • Læderartikler
 • Krydderier. Den mest typiske er dukkah, som er en blanding af timian, hvidløg, mynte og pulveriserede hasselnødder. Det bruges til at smage kød og fisk til. En anden karakteristisk ingrediens er hibiscus. Dens soltørrede blomster bruges til at lave den nationale te, karkade eller bissap. Du kan også købe sort spidskommen (faraonernes "guld"), anis, koriander, laurbærblade og tahin, en tyk pasta lavet af malet sesam.
 • Replikaer af papyrusmanuskripter og malerier
 • Khayamiya, håndsyede tekstilapplikationer
 • Cachimba, en klassiker fra Egypten og den muslimske verden. Når man slentrer gennem Cairos gader, er det ikke ualmindeligt at se lokale mennesker dele en shisha. Der findes hundredvis af farverige apparater, aromatiske tobaksprodukter, rengøringssæt og ekstra mundstykker på markedet.
 • Sølv, kobber og messing

Markedet blev bygget på det sted, hvor de fatimidiske kaliffer tidligere havde deres gravplads. I det 14. århundrede var det et karavanserai (en kro for karavaner) og voksede til et stort kommercielt kompleks. I dag er det en labyrint af stemningsfulde gyder. Det vil tage lidt tid at besøge Khan Al Khalili, men jeg forsikrer dig, at det er det hele værd.

Bestil en rundvisning i Kairo

Tag en pause

Fishawi Cafe| ©TomKubus
Fishawi Cafe| ©TomKubus

Det kræver styrke at finde det perfekte tilbud, men der er ingen mangel på muligheder for at genoplade dine batterier. Den mest anbefalelsesværdige er på selve markedet: El Fishawi, en historisk café, der blev åbnet i 1979. Da Napoleon Bonaparte invaderede Egypten, blev der allerede serveret te og karkade på stedet. Det er opdelt i tre dele: el-Bosfor (rummet dedikeret til kong Farouk, dekoreret med ibenholtmøbler og antikviteter af sølv og krystal), The Masterpiece (udsmykket med skaller, elfenben og arabesker) og Rhyme, området dedikeret til de rimkonkurrencer, der afholdes under ramadanen. Åbent 24 timer i døgnet fra mandag til søndag.

Egyptiske specialiteter omfatter hawawshi (en sprød pitabrød fyldt med kød, løg, peberfrugt og hakkede urter), fattah (kogt okse- eller lammekød, krydret og serveret på ris og ristet pitabrød). Den ledsages normalt af en tomat- og hvidløgssauce) eller mulukhiyah, kogte blade af hvid jute og andre planter. Den blandes med hønsebouillon til den ideelle tykkelse og serveres med ris og kødstykker.

Hvis du rejser til Cairo i januar, anbefaler jeg at bestille Hommos El Sham eller halabessa, en krydret tomatsuppe med kikærter, hvidløg og løg, der serveres varm og garneret med spidskommen, chili og citron. Selv om temperaturerne er mildere end på fastlandet, er januar den koldeste måned, og en varm ret er altid praktisk at have med.

Bestil en rundvisning i Kairo

Stå med åben mund foran pyramiderne

At lære pyramiderne at kende| ©Rckr88
At lære pyramiderne at kende| ©Rckr88

Med en mæt mave kan du tage til Cairos største attraktion: pyramiderne. Disse vidner fra faraonernes tid befinder sig i Giza, en forstad til hovedstaden på den vestlige bred af Nilen. Da du kun bliver her en dag, kan du ikke tage hele turen. Et udtømmende besøg i komplekset ville tage omkring otte timer. Det er dog besværet værd at gøre sig umage for at få et nærbillede af disse gamle monumenter.

Det arkæologiske kompleks består af pyramiderne Cheops, Mycerinus og Dronningerne, en nekropol, Valley-templet og den store sfinx. Her kan du tage nogle imponerende billeder, især hvis du går lidt længere væk og bestiger de nærliggende bakker. En anden mulighed er fra toppen af en kamel. I det omkringliggende område kan du finde snesevis af mennesker, der tilbyder rideture på disse fredelige dyr.

Bestil din tur til Pyramiderne i Giza

Afslut dagen med en sejltur på Nilen

Krydstogt på Nilen| ©Ana Paula Hirama
Krydstogt på Nilen| ©Ana Paula Hirama

Hvis du vil slutte dagen med stil, anbefaler jeg at booke et krydstogt i solnedgangen. I Egypten er en traditionel oplevelse en tur på en falua, en lille trekantet båd med et eller to sejl. Krydstogterne afgår fra forskellige steder i byen, herunder Giza. Du kan vælge mellem flere forskellige muligheder; dem, der passer til din plan, varer mellem en og to timer og omfatter ofte middag og/eller et mavedansshow.

Book dit krydstogt på Nilen

Hvordan kan du komme rundt i Kairo?

Metroen i Kairo| ©Andrew A. Shenouda
Metroen i Kairo| ©Andrew A. Shenouda

Egyptens hovedstad er enorm og tæt befolket. Som i alle større byer er metroen den hurtigste transportform. Undergrundsbanen består af tre linjer (rød, gul og grøn) og transporterer tusindvis af passagerer hver dag. Den første vogn kører kl. 5:15 og den sidste kl. 00:30. For at være ærlig er det den hurtigste, men ikke den mest komfortable løsning: Vognene er ofte overfyldte, og du kan støde på lommetyve.

Hvis det er muligt, anbefaler jeg, at du undgår taxaer - de har en tendens til at sætte prisen op, hvis de transporterer turister - og i stedet vælger Uber eller Careem, en lokal app. Andre muligheder er offentlige busser, private minibusser og færger over Nilen. Hvis du leder efter en måde at komme fra lufthavnen til dit hotel på, kan jeg anbefale dig at læse indlægget om at komme fra lufthavnen til byen.

Er Cairo værd at se på en dag?

Gaderne i Cairo| ©ASaber91
Gaderne i Cairo| ©ASaber91

Det afhænger af, om du er passioneret omkring det gamle Egypten eller islamisk kunst, er en dag ikke nok. I så fald bør du tilbringe mindst tre dage i Cairo. Men hvis Kairo er en del af en længere rundrejse, der f.eks. omfatter Alexandria og Middelhavskysten, Luxor eller feriestederne ved Det Røde Hav, vil 24 timer give dig mulighed for at se højdepunkterne. Du skal selvfølgelig stå tidligt op for at få mest muligt ud af dagen.

Book din dagstur til Alexandria